kourdistoportocali.comMagazineOι Ρώσοι κροίσοι στην Ελλάδα και το Ιόνιο Project του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το Ιόνιο Πέλαγος μαγεύει το παγκόσμιο χρήμα

Oι Ρώσοι κροίσοι στην Ελλάδα και το Ιόνιο Project του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι business των Abramovich-Rybolovlev στην Ελλάδα εν μέσω κυρώσεων και τα projects σε Μεγανήσι και Kassiopi

Λίγα 24ωρα πριν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που είχε στόχο τον συντονισμό των Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση λύσεων στο μέτωπο της προμήθειας του φυσικού αερίου και τον συντονισμό για την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Putin, των ολιγαρχών φίλων του, etc.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Κι ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός συντονίζει (παιδιά να συντονισθούμε) τις κινήσεις του με τους δυτικούς ομολόγους του στο Ιόνιο Πέλαγος μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα του πλανήτη και τα funds στα οποία συμμετέχουν διαγκωνίζονται για μια θέση στον ήλιο έχοντας απλώσει δισεκατομμύρια δικά τους αλλά και των τραπεζών που συμμετέχουν στα σχετικά projects-ανάμεσά τους και ελληνικές.

Ονόματα όπως οι Jacob Rothschild, Prince Charles, Roman Abramovich, Dmitry Rybolovlev, Spyros Latsis, David Beckam, Madonna, Miuccia Prada, Nicole Kidman, Harrison Ford, Leonardo DiCaprio και ένα σωρό ακόμη υποψήφιοι για τη Λίστα του Ιονίου.

Ας ξεκινήσουμε από τον Σκορπιό. Εδώ όπου ο νέος ιδιοκτήτης του, ο Dmitry Rybolovlev σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Βασίλη Γούλα στο protothema σχεδίαζε να συνδυάσει την πολυτέλεια του θερέτρου για billionaires με τη μοντέρνα τέχνη και ανεβάζει το μπάτζετ από τα 165 στα 400 εκατ. ευρώΣε art island αποφάσισε να μετατρέψει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, στην οικογένεια του οποίου ανήκει ο Σκορπιός, τον άλλοτε επίγειο παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος κροίσος είναι έτοιμος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να δημιουργήσει στο Ιόνιο ένα μοναδικό νησί που θα συνδυάζει την πολυτέλεια ενός θερέτρου με τις δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής.

Για τον λόγο αυτό η οικογένεια Ριμπολόβλεφ μέσω της εταιρείας «Μυκήναι», στην οποία ανήκει ο Σκορπιός, θα καταθέσει αίτημα για τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος που θα προβλέπει αύξηση του συντελεστή δόμησης, έτσι ώστε ο Σκορπιός εκτός από πολυτελές θέρετρο για δισεκατομμυριούχους να γίνει και ένα ανοιχτό πολιτιστικό κέντρο.

Οι εργασίες που αναμένονται να γίνουν ώστε ο Σκορπιός να μετατραπεί σε art island θα είναι εξωτερικές και θα αφορούν τις δημιουργίες που θα επιλέξουν να φτιάξουν οι σπουδαίοι καλλιτέχνες με τους οποίους έρχεται σε συμφωνία η οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Η απόφαση των Ριμπολόβλεφ να μετατρέψουν σε art island τον Σκορπιό ανεβάζει το μπάτζετ του συνολικού πρότζεκτ της μεταμόρφωσης του νησιού από 165 εκατομμύρια, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ, με δηλωμένη πρόθεση να μην αλλοιωθεί η ιστορία του Σκορπιού, που έχει συνδεθεί με το όνομα της οικογένειας Ωνάση. Μεταξύ άλλων παροχών προβλέπεται συνεδριακό κέντρο, γήπεδο ποδοσφαίρου και ιππικό κέντρο. Ηδη στο νησί εκτός από τις χωματουργικές εργασίες έχουν πέσει και τα πρώτα μπετά στα σημεία όπου θα οικοδομηθούν οι βίλες και το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα δυναμικότητας 30 δωματίων και 60 κλινών.

Για το σχέδιό του ο Ρώσος billionaire έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 30 εκατομμύρια, ενώ πριν από μερικούς μήνες εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης το κονδύλι των 4,3 εκατ. ευρώ που αφορά την επιχορήγηση του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου, επιφάνειας 9.420 τετραγωνικών μέτρων και συνολικού ύψους 26,6 εκατ. ευρώ. Η ένταξη του σχεδίου στον επενδυτικό νόμο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση δεδομένης της οικονομικής εμβέλειας των Ριμπολόβλεφ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια των πολυτελών κατοικιών και του ξενοδοχείου φέρουν την υπογραφή της νορβηγικής Snοhetta -πρόκειται για την αρχιτεκτονική εταιρεία που είναι πίσω από τη νέα ενσωμάτωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη- η οποία θα μετατρέψει τον Σκορπιό και σε ένα smart island με την εγκατάσταση νέου δικτύου οπτικών ινών.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, προβλέπονται 9 κτιριακές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, εκεί που θα μένει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ όταν επισκέπτεται το νησί.

Η δεύτερη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», οι οποίες θα είναι 12 στον αριθμό, με κάποιες από αυτές να είναι υπόσκαφες.

Η τρίτη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στον Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν. Εκεί θα πραγματοποιούνται συνέδρια χωρητικότητας 100 ατόμων και αθλητικά events.

Η τέταρτη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλίας.

Η πέμπτη περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται.

Η έκτη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα αλλά και νέα κτίρια, η έβδομη το νέο ιππικό κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, ενώ η όγδοη το Σπίτι του Λόφου (Hill House) σε σημείο που επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και τα γύρω νησιά.

Στην ένατη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνεται το αμφιθέατρο ως τόπος εκδηλώσεων, αφού σκοπός της οικογένειας είναι να διοργανώνονται συναυλίες και κονσέρτα. Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης, προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της νότιας παραλίας, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η προβλήτα «Παναγίτσα» και θερμοκήπιο. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Το κεντρικό λιμάνι «Χριστίνα» θα επεκταθεί ώστε να δένουν εκεί και θαλαμηγοί μήκους άνω των 100 μέτρων.

Με τη συμβολή του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, οι μεταφορές μηχανημάτων και υλικών για τις εργασίες δεν γίνονται πια από το Νυδρί, αλλά από ένα μικρότερο λιμανάκι, στο Περιγιάλι: οι ντόπιοι και οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονταν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η τουριστική περίοδος είναι στο ζενίθ. Οπως ανέφερε μάλιστα ο σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας, Σεργκέι Τσερνίτσιν, στο «ΘΕΜΑ», «πρόκειται για ένα δύσκολο πρότζεκτ και προτεραιότητα της οικογένειας είναι να μην ενοχλείται η τοπική κοινωνία».

Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2024, ενώ η οικογένεια θα δηλώνει ποιες περιόδους θα βρίσκεται στο νησί και τον υπόλοιπο χρόνο θα διατίθεται προς ενοικίαση. Το ποσό με το οποίο θα ενοικιάζεται ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αφού οι Ριμπολόβλεφ θέλουν πρώτα να δουν ολοκληρωμένο το έργο. Σε κάθε περίπτωση, το μίνιμουμ κόστος διαμονής θα είναι 1 με 2 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, ακόμα και αν κάποιος δεν μείνει για 7 ημέρες αλλά για λιγότερες, ενώ το ενοίκιο θα αυξηθεί όταν ο Σκορπιός ολοκληρωθεί και ως art island.

    

skorpios
skorpios__2_
Η επένδυση του Lord Jacob Rothschild στο Μεγανήσι

Βρισκόμαστε στο 2013, όταν ένας ευθυτενής Εγγλέζος με παπιγιόν, ο 77χρονος τότε Λόρδος Jacob Rothschild, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του εμφανίζεται στο Μεγανήσι αφήνοντας πίσω εκτός από τα χρήματα του για την αγορά μιας τεράστιας έκστασης στη θέση Κεφάλι αλλά και τις καλύτερες εντυπώσεις για την κομψή και ευγενή συμπεριφορά του προς τους κατοίκους.

Διαμεσολαβητής και αγοραστής ήταν η αγγλική εταιρία Gmax, ιδιοκτησίας του.

Ο λόγος, η κατασκευή πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών που θα συνδυάζονταν με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και μαρίνες στο Μεγανήσι στην περιοχή «Κεφάλι». Ολες οι διαδικασίες είχαν αρχικά προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ το αρχιτεκτονικό γραφείο της Βρετανίας, «Studio Seilern Architects», είχε αναλάβει το master plan της επένδυσης.

Το Studio Seilern Architects ιδρύθηκε το 2005 από την αρχιτέκτονα Christina Seilern-photo. Εχει ιδιαίτερη εμπειρία στον σχεδιασμό πολυτελών κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, μεικτών χρήσεων καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Βασικό αρχή του γραφείου είναι ότι η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στον σχεδιασμό και την καινοτομία, αλλά στην ικανότητα να παραδώσει ένα έργο από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωσή του. Εχει υλοποιήσει έργα στη Βρετανία, την Ευρώπη και την Αφρική κατά κύριο λόγο, με βασικότερα: συγκρότημα κατοικιών στην ακριβότερη περιοχή του Λονδίνου, το Kensington, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξοχικές κατοικίες στο Γκστάαντ. Eπίσης στη Γκάνα,  στο Λάγος της Νιγηρίας καθώς και στο Banana Islan.

Ο σχεδιασμός του σημαντικού αυτού project στο Μεγανήσι ξεκίνησε με βασικό σκεπτικό ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η φυσιογνωμία του νησιού.

Τα οικόπεδα έχουν θέα 360 μοιρών στη θάλασσα.
Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Seilern χώρισαν τη χερσόνησο στο «Κεφάλι» σε δύο μέρη. Η μία πλευρά διαθέτει μεγάλα οικόπεδα στα οποία θα κτιστούν οι επαύλεις των πλουσίων, ενώ η βόρεια πλευρά είναι κατάλληλη για τουρισμό και αναψυχή.

Εκτός από τις πολυτελείς επαύλεις, το master plan περιγράφει και την ανάπτυξη τουριστικών και παραθεριστικών υποδομών. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, το ένα με θέα προς την Κεφαλλονιά και το δεύτερο με δυτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένα προς τα νησιά Κάλαμος και Καστός.

Στο αρχιτεκτονικό σχέδιο δεσπόζει μια μεγάλη πολυτελής μαρίνα, κάτω από το «Port Hotel», η οποία θα εξυπηρετεί τα σκάφη των ιδιοκτητών και των υψηλών προσκεκλημένων. Επίσης, στα ανατολικά της έκτασης έχει προβλεφθεί και δεύτερη μαρίνα σκαφών αναψυχής. Ωστόσο, σημαντικό είναι ότι θα αναπτυχθεί επίσης ένα ολόκληρο χωριό πολυτελών κατοικιών, ξεχωριστά από τις βίλες των ιδιοκτητών. Η κατασκευή των κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα είναι από 100 έως 500 τ.μ. η καθεμία, θα εξαρτηθεί από τις πωλήσεις που θα γίνουν. Κάθε ένα από τα εξοχικά θα αναπτυχθεί σε μεγάλη έκταση.

Κοντά στο συγκρότημα των εξοχικών σπιτιών έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών, ταβέρνα, μίνι μάρκετ, μια εκκλησία αλλά και μικρό ξενοδοχείο για τη διαμονή του προσωπικού των πολυτελών κατοικιών. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την κατασκευή ενός μεγάλου μνημείου αλλά και spa πολυτελείας..
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Rothschild, εκτός από τα περισσότερα από 2.700 στρέμματα που έχει αγοράσει στο Μεγανήσι, διαθέτει και το κοντινό νησάκι Κυθρός, το οποίος έχει έκταση 800 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει την παράλληλη ανάπτυξη των δύο νησιών, με τον Κυθρό να μετατρέπεται σε παραθεριστικό προορισμό με την κατασκευή περιορισμένου αριθμού εξοχικών, γηπέδου γκολφ εννέα οπών, καθώς κι ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που θα διαθέτει και κέντρο θαλασσοθεραπείας, spa κ.λπ.

Το Μεγανήσι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Λευκάδα και μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα με αεροπλάνο, που μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Στην ίδια γειτονιά γειτονιά βρίσκεται ο Σκορπιός του Ρώσου μεγιστάνα Dmitry Rybolovlev αλλά και δίπλα στη νήσο Αρκούδι, στην οποία η οικογένεια Περρωτή έχει προγραμματίσει την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Λίγα μίλια δυτικότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι και ειδικά η νήσος Οξυά του Εμίρη του Κατάρ.

Οι επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί στην περιοχή από τις Εχινάδες νήσους μέχρι τη Λευκάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το επενδυτικό «μπουμ» κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς η θαλάσσια περιοχή Αστακός – Μύτικας – Κάλαμος – Καστός έχει καθοριστεί ως ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας Α3, σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο των ιχθυοκαλλιεργειών που είχε θεσπιστεί πριν από τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα εγκατασταθούν τεράστιες μονάδες, οι γνωστοί «κλωβοί» για ψάρια που, όμως, υπάρχει κίνδυνος να «εγκλωβίζουν» τις μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Yπάρχουν επίσης τμήματα στο Μεγανήσι που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές Natura.

Το γεγονός αυτό είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς κινητοποιήσεις κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ερώτηση Ιταλών ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού νέες αγοραπωλησίες στη περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη. Αγγλική εταιρία προχωρά σε νέες αγορές εκτάσεων στο Μεγανήσι το τελευταίο διάστημα.

Στην έκταση ιδιοκτησίας Rothschild ήδη είχαν σπεύσει είτε να επενδύσουν είτε να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες βαριά ονόματα όπως οι Prince Charles, Roman Abramovich, Dmitry Rybolovlev, Spyros Latsis, David Beckam, Madonna, Miuccia Prada, Nicole Kidman, Harrison Ford, Leonardo DiCaprio και ένα σωρό ακόμη υποψήφιοι για τη Λίστα του Ιονίου.

Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία αγροκτήματος παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Εκεί, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, θα μπορούν να αναπτυχθούν αγροτικές καλλιέργειες και εκτροφή ζώων.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθότι τόσο ο Λόρδος Jacob Rothschild όσο και η οικογένεια Rothschild στο σύνολό της επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το Κλίμα και τη Κλιματική Αλλαγή σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο 86χρονος σήμερα Λόρδος Rothschild είχε χαρακρτηρίσει την πανδημία παρεκτροπή και ότι το κύριο ενδιαφέρον της οικογένειας παραμένει η Κλιματική Αλλαγή.

Lord (Jacob) Rothschild> Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε τη Κλιματική Αλλαγή και ο ιός COVID-19 μας τράβηξε την προσοχή από αυτό το σοβαρό ζήτημα…”

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι παρουσίασε αποκλειστικά στην Ελλάδα την σχετική συνέντευξη του Jacob Rothschild στη κόρη Hannah Rothschild, σκηνοθέτη και φωτογράφο.

-Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε το περιβάλλον πλέον και ο ιός μας τράβηξε την προσοχή από αυτό το σοβαρό ζήτημα…”

Ο Lord (Jacob) Rothschild  στην ίδια συνέντευξη για λογαριασμό του Bloomberg μιλάει για την Ιστορία του περίφημου Waddesdon Manor μία τεράστια έκταση, ένα “εξοχικό σπίτι” στο χωριό Waddesdon, στο Buckinghamshire της Αγγλίας.

Το Waddesdon Manor ανήκει στο National Trust.

Το 2019 προ κοροναιού πάνω 463.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι του πληρώνοντας φυσικά το αντίστοιχο εισιτήριο.

Ο Lord (Jacob) Rothschild λοιπόν μιλά για το Waddesdon Manor και την εξέλιξή του σε ένα σύγχρονο κόμβο για τεχνολογικά προηγμένες λύσεις Κλιματικής Αλλαγής.

Στο VIDEO που ακολουθεί αναφέρεται αρχικά στην ιστορία της οικογένειάς του.

Πως ξεκίνησε τη δημιουργία του ο Baron Ferdinand de Rothschildο σε ένα δωμάτιο με 17 άλλους και πως η οικογένεια κατάφερε να κάνει πολλά λεφτά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα ενώ τα έφαγε το δεύτερο μισό χτίζοντας 44 σπίτια.

Μετά ήρθε ο 20ος Αιώνας πόλεμοι και φόροι άφησαν πίσω μόνο ένα από τα 44 σπίτια το οποίο δέχεται περίπου 450.000 επισκέπτες το χρόνο.

Στο Waddesdon Manor υπάρχει μεταξύ άλλων Συνεδριακό Κέντρο στο οποίο γίνονται μαζέματα για το περιβάλλον, με το οποίο ασχολείται η οικογένεια από τις αρχές του αιώνα. Οι πρόγονοί τους ήταν πρωτοπόροι στα περιβαλλοντικά.

Το σπίτι με 5,5 χιλ εκτάρια είναι πρότυπο ανακύκλωσης και πράσινων καλλιεργειών και συστημάτων.

-Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε το περιβάλλον πλέον και ο ιός μας τράβηξε την προσοχή από αυτό το σοβαρό ζήτημα…

Ας πάρουμε την Κίνα για παράδειγμα τώρα που είπαμε ιός. Πριν τρία χρόνια είχε 3% εκπομπές άνθρακα και τώρα 27%.

Σε κάποιο σημείο κόρη υπενθυμίζει ότι με αυτόν το τρόπο 2.000.000.000 άνθρωποι ξέφυγαν από τη φτώχεια, αλλά ο μπαμπάς Rothschild αναρωτιέται πόσα είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για το περιβάλλον.

Η οικογένεια δίνει το παράδειγμα για τη σημασία της πράσινης καλλιέργειας και ανακύκλωσης και πολλή πράσινη σκέψη και οργάνωση.

Η οικογένειά τους έχει τρία στοιχεία: τη γη, τα κτίρια και την ιστορία και ελπίζει να τα χρησιμοποιήσει για να επηρεάσει τον κόσμο και να γίνει παράδειγμα για να βοηθήσουν όλοι στο project κλιματική αλλαγή.

Η ιστορία του Waddesdon Manor

 

 

Η ιστορία του Waddesdon Manor ξεκίνησε ως όραμα ενός ατόμου, του Ferdinand de Rothschild και έγινε κάτι που απολαμβάνουν σήμερα χιλιάδες επισκέπτες. Δημιουργήθηκε ως χώρος για να φιλοξενήσει το διάσημο πάρτι του Βαρόνου Ferdinand de Rothschild που κρατούσε από το Σάββατο έως τη Δευτέρα.

Ο βαρόνος Ferdinand de Rothschild ήθελε ένα κτήμα όπου θα μπορούσε να δραπετεύσει από το Λονδίνο τους καλοκαιρινούς μήνες και να διασκεδάζει ταυτόχρονα την οικογένεια και τους φίλους του με τα περίφημα πάρτι του Σαββατοκύριακου.

Η περιοχή του Vale of Aylesbury ήταν ήδη γνωστή ως «Rothschildshire» για τον αριθμό των σπιτιών που ανήκαν στην οικογένεια στην περιοχή.
Όταν ήρθε στην κληρονομιά του το 1874 αγόρασε ένα γυμνό αγροτικό κτήμα με έναν παραμορφωμένο κώνο στο κέντρο του.

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1877 και έξι χρόνια αργότερα η γη είχε μετατραπεί σε ένα όμορφο τοπίο φυτεύοντας ώριμα δέντρα, φέρνοντας την παροχή νερού από το Aylesbury και αφαιρώντας 30 πόδια χώματος για να δημιουργήσει την εντυπωσιακή προσέγγιση του σπιτιού.

«Η δυσκολία κατασκευής ενός σπιτιού είναι ασήμαντη σε σύγκριση με την προσπάθεια μετατροπής μιας γυμνής ερημιάς σε πάρκο». Ferdinand de Rothschild

Ο Ferdinand ήθελε το εξωτερικό του σπιτιού να είναι στο στυλ των French Renaissance châteaux of the Loire valley και συνεργάστηκε γι΄αυτό τον λόγο με έναν Γάλλο αρχιτέκτονα, τον Gabriel-Hippolyte Destailleur. Επειδή προτίμησε να μη χτίσει σε ανακτορική κλίμακα, διαπίστωσε ότι έπρεπε να προσθέσει μια πτέρυγα σχεδόν στο μισό του μήκους του αρχικού σπιτιού στο δυτικό άκρο.

Το 1883 γιορτάστηκε η ολοκλήρωση του σπιτιού με το πρώτο από τα πολλά πάρτι του σπιτιού. Το τρεχούμενο νερό και η κεντρική θέρμανση υπήρχαν από την αρχή ενώ η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εισήχθη το 1889.

Το red book είναι μία από τις βασικές πηγές που έχουμε σχετικά με το Waddesdon κατά την εποχή του Βαρόνου Ferdinand. Πρόκειται για ένα άλμπουμ φωτογραφιών μαζί με ένα σύντομο δοκίμιο του Ferdinand σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας του Waddesdon.

Πολύ λίγο άλλαξε μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα δωμάτια αδειάστηκαν για να φιλοξενήσουν 100 παιδιά που εκκενώθηκαν από το Λονδίνο, την πρώτη και μοναδική φορά που τα παιδιά ζούσαν στο σπίτι.
Τέσσερα μέλη της οικογένειας Rothschild ήταν υπεύθυνα για τη δημιουργία, τη φροντίδα και την ανάπτυξη του Waddesdon.
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο James και η Dorothy Rothschild μετακόμισαν στην πτέρυγα του Bachelor, αφήνοντας το κύριο σπίτι σε παιδιά που εκκενώθηκαν από το Λονδίνο. Υπήρχαν 100 παιδιά όλα κάτω των πέντε ετών, την πρώτη και τελευταία φορά που υπήρχαν παιδιά στο Manor. Και τα τρία δωμάτια του κυρίως σπιτιού αδειάστηκαν για χρήση, με τον James και την Dorothy Rothschild να συνεχίζουν να ζουν στην πτέρυγα των εργένηδων αφότου είχε τελειώσει ο πόλεμος.

Η τελική κληρονομιά του James ήταν να διατηρήσει το Waddesdon για τις επόμενες γενιές. Όπως και οι προκάτοχοί του, πέθανε άτεκνος. Το Waddesdon κληροδοτήθηκε στο National Trust.

Χωρίς απογόνους έφτασε το τέλος της εποχής της μεγάλης εξοχικής κατοικίας και αποφάσισε να αφήσει το Manor, τις συλλογές εθνικής σημασίας και 165 στρέμματα κήπου και πάρκου στο National Trust.

Για να διατηρήσει το κληροδότημα, ο James Rothschild δημιούργησε τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει λάβει ποτέ το National Trust και εξασφάλισε τη συνεχή συμμετοχή της οικογένειας Rothschild, ορίζοντας τη σύζυγό του ως πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής.

Η Dorothy Rothschild επέβλεψε τις περίπλοκες ρυθμίσεις για το άνοιγμα του ισογείου στο κοινό το 1959, με πρόσθετες περιοχές που προστέθηκαν τα επόμενα 30 χρόνια. Το 1984 άρχισε την αποκατάσταση της Εκατονταετηρίδας με βασικές επισκευές στο Μέγαρο.


Ο σημερινός λόρδος Rothschild ανέλαβε τη διαχείριση του Waddesdon μετά το θάνατο της Dorothy και επέκτεινε σημαντικά το πρόγραμμα αποκατάστασης. Έκλεισε από το 1990 έως το 1994 για μια εκτεταμένη εσωτερική και εξωτερική ανακαίνιση, η οποία οργάνωσε τις υπηρεσίες και δημιούργησε εκθεσιακούς και ψυχαγωγικούς χώρους στον πρώτο και δεύτερο όροφο καθώς τα κελάρια του κρασιού.

Υπήρξε ακόμη φροντίδα του κήπου. Το Parterre αποκαταστάθηκε και άλλα χαρακτηριστικά του 19ου αιώνα αναδημιουργήθηκαν. Το 2003 τόσο η δομή των πτηνοτροφείων όσο και ο κήπος των πτηνοτροφείων ήταν ένα έργο αποκατάστασης 2 ετών. Με την ανακαίνιση του Aviary σε μπλε και χρυσό-αναφορά στα Γαλλικούς και Γερμανικούς 18th-century garden pavilions όπως αυτά των Versailles και Potsdam που πιθανότατα ενέπνευσαν το σχεδιασμό του.

Hannah Rothschild

Hannah Rothschild CBE is a British writer, documentary filmmaker, businesswoman and philanthropist. Her biography, The Baroness, was published in 2012 in the UK, US and twelve other territories. Her first novel, The Improbability of Love, published in 2015 won the Bollinger Wodehouse Prize for best comic novel and was runner up for the Bailey Women’s Prize for fiction in 2015. Her much anticipated latest novel, House of Trelawney, was published in February 2020.

Hannah’s features and interviews appear in The Telegraph, The Times (London), The New York Times and Vogue. Her documentaries have been shown on the BBC, HBO and at international film festivals. She has lectured on art, film and philanthropy at the Getty, the Royal Academy of Arts and at the Hay Festival. From August 2015 to October 2019 she was the first female Chair of the Board of Trustees of the National Gallery in London.

Hannah is actively involved in a range of organisations including the Rothschild Foundation, Waddesdon Manor, Yad Hanadiv, Illuminated River and an asset management company. In 2018, Hannah was made Commander of the British Empire (CBE) for services to Literature and Philanthropy.

Nat Rothschild> Το Kassiopi Project  και γιατί ο γιος του Lord Rothschild είχε χαρακτηρίσει “ανόητο” τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιγράφουμε από την Καθημερινή>

Την αντίθεσή του στο Kassiopi Project εξέφρασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο τραπεζίτης Νατ Ρότσιλντ, η οικογένεια του οποίου κατέχει ιδιοκτησία σε κοντινή απόσταση (θέση Ερημίτης της Κέρκυρας) από την έκταση όπου δρομολογείται η επένδυση της NCH Capital στην Κέρκυρα.

Ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει την έπαυλη των Ρότσιλντ «θερινό Κένσιγκτον», ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που συνδυάζει την παράδοση με την απόλυτη σύγχρονη πολυτέλεια. Ο βαρόνος στο πέρασμα των δεκαετιών φρόντισε να οικοδομήσει σχέσεις με την τοπική κοινωνία και ουκ ολίγες φορές φέρεται να προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσημη έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα, ο Νατ Ρότσιλντ χαρακτήρισε «ανόητο» τον Έλληνα Πρωθυπουργό «που προασπίζεται αυτό το έργο», ενώ περιέγραψε ως «φιάσκο» την άνω των 120 εκατ. ευρώ επένδυση στην περιοχή Ερημίτης στην Β.Α. Κέρκυρα.

Στις αναρτήσεις του στο Twitter, ο 49χρονος τραπεζίτης χαρακτήρισε την επένδυση ως «απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή» που οδηγεί την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη τύπου δεκαετίας του ’70 με «μηδενική προσφορά στην τοπική οικονομία».

Οσο το μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ των 120 εκατ. ευρώ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας φρέναρε τα τελευταία οκτώ χρόνια στην αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, τις δημόσιες υπηρεσίες και στις μαζικές δικαστικές προσφυγές, οι πρωταγωνιστές, όπως φαίνεται, των αντιδράσεων της επένδυσης έμεναν αφανείς.

O δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης και λίγο πάνω από το μισό δημοτικό συμβούλιο αντιδρούσαν στο  Kassiopi Project λέγοντας ότι θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η NCH Capital και τις μακέτες που αποτυπώνουν ένα έργο που φαίνεται να «δένει» αρμονικά με το τοπίο.

Ασχετα εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με αυτή την επιχειρηματολογία, τα δικαστήρια στις δεκάδες προσφυγές που έχουν κατατεθεί έχουν κρίνει υπέρ της επένδυσης. Μιας επένδυσης για την οποία χρειάστηκαν έως τώρα δύο Προεδρικά Διατάγματα, δέκα υπουργικές αποφάσεις, 55 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες, 18 από υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, 11 προσφυγές που όλες κατέπεσαν, στην πλειονότητά τους από το ΣτΕ, και τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις που συνυπέγραψαν!

Μια πραγματική οδύσσεια 8 ετών προκειμένου να φτάσει το Kassiopi Project, έργο τουριστικής ανάπτυξης προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ., στην αφετηρία της υλοποίησής του. Το έργο θα γίνει σε έκταση 495 στρεμμάτων, από τα οποία το 93% θα παραμείνει πράσινο.

xarhs-vila--varonou-kai-shmeio-ependishs

Η δόμηση περιορίζεται σε τρεις ζώνες, τον χώρο του ξενοδοχείου που αφορά ένα πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 90 δωμάτια και 76 σουίτες (η διαχείριση θα ανατεθεί σε κορυφαίο operator), και δύο ζώνες επαύλεων (Hillside και Seaside). Επίσης στην επένδυση περιλαμβάνεται και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών δυναμικότητας 57 θέσεων με δυνατότητες εφοδιασμού των σκαφών.

Κατά το κατασκευαστικό στάδιο, θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία της 500 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατ. ευρώ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, στο επόμενο διάστημα και μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν σε πλήρη έκταση οι κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ξενοδοχείου. Αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα διετίας με στόχο το 2023 να τεθεί σε λειτουργία. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τις επαύλεις, καθώς και η κατασκευή της μαρίνας.

diadromh-oikopedo-varonou

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE