kourdistoportocali.comNews DeskΗ Washington Post στις σπηλιές νυχτερίδων της Hubei στην Κίνα [Εντυπωσιακές Εικόνες]

Δείτε τις εικόνες

Η Washington Post στις σπηλιές νυχτερίδων της Hubei στην Κίνα [Εντυπωσιακές Εικόνες]

Από τα χιλιάδες δείγματα που έχουν συλλεχθεί δεν έχει βρεθεί κανένα που να ταιριάζει με τον Sars-Cov-2

Εκατοντάδες σπήλαια απλώνονται σε όλα τα βουνά του Enshi, ενός νομού και μιας γεωργικής γωνιάς της επαρχίας Hubei, στην κεντρική Κίνα. Το πιο μεγαλοπρεπές από αυτά, το Tenglong, ή «ιπτάμενος δράκος», είναι ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα καρστικών σπηλαίων της χώρας, που διαθέτουν 60 χιλιόμετρα άνετων αλλά και στενών περασμάτων και στα οποία ζουν εκατομμύρια νυχτερίδες. Το καρστ είναι τοπογραφία που σχηματίζεται από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης και ο γύψος. Χαρακτηρίζεται από υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια.

Γράφουν οι Michael Standaert και Eva Dou (Seoul), The Washington Post
Ρεπορτάζ Pei Lin Wu και Lily Kuo (Taipei)

Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν μικρά αγροκτήματα που φιλοξενούσαν πριν από την πανδημία εκατοντάδες χιλιάδες άγρια ​​θηλαστικά, όπως μοσχογαλές, ασβούς και ρακούν, σύμφωνα με τις άδειες εκμετάλλευσης τους, ζώα που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να είναι ενδιάμεσοι ξενιστές για τη μετάδοση ιών από νυχτερίδες σε ανθρώπους. Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει πρόσβαση στις περιοχές καλλιέργειας άγριων ζώων της Κίνας, όπως το Enshi, χαρακτηρίζοντάς το βασικό βήμα στην αναζήτηση της προέλευσης του κορωνοϊού. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά το αίτμα.

Η εφημερίδα Washington Post πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο αποστολή στο Enshi, έξι ώρες οδικώς δυτικά της Wuhan, της πόλης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός. Ο απεσταλμένος της εφημερίδας είδε με τα ίδια του τα μάτια μεγάλη κυκλοφορία ανθρώπων στις σπηλιές Enshi, επισκεπτών εσωτερικού τουρισμού, αποστολών σπηλαιοεξερεύνησης αλλά και χωρικών, καθώς η παρουσία του εκεί συνέπεσε με την αντικατάσταση μιας αντλίας πόσιμου νερού μέσα σε μία από τις σπηλιές. Τα κατεστραμμένα αγροκτήματα άγριας ζωής ήταν σε απόσταση μόλις ενάμιση χιλιομέτρου από τις εισόδους της σπηλιάς.

Οι ειδικοί επιστήμονες που ενημερώθηκαν για το ρεπορτάζ της Washington Post ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι εικόνες αυτές τεκμηριώνουν -εν μέρει- το σενάριο για το πώς ένας κορωνοϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί από νυχτερίδες σε άλλα ζώα και στη συνέχεια στις αγορές της Wuhan. Ωστόσο, στα χιλιάδες δείγματα νυχτερίδων που έχουν έως τώρα συλλεχθεί από τις συγκεκριμένες σπηλιές, επισήμως, δεν έχει βρεθεί κανένα με έναν κορωνοϊό που να ταιριάζει απόλυτα με τον Sars-Cov-2, σύμφωνα με πρόσφατες, δημοσιευμένες μελέτες.

Ερωτηθείς εάν οι νυχτερίδες, τα εκτρεφόμενα άγρια ζώα και οι κάτοικοι της περιοχής ελέγχθηκαν για κορωνοϊό στο Enshi, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον είπε ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση αυτή τη στιγμή και ανέφερε ότι η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων τον Φεβρουάριο του 2020. Το γραφείο δασοκομίας της Enshi δεν απάντησε σε ερωτήσεις της εφημερίδας που στάλθηκαν με φαξ, ενώ δύο υπάλληλοι απέρριψαν τα αιτήματα συνέντευξης.

Σύμφωνα με το Xishuangbanna Tropical Botanical Garden, ένα ερευνητικό ινστιτούτο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, η Δυτική Hubei φιλοξενεί τουλάχιστον επτά τύπους νυχτερίδων πέταλου (έχουν χαρακτηριστικές μύτες σε σχήμα πετάλου, και γι’ αυτό το είδος στα Αγγλικά λέγεται «horseshoe», δηλ. πέταλο αλόγου). Ένας τύπος, η Rhinolophus affinis, έχει βρεθεί νοτιότερα στην Κίνα και φέρει έναν ιό 96% πανομοιότυπο με τον SARS-CoV-2. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το εύρημα αμφισβητείται έντονα από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Στη γη κοντά στις σπηλιές, οι αξιωματούχοι του Enshi, προωθούσαν για χρόνια τη γεωργία άγριας ζωής για να μετριάσουν τη φτώχεια. Η Enshi αντιπροσώπευε το 17% των εκμεταλλεύσεων άγριων ζώων στην επαρχία Hubei, οι οποίες έκλεισαν την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Οι αρχές υπολόγισαν ότι τα 290 αγροκτήματα της Enshi διέθεταν από 450.000 έως 780.000 άγρια ζώα.

Η κυβέρνηση της Κίνας και ο ΠΟΥ αναφέρουν ότι η πιο πιθανή προέλευση της πανδημίας είναι η φυσική μετάδοση μέσω της άγριας ζωής. Ωστόσο, ούτε αυτή η θεωρία έχει αποδειχτεί επιστημονικά εξαιτίας της άρνησης του Πεκίνου να παραχωρήσει στους επιστήμονες πρόσβαση στην περιοχή.

«Πραγματικά, πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τους ιούς που κυκλοφορούν σε αυτές τις νυχτερίδες» στις σπηλιές του Enshi, δήλωσε ο Michael Worobey, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αυτή η εγγύτητα των εκτρεφόμενων άγριων ζώων και των νυχτερίδων, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν κορωνοϊούς, είναι ακριβώς ο συνδυασμός που μας ανησυχεί».

Ο Marc Eloit, επικεφαλής ανακάλυψης παθογόνων στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, συμφωνεί ότι πρέπει να παρθούν πολλά περισσότερα δείγματα στην Κίνα και συγκεκριμένα από αυτές τις καρστικές περιοχές. Ο Eloit ανέφερε ότι «θα ενδιαφερόταν πολύ» να λάβει δείγματα από νυχτερίδες και πετρώματα σπηλαίων από το Enshi, προσθέτοντας ότι η συλλογή γκουανό (περιττώματα) νυχτερίδας θα μπορούσε να είναι μια αρχή.

«Απελευθερώθηκαν πίσω στο δάσος»

Το Πεκίνο είναι έως τώρα απρόθυμο να αναζητήσει απαντήσεις για το κορωνοϊό στην Hubei, καθώς προβάλλει τη δική του θεωρία ότι ο ιός μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό. Ένας ξένος επιστήμονας που εργάστηκε για χρόνια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post, ανέφερε ότι η επιτόπια έρευνα του ινστιτούτου σε σπηλιές νυχτερίδων έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας. Αλλά οι κινεζικές αρχές είχαν στο στόχαστρό τους την περιοχή στο Enshi πριν γίνει γνωστή η απειλή της covid-19.

Η απαγόρευση της εμπορίας άγριας ζωής της Enshi ξεκίνησε στις 23 Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οκτώ ημέρες πριν η Κίνα αναγνωρίσει επισήμως τον νέο ιό. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι αξιωματούχοι βρήκαν κάτι λάθος στην περιοχή: Θα μπορούσε να ήταν ένα προληπτικό μέτρο, καθώς υπήρχαν ήδη φήμες ότι στη Wuhan είχαν νοσήσει από μια μυστηριώδη ασθένεια πωλητές της τοπικής αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, αυτό σήμαινε ότι τα στοιχεία για το εμπόριο άγριας ζωής του Enshi διαγράφηκαν πριν ο κόσμος αντιληφθεί την ύπαρξη ενός νέου κορωνοϊού.

Έκτοτε, το Πεκίνο απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού ζωντανών άγριων ζώων που οδηγούν στις αγορές της Wuhan, ακόμη και όταν οι τοπικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να κλείσουν τα αγροκτήματα άγριων ζώων. Οι αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν στον Πρόεδρο Biden τον Αύγουστο ότι ο ιός δεν ήταν ένα βιολογικό όπλο, αλλά ότι η πιθανή προέλευση του προέρχονταν από φυσική μετάδοση ή ένα ατύχημα που σχετίζεται με το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Washington Post στο Enshi, άνδρες με διάφορα αυτοκίνητα ακολουθούσαν τον δημοσιογράφο της εφημερίδας και οι οποίοι στη συνέχεια μίλησαν με τους συνεντευξιαζόμενους του. Κανένας όμως από από τους φορείς εκμετάλλευσης με τους οποίους μίλησε ο δημοσιογράφος δεν ανέφερε αν τα άγρια ζώα είχαν ελεγχθεί για τον SARS-CoV-2 πριν σκοτωθούν ή απελευθερωθούν. Η εγκατάσταση του συνεταιρισμού αναπαραγωγής Lichuan Juyuanxiang στο Enshi απεικονίζει τις δυσκολίες που θα είχε ο ΠΟΥ για να βρει νέα στοιχεία, ακόμη και αν είχε πρόσβαση. Πρόκειται για μια διώροφη, τσιμεντένια κατασκευή όπου τα ζώα φυλάσσονταν στο παρελθόν σήμερα στέκεται άδεια, ενώ γύρω-γύρω είναι γεμάτη αμπέλια.

«Απελευθερώθηκαν ξανά στο δάσος», είπε στο δημοσιογράφο ένας άντρας που ονομαζόταν Yang στο αγρόκτημα Lichuan Juyuanxiang, το οποίο αυτοαποκαλούνταν το μεγαλύτερο αγρόκτημα της Hubei. «Η κυβέρνηση δεν μας επέτρεπε να τα εκτρέφουμε πλέον».

Από τις επισκέψεις σε περίπου δώδεκα άλλες πρώην αγροτικές μονάδες στην περιοχή προέκυψαν παρόμοιες ιστορίες. Οι ιδιοκτήτες είτε δεν ήταν εκεί, είτε αρνήθηκαν ότι διέθεταν άγρια ζώα όπως αναγράφονταν στα στοιχεία των επιχειρήσεων τους, είτε είπαν ότι σταμάτησαν την εκτροφή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο Yang, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως ο θείος του ιδιοκτήτη της φάρμας, ανέφερε ότι είχαν πάνω από 1.000 μοσχογαλές την εποχή του ξεσπάσματος του κορωνοϊού και ότι το αγρόκτημα έκλεισε τον Μάιο του 2020. Ο ανιψιός του και ιδιοκτήτης, Yang Ancui, αρνήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα όταν κλήθηκε. Εκτός από τις μοσχογαλές, το αγρόκτημα, το οποίο βρισκόταν σε μία κατηφόρα προς την είσοδο μίας μεγάλης σπηλιάς, διέθετε άδεια για την εκτροφή χοριοειδών και αγριογούρουνων.

Πίεση για έρευνα

Οι επιστήμονες λένε ότι ο SARS-CoV-2 προέρχεται πιθανώς από νυχτερίδες. Το πώς όμως έγινε η μετάδοση από νυχτερίδα σε άνθρωπο είναι ακόμα ασαφές, ενώ έως σήμερα έχουν επικρατήσει δύο θεωρίες. Σύμφωνα με τη θεωρία της φυσικής μετάδοσης, ο ιός θα μπορούσε να έχει περάσει απευθείας σε έναν άνθρωπο που είχε περιπλανηθεί σε μία σπηλιά, ίσως σε έναν χωρικό, έναν κυνηγό ή έναν επιστήμονα. Θα μπορούσε επίσης να έχει μεταδοθεί πρώτα σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή, όπως για παράδειγμα, εάν ένα άγριο ζώο έπινε νερό μολυσμένο με περιττώματα νυχτερίδας.

Μια δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να προέρχεται από εργαστηριακό ατύχημα. Το πιο εξελιγμένο ερευνητικό εργαστήριο της Κίνας για τον κορωνοϊό εδρεύει στη Wuhan. Είναι γνωστό ότι μια ξεχωριστή ομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της πόλης έψαξε τις σπηλιές νυχτερίδων στη Hubei για νέες ασθένειες το 2019. Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι συνέβη ποτέ εργαστηριακό ατύχημα.

Ο Edward Holmes, ιολόγος και εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ανέφερε στην εφημερίδα ότι, σύμφωνα με τις γνώσεις του, η δειγματοληψία νυχτερίδων είχε γίνει από επιστήμονες κοντά στο Enshi και όχι στο εσωτερικό των σπηλαίων, και ότι δεν εντοπίστηκαν κορωνοϊοί, προσθέτοντας επίσης ότι οι ποσότητες δειγμάτων ήταν πολύ μικρές. «Είμαι βέβαιος ότι ιοί τύπου SARS-CoV-2 θα βρεθούν στην Κίνα σε μέρη που ζουν νυχτερίδες Rhinolophus», δήλωσε ο Holmes.

Πολλοί επιστήμονες πιέζουν για μια πιο έντονη αναζήτηση ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ο οποίος, αν βρεθεί, θα ήταν ισχυρή απόδειξη για τη φυσική μετάδοση του ιού. Άλλοι κορωνοϊοί όπως ο SARS και ο MERS μεταφέρθηκαν από ενδιάμεσους ξενιστές: Καβούρια και καμήλες, αντίστοιχα. Οι αγορές της Wuhan, οι οποίες σχετίστηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας, πωλούσαν πράγματι στο παρελθόν ζωντανά άγρια ​​ζώα.

Άτομο με γνώσεις για τις αλυσίδες εφοδιασμού της αγοράς της Wuhan, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να προστατεύσει τις επαφές του, ανέφερε στην Post ότι τα ζωντανά ζώα που πωλούνταν στις αγορές της Wuhan προέρχονταν πράγματι από τη Hubei, ιδιαίτερα από τους τους νομούς Enshi και Xianning, καθώς και από το Hunan και την επαρχία Jiangxi.

Μέλη της διεθνούς ομάδας από την κοινή μελέτη ΠΟΥ-Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα ζωντανά άγρια ζώα απομακρύνθηκαν από τις αγορές της Wuhan πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020, όταν και έκλεισε η αγορά Huanan, ένα πρώιμο σημείο κρουσμάτων. Στοιχεία στη μελέτη ΠΟΥ-Κίνας που αφορούσαν τις αλυσίδες εφοδιασμού άγριων ζώων σε εκείνη την αγορά αφορούσαν παγωμένα και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος που είχαν απομείνει κατά την εκκαθάριση των πάγκων και όχι σε ζωντανά ζώα που διακινούνταν εκεί τους προηγούμενους μήνες.

«Οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί τώρα»

Η άγρια ​​φύση που εκτράφηκε αιχμάλωτη στο Enshi πριν από την πανδημία περιλάμβανε πιθανούς ενδιάμεσους ξενιστές όπως μοσχογαλές φοινικόδεντρων, ρακούν, γουρουνόπουλα, αγριογούρουνα, σκαντζόχοιρους, τρωκτικά, ασβούς, ωκελότες, ελάφια και σκίουρους, σύμφωνα με τα επίσημα μητρώα επιχειρήσεων. Ο Huang Shuang, πωλητής πουλερικών στην αγορά Yuanmengzhuang στην πόλη Enshi, θυμήθηκε ότι τα ζωντανά άγρια ​​ζώα πωλούνταν εκεί ως τα τέλη του 2019. «Οι κανόνες είναι πραγματικά αυστηροί τώρα, οπότε δεν βλέπετε άλλα άγρια ​​ζώα», είπε. «Υπήρχαν μερικοί πωλητές εδώ πριν, όχι πολλοί, αλλά θα βρίσκατε κάποιους».

Στις 23 Δεκεμβρίου 2019, οκτώ ημέρες πριν η Wuhan ανακοινώσει την ύπαρξη μιας μυστηριώδους πνευμονίας, το δασαρχείο του Enshi διέταξε την παύση των πωλήσεων ζωντανών άγριων ζώων σε υγρές αγορές του νομού, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Hubei Daily από τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Ιανουάριο του 2020, ένα μήνα πριν η Κίνα απαγορεύσει το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων σε εθνικό επίπεδο, το δασικό γραφείο του Enshi ανακοίνωσε ότι στόχος για ολόκληρο το έτος ήταν η βελτίωση των συνθηκών αναπαραγωγής άγριων ζώων και η ενίσχυση της παρακολούθησης για τις επιδημίες που πιθανά προκαλούν. Τουλάχιστον έξι υγρές αγορές στην πόλη Enshi έκλεισαν μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Άνθρωποι στα σπήλαια του Enshi

Οι άνθρωποι συναντιόνται εδώ και πολύ καιρό με τις νυχτερίδες στο σπήλαιο Tenglong, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής και αναφορές ειδήσεων. Ήδη από το 1988, η Βελγική-Κινέζικη Ένωση Καρστών και Σπηλαίων ανέφερε «εντατική χρήση» του σπηλαίου από τους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της εκσκαφής κοπριάς νυχτερίδων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για λίπασμα.

Τουρίστες και περίεργοι συνεχίζουν να το επισκέπτονται. Στην είσοδο της κάτω σπηλιάς του Tenglong, όπου ο ποταμός Qing οδεύει προς τον ποταμό Yangtze, ο δημοσιογράφος της Washington Post είδε σπηλαιοεξερευνητές με κράνη και με σχοινιά στους ώμους να κρατούν αδιάβροχες τσάντες. Ένα χιλιόμετρο κάτω από το δρόμο βρίσκεται η φάρμα Changyan, μια μικρή επιχείρηση με μπλε και ασημένιες κυματοειδείς μεταλλικές στέγες που είχε άδεια για την εκτροφή μοσχογαλών, γουρουνιών και αγριογούρουνων. Το σήμερα έρημο αγρόκτημα και το ερειπωμένο σπίτι απέναντι από το δρόμο δεν έδειξαν σημάδια πρόσφατης χρήσης. Εστιατόριο και ξενοδοχείο πίσω από την ιδιοκτησία έκλεισαν και ο επιστάτης αρνήθηκε να συζητήσει για το αγρόκτημα.

«Οι δασικοί υπάλληλοι έκλεισαν τα πάντα σε αυτό το αγρόκτημα. Δεν είμαι σίγουρη τι ζώα είχαν τότε ή τι τα έκαναν» είπε μετά δυσκολίας στην εφημερίδα μία φοβισμένη γειτόνισσα…

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
ΕΚΤΑΚΤΟ> 730.000 αντιιικά χάπια της Merck και της Pfizer αγόρασαν οι Βρετανοί για θεραπεία Covid κατ’ οίκον
Deutsche Welle> Είναι ο Putin και η Gazprom πίσω από την ενεργειακή κρίση;