kourdistoportocali.comNews DeskAπόστολος Βακάκης> Ο επιχειρηματίας που βλέπει τη καταιγίδα να πλησιάζει εξαπολύει τους χρησμούς του

Breaking News

Aπόστολος Βακάκης> Ο επιχειρηματίας που βλέπει τη καταιγίδα να πλησιάζει εξαπολύει τους χρησμούς του

Μια καρέκλα η οποία πωλούνταν στην αγορά προς 39,99 ευρώ και σήμερα πωλείται προς 150 ευρώ

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Καθώς οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι στη περιοχή της Βούλας, η οποία πουλάει τα διαμερίσματα ακόμη και 10.000  ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ στις ΗΠΑ καταγράφεται μείωση 74% στις πωλήσεις πολυκατοικιών-η μεγαλύτερη σε 14 χρόνια-και ενώ τα προκατασκευασμένα εμβόλια ελέγχου και μείωσης του πληθυσμού έχουν εντυπωσιακά θανάσιμα αποτελέσματα, με τις “τυχαίες” συγκρούσεις τρένων να ετοιμάζονται να παραδώσουν τη σκυτάλη σε “τυχαίες” εκρήξεις σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια, αεροπλάνα, πολυσύχναστα θερινά clubs και beach bars, σύμφωνα με τις υποδείξεις των εντολέων στους εντολοδόχους τους, ένας από τους πλέον έξυπνους Έλληνες επιχειρηματίες, ο περίφημος Απόστολος Βακάκης βλέπει τη καταιγίδα φτωχοποίησης, έλλειψης τροφίμων και βασικών αγαθών να πλησιάζει τη χώρα -της οποίας η απουσία των εκδοτών Κυριακάτικων Εφημερίδων από την Λίστα Forbes με τους 100 πιο πλούσιους του κόσμου καταδεικνύει την αφερεγγυότητά της-, και φροντίζει με τους χρησμούς του να μιλήσει σε μετόχους και πελάτες.

Η Αλεξάνδρα Γκίτση στο Capital έχει το ρεπορτάζ>

Σε αλλαγή του πλάνου αγορών της για τους επόμενους μήνες και στο πάγωμα του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων προχωρά η Jumbo.

Την απόφαση αυτή, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 2,145 δισ. ευρώ, τη συνέδεσε ο επικεφαλής της κ. Απόστολος Βακάκης με τη βίαιη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους. Ο ίδιος προέβλεψε, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Jumbo που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 80,36% το μεσημέρι της Τρίτης, πως “οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών”. Ο επικεφαλής της Jumbo, μίλησε εκτενώς για τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά.

Ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Capital.gr για το ύψος των αποθεμάτων που έχει σήμερα ο όμιλος και για πόσο διάστημα διαρκούν αυτά. Για το ποια είναι η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών που έχει περάσει στο τελικό προϊόν, τι σκοπεύει να πράξει στην περίπτωση που οι εταιρείες logistics δεν τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει και από ποιες χώρες και σε τι ποσοστό έχει αντικαταστήσει τις εισαγωγές της από την Κίνα και από ποιες χώρες.

Αντί απαντήσεων, επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων, ο κ. Βακάκης περιορίσθηκε να δηλώσει “δεν θα αποκαλύψω τη στρατηγική μου ούτε θα τη χαρίσω στους ανταγωνιστές μου.”

Μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά έκανε λόγο για βίαιη διατάραξη της τροφοδοτικής αλυσίδας “η οποία είναι σε διάλυση, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρότατες παρενέργειες”, όπως είπε. Σημείωσε ότι η Jumbo είναι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ανέφερε ότι έχει σταματήσει να αγοράζει και για τον λόγο αυτό δεν προχωρά στο άνοιγμα νέων καταστημάτων που είχε προγραμματίσει αν και το επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά, όπως σημείωσε, ενώ τροφοδοτεί με τα απολύτως απαραίτητα τα καταστήματα franchise του ομίλου.

“Ακολουθούμε την πολιτική του Γκάντι. Δεν τρώμε ελπίζοντας ότι θα νικήσουμε το τέρας” είπε ενώ σημείωσε πως ο στόχος είναι να μην αλλοιώσει την έννοια του jumbo way και για αυτό η εταιρεία προσπαθεί να γίνει δημιουργική για να περάσει τον κάβο μέχρι να ομαλοποιηθεί η τροφοδοτική αλυσίδα.

Τόνισε πως το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Ασία έχει δεκαπλασιαστεί και αυτό είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από την κοινή λογική, όμως είπε, ενώ σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα των ηγεσιών των μεγάλων χωρών να τοποθετηθούν σε αυτά τα θέματα, πέρα των ευχών, με συγκεκριμένες θέσεις – παρεμβάσεις και να δουν τι είναι αυτό που συντηρεί αυτή την αρρυθμία σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.

Σημείωσε πως ο καταναλωτής μπαίνει στην εξίσωση ταλαιπωρημένος και σύντομα θα αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις, ενώ έφερε ως παράδειγμα μια καρέκλα η οποία πωλούνταν στην αγορά προς 39,99 ευρώ και σήμερα πωλείται προς 150 ευρώ. Η τιμή για ένα λούτρινο αρκουδάκι έχει τετραπλασιαστεί από 50 ευρώ στα 200 ευρώ, η τιμή στο σίδηρο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές έχει αυξηθεί κατά 60% ενώ οι τιμές των ραφιών που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα έχουν διπλασιαστεί, ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Βακάκης μιλώντας για την τιμολογιακή πολιτική της Jumbo είπε: “κάθε μέρα παραλαμβάνουμε εμπορεύματα με διαφορετικό κόστος και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την ισορροπία των τιμών. Δεν μας ενδιαφέρει να κερδοσκοπήσουμε. Το μοντέλο μας είναι κάθε μέρα η σωστή τιμή”.

Η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει αλλάξει και το προϊοντικό μίγμα της αλυσίδας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Jumbo τα προϊόντα που είναι μεγάλα σε όγκο και μικρά σε αξία επιβαρύνονται με ανατιμήσεις της τάξεως του 200-300% και αυτό οδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν εκτός του χαρτοφυλακίου. “Είναι αυτονόητη η αλλαγή του προϊοντικού μείγματος, για να μην αγοράζουμε προϊόντα εις το όνομα των εφοπλιστών.”

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη αυτό το περιβάλλον ανατρέπει ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης “χαμένες χρονιές”.

Υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του ομίλου Jumbo, προχωρά σε επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών για τους επόμενους μήνες και του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα. Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022. Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ).

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η εταιρεία, προ-κατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019. Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής. Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση. Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019.

Η καταβολή του μερίσματος για τη χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο με διετή θητεία το οποίο απαρτίζεται από τους κ.κ. Απόστολο-Ευάγγελο Βακάκη, Δημήτρη Κεραμεύς, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Σοφία Βακάκη, Νικόλαο Βελισσαρίου, Φώτη Τζίγκο, Ευανθία Αδριανού και Μάριο Λασανιάνο. Επίσης η συνέλευση ενέκρινε τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου για τη χρήση του 2020, για τον κ. Βακάκη 516 χιλ. ευρώ, στην κυρία Σοφία Βακάκη 27.455 ευρώ πλέον του μισθού της, στα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου 27.455 ευρώ, στον αντιπρόεδρο του δ.σ. 45.000 ευρώ. Η διευθύνουσα σύμβουλος και άλλο ένα εκτελεστικό μέλος δεν θα λάβουν έκτακτη αμοιβή διότι έχουν σύμβαση εργασίας και έχουν αποδοχές 198.200 και 98.600 ευρώ αντίστοιχα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK