kourdistoportocali.comNews DeskΠοια ανοσία της αγέλης;> Ισπανία και Τσεχία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Τεράστια ανησυχία

Ποια ανοσία της αγέλης;> Ισπανία και Τσεχία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Η Ισπανία έχει χορηγήσει ήδη περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δόσεις σε ομάδες που έχουν προτεραιότητα

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον ρυθμό εμβολιασμού ήταν ενθαρρυντικά και φαινόταν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι η πολυπόθητη ανοσία, τουλάχιστον στις ευαίσθητες στον κορονοϊό ομάδες του πληθυσμού στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Δυστυχώς, όμως, αυτό πρόκειται να αλλάξει. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλάζουν τον ρυθμό αύξησης της ανοσίας και αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα συστήματα δημόσιας υγείας και στην παγκόσμια οικονομία. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 71 εκατομμύρια δόσεις επτά διαφορετικών εμβολίων σε 65 χώρες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ομως, οι αριθμοί που συλλέγονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την ηλεκτρονική πλατφόρμα Our World in Data θα σταματήσουν να αυξάνονται με την ίδια ταχύτητα, καθώς τα εμβόλια τελειώνουν.

Οι πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ότι πατούν φρένο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω έλλειψης εμβολίων είναι η Ισπανία και η Τσεχία. Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν την Τετάρτη τους εμβολιασμούς της Covid-19 γι’ αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Αγουάδο.

«Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη», δήλωσε ο Αγουάδο στους δημοσιογράφους τοπικών Μέσων. Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 άτομα.

«Δυστυχώς, όπως υποψιαζόμαστε, ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί», είπε. Η Ισπανία έχει χορηγήσει ήδη περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δόσεις σε ομάδες που έχουν προτεραιότητα, όπως ωφελούμενοι οίκων ευγηρίας και υγειονομικοί πρώτης γραμμής και περίπου το 10% από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης, η κυβέρνηση σχεδίαζε να εμβολιάσει περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε την Τετάρτη στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας να αναστείλουν τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης του εμβολίου, για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK. Η Τσεχία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει παραπονεθεί για τις περικοπές στις παραδόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Οι “καλοί γονείς” και τα κανάλια στέλνουν “εμπόρευμα” στους Λιγνάδηδες και στο Ντουμπάι
Γιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια
Το πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία
Το Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή
Ένας πράκτορας στο σκοτεινό κόσμο των παιδεραστών
Οι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ
Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Πιο τρομακτικός απ’ όλους ο καλιφορνέζικος “σούπερ-κορωνοϊός”
Οι σκληροί δεν χορεύουν. Ο Ζούλιας αποκαλεί επαγγελματία ηλίθιο τον Κούγια!
UPS Eλλάδα>Ψηφιακός μεσαίωνας ή καψόνι;
Συγκλονιστικός ο David Attenborough στον ΟΗΕ> Δεν υπάρχει επιστροφή για τον πλανήτη
Επιχείρηση “Δράκος”> Ο Χρουστσόφ διέταξε τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι