kourdistoportocali.comNews DeskCNBC> Παρά τις 5 αυξήσεις επιτοκίων, κανένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί σημαντικά (αντιθέτως)

Εφιάλτης χωρίς τέλος

CNBC> Παρά τις 5 αυξήσεις επιτοκίων, κανένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί σημαντικά (αντιθέτως)

Ο δείκτης τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) για τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν

Αφού έφτασε σε ένα ανησυχητικό υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο, o δείκτης αναφοράς PCE που χρησιμοποιεί η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τη μέτρηση του πληθωρισμού δίνει για ακόμη μία φορά ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη διατήρηση των υψηλών τιμών καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός οργανισμός Bureau of Economic Analysis ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) για τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μετά από την ήδη αναθεωρημένη μέτρηση του Ιουλίου στο 6,4%. Αυτή η τιμή του δείκτη θεωρήθηκε ως κινητήριος μοχλός πίσω από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας για τρίτη συνεχόμενη φορά στις αρχές του μήνα.

Εξετάζοντας τα στοιχεία από μήνα σε μήνα, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,3%.

Το συγκεκριμένο ποσοστό στον πυρήνα του πληθωρισμού, το οποίο εξαιρεί τις ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας και είναι ο αριθμός που παρακολουθούν περισσότερο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 4,7% τον Ιούλιο. Ο πυρήνας του PCE αυξήθηκε κατά 0,6% για το μήνα, μια άνοδος από το αναθεωρημένο 0 του Ιουλίου.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ασκούν μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο της Fed, Jerome H. Powell, ο οποίος έχει δεσμευτεί να καταστήσει τη μείωση του πληθωρισμού ως το το «κύριο ενδιαφέρον» της κεντρικής τράπεζας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου, ένας άλλος σημαντικός δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού, εξέπληξε επίσης τους οικονομολόγους στα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς αυξήθηκε αντί να υποχωρήσει όπως αναμενόταν.

Η Fed αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τον αφανή πληθωρισμό για μήνες, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο, ξεκινώντας τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, με συνολικά πέντε αυξήσεις μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων τριών συνεχόμενων αυξήσεων των τριών-τετάρτων της εκατοστιαίας μονάδας η κάθε μία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι οικονομολόγοι λένε ότι ο ένας από τους λόγους που ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κρατήθηκε σχεδόν σταθερός τον Ιούλιο οφείλεται στο χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Παρ’ όλα αυτά, στη Fed παραμένει έντονος ο προβληματισμός καθώς μετά τις αυξήσεις επιτοκίων θα έπρεπε ήδη να έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς παράλληλα υπονομεύει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Το κύριο εργαλείο πολιτικής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων και η αύξηση του κόστους του δανεισμού χρημάτων προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση, φαίνεται ότιθ δεν έχει καμία επίδραση στους κλυδωνισμούς της προσφοράς που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού.

Σε μια ομιλία της την Παρασκευή, η αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard, ήταν ωμή στην εκτίμησή της για τη σοβαρότητα των εγχώριων και παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό και ο κίνδυνος πρόσθετων πληθωριστικών κραδασμών δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε σε παρατηρήσεις της. Η Brainard προειδοποίησε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού από τη Fed θα μπορούσε να παραταθεί. «Η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε. «Δεσμευόμαστε να αποφύγουμε την πρόωρη παύση των προσπαθειών».

Οι δηλώσεις του Mike Antonelli, διευθύνοντος συμβούλου της Baird, ήταν στο ίδιο κλίμα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κηρύξει κανείς νίκη επί του πληθωρισμού τόσο σύντομα. Απλά, θα πάρει χρόνο. Τα πράγματα που πραγματικά πρέπει να κατέβουν, όπως οι τιμές ακινήτων και οι μισθοί, θα καθυστερήσουν ακόμα» λόγω των εγγενών καθυστερήσεων στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται και καταγράφονται οι αυξήσεις των τιμών, είπε.

Η διχασμένη δυναμική του συνολικού πληθωρισμού αποδίδεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας, κάτι που ανησυχεί τους οικονομολόγους οι οποίοι προειδοποιούν ότι αυτή η αναστολή είναι απίθανο να διαρκέσει, καθώς το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει στο χειμώνα και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μαζί με τους συμμάχους του λέγεται ότι εξετάζουν νέα μείωση της παραγωγής.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK