kourdistoportocali.comNews DeskΜε πρόωρες εκλογές επιστρέφει ο Κυριάκος από τις Βρυξέλλες;

Το Ταμείο Ανάκαμψης στήνει κάλπες

Με πρόωρες εκλογές επιστρέφει ο Κυριάκος από τις Βρυξέλλες;

Ρούτε>Αν θέλουν δάνεια και επιχορηγήσεις ας κάνουν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο συνταξιοδοτικό

O Έλληνας πρωθυπουργός  έλαβε το πράσινο φως για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα από τους Μέρκελ και Μακρόν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και καθώς όπως όλα δείχνουν τα 35 δις ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα δεν θα είναι δωρεάν γεύμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας κατά νου τι συνέβη με την κυβέρνηση του επίτιμου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και καθώς η απογείωση του αριθμού των κρουσμάτων υπόσχεται έναν άγριο χειμώνα δεν θα παραδώσει τη χώρα στον λαικισμό της εξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πλέον υπέρμαχος των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών τους οποίους η κυβέρνησή του καταδίωξε με πρωτοφανές ιδεοληπτικό και φορομπηχτικό μένος.

Στη διάρκεια της Συνόδου τώρα ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε απόψε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της Συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.

Εκτός από την Αυστρία και η Ολλανδία θέτει όρους.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις.

«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας… ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

Η Ολλανδία, που ηγείται μιας ομάδας χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους, θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το Ταμείο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα οι συζητήσεις σήμερα έγιναν σε χαμηλούς τόνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες. Διαφωνίες υπάρχουν και είναι και σημαντικές κυρίως σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορικά με το ΠΔΠ, που καθορίζει τις δαπάνες της επόμενης επταετίας στα 1,074 τρισ. ευρώ, φαίνεται ότι η συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ γίνεται αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών, γιατί διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των δύο βασικών πολιτικών της ΕΕ, της συνοχής και της γεωργίας. Μάλιστα οι δαπάνες για τις εν λόγω πολιτικές αυξάνονται κατά 65 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με τις επιστροφές, η συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ προβλέπει τη συνέχισή τους. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις τέσσερις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία) και αφορά ένα μέρος της καθαρής συνεισφοράς τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η Κομισιόν είχε προτείνει να καταργηθούν. Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πολλές άλλες χώρες συνέδεσαν τη συνέχιση του καθεστώτος των επιστροφών με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο προτεινόμενος προϋπολογισμός των 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια, δεν αμφισβητείται πλέον από την ομάδα των τεσσάρων. Απλώς επιδιώκουν να ισορροπήσουν την αναλογία περιορίζοντας τις επιχορηγήσεις και αυξάνοντας τα δάνεια, ωστόσο εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν και αυτήν την αξίωση.

Οι δυσκολίες αύριο εντοπίζονται στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ προβλέπει ότι οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο θα γίνουν χωρίς πρόσθετους δημοσιονομικούς όρους. Απλώς κάθε χώρα θα υποβάλει εθνικό επενδυτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το διάστημα 2021-2023, το οποίο θα βασίζεται στις συστάσεις της Κομισιόν. Οι δε αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Με την πρόταση Μισέλ διαφωνεί κυρίως ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε οι αποφάσεις για την έγκριση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τις εκταμιεύσεις να λαμβάνονται ομόφωνα. Την ολλανδική θέση απορρίπτουν κατηγορηματικά οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχονται καμία τροποποίηση της πρότασης της Κομισιόν σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Προφανώς, οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται ότι εάν αποδεχθούν την εισαγωγή της ομοφωνίας θα δυσκολευτεί η λήψη αποφάσεων σε μια περίοδο που τα χρήματα πρέπει να εκταμιευθούν το συντομότερο.

Ο κ. Μισέλ έχει προτείνει να γίνει κατανομή τώρα του 70% από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα να αποφασιστούν το 2023 με βάση την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας την περίοδο 2020-2021. Με τη θέση αυτή διαφωνούν αρκετές χώρες και η Ελλάδα, οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει η αρχική πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει την δέσμευση όλων των χρημάτων τώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεκδικεί από το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 πάνω από 35 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την πρόταση της Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης δικαιούται επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια.

Με βάση τις σημερινές συζητήσεις ο κ. Μισέλ αναμένεται να τροποποιήσει την συμβιβαστική πρόταση, ώστε το Σάββατο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ξεκινήσουν την τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας το Σάββατο κι αν χρειαστεί την Κυριακή, διαφορετικά θα υπάρξει και νέα σύνοδος, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούλιο. Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, το συνολικό πακέτο πρέπει να εγκριθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του μήνα για πολιτικούς, οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.

Και στη σημερινή μου συνομιλία με τους ανθρώπους της αγοράς στην Κεφαλονιά, αντίκρισα μια εικόνα δυσάρεστη και…

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
Telegraph-ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΟΚ> Συνεργάτης των Fauci και Gates πάσχιζε με μανία να παρασκευάσει ιό σαν την Covid-19 ενώ ο Gates είχε προαναγγείλει την πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά από το 2015!
Η κωλοτούμπα του επιστημονικού Lancet για την Εργαστηριακή προέλευση του ιού και οι ποινικές ευθύνες ενός πιθανού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας
ΣΟΚ στο Ισραήλ> Ο 49χρονος δημοφιλής προπονητής μπάσκετ Arik Alfasi πέθανε από COVID-19 παρότι είχε εμβολιαστεί δύο φορές, ήταν αθλητικός χωρίς νοσήματα
Aμήχανος τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρήσουν ανεμβολίαστους όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση, 6 μήνες μετά τη 2η!
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
John και Jenny Paulson> Διαζύγιο 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Πως έγινε η επιλογή των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που λαμβάνουν μέρος στις κλινικές έρευνες των εμβολίων της Pfizer
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Μεγάλη δικαίωση του George Soros για το Κινέζικο κράχ