kourdistoportocali.comNews DeskΚι ενώ η Γαλλία φλέγεται [VIDEO] πάνω από 300% αυξήθηκε η παράνομη οπλοκατοχή στη χώρα μας

Βreaking news

Κι ενώ η Γαλλία φλέγεται [VIDEO] πάνω από 300% αυξήθηκε η παράνομη οπλοκατοχή στη χώρα μας

Στο μεταξύ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ρεπορτάζ της Lucy Kafanov στο CNN Business για το νερό

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Καθώς η Γαλλία φλέγεται σε ποσοστό πάνω από 300%-σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις- αυξήθηκε η παράνομη κατοχή όπλων στη χώρα μας καθώς μία διάχυτη ανασφάλεια διαπερνά την ελληνική κοινωνία η οποία μετά από μεγάλο διάστημα σε nirvana συνειδητοποιεί ότι κάτι συμβαίνει στον πλανήτη.

Έτσι οι Ελληνες σπεύδουν να αποκτήσουν πάσης φύσεως όπλα δια παν ενδεχόμενο.

Πάνω από 200 διαδηλώσεις λαμβάνουν ή έλαβαν χώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ένα ωστικό κύμα 5.000.000 Γάλλων βρίσκεται στους δρόμους ενώ στο μεταξύ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι όλο και πιο πολλοί Γάλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες εισχωρούν στις τάξεις των διαδηλωτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε υποσχεθεί να παρατάξει 12.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν αρχικά την οδική πρόσβαση στον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle της πρωτεύουσας, σύμφωνα με φωτογραφίες της γαλλικής τηλεόρασης. Τα μισά από όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας ακυρώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF, με το 1/3 του προσωπικού να απεργεί, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές.

Οι τοποθεσίες στη Γαλλία που ο κόσμος διαδήλωσε, με το μέγεθος των κινητοποιήσεων να είναι ανάλογο του κύκλου

 


Στο μεταξύ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ρεπορτάζ της Lucy Kafanov στο CNN Business για το νερό.

Στην έρημο Σονόραν, κοντά στα σύνορα Αριζόνας-Καλιφόρνιας, βρίσκεται η μικροσκοπική αγροτική πόλη Σιμπόλα -όπου ζουν περίπου 300 άνθρωποι, ανάλογα με την εποχή.


Η ζωή εδώ εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ποταμό Κολοράντο, ο οποίος τρέφει διψασμένες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το τριφύλλι, διατηρεί ένα κοντινό καταφύγιο άγριας ζωής και επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαμβάνουν βαρκάδα και άλλου είδους αναψυχή.


Είναι ένα μέρος για το οποίο ελάχιστοι Αμερικανοί είναι πιθανό να έχουν ακούσει ποτέ, κάτι που δίνει ξεχωριστή αξία στο γεγονός ότι η επενδυτική εταιρεία Greenstone Management Partners αγόρασε σχεδόν 2.000 στρέμματα γης εδώ. Στον ιστότοπό της, η Greenstone αναφέρει ότι «στόχος της είναι να προωθήσει τις συναλλαγές νερού που ωφελούν τόσο το δημόσιο καλό όσο και την ιδιωτική επιχείρηση».


Ωστόσο, οι επικριτές κατηγορούν την Greenstone –μια θυγατρική του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ανατολικής Ακτής MassMutual– ότι προσπαθεί να επωφεληθεί από τον πιο πολύτιμο και περιορισμένο πόρο της Σιμπόλα: Το νερό. Και έρχεται σε μια εποχή που η κατανομή του νερού του ποταμού Κολοράντο από την Αριζόνα περικόπτεται εν μέσω μιας μεγάλης ξηρασίας δεκαετιών.

«Αυτές οι εταιρείες δεν αγοράζουν οικόπεδα επειδή θέλουν να καλλιεργήσουν εδώ και να γίνουν μέρος της κοινότητας. Αγοράζουν γη για τα δικαιώματα του νερού», ανέφερε η Holly Irwin, κάτοικος της Σιμπόλα και επόπτρια της περιοχής που υπάγεται στην κομητεία Λα Παζ της Καλιφόρνια.


Αυτά τα δικαιώματα νερού θα μπορούσαν σύντομα να ωφελήσουν το Κουίν Κρικ της Αριζόνα, ένα αναπτυσσόμενο προάστιο του Φοίνιξ, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πόλη ενέκρινε τη μεταφορά κόστους 27 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά νερού του ποταμού Κολοράντο από τις ιδιοκτησίες της Greenstone στη Σιμπόλα, αν και η συμφωνία βρίσκεται υπό δικαστική αμφισβήτηση έπειτα από μήνυση που κατατέθηκε από τις κομητείες Λα Παζ, Μόχειβ και Γιούμα κατά της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αποστράγγισης (Bureau of Reclamation) που έβαλε την υπογραφή της για τη μεταφορά του νερού.


Η υπηρεσία παρέπεμψε όλες τις αιτιάσεις της αγωγής στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχολιασμό.


Ωστόσο, σε μια απάντηση που κατατέθηκε στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του υππυργείου δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι η περιβαλλοντική αξιολόγηση της ομοσπονδιακής υπηρερσίας «ικανοποιεί πλήρως» τον νόμο περί Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, αποδεικνύοντας πειστικά ότι η μεταφορά δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον: Το πολύ, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ασήμαντη μείωση (για λιγότερο από το μισό έτος) των ροών σε ένα τμήμα του ποταμού Κάτω Κολοράντο».

Αφού άκουσε επιχειρήματα από τους δικηγόρους των κομητειών και τους δικηγόρους του υπουργείου την Τετάρτη, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Michael Liburdi είπε ότι θα εκδώσει απόφαση για την αγωγή στα τέλη Απριλίου.


«Η Greenstone θα βγάλει εκατομμύρια σε βάρος των κοινοτήτων μας», τόνισε η Irwin. «Βρισκόμαστε στη μέση μιας ακραίας ξηρασίας, οι κοινότητές μας χρειάζονται αυτό το νερό. Κάποια στιγμή, το κράτος έχει ευθύνη να προστατεύει τους ανθρώπους που μένουν εδώ και να προστατεύει το νερό μας και όχι να φροντίζει αυτούς που αγοράζουν ακίνητα για τα δικαιώματα του νερού για να βγάλουν εκατομμύρια από αυτό προς όφελος των μητροπολιτικών περιοχών» πρόσθεσε.


Ο Grady Gammage, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Greenstone, δήλωσε στο CNN ότι «η πρότασή εγκρίθηκε από το Τμήμα Υδάτινων Πόρων της Αριζόνα μετά από εκτενή ακρόαση και σχόλια» και «δεν έχει καμία επίδραση στη δυνατότητα ανάπτυξης των πόλεων κατά μήκος του ποταμού. Ως ιδιοκτήτες ακινήτων, οι πελάτες μου έχουν δικαίωμα στο νερό», ανέφερε ο Gammage.


«Είναι το ίδιο με όλους τους αγρότες κατά μήκος του ποταμού, που κατέχουν γη που αρδεύεται, στις περισσότερες περιπτώσεις για πάνω από 100 χρόνια. Αυτό το δικαίωμα για το νερό είναι μια πολύτιμη ιδιοκτησία, η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί. Είναι σαν να αγοράζεις και να πουλάς γη, με τη διαφορά ότι, το νερό του ποταμού Κολοράντο μπορεί να μεταφερθεί μόνο εάν περάσει από μια εκτεταμένη διαδικασία ελέγχου τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οποιαδήποτε προτεινόμενη μεταφορά αναλύεται από ανεξάρτητους φορείς».


Στη γειτονική κομητεία Μόχεϊβ, ο επόπτης Travis Lingenfelter περιγράφει αυτό που βλέπει ως μάχη για το μέλλον των κοινοτήτων του ποταμού Κολοράντο, προσθέτοντας ότι μια σειρά από επενδυτικές εταιρείες της Ανατολικής Ακτής προσπαθούν να αναλάβουν δράση.

«Αυτές οι εταιρείες είναι πραγματικά πολύ έξυπνες. Ανοίγονται προς τα δυτικά, αγοράζουν και μαζεύουν φτηνή αγροτική γη, κάθονται σε αυτήν για λίγο και μετά προσπαθούν να πουλήσουν το νερό», τόνισε ο Lingenfelter. «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να επωφεληθούν από τους πεπερασμένους πόρους της Αριζόνα… Εάν έρχονται μόνο και μόνο για το νερό των κοινοτήτων μας, πρέπει να τις πολεμήσουμε».

Όμως, δεν είναι μόνο η Αριζόνα. Εταιρείες της Ανατολικής Ακτής έχουν αγοράσει χιλιάδες στρέμματα αρδευόμενης γης στα νοτιοδυτικά, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι στο CNN. Η Water Asset Management, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα, με αγορές στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο και τη Νεβάδα, ενώ εκκρεμούν συμφωνίες στο Νέο Μεξικό και το Τέξας.

Ο πρόεδρος της Water Asset Management, Matt Diserio, χαρακτήρισε το νερό στις Ηνωμένες Πολιτείες «μια αγορά-ευκαιρίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων» και είπε ότι ξεκίνησε την εταιρεία «με την βασική πεποίθηση ότι το σπάνιο καθαρό νερό είναι ο πόρος που καθορίζει αυτόν τον αιώνα, όπως το άφθονο, φθηνό βρώμικο πετρέλαιο καθόρισε τον περασμένο αιώνα».

Στο διαδίκτυο, η Water Asset Management περιγράφει την αποστολή της ως «επένδυση σε εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία που διασφαλίζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού».

«Η Water Asset Management είναι περήφανη για τις επενδύσεις της στην παραγωγική γεωργία και στο νερό στην αμερικανική Δύση», δήλωσε ο COO της εταιρείας Marc Robert μέσω email στο CNN. «Μπροστά στις ελλείψεις ρεκόρ στον ποταμό Κολοράντο, απαντήσαμε οικειοθελώς σε επείγουσες και επανειλημμένες εκκλήσεις για εξοικονόμηση νερού. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τα περιουσιακά μας στοιχεία με τρόπο που να συμβάλλουν σε λύσεις για τη λειψυδρία και θα εργαστούμε ενεργά για την προώθηση της διατήρησης».

Ο Andy Mueller, γενικός διευθυντής του Colorado River District Water District, διαφωνεί, περιγράφοντας την Water Asset Management και άλλες επενδυτικές εταιρείες της Ανατολικής Ακτής ως «κερδοσκόπους της ξηρασίας». «Προσπαθούν να ρουφήξουν το αίμα από αυτές τις κοινότητες για δικό τους οικονομικό όφελος», είπε ο Mueller.

Η Water Asset Management κατέχει τουλάχιστον 12.000 στρέμματα στην κοιλάδα Γκραντ Βάλεϊ του Δυτικού Κολοράντο, όπου ο Mueller εργάζεται για να προστατεύει το νερό του Κολοράντο. Ανέφερε ότι η πλήρης κλίμακα της αρπαγής γης είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή οι εταιρείες επενδύσεων χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για να συγκαλύψουν τις ιδιοκτησίες.

«Η Water Asset Management έχει προβεί σε μια σειρά από διαφορετικές μεθόδους αγοράς προκειμένου να διατηρήσει τις συναλλαγές της άγνωστες σε πολλούς από τους τοπικούες φορείς», δήλωσε ο Mueller. «Είναι μια πολύ αντιδημοφιλής κίνηση να έρχεσαι από τη Νέα Υόρκη και να επενδύεις στην αρδευόμενη γεωργία με σκοπό να την αποξηράνεις και να τη βλέπεις να εξαφανίζεται».

Η επενδυτική εταιρεία δεν απάντησε στην ερώτηση του CNN σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι αποκρύπτει την ιδιοκτησία γης χρησιμοποιώντας άλλα ονόματα εκτός του «Water Asset Management». Σε αναζητήσεις ακινήτων σε ιστότοπους αξιολογητών κομητειών στην κομητεία Μόχεϊβ και την κομητεία Μέσα στο Κολοράντο, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα όταν το CNN αναζήτησε ακίνητα με το όνομα «Water Asset Management» ως καταχωρισμένο ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, το CNN βρήκε πολλά ακίνητα και στις δύο κομητείες με διάφορα ονόματα, όπως WPI Hulet Farm AZ LLC, WPI II-GV6 Farm CO LLC και WPI-919 Farm AZ LLC, τα οποία έχουν όλες μια ταχυδρομική διεύθυνση που ταιριάζει με τη διεύθυνση των κεντρικών γραφείων της Water Asset Management στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αφιερώσει 125 εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια ανακούφισης από την ξηρασία για να πληρώνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του ποταμού Κολοράντο προκειμένου να εξοικονομούν νερό παραχωρώντας τη γη τους. Επίσης, ετοιμάζειπρόσθετη χρηματοδότηση για βραχυπρόθεσμη αγρανάπαυση. Όμως, πολλοί ανησυχούν ότι οι εταιρείες επενδύσεων εκτός περιοχής θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τέτοιο πρόγραμμα.

«Εκεί νομίζω ότι φαίνεται η επενδυτική κερδοσκοπία, όταν αυτοί οι γαιοκτήμονες εκτός της περιοχής μας παίρνουν πολλά δολάρια για να μην καλλιεργούν τίποτα», ανέφερε η Kerry Donovan, κτηνοτρόφος στην κομητεία Ιγκλ του Κολοράντο, η οποία προσπάθησε να ενισχύσει τους νόμους κατά της κερδοσκοπίας του Κολοράντο κατά την περίοδο που ήταν γερουσιαστής της Πολιτείας. «Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν το πάθος να καλλιεργούν, έχουν πάθος να βγάζουν χρήματα. Είναι μια πολύ διαφορετική νοοτροπία όσον αφορά τη διαχείριση γης».

Η Donovan διευθύνει τώρα το Copper Bar Ranch 1.500 στρεμμάτων της οικογένειάς της, όπου εκτρέφει βοοειδή στα ορεινά μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο σκυλιά τους. Όπως και άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην πολιτεία, ανησυχεί για το πώς η Wall Street θα επηρεάσει το μέλλον τους. «Δεν είναι η γη τους, δεν είναι η κληρονομιά τους», είπε η Donovan. «Για μένα είναι προσωπικό το ζήτημα γιατί είναι η γη της οικογένειάς μου που παλεύουμε να διαφυλάξουμε… και αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο όταν η Νέα Υόρκη έρθει εδώ για να παίξει. Μια μέρα θα πουλήσουν αυτό το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι η γη θα φύγει από τη γεωργική παραγωγή», συνέχισε η ίδια. «Και θα πουλήσουν όταν το νερό αξίζει περισσότερο, όταν δηλαδή έχουμε το λιγότερο» πρόσθεσε.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK