kourdistoportocali.comNews DeskΣΟΚ από το Ισραήλ καθώς η μετάλλαξη του ιού χτυπάει τις εγκύους. Δραματικά νέα για το καλοκαίρι

Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη. 30% πιο θανάσιμη η μετάλλαξη

ΣΟΚ από το Ισραήλ καθώς η μετάλλαξη του ιού χτυπάει τις εγκύους. Δραματικά νέα για το καλοκαίρι

Σχετικά μικρή μείωση της τάξεως του 15% των κρουσμάτων ανάμεσα στους εμβολιασθέντες άνω των 60

‘Oχι, τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Για την ακρίβεια είναι πολύ δυσάρεστα. Μόνο μελαγχολία αισθάνεσαι όταν κοτζάμ ΠΟΥ δεν μπορεί να αποφασίσει για το εάν πρέπει να χρησιμοποιούμε ή όχι υφασμάτινες μάσκες για παράδειγμα. Αλλά αυτό όπως διαμορφώνεται η κατάσταση είναι το λιγότερο.

Από την Ιόλη Πιερίδη

Τα πλέον δυσάρεστα νέα έρχονται από το μέτωπο Ισραήλ που είναι η πρώτη χώρα σε εμβολιασμούς. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία ευρήματα έρευνας ανάμεσα σε εμβολιασθέντες και μη άνω των 60 χρόνων υπάρχει μόνο μία μείωση της τάξεως του 15% των κρουσμάτων ανάμεσα στους εμβολιασθέντες σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Επίσης δεν είναι γνωστό πόσο διάστημα διαρκεί η προστασία από τον ιό και εάν το εμβόλιο της Pfizer αντιμεωπίζει τις μεταλλάξεις και κυρίως την βρετανική μετάλλαξη η οποία αποκδεικνύεται κατά 30% πιο θανάσιμη. Σ΄αυτό το σημείο θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε με πόση σιγουριά έβγαιναν τις πρώτες μέρες στα χαζακόναλα οι Έλληνες επιδημιολόγοι για να μας διαβεβαιώσουν ότι η βρετανική μετάλλαξη δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Κι όμως!

Στο Ισραήλ η βρετανική μετάλλαξη του ιού φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι και τις εγκύους. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να σχεδιάζει να κλείσει ερμητικά το αεροδρόμιο Ben-Gurion μετά από αναφορές το Σαββατοκύριακο ότι η βρετανική παραλλαγή είναι έως και 30% πιο θανατηφόρα από τον παραδοσιακό (πότε πρόλαβε και έγινε παραδοσιακός;) κοροναϊό.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει συνάντηση το Σάββατο το βράδυ για να συζητήσει το θέμα. Τα νέα έρχονται με φόντο μια έκθεση του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία έξι από τις επτά έγκυες γυναίκες που εξετάσθηκαν για τη βρετανική μετάλλαξη του κορανοϊού βγήκαν θετικές.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο έχει συλλέξει 10 δείγματα και εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων τριών.

Το υπουργείο είπε ότι διερευνά τη γενετική αλληλουχία των εγκύων γυναικών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί εάν είχαν τη μετάλλαξη.

Σ΄αυτό το κύμα του κορωναιού στη χώρα-η οποία σημειωτέον βρίσκεται στο τρίτο lockdown-, υπήρξε μια ξαφνική αύξηση σε έγκυες γυναίκες με απειλητικά για τη ζωή τους κρούσματα του ιού, ενώ υπήρχαν λίγα ή κανένα στα προηγούμενα κύματα.

Στη Γερμανία τώρα ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν του διάσημου νοσοκομείου Charité Βερολίνου δήλωσε ότι τα κρούσματα στη χώρα θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 100.000 την ημέρα την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω της κοινωνικής απαίτησης για άρση των περιορισμών.


«Όταν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και μερικές από τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και ίσως και νομικές πιέσεις για τον τερματισμό των μέτρων. Η συνέπεια θα μπορούσε να είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα μολύνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ντρόστεν στο «Spiegel».

«Ωστόσο, ο ιός θα προσβάλλει κυρίως τους νεότερους, στους οποίους η εξέλιξη είναι ηπιότερη. Εν τούτοις με τόσες πολλές νέες λοιμώξεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα συνεχίσουν να γεμίζουν» υποστήριξε.

(Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό καλοκαίρι)

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ισπανία και η Νότια Αφρική έχουν ήδη αποδείξει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα παρά την ζέστη» πρόσθεσε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος.

«Η τιμή R θα πρέπει επομένως να μειωθεί σε 0,7 εάν είναι δυνατόν. Αποφασιστικής σημασίας παράγοντας είναι το κατά πόσο θα είναι δυνατόν να περιοριστεί η μετάλλαξη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει ακόμα η μοναδική ευκαιρία να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης στη χώρα μας ή τουλάχιστον να την επιβραδύνουμε σημαντικά».

Όσον αφορά τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Γερμανία , ο Ντρόστεν τα χαρακτήρισε απλώς «συμβιβασμούς. Στο θέμα της τηλεργασία σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί» κατέληξε.

Δραματική παραμένει ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη σε χώρες της οποίας σημειώνεται ραγδαία αύξηση λοιμώξεων και θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19 , όπως διαπίστωσαν κατά τη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι  27 ηγέτες και αρχηγοί κυβερνήσεων.

 Στη Στοκχόλμη, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση των επιδημιών παρότρυνε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν «για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων» για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας «εντός των προσεχών εβδομάδων», ώστε «να προφυλαχθούν» τα συστήματα υγείας, καθώς και για «να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού».

Μεταξύ των 27 η έκδηλη ανησυχία για την καθυστέρηση των εμβολιασμών ενισχύεται από την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τις μεταλλάξεις των στελεχών του ιού που κάνουν ακόμη πιο μεταδοτική της ασθένεια.

Μόνο μέσα σε 24ωρες η Ευρώπη κατέγραψε 230.310 νέα κρούσματα και 5.860 θανάτους, ενώ συνολικά στον κόσμο καταγράφηκαν 664.000 νέα κρούσματα και 17.000 θανάτους μέσα σε μία μέρα. Συνολικά στον κόσμο καταγράφηκαν 664.000 νέα κρούσματα και 17.000 θανάτους μέσα σε μία μέρα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη του ιού, με τη Γαλλία να μην αποκλείει νέα παράταση του lockdown  και την επιβολή ακόμη αυστηρότερων κανόνων εισόδου στη χώρα ενώ η Βρετανία να προετοιμάζεται για παράταση του lockdown έως το καλοκαίρι.

Η Γαλλία θα απαιτεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό στον SARS-CoV-2 τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR, μοριακό τεστ), που θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση, οι περισσότεροι ταξιδιώτες από όλα τα κράτη, χωρίς να εξαιρούνται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλουν να εισέλθουν στη γαλλική επικράτεια. Αυτό ανακοίνωσε  ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τους υπόλοιπους είκοσι έξι ηγέτες κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο διεξήχθη χθες.

Από το μέτρο θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που χρειάζεται να περνούν τα σύνορα καθώς και όσοι μετακινούνται με χερσαία μέσα, διευκρινίζεται πάντως στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του γάλλου προέδρου.

Το Παρίσι είχε ήδη αποφασίσει τη 14η Ιανουαρίου να επιβάλλει τον κανόνα αυτόν στους ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ. Και σε εκείνη την περίπτωση, είχε ανακοινωθεί ότι εργαζόμενοι που χρειάζεται να περνούν τα σύνορα και «απαραίτητοι» εργαζόμενοι θα εξαιρούνταν.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η προσέγγιση του κ. Μακρόν ταυτίζεται με αυτές «πολλών ευρωπαίων ομολόγων του».

Στη Γαλλία, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού κοντεύει τους 72.000 νεκρούς, ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ξεπέρασε ξανά χθες Πέμπτη το όριο των 20.000 και μοιάζει να σχηματοποιείται το φάσμα του τρίτου lockdown.

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που επιχειρεί να κατευνάσει  τους νέους που ασφυκτιούν από  την πρόσφατη παράταση των περιοριστικών μέτρων και την  απαγόρευση της νυχτερινης κυκλοφορίας, δεσμεύθηκε γαι την προσφορα δύο γευμάτων ημερησίως στους φοιτητές, με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ, αλλά και οικονομικό βοήθημα στην περίπτωση που θέλουν να προστρέξουν σε ψυχολόγο.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «είναι πολύ πρόωρο» να πει κανείς αν τελικά θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα την άνοιξη, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των τεσσάρων ομάδων προτεραιότητας στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλωστε, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για την επιδημιολογική εικόνα της Αγγλίας, το τρίτο lockdown δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού, τουλάχιστον κατά το πρώτο δεκαήμερο από την εφαρμογή του, αν και καταγράφεται μία ασθενική μείωση του λεγόμενου δείκτη θετικότητας.

Στη Γερμανία ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοιό ξεπέρασε σήμερα το όριο των 50.000, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), μερικές ώρες αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν να παραταθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 17.862 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.106.262

Το RKI έχει καταγράψει συνολικά 50.642 θανάτους από την αρχή της πανδημίας τον χειμώνα του 2020. 859 ασθενείς με covid-19 υπέκυψαν τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός μειωμένος σε εβδομαδιαία βάση.

Εξάλλου το ινστιτούτο ανακοίνωσε σήμερα 17.862 νέα κρούσματα covid-19 για το προηγούμενο 24ωρο. Συνολικά στη Γερμανία έχουν μολυνθεί από κορονοϊό περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο επιποπλασμός τις προηγούμενες επτά ημέρες ανερχόταν σε 115,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στο σύνολο της χώρας. Αν και παρατηρείται πτωτική τάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό αυτό είναι πολύ πάνω από τον στόχο των λιγότερων από 50 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση.

Εξαιτίας του σταθερά αυξημένου αριθμού κρουσμάτων covid-19, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν την Τρίτη να αυστηροποιήσουν και να παρατείνουν ως τα μέσα Φεβρουαρίου τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, φοβούμενοι κυρίως τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

Εστιατόρια, καφέ, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα που παραμένουν κλειστά εδώ και δυόμιση μήνες δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου τουλάχιστον.

Εξάλλου ιατρικές, χειρουργικές μάσκες ή μάσκες FFP2 είναι πλέον υποχρεωτικές στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς, ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική όπου αυτό είναι δυνατό τουλάχιστον ως τις 15 Μαρτίου.

Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη νεο ρεκορ μολύνσεων καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.357 κρούσματα του SARS-CoV-2 — αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην ισπανική επικράτεια —, ενώ ακόμη 404 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. 

Η Ισπανία καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων σε ημερήσια βάση από τα τέλη του Δεκεμβρίου, μολαταύτα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας εκφράζουν αισιοδοξία διότι οι αριθμοί σταθεροποιούνται.

Η Πορτογαλία, όπου χθες κατεγράφη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ θανάτων από COVID-19 (221) και η αύξηση των κρουσμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη, αποφάσισε το ολοκληρωτικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, σε συνέντευξη Τύπου, απέδωσε την επιδημιολογική έκρηξη στις υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε την Πέμπτη την επιβολή του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα τεθεί σε ισχύ το προσεχές Σάββατο. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα λήγει καθημερινά στις 04.30 το πρωί και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Η Ουγγαρία έγινε από εχθες η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik -5.  Ούγγροι αξιωματούχοι βρίσκονται στην Κίνα προκειμένου να διαπραγματευθούν την αγορά ενός εκατομμυρίου δόσεων του κινεζικού εμβολίου που παρασκευάζεται από την κρατική φαρμακοβιομηχανία Sinopharm. To κινεζικό εμβόλιο ήδη χορηγείται στη Σερβία, ενώ και η Βοσνία προσανατολίζεται στην ίδια επιλογή. 

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε., αναφέρει το πρακτορείο Reuters, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει ειδικές σύριγγες (χαμηλού νεκρού χώρου) που θα επιτρέψουν την εξαγωγή έκτης δόσης από τα φιαλίδια εμβολίου της Pfizer, ώστε να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος εμβολιασμός, κατά το δυνατόν, περισσότερων Ευρωπαίων.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαικού Συμβουλίου εξετάσθηκε με πολύ προσοχή το θέμα των μεταλλάξεων στελεχών του ιού, και ζητήθηκε από τους 27  πολύ εμπεριστατωμένος έλεγχος σε εθνικό επίπεδο για μεταλλάξεις που μπορεί να αποδειχθούν ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια. “Δεν είχαμε λάβει υπόψη ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα ήταν πιο μεταδοτικές από τον ιό που ήδη γνωρίζαμε”, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος  των Βρυξελλών που παρακολούθησε τη συνομιλία των ηγετών. «Απόψε ήταν επίσης μια κλήση αφύπνισης για τα κράτη μέλη», είπε ο αξιωματούχος

Ωστόσο, μερικές από τις πιο δύσκολες συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη έντονη  ανησυχία  μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων και  η αίσθηση ότι η ΕΕ κινείται πιο αργά από ό, τι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Ισραήλ

Αυτοί οι φόβοι αντικατοπτρίζουν επίσης την πραγματικότητα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο έλεος των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια . “Οι ηγέτες θέλουν να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός”, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο κλείσιμο συνέντευξης Τύπου. “Και από αυτή την άποψη πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις για παραδόσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες.”

Ωστόσο, ενώ οι ηγέτες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την υποστήριξή τους στο κοινό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων της ΕΕ, και το σύστημά της παροχής δόσεων σε χώρες μέλη σε αναλογία, πληθυσμιακή βάση, κάποιοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους προς την ΕυρωπαΙκή Επιτροπή ώστε να εντείνει τις προσπάθειες της για να επιταχυνθεί η διαδικασία παράδοσης δόσεων και ενδεχομένως να συντομεύσει την γραφειοκρατία της διαδικασίας έγκρισης των νέων εμβολίων

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρέντρικσεν προέτρεψε αξιωματούχους της ΕΕ να διερευνήσουν τη δυνατότητα αποστολής δόσεων  του εμβολίου Oxford / AstraZeneca, ακόμη και πριν λάβει την τελική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έτσι ώστε οι δόσεις να είναι ήδη επιτόπου στις χώρες της ΕΕ κατά τη λήψη της απόφασης έγκρισης.  Η έγκριση της ΕΕ για το εμβόλιο AstraZeneca αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Όταν ο αρχηγός είχε αποκαλέσει άνθρωπο των Μυστικών Υπηρεσιών τον Κουφοντίνα
Ο Λιγνάδης ανάμεσα στους 100 πιο “Επιδραστικούς” Έλληνες!
Στα άδυτα του Λιγνάδη
Η Θάτσερ δεν έκανε πίσω με τον Μπόμπι Σαντς και είχε και τον κόσμο με το μέρος της
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Πως ο Κουφοντίνας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Χρήστο Μάτη αφού πρώτα τον κέρασε γλυκά
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Αφού καταδικάστηκε για δωροδοκία τώρα κάνει πόλεμο στο γήπεδο της ΑΕΚ
Πρωτοφανές πανευρωπαϊκό μπάχαλο με το εμβόλιο της Astrazeneca> Και για τους 65+ λένε τώρα
Ο βιαστής, λαμπρός νέος, με τη βοήθεια του κόμματος διοριζόταν σε θέσεις-κλειδιά
7 βόμβες, 227 τόνων στη Συρία, το πρώτο ηχηρό μήνυμα Joe Biden σε Putin