kourdistoportocali.comThe Ones Who DoΣτα 25 του είχε μία ιδέα. Σήμερα η εταιρία του εξαγοράστηκε αντί 360 εκατ. δολαρίων

Γιάννης Τσιώρης-InstaShop

Στα 25 του είχε μία ιδέα. Σήμερα η εταιρία του εξαγοράστηκε αντί 360 εκατ. δολαρίων

Τον συνεχάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα 28 του χρόνια δημιούργησε μία φαρμογή για grocery delivery στη Μέση Ανατολή που ακούει στο όνομα InstaShop. Σήμερα η InstaShop του κ. Γιάννη Τσιώρη  εξαγοράστηκε αντί 360 εκατ. δολαρίων από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero.

Πριν γίνει όλο αυτό υπήρξε μία καλή ιδέα στο μυαλό του. Πόσοι από εσάς εκεί έξω έχουν μια αντίστοιχη ιδέα και τα κότσια να την υλοποιήσουν;

Σημείωση: O κ. Τσιώρης στα 28 του χρόνια διοικούσε την επιχείρηση που ονειρεύτηκε στο Ντουμπάι. Πριν εργαζόταν στην Phillips του Άμστερνταμ ως  ιδιωτικός υπάλληλος.

Η InstaShop, που ιδρύθηκε στο Ντουμπάι το 2015, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ζήτηση διαδικτυακή πλατφόρμα για την παραγγελία οπωροκηπευτικών, φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA region). Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, ανάμεσα στις οποίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και άλλες περιοχές, καθώς έχει ενσωματώσει χιλιάδες καταστήματα στο δίκτυό της

Η εφαρμογή του για grocery delivery στη Μέση Ανατολή συνεργάζεται με περισσότερα από 400 σουπερμάρκετ και μετράει περισσότερους από 350,000 ενεργούς χρήστες. Το 2018 εκτελέστηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παραγγελίες από τις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Ο Γιάννης είναι Έλληνας επιχειρηματίας. Σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και απέκτησε τον μεταπτυχιακό του τίτλο στον τομέα της Γενικής Διοίκησης στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ρόττερνταμ στην Ολλανδία, όπου έζησε για πέντε χρόνια και ίδρυσε το Τμήμα Ενημέρωσης Αγοράς της Philips στη Μ. Ανατολή και τη μονάδα φωτισμού στην Τουρκία. Η Instashop είναι η δεύτερη start-up του, καθώς πριν από αυτή, είχε δημιουργήσει μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης βασισμένη στη φωνή με το όνομα Vound.

 

 

Σύντομα και ενώ διαπίστωσε πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς έκλεισε την πρώτη συμφωνία με τοπικό σουπερμάρκετ πριν καν έχει έτοιμη την εφαρμογή, ο κ. Τσιώρης παραιτήθηκε από την καριέρα του στη Philips, και έφτιαξε μια ολιγομελή ομάδα μαζί με την Ιωάννα Αγγελιδάκη, συν-ιδρύτρια της εταιρείας.

Η πρώτη επένδυση ήρθε λίγους μήνες μετά από τους VentureFriends, των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου, καθώς και την επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι, Jabbar.

Με την πρώτη χρηματοδότηση ξεκίνησε η ραγδαία ανάπτυξη της InstaShop. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι παραγγελίες αυξήθηκαν από κάποιες εκατοντάδες την ημέρα σε μια χώρα, σε δεκάδες χιλιάδες σε πέντε χώρες και σήμερα η InstaSshop είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά τροφίμων στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, η InstaShop δεν χρειάστηκε σημαντική υποστήριξη και κεφάλαια, αφού η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη, γρήγορα αναπτυσσόμενη, και κερδοφόρα startup εταιρεία με συνολική επένδυση ύψους μόλις 7 εκατ. δολαρίων.
Ο “γάμος” με την Delivery Hero

Με αυτό το ιστορικό αλλά και με τα μεγέθη να αυξάνονται ακόμη περισσότερο η InstaShop δεν άργησε να μπει στο “ραντάρ” της Delivery Hero, εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην αγορά της παράδοσης φαγητού και τροφίμων παγκοσμίως.

H Delivery Hero, ιδρύθηκε το 2011 από τον Σουηδό Nikolas Ostberg. Σήμερα λειτουργεί σε πάνω από 600 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας πάνω από 22.000 υπαλλήλους. Το 2017 μπήκε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί στον δείκτη Dax 30, αντικαθιστώντας την Wirecard.

Η Delivery Hero δεν είναι “ξένη” στην Ελλάδα, αφού πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά delivery από το 2015 που εξαγόρασε την Online Delivery A.E., γνωστή και ως e-Food, εταιρεία που ίδρυσε ο ένας από τους δύο VentureFriends, Απόστολος Αποστολάκης.

Εξάλλου οι κ. Αποστολάκης και Δημόπουλος μετράνε ήδη πετυχημένες επενδύσεις, είτε ως “Angel Investors”, είτε ως “Venture Capitalists” καθώς μεταξύ άλλων ήταν από τους πρώτους επενδυτές της Taxibeat, η οποία ως γνωστόν εξαγοράστηκε το 2017 από τον όμιλο της Daimler. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία του επενδυτικού σχήματος VentureFriends που έχει επενδύσει πάνω από 164 εκατ. ευρώ σε 32 startups. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η εξαγορά της InstaShop.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε αυτή την επιτυχία με μια ιδρυτική ομάδα στην οποία πάντα πιστεύαμε και με την οποία δουλέψαμε μαζί από τα πρώτα της βήματα 2015”, σχολίασε ο Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Managing Partner των VentureFriends, αναφερόμενος στην εξαγορά της InstaShop.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχία τους αυτή, την οποία άξιζαν και με το παραπάνω, καθώς και με ό,τι αυτό σημαίνει για το startup οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.”

O Γιάννης Τσιώρης, CEO και ιδρυτής της InstaShop δήλωσε από την πλευρά του: Η συμφωνία με την Delivery Hero αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη δραστηριότητά μας, αλλά και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του ομίλου. Πραγματικά χάρηκα τη συνεργασία που είχαμε με την Delivery Hero στην επίτευξη της συμφωνίας και είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών της InstaShop. H Delivery Hero είναι ένα δίκτυο που καθοδηγείται από φιλόδοξους ιδρυτές και επιχειρηματίες, όπως κι εμείς, και είμαστε περήφανοι που γινόμαστε μέλος αυτής της οικογένειας”.

Ο Niklas Östberg, CEO και Co-Founder της Delivery Hero, δήλωσε για τη συμφωνία: “Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω την InstaShop στην οικογένεια της Delivery Hero. Η ομάδα της InstaShop αντιπροσωπεύει τις αξίες μας και φέρνει ένα ισχυρό όραμα αλλά και δυνατότητες. Ως ηγέτης στην αγορά των σούπερ μάρκετ η InstaShop έχει δημιουργήσει μια υπηρεσία που αγαπούν οι καταναλωτές, ενώ η τεχνογνωσία της αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην ταχεία επέκτασή μας στο εμπόριο. Μαζί, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε ούτως ώστε να οδηγούμε το μέλλον του delivery ανεβάζοντας τα στανταρτς στην ταχύτητα και την ευκολία”.

Πλέον, το InstaShop έχει εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή αγορά ειδών παντοπωλείου, που έχει στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα του καταναλωτή αλλά και να εξασφαλίσει σε τοπικά καταστήματα λιανικής πρόσβαση σε ένα αναξιοποίητο εμπορικό “κανάλι”, αυτό των διαδικτυακών αγορών.

Το InstaShop παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα καταστημάτων που εκτείνεται από σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα τροφίμων, έως φαρμακεία, pet shops και καταστήματα πώλησης ειδών σπιτιού.

Οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους απευθείας από το κινητό τους ή από υπολογιστή, με τρία απλά κλικ και να παραλάβουν τις παραγγελίες τους εντός ολίγων λεπτών ή σε προκαθορισμένη ώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ανάλογα με την τοποθεσία του πελάτη η εκτιμώμενη ώρα παράδοσης των παραγγελιών κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά. Ο πελάτης μπορεί να πληρώσει είτε με μετρητά είτε με κάρτα.

Η εφαρμογή παρέχει μάλιστα και ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιβράβευσης των πελατών, μέσω “πόντων” που λαμβάνονται είτε μέσω της εφαρμογής είτε μέσω της ιστοσελίδας της και μπορούν να μετατραπούν σε “πίστωση” για την επόμενη παραγγελία του πελάτη.

Μάλιστα, το InstaShop ανταμείβει τους πελάτες του και με ένα “πρόγραμμα παραπομπής” που έχει θεσπίσει, το InstaFriend, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να προσκαλέσουν μέλη της οικογένειάς τους και φίλους τους να χρησιμοποιήσουν το InstaShop, λαμβάνοντας InstaPoints ως ανταμοιβή μόλις οι προσκεκλημένοι χρήστες κάνουν την πρώτη παραγγελία τους.

Το InstaShop δραστηριοποιείται σήμερα σε πέντε χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, στον Λίβανο και στην Αίγυπτο.

Ποια είναι η VentureFriends

Η VentureFriends είναι ένας από τους δύο πρώτους επενδυτές που διέβλεψαν τις προοπτικές της InstaShop, στηρίζοντάς την στην ταχεία ανάπτυξή της.

Εξάλλου, η VentureFriends γνωρίζει εξ ιδίων πόσο σημαντικό είναι να έχει μια εταιρεία έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια κατάκτησης νέων αγορών, αφού και η ομάδα της αποτελείται από επιχειρηματίες που εξελίχθηκαν σε επενδυτές.

Ο Απόστολος Αποστολάκης είναι ένας εκ των ιδρυτών του e-shop, του e-food αλλά και του doctoranytime. Στην πορεία προσέλκυσε τον Γιώργο Δημόπουλο στον τομέα των επενδύσεων τεχνολογίας, με το δίδυμο να αναλαμβάνει τον ρόλο του επενδυτή-αγγέλου για την Beat, το 2011.

Τα 5 επόμενα χρόνια και μετά από μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές στην επιχειρηματική τους πορεία (το e-food εξαγοράστηκε από την Delivery Hero και η Beat από την Daimler), ο Απόστολος και ο Γιώργος διαπίστωσαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κενό χρηματοδότησης “σπόρου” (seed funding) και δημιούργησαν την VF.

Η VF “γεννήθηκε” στην δύσκολη περίοδο της ελληνικής κρίσης με αποστολή να υποστηρίξει φιλόδοξους επιχειρηματίες της τεχνολογίας, ενώ η ομάδα της εμπλουτίστηκε και με νέα πρόσωπα με τους ίδιους όμως στόχους και φιλοδοξίες.

Στη μέχρι τώρα πορεία της η VF υποστήριξε ορισμένες ομάδες με εμπνευσμένες ιδέες που δούλεψαν σκληρά για να “χτίσουν” εταιρείες με παγκόσμια παρουσία.

Στόχος της είναι να συνεχίσει την ίδια πορεία, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα μέλη της ως επιχειρηματίες και επενδυτές.
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Συγχαρητήριο tweet του Πρωθυπουργού για την εξαγορά – ρεκόρ ελληνικής έμπνευσης επιχείρησης Start-up, μιας από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την ελληνικών συμφερόντων InstaShop, που εξαγοράστηκε για 360 εκατ. δολάρια από τον κολοσσό Delivery Hero, που έχει έντονη παρουσία στο χώρο του delivery στην Ελλάδα.

“Συγχαρητήρια στην InstaShop, για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής ίδρυσης Start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. Με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση, καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των Start-up που έχουμε ανθεί και ενδυναμώνεται συνεχώς”, έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Congratulations to InstaShop on the largest Greek-founded startup company acquisition to date.

With R&D based in Greece and initial Greek investment, it highlights how our startup ecosystem is thriving and going from strength to strength.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 27, 2020

Χρ. Δήμας: Σπουδαία επιτυχία για το οικοσύστημα καινοτομίας

“Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται το σπουδαίο ευρηματικό, επιχειρηματικό ταλέντο που διαθέτουμε” σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας την εξαγορά της , ελληνικών συμφερόντων, Instashop, έναντι 360 εκατ. δολαρίων από τον κολοσσό Delivery Hero, που έχει παρουσία στο χώρο του delivery στην Ελλάδα.

Όπως έγραψε στο twitter ο υφυπουργός: “Σπουδαία επιτυχία για το οικοσύστημα καινοτομίας! Ανακοινώθηκε η συμφωνία ρεκόρ για ελληνική startup, καθώς η instashop πλέον θα συνεργάζεται με τον όμιλο Delivery Hero, έναντι 360 εκατ.δολαρίων. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται το σπουδαίο ευρηματικό, επιχειρηματικό ταλέντο που διαθέτουμε”.
Η επίσημη ανακοίνωση για την εξαγορά

Η InstaShop αποδέχτηκε τη προσφορά εξαγοράς από τη Delivery Hero για το ποσό των $360M. Η εξαγορά έρχεται να συνδυάσει την ηγετική θέση της Delivery Hero παγκοσμίως στο χώρο του online delivery και την ιδιαίτερη ικανότητα της InstaShop να αναπτύσσει γρήγορα και επιτυχημένα το μοντέλο του on-demand grocery σε πολλαπλές αγορές. Η εξαγορά αυτή είναι ρεκόρ για ελληνική startup, και μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της MENA.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE THE ONES WHO DO