kourdistoportocali.comNews DeskΤο Ισραήλ πιστεύει ότι μόνο 40 όμηροι παραμένουν ζωντανοί> Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με σορούς για την απελευθέρωση εκατοντάδων ή χιλιάδων τρομοκρατών

Γράφει η Melanie Swan στο Tel Aviv/DailyMail.com

Το Ισραήλ πιστεύει ότι μόνο 40 όμηροι παραμένουν ζωντανοί> Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με σορούς για την απελευθέρωση εκατοντάδων ή χιλιάδων τρομοκρατών

- Η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι πριν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν είχαμε περιορισμένη πρόσβαση στη Γάζα

Οι φόβοι στο Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα έχουν αυξηθεί περαιτέρω από εχθές το βράδυ μετά από νέες πληροφορίες ότι μόνο 40 από τους 133 ομήρους που κρατούσε η Hamas στη Γάζα είναι ακόμα ζωντανοί.

Από τη Melanie Swan στο Tel Aviv/DailyMail.com

Ο αριθμός βασίζεται σε πληροφορίες που συγκέντρωσε η Shin Bet, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά και καταγράφει το τι ακολούθησε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου όταν η Hamas σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και πήρε περισσότερους από 240 ομήρους από το νότιο Ισραήλ στη Γάζα.

Μια πηγή ανέφερε χθες το βράδυ: «Η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι πριν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν είχαμε περιορισμένη πρόσβαση στη Γάζα και δεν είχαμε πολλές δυνατότητες πηγών. Η κατάσταση είναι πλέον τελείως διαφορετική γιατί είμαστε εκεί».

Τα αντίποινα του Ισραήλ στην επίθεση άφησαν νεκρούς 33.000 Παλαιστίνιους, ισχυρίζεται η τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ λέει ότι 14.000 από αυτούς ήταν στελέχη της Hamas. Δύο από τους ομήρους είναι Βρετανοί πολίτες, ο 51 ετών Nadav Popplewell και η 27χρονη Emily Damari. Μέχρι στιγμής 112 όμηροι έχουν επιστραφεί ζωντανοί στο Ισραήλ.

Από αυτούς, 105 ελευθερώθηκαν ως μέρος μιας ανταλλαγής πέρυσι. Πριν από αυτό, η Hamas απελευθέρωσε τέσσερις ομήρπους, ενώ άλλοι τρεις διασώθηκαν από τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Η πηγή πρόσθεσε: «Η Hamas προσπαθεί να κρατήσει τα πάντα πολύ μυστικά… δεν θα απελευθερώσουν ποτέ όλους τους ομήρους και τις σορούς». Μια άλλη πηγή ασφαλείας ανέφερε: «Η διαπραγμάτευση είναι χαμένη υπόθεση. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε σορούς για την απελευθέρωση εκατοντάδων ή χιλιάδων ακόμη τρομοκρατών».

Ο Yehonatan Sabban, του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων, είπε: «Οι όμηροι στη Γάζα τελειώνουν».

Κάποιοι από τους ομήρους που εξακολουθούν να αγνοούνται

Την περασμένη εβδομάδα τρομοκράτες της Hamas είχαν αναφέρει «ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν 40 ισραηλινούς ομήρους», αριθμός που απαιτείται για την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πληροφορία που μετέφερε σε διεθνή ΜΜΕ Ισραηλινός αξιωματούχος και μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, εγείροντας φόβους ότι μπορεί να είναι περισσότεροι όμηροι νεκροί από ό,τι είναι δημοσίως γνωστό.

Το παραπάνω πλαίσιο, που έχει τεθεί από τους διαπραγματευτές, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μιας πρώτης παύσης έξι εβδομάδων στις μάχες, η Hamas θα πρέπει να απελευθερώσει 40 από τους εναπομείναντες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών, καθώς και ασθενών και ηλικιωμένων ανδρών. Σε αντάλλαγμα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Η Hamas είπε στους διεθνείς διαμεσολαβητές -στους οποίους περιλαμβάνονται το Κατάρ και η Αίγυπτος- ότι δεν έχει 40 ζωντανούς ομήρους που να πληρούν αυτά τα κριτήρια απελευθέρωσης, ανέφεραν και οι δύο πηγές.

Τα αρχεία του CNN για τις συνθήκες των ομήρων δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν λιγότεροι από 40 ζωντανοί όμηροι που να πληρούν τα προτεινόμενα κριτήρια. Η αδυναμία -ή η απροθυμία- της Hamas να πει στο Ισραήλ ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν, ζωντανοί, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, πρόσθεσε η δεύτερη πηγή.

Παράλληλα, το Ισραήλ πιέζει τη Hamas να συμπληρώσει στον αριθμό της αρχικής απελευθέρωσης με νέους άνδρες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια των μηνών των διαπραγματεύσεων από την τελευταία κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει ζητήσει επανειλημμένα μια λίστα με τους ομήρους και τις συνθήκες τους. Η Hamas έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μάχες για να μπορέσει να εντοπίσει και να συγκεντρώσει τους ομήρους, το ίδιο επιχείρημα που επικαλέστηκε τον Νοέμβριο πριν από μια εβδομαδιαία παύση που διακόπηκε αφού η τρομοκρατική οργάνωση απέτυχε να παραδώσει περισσότερους ομήρους.

Η πλειονότητα των ομήρων που παραμένουν ζωντανοί πιστεύεται ότι είναι άνδρες στρατιώτες του IDF ή άνδρες στην στρατεύσιμη ηλικία.

Η Hamas θέλει να τους χρησιμοποιήσει σε μεταγενέστερες φάσεις προκειμένου να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί πιο σημαντικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων κρατουμένων υψηλού επιπέδου και οριστικού τερματισμού του πολέμου.

Οι περισσότεροι από τους 250 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν ή σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου πιστεύεται ότι είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικά μέλη και φατρίες της Hamas, καθώς και σε άλλες μαχητικές ομάδες, συμμορίες, ακόμη και κρατούμενοι από οικογένειες.

Το γραφείο του Iσραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες ότι από τους 129 ομήρους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που κρατούνται αυτή τη στιγμή, οι 33 είναι νεκροί. Μεταξύ εκείνων που πιστεύεται ότι κρατούνται ακόμη στη Γάζα είναι η οικογένεια Bibas, που απήχθησαν από το σπίτι τους στο Κιμπούτς Νιρ Οζ.

Ο Yarden Bibas χωρίστηκε από τη σύζυγό του Shiri και τα παιδιά τους Kfir και Ariel, που ήταν μόλις 9 μηνών και 4 ετών αντίστοιχα, στις 7 Οκτωβρίου.

Τα δύο αγόρια και η μητέρα τους δεν απελευθερώθηκαν από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Hamas απαιτούσε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών.

Η Hamas ισχυρίστηκε τον Νοέμβριο ότι οι Shiri, Kfir και Ariel είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά δεν παρείχε στοιχεία.

Η Hamas έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει αρκετούς από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία της απειλεί όσους είναι ακόμη ζωντανοί.

Τον Ιανουάριο, η Hamas κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει αποσπάσματα από τρεις ομήρους –τους Noa Argamani (στη κεντρική παλαιότερη photo με τη μητέρα της) Itai Svirsky και Yossi Sharabi– να μιλούν στην κάμερα, με λεζάντα να αναφέρει: «Αύριο, θα σας ενημερώσουμε για τη μοίρα τους».

Την επόμενη μέρα, εμφανίστηκε ένα άλλο βίντεο που δείχνει τα πτώματα του Svirsky και του Sharabi. Στο βίντεο, η Argamani είπε ότι και οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι η Hamas ασκεί «ψυχολογικά μαρτύρια» στις οικογένειες των ομήρων και ο επικεφαλής εκπρόσωπος του IDF Daniel Hagari τόνισε ότι οι δύο άνδρες δεν χτυπήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Δεν χτυπάμε σε μέρη όπου γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν όμηροι», είπε.

Οι οικογένειες των ομήρων έχουν γίνει πολιτική δύναμη στο Ισραήλ, διοργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις για να απαιτήσουν να γίνουν περισσότερα για την απελευθέρωση των συγγενών τους.

Δύο συγγενείς ισραηλινών ομήρων συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, που διοργανώθηκε αφού η ισραηλινή αντιπροσωπεία που διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις για ομήρους με τη Hamas αποχώρησε από τις συνομιλίες στο Κατάρ χωρίς συμφωνία.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK