kourdistoportocali.comNews DeskΤι δουλειά έχει το δεξί "χέρι" του Ερντογάν στις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας;

Σε εξέλιξη

Τι δουλειά έχει το δεξί “χέρι” του Ερντογάν στις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας;

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πολύπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια καθώς οι τελευταίες επαφές ήταν το 2016 και διεκόπησαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση των πιθανών σημείων σύγκλισης ανάμεσα στις δυο χώρες, σημεία σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις και είτε να υπάρξει συμφωνία είτε να παραπεμφθούν τα θέματα των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την Ελλάδα τα μόνη σημεία συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιθυμεί στην ατζέντα των συνομιλιών να τεθούν και όλες οι διαφορές με την Τουρκία- διαφορές που η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι μπορούν καν να συζητηθούν– όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών ή ακόμα και το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου. Από χτες το βράδυ η τουρκική προεδρία αναβάθμισε την αντιπροσωπεία της καθώς στις διερευνητικές συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Μάλιστα, ο Καλίν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη στο Σκάι, υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή στο Ντολμά Μπαχτσέ. Σύμφωνα με πληρτοφορίες, με την παρουσία Καλίν ο Ερντογάν θα έχει πληρέστερη ενημέρωση, αλλά και καλύτερο έλεγχο των τουρκικών θέσεων.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πολύπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές και επί εποχής Σημίτη, όταν οι δυο πλευρές είχαν φθάσει πολύ κοντά σε μια συμφωνία, κυρίως για το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Μαζί του είναι και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ.

Τα δυο κρίσιμα πρόσωπα εκτός του Καλίν στην τουρκική αντιπροσωπεία είναι οι Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Όταν ο αρχηγός είχε αποκαλέσει άνθρωπο των Μυστικών Υπηρεσιών τον Κουφοντίνα
Ο Λιγνάδης ανάμεσα στους 100 πιο “Επιδραστικούς” Έλληνες!
Στα άδυτα του Λιγνάδη
Η Θάτσερ δεν έκανε πίσω με τον Μπόμπι Σαντς και είχε και τον κόσμο με το μέρος της
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Πως ο Κουφοντίνας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Χρήστο Μάτη αφού πρώτα τον κέρασε γλυκά
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Αφού καταδικάστηκε για δωροδοκία τώρα κάνει πόλεμο στο γήπεδο της ΑΕΚ
Πρωτοφανές πανευρωπαϊκό μπάχαλο με το εμβόλιο της Astrazeneca> Και για τους 65+ λένε τώρα
Ο βιαστής, λαμπρός νέος, με τη βοήθεια του κόμματος διοριζόταν σε θέσεις-κλειδιά
7 βόμβες, 227 τόνων στη Συρία, το πρώτο ηχηρό μήνυμα Joe Biden σε Putin