kourdistoportocali.comNews DeskΤεράστια ανησυχία> 4.836 κουτιά παγωτών στην Κίνα βρέθηκαν με κορωνοϊό

Τι ισχύει με τα τρόφιμα

Τεράστια ανησυχία> 4.836 κουτιά παγωτών στην Κίνα βρέθηκαν με κορωνοϊό

Χρησιμοποιήθηκε γάλα σε σκόνη από την Ουκρανία και ορός γάλακτος από τη Νέα Ζηλανδία

Μία περίεργη και άκρως ανησυχητική είδηση κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου και αφορά μία ποσότητα παγωτού στην Κίνα που βρέθηκε να έχει ίχνη κορωνοϊού με αποτέλεσμα οι τοπικές υγειονομικές αρχές να προσπαθούν να εντοπίσουν άτομα που πιθανά να κινδυνεύουν από μόλυνση. Τα δείγματα παγωτού, τοπικής παραγωγής, βρέθηκαν στο δήμο Tianjin, στα βορειοανατολικά της χώρας. 4.836 κουτιά έχουν αναγνωριστεί ως μολυσμένα, εκ των οποίων τα 2.089 έχουν πλέον σφραγιστεί σε αποθήκη. Τα υπόλοιπα 1.812 στάλθηκαν σε άλλες επαρχίες από την εταιρεία και τα 935 εισήλθαν στην τοπική αγορά, αλλά μόνο 65 πωλήθηκαν, σύμφωνα με την China Daily.

Οι περισσότεροι από τους αγοραστές που πήραν ένα από τα 450 κιβώτια, στα οποία χρησιμοποιήθηκε γάλα σε σκόνη από την Ουκρανία και ορός γάλακτος από τη Νέα Ζηλανδία, παροτρύνθηκαν από τους υπαλλήλους υγείας να καταγράψουν τις κινήσεις τους, ώστε να εντοπιστούν στο άμεσο μέλλον για πιθανές λοιμώξεις. Οι 1.662 υπάλληλοι της εταιρείας των παγωτών έχουν μπει ήδη σε απομόνωση και υποβλήθηκαν τεστ χωρίς να είναι ακόμα γνωστά τα αποτελέσματα.
Ο Δρ. Stephen Griffin, ένας ιολόγος με έδρα το Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε ότι το θετικό τεστ του παγωτού πιθανότατα προήλθε από την ανθρώπινη επαφή, ενώ ανέφερε στο Sky News: «Πιθανά όλο αυτό να έχει συμβεί στο εργοστάσιο παραγωγής και ενδεχομένως λόγω της κακής υγιεινής στους χώρους τους». Το ότι το παγωτό παρασκευάζεται με ζωικά λίπη και αποθηκεύεται σε κρύες θερμοκρασίες θα διευκόλυνε την επιβίωση του ιού, πρόσθεσε. Αλλά συμπλήρωσε: «Πιθανότατα δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε ότι κάθε κομμάτι παγωτού που καταναλώνουμε θα είναι μολυσμένο με κορωνοϊό».

Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφής. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μέσω της επαφής με σταγονίδια από φτάρνισμα ή βήχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός έως 3 ώρες ως αεροζόλ, έως 4 ώρες σε επιφάνειες χαλκού, έως 24 ώρες στις συσκευασίες τροφίμων από χαρτόνι,και έως 72 ώρες στις συσκευασίες και επιφάνειες από πλαστικό. Εν ολίγοις, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν ένα άτομο αγγίξει την επιφάνεια του προϊόντος που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Στα καταστήματα τροφίμων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό παραμένει η επαφή με άλλους ανθρώπους και με επιφάνειες υψηλής αφής όπως χειρολαβές καλαθιού αγορών, χερούλια ψυγείων και καταψύξεων, ζυγαριές, κουμπιά ανελκυστήρων, χρήματα και κάρτες, αλλά και τα προϊόντα αυτά καθεαυτά.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Οι “καλοί γονείς” και τα κανάλια στέλνουν “εμπόρευμα” στους Λιγνάδηδες και στο Ντουμπάι
Γιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια
Το πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία
Ένας πράκτορας στο σκοτεινό κόσμο των παιδεραστών
Το Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή
Οι σκληροί δεν χορεύουν. Ο Ζούλιας αποκαλεί επαγγελματία ηλίθιο τον Κούγια!
Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Οι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ
Πιο τρομακτικός απ’ όλους ο καλιφορνέζικος “σούπερ-κορωνοϊός”
Συγκλονιστικός ο David Attenborough στον ΟΗΕ> Δεν υπάρχει επιστροφή για τον πλανήτη
UPS Eλλάδα>Ψηφιακός μεσαίωνας ή καψόνι;
Ο Fassbinder‎ του Μεταξουργείου