kourdistoportocali.comNews DeskEπάγγελμα>Το Κορίτσι του Μπαμπά

Φώφη Γεννηματά

Eπάγγελμα>Το Κορίτσι του Μπαμπά

Κανονικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να της στέλνει ανθοδέσμες για το καλό που του κάνει

Η τραπεζική υπάλληλος επιμένει να ηγείται ενός κόμματος το οποίο κινδυνεύει σοβαρά να μείνει εκτός Βουλής, κυρίως εξαιτίας της, καθώς το μόνο που κάνει τελικά η Φώφη Γεννηματά είναι να ισορροπεί με άνεση στο τεντωμένο σκοινί της ανυπαρξίας.

Γράφει η Τζέλα Δελαφράγκα

Η frontwoman του ΚΙΝΑΛ είναι ανύπαρκτη πολιτικά και επιπλέον κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μας αποδεικνύει καθημερινά πόσο λίγη είναι για την ηγεσία ενός κόμματος με βαριά ιστορία –ενός κόμματος, που γίνεται απόκομμα.
Το 2,9%, που σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προβληματίζει την αρχηγό του, πολλώ δε μάλλον όταν γνωρίζει πολύ καλά, ότι, στην ουσία, τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ της έδωσαν τις απαραίτητες ψήφους για να βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα. Βαριά η κληρονομιά -ελέω νεποτισμού- για να τη σκορπίσει παραμένοντας αδρανής.
Αν και δεν διαθέτει το απαιτούμενο εκτόπισμα, η Φώφη Γεννηματά είναι γαντζωμένη γερά στην καρέκλα της, καθώς διαθέτει χρήμα, “πλάτες” ευνοϊκής δημοσιότητας και συμβουλάτορες. Ακόμα όμως και με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα της, εξακολουθεί να αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών, διότι, κατά πως φαίνεται, δεν διαθέτει ασφαλές κριτήριο. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την επαναλαμβανόμενη αυτο-γελοιοποίησή της; Δε λέμε να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, που αυτός κανονικά θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της, αλλά, τουλάχιστον, να μην προκαλεί με την ιδιότητα της διακοσμητικής φιγούρας.

Κανονικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να της στέλνει ανθοδέσμες για το καλό που του κάνει.

Δεν χρειάζεται καν να μιλήσει η Φώφη Γεννηματά για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ανυπαρξίας της. Αρκεί μόνο που τη βλέπουμε. Η εικόνα που παρουσιάζει, δίνει την εντύπωση μιας γυναίκας που άλλη δουλειά δεν έχει, παρά να ασχολείται με τις τρέσες της και να ξημεροβραδιάζεται στο κομμωτήριο, αναζητώντας την ιδανική κουπ, με το σωστό μήκος και χρώμα μαλλιών. Στυλιστικά δε, αν υπάρχει άνθρωπος που πληρώνεται για να τη ντύνει, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τον απολύσει πάραυτα. Αν πάλι ντύνεται μόνη της, τότε θα πρέπει να περνάει δεύτερη εφηβεία –δεν εξηγείται αλλιώς. Και το χειρότερο είναι ότι δεν δείχνει καν να διδάσκεται από τα λάθη της.

Όταν βοούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα εξωφρενικά photoshop και βλέπουμε αναρτήσεις τύπου «νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Σαμπρίνα», η κυρία Φώφη Γεννηματά τι άλλο περιμένει, μπορεί να μας πει κάποιος; Ακόμα και η Μαρίνα Πατούλη είναι πολύ καλύτερή της, διότι τουλάχιστον είναι αυθεντική. Αυτή η γυναίκα φαίνεται τελικά ότι δεν έχει τίποτα δικό της. Όλα τα έχει κληρονομήσει και τα σφετερίζεται. Για δύο πράγματα έχει αγωνιστεί στη ζωή της η Φώφη Γεννηματά και για τα δύο είναι αξιέπαινη: για τη μάχη της με τον καρκίνο και για τις αλλεπάλληλες προσπάθειές της να γίνει μητέρα. Πέραν τούτων, ουδέν.
Το καλύτερο που έχει να κάνει λοιπόν, όσο ακόμα είναι καιρός, είναι να μας αδειάσει τη γωνιά. Με εθελουσία, βρε αδελφέ, όπως το έχει ξανακάνει όταν αποχώρησε από τη τράπεζα και καταδέχτηκε να παίρνει σύνταξη από τα 50 της –χωρίς να έχει ιδρώσει τη φανέλα της, αφού οι κομματικές της υποχρεώσεις δεν της επέτρεπαν να εμφανίζεται καν στη δουλειά της.

Η Φώφη Γεννηματά με δικά της λόγια
«Μου λείπουν όλα από τον πατέρα μου, η ζεστασιά, η αγκαλιά, το χαμόγελο, το μυαλό, η ανθρωπιά, ο παππούς που χρειάζονταν τα παιδιά μου. Μέσα σε επτά μήνες έχασα και τους δύο γονείς μου. Ο καρκίνος χτύπησε κι εμένα και την αδερφή μου. Το πάλεψα σκληρά. Η μικρή μου κόρη ήταν δύο χρονών, δεν άντεχα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου χωρίς μάνα. Είπα θα το παλέψω»
«Το θεώρησα ιεροσυλία» (το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική μετά το θάνατο του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά). Όμως, «ο κόσμος ζητούσε από εμάς να συνεχίσουμε. Άνθρωποι που μεγάλωσαν δίπλα του και διαπαιδαγωγήθηκαν από αυτόν. Δεν είχα το δικαίωμα να βάλω τέλος σε αυτό. Ο πατέρας μου συνεχίζει να ζει μέσα από ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν. Δεν είχα το δικαίωμα να μη συγκινηθώ η ίδια αφού είχαν συγκινηθεί άλλοι».
«Δεν ήθελα να σκεφτεί ούτε ένας Έλληνας ότι θέλω να εκμεταλλευτώ το συναίσθημά τους για την απώλεια του πατέρα μου. Χρειαζόταν ένας χρόνος για να αφομοιώσουμε το πένθος. Ήταν ισχυρό το σοκ. Στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να σκεφτώ τέτοια πράγματα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Σκεφτόμουν ότι μια μέρα θα με ρωτήσει: Γιατί μαμά δεν ασχολήθηκες; Δεν τα έλεγε καλά ο παππούς;».
«Ο Γεννηματάς άφησε κληρονομιά στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα, μια ζωή προσφοράς, ήθους και εντιμότητας είναι πρότυπο για μένα. Είναι πρότυπο ζωής για την καθημερινότητά μου, τον τρόπο που ζω και πολιτεύομαι. Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, είναι και ζητούμενο».
«Δούλεψα για το κόμμα πολύ σκληρά εις βάρος της προσωπικής μου ζωής».
«Μετά τον καρκίνο άλλαξα προτεραιότητες».
«Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό. Όλη αυτή τη δεκαετία που αγωνιζόμουν, ταυτόχρονα τρέχαμε με τη μητέρα μου στα νοσοκομεία. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι έγκυος ένιωσα ότι ξαναζώ από την αρχή».
«Πολλά σχόλια, ακόμη περισσότερα υπονοούμενα με επίκεντρο την εξωτερική εμφάνιση, το χρώμα των μαλλιών, το μακιγιάζ, τα ρούχα. Κανείς δεν κάνει αντίστοιχη κριτική σε έναν άνδρα πολιτικό. Είναι μια προσπάθεια απαξίωσης που δεν σχετίζεται με την πολιτική, τις θέσεις τις αποφάσεις τους χειρισμούς μου και είναι άδικο. Το ζω στο πετσί μου με “χαλάει” αλλά το ξεπερνώ».
«Παρέμβαση αισθητική δεν έχω κάνει. Δεν είμαι αρνητική αλλά δεν το έχω κάνει. Γυμναστική; Πολύ ωραία ιδέα, αλλά που ο χρόνος. Και μάνα και αρχηγός κόμματος δεν βγαίνει».
«Οι πολίτες βάζουν τέλος, αλλά ο κάθε ένας από μας πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει. Τα αξιώματα έχουν πάντα ένα τέλος».
Βιογραφικό
Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά είναι Ελληνίδα πολιτικός, βουλευτής, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τέως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης .
Έχει χρηματίσει Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κατά το διάστημα 2003-07, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2009-10 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών το 2011-12 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2013-15 στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.
Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και είναι κόρη του Γεωργίου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο έχει δεχτεί κριτική. Η σύνταξη αυτή είναι σε αναστολή γιατί σήμερα έχει την ιδιότητα της βουλευτού.
Έχει παντρευτεί 2 φορές και έχει 3 παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.
Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.
Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ.
Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής.
Tο 2002 εξελέγη Yπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.
Μετά τις εκλογές του 2009 επιλέχθηκε από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον Μάρτιο του 2012 παραιτήθηκε από τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών που είχε επιλεχθεί στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να γίνει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.
Με τον ανασχηματισμό του 2013 της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επανεξελέγη στη Β’ Αθηνών.
Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.
Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.
Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.
Στις εκλογές του 2019 εξελέγη στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK