kourdistoportocali.comNews DeskΥφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες;> Πως οι επιδημιολόγοι έκαναν ανω-κάτω τον πλανήτη

Ερωτήματα

Υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες;> Πως οι επιδημιολόγοι έκαναν ανω-κάτω τον πλανήτη

Τι υποστηρίζουν τέσσερις έγκριτοι Έλληνες επιστήμονες

Μπορεί πλέον οι μάσκες να αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι της καθημερινότητας και να μην νοούμαστε να κυκλοφορήσουμε χωρίς αυτές, είτε γιατί έχουμε πειστεί για την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία έναντι του κοροναϊού, είτε γιατί σε κανέναν δεν περισσεύουν τα 300 ευρώ του προστίμου, ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα.

Αφότου λύσαμε τον «γρίφο» του αν πρέπει να φοράμε προστατευτικές μάσκες στις αρχές του 2020, πλέον σχεδόν ένα χρόνο αργότερα «φουντώνει» νέος πόλεμος, σχετικά με το αν οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν από τις μεταλλάξεις του φονικού ιού.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου έτους, όταν ο κοροναϊός είχε κάνει την εμφάνισή του και κανείς δεν ήξερε περί τίνος επρόκειτο, οι επιστήμονες είχαν έρθει σε έντονη «διαμάχη» για το εάν τελικά η προστατευτική μάσκα προστατεύει ή όχι.

Μάλιστα σε αυτό φαίνεται να «έπεσε έξω» και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος στην αρχή είχε πει ότι η χρήση μάσκας δεν συνίσταται, για να… κάνει μετά στροφή 180 μοιρών. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που έλεγαν πως ο ΠΟΥ το έκανε αυτό για να μείνουν οι μάσκες για τους εργαζόμενους στην υγεία, αφού τότε στην παράνοια που επικρατούσε πολλοί ήταν εκείνοι που αγόραζαν μάσκες και αντισηπτικά αλόγιστα.

Πλέον, ευρισκόμενοι στο 2ο κύμα της πανδημίας, και πολλές χώρες ακόμα και στο 3ο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες του πλανήτη -ανάμεσά τους και στην Ελλάδα- φέρνουν τα πάνω κάτω και πάλι στη χρήση μάσκας, με τους οργανισμούς να δίνουν εκ διαμέτρου αντίθετες οδηγίες, μπερδεύοντας και πάλι τους πολίτες, οι οποίοι εκτός από την κούραση των πολλών μηνών καραντίνας, βρίσκονται αντιμέτωποι με προβληματική ενημέρωση.

Όλα ξεκίνησαν όταν η γαλλική κυβέρνηση σύστησε στους πολίτες να φορούν χειρουργικές μάσκες και όχι τις υφασμάτινες, ενώ αντίστοιχη οδηγία εξέδωσαν οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες λίγες ώρες μετά την προτροπή της γερμανικής κυβέρνησης, ανατρέποντας τα… όσα ξέραμε μέχρι στιγμής.

Εχθές, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έσπευσε να διαψεύσει τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, ξεκαθαρίζοντας πως οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κοροναϊού, μιας και ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι οι υφασμάτινες μάσκες παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας έτσι κι αλλιώς. «Εγώ για τα παιδιά μου θα αγόραζα χειρουργικές μάσκες» είπε.

Επίσης, ανέφερε πως χρειάζεται να πάρουμε ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου για να αποφύγουμε τα συνεχή lockdown. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε μαγαζιά και σχολεία. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στις πολυπληθείς τάξεις να υπάρχουν τέτοια συστήματα» τόνισε.

Σε σχετική ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Παρασκευή.

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει «οι οδηγίες που βγήκαν στη Γαλλία μιλούν περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε πει σχετικά νωρίς» είπε και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες για τον κοροναϊό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες.

«Στην κατηγορία 1 μπορεί να υπάγονται και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Οι μάσκες που έχουμε προτείνει, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνούν πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους τους».

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας δεν διαφέρουν από αυτές έχουμε κάνει εμείς εδώ και αρκετό καιρό. «Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητας μάσκας χρησιμοποιούν είτε αυτές είναι χειρουργικές είτε υφασμάτινες.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, διευκρινίζοντας ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εν συνεχεία, διευκρίνισε ότι υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που προτιμούν και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κρατούν το «95-99% των μικρών σωματιδίων», υπάρχουν οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50% και υπάρχουν και οι υφασμάτινες που όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό.

«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της, κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας, ακόμα καλύτερα» σημείωσε.

Σε αντίθετη περίπτωση, προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες, να τις πλένουν και, όταν νοτίζουν, να αντικαθίστανται.

Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα. «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κοροναϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη».

«Οι μάσκες με τρεις στρώσεις βαμβακερού υφάσματος είναι αποτελεσματικές» υπογράμμισε η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο καινούργιο ιός ο μεταλλαγμένος, ο οποίος αφορά των 40% των ιών στη Μεγάλη Βρετανία -αρχίζει η Βόρεια Ευρώπη να τον έχει πολύ συχνά- δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχει ταχύτερη μετάδοση. Υπήρχε η υποψία ότι προσκολλάται πιο εύκολα στο ρινικό βλεννογόνο των παιδιών και ότι μπορεί να νοσούν πιο εύκολα αλλά αυτό δεν ισχύει. Επίσης δεν έχει επηρεάσει την δύναμη του εμβολίου. Αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε την διασπορά του ιού πρέπει να εμβολιαστούμε και να κρατάμε τα μέτρα προστασίας, πιο αυστηρά από ότι πριν» ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, η κ. Γιαμαρέλλου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε ακόμα στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μάσκες που φτιάχνουμε μόνοι μας. «Αν κάποιος έχει ακολουθήσει τις οδηγίες και έχει τρεις στρώσεις από βαμβακερό ύφασμα τότε είναι σωστή και προφυλάσσει πάνω από 85%» εξήγησε η ίδια.

«Ας φτιάξουμε σωστά την υφασμάτινη σωστά, ας τη φοράμε σωστά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με την μετάλλαξη πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί με τον εαυτό μας» κατέληξε η κυρία Γιαμαρέλλου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Όταν ο αρχηγός είχε αποκαλέσει άνθρωπο των Μυστικών Υπηρεσιών τον Κουφοντίνα
Ο Λιγνάδης ανάμεσα στους 100 πιο “Επιδραστικούς” Έλληνες!
Στα άδυτα του Λιγνάδη
Η Θάτσερ δεν έκανε πίσω με τον Μπόμπι Σαντς και είχε και τον κόσμο με το μέρος της
Πως ο Κουφοντίνας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Χρήστο Μάτη αφού πρώτα τον κέρασε γλυκά
Αφού καταδικάστηκε για δωροδοκία τώρα κάνει πόλεμο στο γήπεδο της ΑΕΚ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Ο βιαστής, λαμπρός νέος, με τη βοήθεια του κόμματος διοριζόταν σε θέσεις-κλειδιά
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Πρωτοφανές πανευρωπαϊκό μπάχαλο με το εμβόλιο της Astrazeneca> Και για τους 65+ λένε τώρα
7 βόμβες, 227 τόνων στη Συρία, το πρώτο ηχηρό μήνυμα Joe Biden σε Putin