kourdistoportocali.comNews DeskΟ Coranavirus, η Cosco και το ελληνικό θρίλερ με Έλληνες μεγαλοεισαγωγείς κινεζικών προιόντων

Σοκ και δέος

Ο Coranavirus, η Cosco και το ελληνικό θρίλερ με Έλληνες μεγαλοεισαγωγείς κινεζικών προιόντων

Ο «μαύρος κύκνος» που κοκκινίζει την ελληνική οικονομία

Η εξάπλωση του κοροναϊού στη γειτονική Ιταλία με επιβεβαιωμένους ήδη 4 θανάτους ενεργοποίησε πλέον επισήμως «κόκκινο συναγερμό» καθώς η επιδημία που τείνει να χαρακτηριστεί πανδημία πλήττει ευθέως και αναπτυγμένες αγορές πέραν των ασιατικών.

Γράφει ο Δανιήλ Λοίζος

Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραφαν απώλειες ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο αντέδρασε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με βίαια πτώση που αγγίζει το 6%. Πέρα από την ανησυχία για τη δημόσια υγεία, οικονομικοί αναλυτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα μετά την αρχική αμηχανία, αντιμετωπίζουν πλέον με αγωνία τις εξελίξεις.

Η απόσταση που χωρίζει γεωγραφικά την Ευρώπη από την Ασία λειτούργησε αρχικά ανακουφιστικά, ωστόσο ήδη από τις αρχές του 2020 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις παρακολουθούν τις εξελίξεις προσπαθώντας να σχεδιάσουν μέτρα άμυνας.

Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην πτώση της κινεζικής παραγωγής τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και τελικού προιόντος, καθώς τόσο η ευρωπαική όσο και η ελληνική αγορά εξαρτάται εν πολλοίς από εισαγωγές από την Κίνα.

Τα κλειστά εργοστάσια σε διάφορες περιοχές της Κίνας έχουν ήδη δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παράδοση προιόντων. Την ίδια ώρα το μεταφορικό έργο έχει σημαντικά μειωθεί λόγω των καθυστερήσεων στις  εγκρίσεις απόπλου εμπορικών πλοιών από τις ασιατικές αγορές.

Ήδη η Cosco και οι θυγατρικές της ΟΛΠ και ΣΕΠ –που ελέγχουν τη μεγαλύτερη πύλη εμπορευμάτων προς την Ευρώπη- αναμένουν επιβράδυνση, και ενδεχομένως ακόμα και μείωση, του αριθμού των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Προς στιγμήν ότι εισάγεται στην ελληνική και ευρωπαική αγορά αποτελεί ήδη παραχθέν στοκ.

Μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν και την πανευρωπαική εικόνα αρχίζουν να καταγράφουν αδυναμία επιβεβαίωσης τόσο του χρόνου αποστολής παραγγελιών όσο και του χρόνου παραγωγής εμπορευμάτων.  Προς το παρόν σημειώνουν πως δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις στο ράφι η τις αποθήκες τους, ωστόσο, θεωρούν βέβαιες τις καθυστερήσεις παράδοσης προιόντων.

Η ανησυχία ωστόσο πολλαπλασιάζεται, όταν στην περίμετρο του ιού έχουν μπει και περιοχές που έως πρότινος αποτελούσαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς της παραγωγής. Για παράδειγμα πολλές εταιρίες ένδυσης αύξησαν τις παραγγελίες τους σε εργοστάσια που εδράζονται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από τα κλειστά κινεζικά εργοστάσια. Ωστόσο, η εγκαταστημένη παραγωγική δυναμικότητα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες ενώ παραμένει ο κίνδυνος να υπάρξουν κλειστά εργοστάσια και στην Ευρώπη. Οι φωτογραφίες με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας (χώρας που έχει το 20% της ευρωπαικής παραγωγής και σε ότι αφορά το τρόφιμο αυτοεξυπηρετείται στο 80%) δείχνουν τον πανικό, που αρνούνται μεν να αποδεχθούν οι επιχειρήσεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν.

Σε ότι αφορά Έλληνες μεγαλοεισαγωγείς κινεζικών προιόντων, προς το παρόν παραμένουν στοκαρισμένοι με προιόντα και δεν ανησυχούν άμεσα με ελλείψεις ωστόσο παρακαλουθούν με αμηχανία τα τεκταινόμενα, που πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Το βέβαιο είναι πως ο «μαύρος κύκνος»- δηλαδή ένα γεγονός ευρείας επίδρασης που δεν μπορεί να προβλεφθεί σε κανένα επιχειρηματικό μοντέλο- έχει αρχίσει να επιδρά σημαντικά και στην οικονομία.

Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη κάνει λόγο για εξάντληση του στοκ εμπορευμάτων και την αναπόφευκτη ανατίμηση σε προιόντα σε βάθος εξαμήνου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νοσοκομειακοί γιατροί προς όλους τους Έλληνες>Εάν δεν αντιδράσετε θα πεθάνετε. Σας λένε ψέμματα
Γιατί ο Κυριάκος και όχι ο Τσιόδρας έσωσε τους Έλληνες από τα χειρότερα
Πρόωρες εκλογές χωρίς κάλπη, αντιπρόεδρος και υπερυπουργός Εθνικής Ανασυγκρότησης ο Σαμαράς
Η αναλογία αριθμού θανάτων προς τον αριθμό κρουσμάτων δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα
Να πως θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Σχέδιο εξόδου με δοκιμαστική πόλη τα Ιωάννινα
-Kε καθηγητά, ποιοι κατασκεύασαν αυτή τη μηχανή θανάτου με το απρόσμενο λογισμικό;
H Eλλάδα μπροστά σε μία νέα κατάρρευση;
EKTAKTO> Ανατίναξαν το ATM αλλά τα χαρτονομίσματα ήταν βαμμένα πράσινα!
Σωριάζονται ζωές και επιχειρήσεις καθώς ακούνε τον Τσιόδρα να τους λέει ότι έρχεται νέο κύμα Covid-19 το Φθινόπωρο
Στο Λαύριο κατέπλευσαν τελικά οι σκαφάτοι του Σύριζα
Το Μαξίμου ως αποταμευτήρας μίσους
Ασφυξία στις τράπεζες και νέο μνημόνιο με υπογραφή Κυριάκου η στρατηγική Τσίπρα