kourdistoportocali.comNews DeskCNN Business-Ανάλυση> Περισσότερες από δύο "Ελλάδες" ανέργους νέους (21 εκατ.) έχει η Κίνα και δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα αυτό

Γράφει η Laura He

CNN Business-Ανάλυση> Περισσότερες από δύο “Ελλάδες” ανέργους νέους (21 εκατ.) έχει η Κίνα και δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα αυτό

Για τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping, η σταθερότητα είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, καθώς επιδιώκει να επιλεγεί για τρίτη θητεία όταν το Κομουνιστικό Κόμμα συνεδριάσει- για το πιο σημαντικό συνέδριό του σε μια δεκαετία- τον επόμενο μήνα

Η Κίνα πλήττεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία πλέον είναι δύσκολο να κρύψει: Η ανάπτυξη έχει σταματήσει, η ανεργία των νέων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, η αγορά κατοικίας καταρρέει και οι εταιρείες παλεύουν με τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από την Laura He/CNN Business

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της σοβαρής ξηρασίας και ο τεράστιος τομέας ακινήτων της υφίσταται τις συνέπειες της δημιουργίας υπερβολικού χρέους. Αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο από την τήρηση της άκαμπτης πολιτικής μηδενικής Covid από το Πεκίνο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται να αλλάξει φέτος.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οκτώ μεγαλουπόλεις μπήκαν σε πλήρη ή μερικό lockdown. Μαζί, αυτά τα ζωτικά κέντρα παραγωγής και μεταφορών, φιλοξενούν 127 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον 74 πόλεις έκλεισαν από τα τέλη Αυγούστου, επηρεάζοντας περισσότερους από 313 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNN που βασίζονται σε κυβερνητικές στατιστικές. Η Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα εκτίμησε ότι οι πόλεις που επηρεάζονται από τα lockdown αντιπροσωπεύουν το 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Κίνας.

Οι τελευταίοι περιορισμοί καταδεικνύουν την αδιάλλακτη στάση της Κίνας για την εξάλειψη του ιού με τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, παρά τη ζημιά που γίνεται.

«Το Πεκίνο φαίνεται διατεθειμένο να απορροφήσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που απορρέει από την πολιτική του για τον μηδενισμό της Covid επειδή η εναλλακτική λύση -εκτεταμένες λοιμώξεις μαζί με αντίστοιχες νοσηλείες και θανάτους- αντιπροσωπεύει ακόμη μία μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Craig Singleton, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών σε θέματα Κίνας, μίας δεξαμενής σκέψης με έδρα το DC.

Για τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping, υποστηρίζει ο ίδιος, η σταθερότητα είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, καθώς επιδιώκει να επιλεγεί για τρίτη θητεία όταν το Κομουνιστικό Κόμμα συνεδριάσει για το πιο σημαντικό συνέδριό του σε μια δεκαετία τον επόμενο μήνα.

«Οι σημαντικές αλλαγές πολιτικής πριν από το συνέδριο του κόμματος φαίνονται απίθανες, αν και θα μπορούσαμε να δούμε μια άμβλυνση ορισμένων πολιτικών στις αρχές του 2023 αφού εξασφαλιστεί το πολιτικό μέλλον του Xi Jinping», είπε ο Craig Singleton.

«Ακόμα και τότε, το Κόμμα δεν θα έχει τόσο χρόνο όσο και διαθέσιμους μοχλούς πολιτικής για να αντιμετωπίσει πολλές από τις πιο πιεστικές συστημικές απειλές για την οικονομία της Κίνας», πρόσθεσε.

Η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ Research για την Ευρύτερη Κίνα. Οι τοπικές κυβερνήσεις θα είναι «πιο διατεθειμένες να δώσουν προτεραιότητα στη μηδενική Covid και να εξαλείψουν τα κρούσματα του ιού» καθώς πλησιάζει το συνέδριο του κόμματος, πρόσθεσε.

Η αυστηροποίηση των περιορισμών Covid θα πλήξει την κατανάλωση και τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια του «Χρυσού Σεπτέμβρη, Ασημένιου Οκτώβρη» της Κίνας, που παραδοσιακά είναι η περίοδος αιχμής για τις πωλήσεις κατοικιών.

Την ίδια στιγμή, η απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν προοιωνίζει κάτι θετικό για την ανάπτυξη της Κίνας, είπε ο Yeung, καθώς η αποδυνάμωση της ζήτησης από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα επιβαρύνει τις εξαγωγές της. Ο ίδιος αναμένει ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 3% φέτος, χάνοντας τον επίσημο στόχο του Πεκίνου για 5,5% και μάλιστα με με μεγάλη διαφορά. Άλλοι αναλυτές είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι. Η Nomura μείωσε την πρόβλεψή της στο 2,7% αυτή την εβδομάδα.

Υπάρχει φως μέχρι τις αρχές του 2023;

Πάνω από δύο χρόνια μετά την πανδημία, το Πεκίνο εμμένει στην ακραία προσέγγισή του σχετικά με τον ιό, με αναγκαστικές καραντίνες, μαζικά υποχρεωτικά τεστ και έκτακτα lockdown.

Η συγκεκριμένη πολιτική κρίθηκε επιτυχημένη στο αρχικό στάδιο της πανδημίας. Η Κίνα κατάφερε να κρατήσει μακριά τον ιό το 2020 και το 2021 και να αποτρέψει τον μεγάλο αριθμό θανάτων που υπέστησαν πολλές άλλες χώρες, ενώ χτίστηκε μια γρήγορη ανάκαμψη μετά από συρρίκνωση ρεκόρ του ΑΕΠ. Σε μια τελετή το 2020, ο Xi διακήρυξε ότι η επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό του ιού ήταν απόδειξη της «ανωτερότητας» του Κομουνιστικού Κόμματος έναντι της δυτικής δημοκρατίας.

Αλλά η πρόωρη δήλωση της νίκης τον στοιχειώνει, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron καθιστά την πολιτική μηδενικής Covid λιγότερο αποτελεσματική.

Ωστόσο, η εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικής Covid δεν φαίνεται ως επιλογή για τον Xi, ο οποίος φέτος έχει δώσει επανειλημμένα μεγαλύτερη έμφαση στην ήττα του ιού παρά στη διάσωση της οικονομίας.

Σε ένα ταξίδι στη Γουχάν τον Ιούνιο, ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της «ακόμη κι αν ίσως βλάψει την οικονομία». Σε μια κορυφής τον Ιούλιο, επιβεβαίωσε αυτή την προσέγγιση και προέτρεψε τους αξιωματούχους να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της πρόληψης του ιού και της οικονομικής ανάπτυξης «από πολιτική άποψη».

«Το Πεκίνο επιδίωξε να φέρει τις πολιτικές του για μηδενική Covid ως απόδειξη της δύναμης του Κόμματος, και ως εκ τούτου, κατ’ επέκταση, της ηγεσίας του Xi Jinping», είπε ο Singleton.

Οποιαδήποτε αλλαγή προσέγγισης δεν θα συμβεί μέχρι το επόμενο έτος, και ακόμη και τότε είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ σταδιακή, δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

«Θα είναι μια μακρά διαδικασία», είπε, προσθέτοντας ότι το Χονγκ Κονγκ -όπου οι κανόνες καραντίνας και τεστ για τους επισκέπτες έχουν χαλαρώσει πρόσφατα- θα μπορούσε να είναι «ένας σημαντικός οδηγός-δείκτης για το τι θα συμβεί στην ηπειρωτική χώρα».

Άλλο ένα θλιβερό οικονομικό τρίμηνο

Ενώ το Πεκίνο φαίνεται αταλάντευτο στη στρατηγική του για μηδενική Covid, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα τόνωσης προκειμένου να φρεσκάρει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου ενός τρισεκατομμυρίου γιεν (146 δισεκατομμύρια δολάρια) που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα για τη βελτίωση των υποδομών και τη μείωση των ελλείψεων ρεύματος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» για την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, ενώ παραμένει σταθερή στον μηδενισμό της Covid. Ωστόσο, είναι «πολύ δύσκολο να εξισορροπήσει τους δίδυμους στόχους», δήλωσε ο Yeung από το ANZ.

Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κινεζική οικονομία θα μπορούσε να οδεύει προς μια άλλη θλιβερή απόδοση το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Έρευνες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά σε τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε.

«Η εικόνα δεν είναι όμορφη, καθώς η Κίνα συνεχίζει να παλεύει με το ευρύτερο κύμα λοιμώξεων Covid μέχρι στιγμής», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura σε μια έκθεση την Τρίτη.

Θέματα εργασίας και περιουσίας

Η αγορά εργασίας της Κίνας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 19,9% τον Ιούλιο, τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που έσπασε ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει τώρα περίπου 21 εκατομμύρια άνεργους νέους σε πόλεις και κωμοπόλεις. Η ανεργία στην ύπαιθρο δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα στοιχεία.

«Το πιο ανησυχητικό ζήτημα είναι οι θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Yeung του ANZ, προσθέτοντας ότι η ανεργία των νέων θα μπορούσε να ανέλθει στο 20% ή και υψηλότερα. Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανές περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας φέτος, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βλάπτουν τις βιομηχανίες εστίασης και λιανικής, οι οποίες με τη σειρά τους ασκούν πίεση στους κατασκευαστές.

Η εντεινόμενη ύφεση της αγοράς ακινήτων είναι άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει έως και το 30% του ΑΕΠ της Κίνας, έχει ακρωτηριαστεί από μια κυβερνητική εκστρατεία από το 2020 προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο απερίσκεπτος δανεισμός και να περιοριστούν οι κερδοσκοπικές συναλλαγές. Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει, όπως και οι πωλήσεις νέων κατοικιών.

Ενώ θα μπορούσε να υπάρξει χαλάρωση των κανόνων μηδενικής Covid το 2023, η στεγαστική πολιτική μπορεί να μην φαίνεται πολύ διαφορετική μετά το συνέδριο του κόμματος. «Είναι απίθανο να δούμε την οικονομία να επαναλαμβάνει την προηγούμενη υψηλή ανάπτυξη του 5,5% ή 6% για τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Yeung.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK