kourdistoportocali.comNews DeskΤel Aviv, πρωί Σαββάτου 9 Απριλίου 2022. Μια ηλιόλουστη μέρα μετά τη καταιγίδα του φόβου

Αποκλειστικό ρεπορτάζ και φωτό

Τel Aviv, πρωί Σαββάτου 9 Απριλίου 2022. Μια ηλιόλουστη μέρα μετά τη καταιγίδα του φόβου

Η ονειρική παραλία του Tel Aviv είναι μια ατέλειωτη σκυλοπαραλία. Το Tel Aviv είναι γεμάτο μικρά παιδιά, σκυλιά και γυναικεία κομμωτήρια

Tel Aviv, Dizengoff street πρωί Σαββάτου 9 Απριλίου 2022.

Στο αριθμό 148, στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης, δύο τρία περιπολικά της ισραηλινής αστυνομίας ένα πλήθος ανθρώπων που εναλλάσσεται λουλούδια, κεριά και οι ισραηλινές σημαίες αποχαιρετούν τους 3 Ισραηλινούς που υπήρξαν τα θύματα της επίθεσης το βράδι της Πέμπτης.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Η λεωφόρος είναι ήσυχη καθώς οι κάτοικοι της πόλης κατευθύνονται προς το παραλιακό μέτωπο. Μια βόλτα στο Old Port του Tel Aviv διασχίζοντας το Yarkon Park είναι μία προσπάθεια να θεραπευτούν οι ψυχές και να κατευναστεί ο φόβος. Στο Old Port παρά την αργία του Σαββάτου τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Εδώ θα βρείτε σχεδόν όλες τις διάσημες φίρμες των αθλητικών ειδών για κάθε είδους εξοπλισμό αθλητικής δραστηριότητας στη στεριά και στη θάλασσα. Καθώς κυκλοφορούμε στους δρόμους του Tel Aviv και παρατηρούμε τους πολίτες του σπάνια συναντάμε υπέρβαρους. Οι Ισραηλινοί είναι λάτρεις της άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Είναι ίσως αυτός ο κυριότερος λόγος που είχαν σχετικά λίγα θύματα από την COVID-19.

To Τel Aviv, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι επίσης ο παράδεισος των σκύλων. Οι σκύλοι είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να βρίσκονται τα αφεντικά τους διαρκώς στο δρόμο και σε κίνηση. Η ονειρική παραλία του Tel Aviv είναι μια ατέλειωτη σκυλοπαραλία. Το Tel Aviv είναι γεμάτο μικρά παιδιά, σκυλιά και γυναικεία κομμωτήρια. Τα νέα ζευγάρια αποκτούν ανέμελα παιδιά και σκυλιά. Για τα ποσοστά διαζυγίων θα σας ενημερώσουμε όταν βρούμε σχετικά στοιχεία.

Λίγα 24ωρα πριν>

Tel Aviv, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

O Meir Dizengoff υπήρξε ο Ιδρυτής και ο πρώτος δήμαρχος της πόλης του Tel Aviv. Προς τιμή του μία από τις πλέον κεντρικές και κοσμοπολίτικες σήμερα λεωφόρους της πόλης φέρνει το όνομά του. Χθες βράδι ήταν η 2η φορά στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων που η λεωφόρος Dizengoff θα μετατρέπονταν σε σκηνικό θανάτου.

Η τελευταία επίθεση με πυροβολισμούς στην οδό Dizengoff ήταν το 2016, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένας Ισραηλινός Άραβας άνοιξε πυρ στο μπαρ Simta, λίγα τετράγωνα μακριά από το μπαρ Ilka-της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο δράστης, Nashat Melhem, πήρε ένα ταξί για να διαφύγει από τη σκηνή και αργότερα πυροβόλησε και σκότωσε τον οδηγό. Ο Melhem σκοτώθηκε λίγες μέρες αργότερα από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σήμερα το πρωί πολίτες του Ισραήλ άφηναν λουλούδια και άναβαν κεράκια στο τόπο της επίθεσης, ωδή στους ανθρώπους που έφυγαν. Η πόλη προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Από νωρίς το πρωί οι πιο τολμηροί άρχισαν ξανά να διασχίζουν τη λεωφόρο, τα καφέ να ανοίγουν δειλά δειλά. Τα υπόλοιπα καταστήματα επίσης. Οι αστυνομικές δυνάμεις αλλά και ειδικές μονάδες του IDF εξακολουθούν να σαρώνουν την περιοχή. Στο μεταξύ όλο και πιο πολίτες κυκλοφορούν στο δρόμο με τα αυτόματα όπλα περασμένα στους ώμους.

Κατανοούμε απολύτως την επιλογή τους. Αντικρύσαμε τον τρόμο με τα μάτια μας. Τα ουρλιαχτά, τις σειρήνες της αστυνομίας, τα ασθενοφόρα, την οδύνη της απώλειας. Είναι δικαίωμα και καθήκον των πολιτών να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Έτσι βλέπεις παιδιά έως 25 χρόνων που υπηρετούν στον Ισραηλινό στρατό αλλά και νέους πολίτες να οπλοφορούν στους δρόμους της πόλης. Ανάμεσά τους δεν είναι λίγα τα κορίτσια που κυκλοφορούν με τη στολή του IDF και το όπλο στους ώμους.


Δεν έχουμε ξανασυναντήσει πολίτες να μιλάνε με τόσο παθιασμένα λόγια και αγάπη για τη πόλη τους, το Tel Aviv. Tη θεωρούν τη πιο ωραία πόλη του κόσμου, τους εαυτούς τους προνομιούχους που ζουν εδώ, το αναγνωρίζουν και το δηλώνουν. Δεν πρόκειται για μια αγάπη επιβαλλόμενη-αλλά για μια πηγαία αγάπη.


Οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς που συναντώ αγαπούν την Ελλάδα και ονειρεύονται να βρεθούν στη χώρα μας. Μου μιλάνε για τον Νίκο Βέρτη και τη Μύκονο. Όπως ο νεαρός barman του wine bar Felix στο οποίο είχαμε κλείσει τραπέζι αλλά για δύο περίπου ώρες μετατράπηκε σε καταφύγιο. Ο νεαρός ιδιοκτήτης μας είπε

-Θα μείνετε μέσα με δική σας ευθύνη. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για την ασφάλειά σας...

Λογικό. Από τα παράθυρα μπορούσες να διακρίνεις τη καταιγιστική δράση που βρισκόταν σε εξέλιξη στους δρόμους.

Τα smart phones είχαν πάρει φωτιά. Μία ώρα σχεδόν μετά την επίθεση άρχισαν να καταφθάνουν τα ισραηλινά τηλεοπικά συνεργεία τα οποία ακολουθούσαν τις μονάδες του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια των ερευνών στους καθέτους τις Dizengoff.

Μας έκανε εντύπωση η συνύπαρξη των ισραηλινών τηλεοπτικών συνεργείων και του στρατού στη διάρκεια της καταδίωξης. Σε ώρα δράσης. Δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Oι Times του Ισραήλ σχολίαζαν στον ιστότοπό τους ότι υπήρχε εκνευρισμός από τους άνδρες του IDF για τα τηλεοπτικά συνεργεία τα οποία όμως κατέγραφαν σχεδόν κάθε σκηνή.

(Δείτε εδώ σχετικά)

Στο σημείο του συμβάντος μετά τα μεσάνυχτα στελέχη της αστυνομίας έκαναν ενημέρωση στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους. Ο στρατός είχε αποκλείσει τα γύρω τετράγωνα. Μια Ισραηλινή πολίτης εξηγούσε στους άνδρες του στρατού ότι προσπαθούσε 3 ώρες να φθάσει σπίτι της που βρισκόταν στο επόμενο τετράγωνο. Πιάσαμε κουβέντα. Οταν είπα ότι είμαι Ελληνας πετάγεται ένας στρατιώτης που έκανε τους ελέγχους και λέει

-Τι λες ρε πατρίδα; Κι εγώ είμαι Έλληνας. Ο μπαμπάς μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου Ισραηλινή. Την ερωτεύτηκε παντρεύτηκαν και έτσι βρίσκομαι εδώ τώρα.

Απίστευτο παιδί με απόλυτη γνώση ότι προστάτευε την ελευθερία της πατρίδας του και της οικογένειάς του. Τελικά πήγαμε στο ξενοδοχείο με την συνοδεία του IDF. Το όνομα του παληκαριού ήταν Danielle Κatritsis-o ψηλός στη φωτογραφία πιο κάτω.


Tel Aviv, λίγο πριν τις 9 χθες βράδι Πέμπτης 7 Απριλίου 2022.

Η Dizengoff Street στη καρδιά της πόλης ασφυκτιούσε από τους νεαρούς θαμώνες των καταστημάτων της εστίασης, τους ποδηλάτες και τα ηλεκτρικά πατίνια που διέσχιζαν τις ειδικές λωρίδες στους πεζόδρομους, τους περιπατητές που είχαν βγάλει βόλτα τα αγαπημένα τους τετράποδα, όσους επέστρεφαν από τη δουλειά και έπρεπε να περάσουν από το mini market για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, εκείνους που επέστρεφαν από τη βόλτα στη παραλία ή το Yarkon Park και όσους δεν είχαν κίνητρο να μείνουν στα σπίτια τους.

Το Tel Aviv είναι μια πανέμορφη πόλη και δεν αφήνει πολλά επιχειρήματα για να μην βρίσκεσαι στο δρόμο. Είχαμε κλείσει τραπέζι στο Felix, ένα δημοφιλές wine bar που βρίσκεται στη Dizengoff Street 230 στη γωνία με τη Zabontinski. Ο barman εδώ λατρεύει τον Νίκο Βέρτη.

Τα ουρλιαχτά ακούστηκαν ξαφνικά. Γυρίσαμε το κεφάλι για να δούμε στα 20 μέτρα πίσω μας ένα κύμα νέων παιδιών που προσπαθούσε να τρέξει μακριά από τον αριθμό 148 της Dizengoff Street. Eδώ βρίσκεται το Ilka Bar και η τρομοκρατική επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο ένοπλος είχε αρχίσει να πυροβολεί μέσα στο πλήθος των θαμώνων. 15 άτομα δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Δύο από αυτούς είναι νεκροί και 13 τραυματίες.

Δεν πέρασαν 3 λεπτά της ώρας όταν εμφανίστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα της Αστυνομίας. Σχεδόν ταυτόχρονα και το πρώτο ασθενοφόρο. Έκαναν ότι μπορούσαν για να μην χαθεί χρόνος. Θα ακολουθούσαν έφιππες μονάδες της Αστυνομίας, μοτοσικλέτες, περιπολικά, σειρήνες. Πάνω από το Tel Aviv ακούγονταν ο ήχος των ελικοπτέρων της Αστυνομίας που επιχειρούσαν να σαρώσουν τη κίνηση στα block της πόλης.

Οι δύο νεκροί ήταν άμαχοι, ηλικίας 20 ετών. Ιατρικές ομάδες «μάχονται για τη ζωή» άλλων τεσσάρων ανθρώπων. Δύο επιπλέον άτομα φέρουν μέτρια έως σοβαρά τραύματα και εννέα ελαφρά.

Μεγάλος αριθμός αστυνομικών και στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των επίλεκτων μονάδων των IDF, σαρώνουν το Τel Aviv, ερευνούν κτίρια, μέσα σε διαμερίσματα, σε σοκάκια και σκουπίδια. Οι αρχές πιστεύουν ότι ένας ένοπλος, που πιστεύεται ότι είναι Παλαιστίνιος από τη Δυτική Όχθη, πραγματοποίησε την επίθεση.

Οι κάτοικοι του Tel Aviv έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλειδώσουν τις πόρτες τους στη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί άνθρωποι είχαν καταφύγει σε κτίρια γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Yaakov Shabtai έφτασε στο σημείο της επίθεσης και ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σε εγρήγορση και να αναφέρει τυχόν ύποπτα άτομα.

«Μεγάλος αριθμός δυνάμεων πραγματοποιεί ευρείες έρευνες», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο αστυνομικός διοικητής Rami Ben David. Είπε ότι οι άνθρωποι που είναι ακόμα στους δρόμους πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί, καθώς και αξιωματικοί από το Shin Bet και στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στο κέντρο του Tel Aviv έκλεισαν και η αστυνομία δημιούργησε σημεία ελέγχου σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν από την πόλη προς τη Δυτική Όχθη και το βόρειο Ισραήλ.

Οι δρόμοι του Tel Aviv είναι γεμάτοι ζωή από νωρίς το πρωί.

«Όλα έμοιαζαν τόσο φυσιολογικά… Το καλοκαίρι άρχιζε, όλοι είναι έξω, όλοι διασκεδάζουν», λέει ο Jacobson, 24. «Απλώς η επίθεση γκρέμισε αυτή την πραγματικότητα».

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των δολοφονηθέντων και προσευχές για τους τραυματίες. «Όπου κι αν βρίσκεται ο τρομοκράτης – θα τον συλλάβουμε. Και όποιος τον βοήθησε, άμεσα ή έμμεσα, θα πληρώσει το τίμημα».


— Prime Minister Bennett has been holding a security meeting with top officials in Tel Aviv including Defense Minister Gantz and IDF chief Kohavi.

 

 


— Prime Minister Bennett has been holding a security meeting with top officials in Tel Aviv including Defense Minister Gantz and IDF chief Kohavi.

 

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου
Kevin Barry> Πρώην ομοσπονδιακός δικηγόρος στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποδίδει την Ισπανική Γρίπη σε Πείραμα ενός εμβολίου σε Αμερικανούς στρατιώτες το 1918-1919
Karel Komarek> Τεράστια προσφορά στη δημόσια υγεία και τα παιδιά μας
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Jeffrey David Sachs> Ο Αμερικανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την εργαστηριακή προέλευση του Covid-19
SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Oι συνδικαλιστές και τα σωματεία στις ΗΠΑ με την στήριξη του Biden μετά την Amazon στοχοποιούν και την Apple
Το Politico αναλύει τα ανταλλάγματα που ζητά ο Erdogan από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
H Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε σαν φάρσα, είτε σαν τραγωδία ενώ εσύ ανεβάζεις insta stories
Σ’ αυτή τη φωτογραφία δεν υπάρχει καμία λογική, καμία αισθητική, απουσιάζουν ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια. Πως μπορούν οι 3 πρώην να το κάνουν στον εαυτό τους όλο αυτό;
[EVENT 201] ΝEW YORK, OCTOBER 18, 2019> Oι διαβολικές συμπτώσεις μίας Άσκησης Πανδημίας με τη Πραγματική Πανδημία!