kourdistoportocali.comNews DeskΟι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ επικρίνουν τα μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη της τρομοκρατικής επίθεσης

«Μετατράπηκε σε ριάλιτι»

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ επικρίνουν τα μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη της τρομοκρατικής επίθεσης

«Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέτρεψαν την καταδίωξη του τρομοκράτη σε reality χωρίς λογοκρισία ή αυτοκριτική»

Οι δυνάμεις ασφαλείας επικρίνουν τα μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη τρομοκρατικής επίθεσης: «Μετατράπηκε σε ριάλιτι»
Η αστυνομία, η IDF και η Shin Bet λένε ότι οι μεταδόσεις ειδήσεων για το ανθρωποκυνηγητό των τρομοκρατών στο Τel Aviv έδωσαν πληροφορίες «στον εχθρό» και αποκάλυψαν μυστικά για τις ειδικές δυνάμεις σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Emanuel Fabian στους The Times of Israel.

Σε κοινή δήλωση την Παρασκευή, η ισραηλινή αστυνομία, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet επέκριναν τα μέσα ενημέρωσης για την εντυπωσιακή κάλυψη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Τel Aviv το προηγούμενο βράδυ.

Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού, τα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά συνεργεία κατέγραφαν με τις κάμερές τους τις ειδικές δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού καθώς έψαχναν κτίρια, δρόμους και σοκάκια, μεταδίδοντας ζωντανά τη σκηνή.

«Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέτρεψαν την καταδίωξη του τρομοκράτη σε reality χωρίς λογοκρισία ή αυτοκριτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δυνάμεων ασφαλείας.

«Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ζωντανά αυτό που συνέβαινε, τα πλάνα της καταδίωξης του απαίσιου τρομοκράτη μεταδόθηκαν χωρίς φίλτρα, σε κάθε σπίτι στο Ισραήλ και δυστυχώς και στον εχθρό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση κατηγορούσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι εκθέτουν τα πρόσωπα των στρατιωτών των ειδικών μονάδων, τις μεθόδους λειτουργίας τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι οι αξιωματούχοι βλέπουν μια «ανησυχητική» αύξηση στην ανταλλαγή «αβάσιμων πληροφοριών, ορισμένες από τις οποίες είναι εντελώς ψευδείς». Μετά την επίθεση, οι φήμες ξέσπασαν στα social media και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η δήλωση ανέφερε ότι τα διάφορα όργανα ασφαλείας θα εργαστούν επίσης για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους σε σκηνές συμβάντων ασφαλείας.

Η ανακοίνωση ήρθε αφού ο κυβερνητικός φορέας που εποπτεύει και ρυθμίζει τα εμπορικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή μετά από έντονη κριτική για την κάλυψη της επιχείρησης.

Η Δεύτερη Αρχή για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο είπε ότι η συνεδρίασή της την Παρασκευή έγινε κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Επικοινωνιών Yoaz Hendel υπό το φως της «ασυνήθιστης και επιβλαβούς κάλυψης των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επίθεσης».


Η αρχή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα διατυπώσει συστάσεις για τη συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα να τεθούν σε κίνδυνο δυνάμεις ασφαλείας ή πολίτες κατά τη διάρκεια επεισοδίων ασφαλείας.

Η κάλυψη της επίθεσης θα μπορούσε να «περιπλέξει, να διαταράξει ή ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των δυνάμεων ασφαλείας», είπε η ρυθμιστική αρχή. «Φέρεται ότι αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και των μελών των δυνάμεων ασφαλείας».

Ο Hendel είπε ότι «υπάρχουν πολλά μαθήματα που πρέπει να εξαχθούν» από τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης χειρίστηκαν την κάλυψη της επίθεσης.

«Το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει είναι ανώτερη αξία, αλλά δεν υπερβαίνει το δικαίωμα του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας να εκτελεί τις ενέργειές του με ασφάλεια και επαγγελματισμό», δήλωσε ο Eden Bar Tal, πρόεδρος της Δεύτερης Αρχής. «Όπου διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και ευθύνη».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Naftali Bennett κάλεσε επίσης τα μέσα ενημέρωσης να ενεργήσουν υπεύθυνα.

«Μην σπέρνετε περιττό πανικό στο κοινό. Αυτό δεν είναι ένα ριάλιτι, αλλά η ζωή μας», είπε ο Bennett. Η αστυνομία φέρεται να ήταν εξαγριωμένη με τον στρατό που επέτρεψε στους δημοσιογράφους να κολλήσουν μαζί τους κατά τη διάρκεια των ερευνών. Το IDF είπε σε απάντηση ότι δεν είχε δώσει άδεια σε κανέναν να κινηματογραφήσει την επιχείρηση.

Η αστυνομία προσπάθησε επανειλημμένα να απομακρύνει δημοσιογράφους και άλλους πολίτες μακριά από τα hotspots κατά τη διάρκεια της έρευνας, προφανώς για την ασφάλειά τους και για να επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να λειτουργούν πιο ελεύθερα.

Το ανθρωποκυνηγητό, το οποίο διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες, περιελάμβανε τουλάχιστον 1.000 δυνάμεις της αστυνομίας και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων που χτένιζαν την περιοχή για τον επιτιθέμενο. Οι ειδικές δυνάμεις των IDF, συμπεριλαμβανομένων ομάδων από τις μονάδες Sayeret Matkal και Shaldag, αναπτύχθηκαν στην πόλη για να βοηθήσουν στις προσπάθειες.

Πηγή σε μια από τις μονάδες είπε στον ιστότοπο ειδήσεων Ynet ότι κατά τη διάρκεια των εκπομπών αποκαλύφθηκαν «πολλές λεπτομέρειες» σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας και τα πρόσωπα ορισμένων στρατιωτών, τα οποία πρόκειται να παραμείνουν μυστικά. «Ο εχθρός μαθαίνει επίσης», είπε η πηγή.

Οι ειδήσεις του Channel 13 ανέφεραν ότι θα «διατυπωθεί ένας νέος κώδικας για τη μετάδοση σε σοβαρά περιστατικά ασφαλείας», σύμφωνα με το Army Radio. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Channel 12.

Ειδικότερα, οι ειδήσεις του Channel 12 δέχτηκαν πυρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι ανταποκριτές και το συνεργείο κάμερας παρακολούθησαν στρατιώτες καθώς έψαχναν κτίρια και σοκάκια στο Τel Aviv στεκόμενοι εκατοστά μακριά από στρατεύματα με γεμάτα όπλα, καθώς ο τρομοκράτης παρέμενε ελεύθερος. Το δίκτυο ανέφερε επίσης ζωντανά τις διευθύνσεις των κτιρίων που ερευνώνται.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Ο “ψυχρός” πόλεμος της Κωνσταντινούπολης> Γιατί τρέμει την Πόλη ο Ερντογάν
-Act greedy when others are fearful
S&P 500> Η πιο άγρια αρένα του πλανήτη για τους CEOs. Εννέα έλαβαν πακέτα αμοιβής πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Κάποιοι άλλοι απέτυχαν
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
H Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε σαν φάρσα, είτε σαν τραγωδία ενώ εσύ ανεβάζεις insta stories
Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth
Στις βίλες-αριστουργήματα των €1.200.000 του Ρεθύμνου
Στις Tech Companies, η εξέγερση ενάντια στην επιστροφή στο γραφείο γίνεται σοβαρή
Ο νέος “μαύρος χρυσός” του Κατάρ> Πως μια κατάξερη χερσόνησος μετατρέπεται σε επίκεντρο του ενεργειακού κόσμου
Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις κουρτίνες και υπαγορεύουν στον κ. Τσίπρα την ημερήσια ατζέντα της ανυπαρξίας του;