kourdistoportocali.comNews DeskΗ Πορτογαλία, η πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο (86%), αντιμέτωπη με νέο κύμα κορωνοϊού

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Η Πορτογαλία, η πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο (86%), αντιμέτωπη με νέο κύμα κορωνοϊού

Σχεδόν το 100% των ατόμων άνω των 50 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Η Πορτογαλία, μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, με ποσοστό 86% των κατοίκων να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις κατά της Covid-19, ανέφερε την Τετάρτη τον υψηλότερο αριθμό νέων καθημερινών κρουσμάτων από τον Ιούλιο, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, αν και οι νοσηλείες αυξάνονται πιο αργά. Η πορτογαλική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ποιους νέους περιορισμούς για την πανδημία θα εισάγει, επτά εβδομάδες μετά την κατάργηση σχεδόν όλων λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού και της θεωρητικά μικρότερης απειλής από τον κορωνοϊό.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της χώρας ανακοίνωσε επίσημα 3.773 νέα κρούσματα την Τετάρτη, με 681 ανθρώπους να είναι στα νοσοκομεία, 105 σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ 17 άτομα έφυγαν από τη ζωή.. Μάλιστα, ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο.

Την 1η Νοεμβρίου, η Πορτογαλία ανέφερε λιγότερες από 500 νέες μολύνσεις, 360 άτομα ήταν στα νοσοκομεία, 60 στην εντατική ενώ είχαν σημειωθεί 5 θάνατοι. Αυτοί οι αριθμοί ήταν παρόμοιοι με εκείνους του προηγούμενου μήνα.

Ο υφυπουργός Υγείας, António Lacerda Sales, είπε ότι οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα για άτομα που υποβλήθηκαν σε εμβολιασμό με μία δόση Johnson & Johnson, κάτι που αφορά περίπου 250.000 άτομα. Επίσης, οι αρχές εξετάζουν εάν θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό παιδιών μεταξύ 5 και 11 ετών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σχεδόν το 100% των ατόμων άνω των 50 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Επίσης, το 95% των ηλικιών 25 έως 49 ετών έχει κάνει έστω και μία δόση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους 12-17 είναι στο 88%. Συνολικά, περίπου το 89% του συνολικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων της Πορτογαλίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Την 1η Οκτωβρίου, η Πορτογαλία ήρε τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού της Covid, αλλά από πολλές απόψεις η ζωή στη Λισσαβόνα συνεχίζει να θυμίζει τις άγριες ημέρες της πανδημίας. Οι αντλίες χειρός που διανέμουν απολυμαντικό τζελ είναι πανταχού παρούσες στην πρωτεύουσα και ορισμένες εκκλησίες εξακολουθούν να καλύπτουν τα καθίσματα προκειμένου να διασφαλίσουν την κοινωνική απόσταση, αν και δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Το πιστοποιητικό κατά της Covid-19 είναι υποχρεωτικό σε μεγάλες εκδηλώσεις και η μάσκα εξακολουθεί να απαιτείται στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία για μαθητές από 10 ετών και άνω και για τους εργαζόμενους σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

Την ίδια ώρα το ΜΕΤΡΟ είναι γεμάτο. Ο στόλος των ταξί της Λισσαβόνας, γνωστός με τον ταϊλανδέζικο όρο tuk-tuk, συνεχίζει να αποβιβάζει κατά εκατοντάδες τους τουρίστες στα στενά γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης, η νυχτερινή ζωή έχει επανέλθει στους κανονικής της ρυθμούς, οι γραμμές του τραμ, δημοφιλείς στους τουρίστες, δεν κάνουν συχνές στάσεις επειδή είναι γεμάτες επιβάτες και σχεδόν κάθε μέρα ένα νέο γιγάντιο κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται στο λιμάνι.

Η Πορτογαλία αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 σχετικά αλώβητη. Αλλά μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και στη συνέχεια μια άγρια ​​άνοδος τον Ιανουάριο, διέλυσαν την ψευδαίσθηση που είχαν ορισμένοι ότι αυτή η μικρή χώρα στη νοτιοδυτική Ευρώπη θα μπορούσε να ξεφύγει από τα χειρότερα της πανδημίας.

Στην κορύφωσή της τον περσινό Ιανουάριο, κάθε ημέρα στην Πορτογαλία πέθαιναν από τον ιό κατά μέσο όρο περίπου 290 άνθρωποι. Αναλογικά και σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί με περισσότερους από 9.500 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο χειρότερος ημερήσιος μέσος όρος για μια εβδομάδα στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασε ποτέ τους 3.500 θανάτους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK