kourdistoportocali.comMagazineS&P 500> Η πιο άγρια αρένα του πλανήτη για τους CEOs. Εννέα έλαβαν πακέτα αμοιβής πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Κάποιοι άλλοι απέτυχαν

Pay Packages for CEOs Rise to Record Level

S&P 500> Η πιο άγρια αρένα του πλανήτη για τους CEOs. Εννέα έλαβαν πακέτα αμοιβής πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Κάποιοι άλλοι απέτυχαν

Η ανάλυση των στοιχείων από τη The Wall Street Journal

Τα πακέτα πληρωμών για CEOs ανεβαίνουν σε επίπεδο ρεκόρ

Τα βραβεία μετοχών ώθησαν τη μέση αποζημίωση στο έκτο συνεχόμενο ρεκόρ. Eννέα CEOs έλαβαν πακέτα 50 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερα.

By Theo Francis/The Wall Street Journal

Το  μέσο πακέτο αμοιβών για τα διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών έφτασε τα 14,7 εκατομμύρια δολάρια το 2021, σημειώνοντας το 6ο σερί ετήσιο ρεκόρ, καθώς τα ισχυρά κέρδη και οι ισχυρές αγορές ενίσχυσαν τα μέτρα απόδοσης.

Η συνολική αποζημίωση αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 12% για τα περισσότερα από τα στελέχη και οι περισσότερες εταιρείες κατέγραψαν ετήσιες αποδόσεις μετόχων σχεδόν 30%, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της Wall Street Journal για περισσότερες από 400 εταιρείες από την MyLogIQ LLC.

Μεγάλο μέρος της αμοιβής συνίστατο σε βραβεία μετοχικού κεφαλαίου που θα μπορούσαν τελικά να αποδειχθούν ότι αξίζουν περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί. Ο διάμεσος μισθός, το bonus και άλλες αποζημιώσεις σε μετρητά ήταν 4,1 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2020, το πακέτο διάμεσης αμοιβής ήταν 13,4 εκατομμύρια δολάρια για τις ίδιες εταιρείες, με διάμεση αποζημίωση σε μετρητά 3,1 εκατομμύρια δολάρια.

Τα μεγάλα βραβεία μετοχικού κεφαλαίου και τα πολυετή πακέτα αμοιβών ώθησαν τις αποδοχές στην κορυφή της τελευταίας κατάταξης του WSJ. Εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι έλαβαν πακέτα αμοιβών αξίας τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι—από επτά το 2020 και έναν το 2016. Η ανάλυση του περιοδικού χρησιμοποιεί στοιχεία αμοιβών και την αξία των βραβείων μετοχικού κεφαλαίου όπως αναφέρονται από εταιρείες στις δηλώσεις τίτλων τους, συνήθως πριν από κέρδη ή μειώσεις από δραστηριότητα της αγοράς ή πολλαπλασιαστές απόδοσης.

Περίπου τα δύο τρίτα της αποζημίωσης του Διευθύνοντος Συμβούλου έρχονται με τη μορφή βραβείων μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, τα οποία συνήθως κατοχυρώνονται σε αρκετά χρόνια. Για τους 25 κορυφαία αμειβόμενους Διευθύνοντες Συμβούλους -καθένα από τα πακέτα των οποίων ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια δολάρια- τα ίδια κεφάλαια αντιστοιχούσαν στο 78% της συνολικής τους αποζημίωσης. Για άλλη μια φορά, οι υψηλότερα αμειβόμενοι CEOs επικεντρώθηκαν στους τομείς της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης.

Τα διοικητικά συμβούλια έδωσαν έμφαση στις απονομές μετοχών όλα αυτά τα χρόνια, εν μέρει επειδή οι θεσμικοί επενδυτές πίεσαν να ευθυγραμμίσουν καλύτερα τις αμοιβές των στελεχών με τις αποδόσεις των μετόχων. Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές ζητούν επίσης να συνδέσουν την αμοιβή των CEO με το κλίμα, τη διαφορετικότητα και άλλα μέτρα – η RBC Capital Markets εκτιμά ότι η διαχείριση 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως γίνεται από χρηματιστηριακά ταμεία που δίνουν έμφαση στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρική διακυβέρνηση κριτήρια κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Άλλοι πάλι ανησυχούν ότι τα πολύπλοκα πακέτα ενδέχεται να αποδυναμώσουν τους δεσμούς μεταξύ αμοιβής και απόδοσης.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων διένυσαν μια ταραχώδη χρονιά που ξεκίνησε με τον Covid-19 να διαταράσσει τις λειτουργίες και να μειώσει τη ζήτηση και τελείωσε με μια οικονομική ανάκαμψη που άφησε πολλές αμερικανικές εταιρείες να αγωνίζονται για εργάτες και να προσπαθούν να παραμείνουν μπροστά από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο αντίκτυπος της πανδημίας και της ανάκαμψης ήταν εμφανείς στην ανάλυση: Η δεύτερη εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις ανέπτυξε ένα εμβόλιο Covid, ο πιο ακριβοπληρωμένος ηγέτης διηύθυνε έναν διαδικτυακό ιστότοπο ταξιδιών.

Ακολουθεί μια ματιά στους CEO που κερδίζουν τα περισσότερα και τα λιγότερα το 2021, καθώς και εκείνους των οποίων οι εταιρείες απέδωσαν τις καλύτερες και τις χειρότερες αποδόσεις για τους μετόχους. Στο κάτω μέρος, εξερευνήστε έναν πίνακα με δεδομένα αποδοχών για όλους τους CEO στην ανάλυση.

 

Υψηλότερη αμοιβή

Ο Peter Kern έλαβε ένα πακέτο πληρωμής 296 εκατομμυρίων δολαρίων από την online ταξιδιωτική εταιρεία Expedia Group Inc., το υψηλότερο στην ανάλυση του Journal. Ο κ. Kern, μακροχρόνιος στέλεχος των μέσων ενημέρωσης και ιδιωτικών μετοχών, ανέλαβε την εταιρεία τον Απρίλιο του 2020 στα βάθη της πανδημίας.

Ένας εκπρόσωπος της Expedia του πιστώνει την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την πανδημία και να θέσει την εταιρεία σε θέση να ευδοκιμήσει. Τα βραβεία μετοχικού κεφαλαίου του κ. Kern, τα οποία αποτελούσαν σχεδόν όλο το πακέτο του, δεν θα αρχίσουν να κατοχυρώνονται πριν από το 2024 το νωρίτερο και ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν αναμένεται να λάβει επιπλέον μετοχές κατά τη διάρκεια της τριετούς σύμβασης εργασίας του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πολλά από τα μεγαλύτερα πακέτα περιλαμβάνουν βραβεία μετοχών που συνδέονται με φιλόδοξους στόχους τιμής μετοχών. Ο David Zaslav, ο μακροχρόνιος ηγέτης της Discovery Inc., έλαβε αποζημίωση αξίας περίπου 246 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το πακέτο περιλάμβανε επιχορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης 203 εκατομμυρίων δολαρίων που εξαρτάται από την τιμή της μετοχής που θα διπλασιαστεί τουλάχιστον από τα τρέχοντα επίπεδα πριν από τον Δεκέμβριο του 2027.

Ο κ. Zaslav, ο οποίος τώρα διευθύνει την πρόσφατα συγχωνευμένη Warner Bros. Discovery Inc., «θα έπρεπε να δημιουργήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αξίας για τους μετόχους για να πάρει τα πάνω από το 82% αυτού του αριθμού αποζημίωσης», είπε ένας εκπρόσωπος

Το αφεντικό της ServiceNow Inc., Bill McDermott θα χρειαζόταν η τιμή της μετοχής της εταιρείας cloud computing να αυξηθεί περίπου στο μισό από τα τρέχοντα επίπεδα, εκτός από την επίτευξη των στόχων εσόδων από συνδρομές, για οποιοδήποτε από τα 139,2 εκατομμύρια δολάρια  της επιβρέβευσής του να είναι σε χρήματα, σύμφωνα με πληρεξούσιο της εταρίας. Επιπλέον, ένα βραβείο περιορισμένων μετοχών αξίας 18,6 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε αξία ανάλογα με τα έσοδα, το περιθώριο και τις βελτιώσεις στις τιμές των μετοχών.

Ένας εκπρόσωπος του ServiceNow είπε ότι οι στόχοι απόδοσης είναι φιλόδοξοι και αποτελούν εύσημα στην ηγεσία του στελέχους για την ανάπτυξη της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στην αγορά και τα βραβεία στο χώρο εργασίας.

Στην JPMorgan Chase & Co., ο Jamie Dimon πρέπει να περιμένει τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ασκήσει δικαιώματα που η εταιρεία αποτίμησε στα 52,6 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τα δύο τρίτα των 84,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην αναφερόμενη αμοιβή του το 2021, και να διατηρήσει μετοχές που προκύπτουν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια. Εξαιρουμένου του ειδικού βραβείου, η αμοιβή του κ. Dimon αυξήθηκε λιγότερο από 0,5%, είπε ένας εκπρόσωπος.

Η Apple Inc. είπε ότι ο Tim Cook δεν έχει λάβει βραβείο μετοχικού κεφαλαίου από τότε που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος τον Αύγουστο του 2011 και το μέγεθος του βραβείου 2021 «αναγνωρίζει την εξαιρετική ηγεσία του και είναι ανάλογο με το μέγεθος, την απόδοση και την κερδοφορία που έχει επιτύχει η Apple κατά τη διάρκεια της θητείας του». Η κεφαλαιοποίηση της Apple ήταν πάνω από 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της Παρασκευής, από περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια όταν ανέλαβε.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Advanced Micro Devices, Lisa Su-photo, μιλώντας στο CES στο Λας Βέγκας το 2019, ήταν μια από τις δύο δωδεκάδες γυναίκες που διοικούσαν εταιρείες S&P 500 πέρυσι.

Δύο δωδεκάδες γυναίκες διηύθυναν εταιρείες S&P 500 για ολόκληρο το έτος 2021, τον ίδιο αριθμό με το 2020. Καμία από αυτές δεν έσπασε στις 25 κορυφαίες όσον αφορά την αποζημίωση. Η πιο ακριβοπληρωμένη ήταν η Lisa Su, η οποία ηγείται της εταιρείας κατασκευής chip Advanced Micro Devices Inc., με πακέτο αξίας 29,5 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 25,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε ίδια κεφάλαια. Η AMD αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι δημοσίων εταιρειών έβγαλαν περισσότερα από αυτά στην ανάλυση του περιοδικού, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν επειδή ηγούνται εταιρειών εκτός του δείκτη S&P 500. Αυτές περιλαμβάνουν την εταιρεία διαφημίσεων τεχνολογίας TradeDesk Inc., η οποία ανέφερε 835 εκατομμύρια δολάρια για τον επικεφαλής της, και την Endeavour Group Holdings Inc., η οποία ανέφερε ένα πακέτο 308 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Ari Emanuel.

Δεκαέξι CEOs στην ανάλυση του Journal έλαβαν αποζημίωση αξίας μικρότερης των 5 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, από 25 το προηγούμενο έτος. Αρκετοί είναι CEO όπως ο Elon Musk και ο Warren Buffett με μερίδια στις εταιρείες τους που τους καθιστούν μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Η Tesla Inc. ανέφερε ότι δεν πλήρωσε τίποτα στον κ. Musk για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού του απένειμε ένα πακέτο αμοιβών ρεκόρ για το 2018, το οποίο είχε αξία 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή. Έκτοτε, ο κ. Musk έχει κατοχυρώσει —ή απέκτησε πλήρη τίτλο σε 11 από τις 12 δόσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που περιλαμβάνονται σε αυτό το πακέτο. Σε πρόσφατες τιμές, αυτές οι επιλογές θα αποτιμώνται σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την άσκηση. Γενικά πρέπει να κατέχει μετοχές που προκύπτουν από τα δικαιώματα για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η Tesla δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Ο κ. Buffett, ένας από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους CEO του S&P 500, πήρε 373.204 $ από την Berkshire Hathaway Inc., με το κόστος σπιτιού και της προσωπικής του ασφάλειας να αντιπροσωπεύει το σύνολο εκτός από το μισθό του $100.000. Η Berkshire δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Ο κ. Buffett κατέχει μετοχές στον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων αξίας περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσφατες τιμές.

Μερικοί από τους χαμηλότερα αμειβόμενους CEO του 2021 ήταν μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων του 2020. Η Activision Blizzard Inc. ανέφερε ότι πλήρωσε στον Bobby Kotick 826.549 $ αφού ζήτησε να μειωθεί ο μισθός του και να παραχωρηθούν bonus και επιχορηγήσεις μετοχικού κεφαλαίου εν μέσω αναταραχής και κυβερνητικών ερευνών για ζητήματα στο χώρο εργασίας στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών. Ο κ. Kotick ήταν ο δεύτερος υψηλότερα αμειβόμενος Διευθύνων Σύμβουλος στην ανάλυση του περιοδικού για τις αμοιβές του 2020, με 154,6 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε μετοχικά βραβεία.

Η Activision Blizzard κατέγραψε την τρίτη χειρότερη απόδοση μετόχων στην ανάλυση του 2021 του περιοδικού, με αρνητικό 28%. Τον Ιανουάριο, συμφώνησε να εξαγοραστεί από τη Microsoft Corp.

Μια εκπρόσωπος είπε ότι η Activision έχει φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην αγορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Kotick το 1991. «Ο κ. Η Kotick μεταμόρφωσε την εταιρεία, αναμόρφωσε τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και παρέδωσε αξία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους», είπε.

Μόνο ένας από τους 25 πιο ακριβοπληρωμένους CEO στην ανάλυση του Journal ήταν επικεφαλής μιας από τις 25 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις: ο Gary Dickerson της Applied Materials Inc., ο οποίος έλαβε αποζημίωση 35,27 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών δημοσίευσε συνολική απόδοση των μετόχων για το έτος 132,6%, πολύ πάνω από τη διάμεση τιμή του 29,6%.

Ένα εφάπαξ βραβείο, σχεδιασμένο για να ανταμείψει τον κ. Dickerson για τις αυξήσεις των τιμών των μετοχών σε διάστημα πέντε ετών, αποτελούσε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια από το πακέτο αποδοχών του 2021. Μέσα σε περίπου ένα χρόνο, λόγω της αύξησης της τιμής της μετοχής του Applied Material, ο κ. Dickerson είχε κατοχυρώσει το πλήρες βραβείο και έλαβε πρόσθετες μετοχές.

Η Marathon Oil Corp. με κορυφαίες επιδόσεις κατέγραψε συνολική απόδοση των μετόχων για ένα έτος περίπου 150% και ανέφερε ότι πλήρωσε τον CEO, Lee Tillman 13 εκατομμύρια δολάρια. Στο πληρεξούσιό της, η εταιρεία είπε ότι η αμοιβή στόχος του κ. Tillman μειώθηκε κατά 25% από το 2020, στα 9 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τα μέτρα απόδοσης οδήγησαν το bonus και άλλα κίνητρα.

Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων Covid-19 Moderna Inc., που διευθύνεται από τον Stéphane Bancel, ήταν η δεύτερη εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις. Η αποζημίωση του κ. Bancel ήταν 18,2 εκατομμύρια δολάρια το 2021, αυξημένη κατά 41% από το 2020. Μια εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μία από τις 25 κορυφαίες εταιρείες με απόδοση, η Arista Networks Inc., είχε επικεφαλής τον Jayshree Ullal, του οποίου η αποζημίωση το 2021 ανήλθε σε περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια. Ο κατασκευαστής δικτυακού εξοπλισμού σημείωσε απόδοση 97,9%. Μια εκπρόσωπος της Arista αρνήθηκε να σχολιάσει.

Από αριστερά:  O Διευθύνων Σύμβουλος της Warner Bros. Discovery David Zaslav, o Διευθύνων Σύμβουλος ServiceNow Bill McDermott, o CEO της JP Morgan Chase Jamie Dimon, ο CEO της Expedia Peter Kern, ο CEO της Apple Tim Cook

Χειρότερη απόδοση

Πέντε από τις 25 εταιρείες με τις χειρότερες επιδόσεις στην ανάλυση του περιοδικού ήταν εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών και τέσσερις ήταν εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Η Penn National Gaming Inc., μια εταιρεία καζίνο και διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, είχε τη χειρότερη απόδοση μετόχων στην ανάλυση του Journal. Περίπου 48 εκατομμύρια δολάρια από το πακέτο 65,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο Jay Snowden αντικατοπτρίζουν κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί για να αρχίσουν να πληρώνουν μόνο εάν η τιμή της μετοχής τριπλασιαστεί περίπου από τα πρόσφατα επίπεδα, δήλωσε εκπρόσωπος. Ο κ. Snowden δεν έχει κερδίσει ακόμη το βραβείο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Global Payments Inc., μια εταιρεία λογισμικού πληρωμών και τεχνολογίας, ήταν η δεύτερη εταιρεία με τις χειρότερες επιδόσεις. Η αποζημίωση του CEO Jeffrey Sloan αυξήθηκε στα 23,3 εκατομμύρια δολάρια από 15,5 εκατομμύρια δολάρια εν μέρει επειδή παραιτήθηκε από τις πληρωμές μπόνους και μισθών το 2020. Μια εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία είχε προηγουμένως καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 κάθε ολόκληρο χρόνο που ήταν στον δείκτη.

CEO Pay Ranking for Full S&P 500

 

Αυτός ο πίνακας με δυνατότητα ταξινόμησης περιλαμβάνει στοιχεία αποδοχών όπως αναφέρθηκαν από εταιρείες του S&P 500 για CEO που υπηρέτησαν σε αυτούς τους ρόλους για ολόκληρο το έτος, μαζί με τις συνολικές αποδόσεις των μετόχων ενός έτους. Τα στοιχεία πληρωμής αντικατοπτρίζουν την αξία των βραβείων μετοχικού κεφαλαίου κατά τη στιγμή της επιχορήγησης, όπως αναφέρεται από εταιρείες σε ετήσιες δηλώσεις πληρεξουσίου ή άλλες ρυθμιστικές δηλώσεις. Η απόδοση των μετόχων αντικατοπτρίζει τις μεταβολές των τιμών των μετοχών και τα μερίσματα κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους της εταιρείας.

Ανάλυση περιοδικών δεδομένων MyLogIQ

Ο Inti Pacheco συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Μεθοδολογία

Η Wall Street Journal χρησιμοποίησε δεδομένα από εταιρικές δηλώσεις πληρεξουσίου που υποβλήθηκαν έως τις 6 Μαΐου από εταιρείες του δείκτη S&P 500 με οικονομικά έτη που λήγουν μετά τις 30 Ιουνίου 2021. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την MyLogIQ LLC, έναν πάροχο δεδομένων και ανάλυσης δημοσίων εταιρειών.

Οι συνολικές αποδοχές και οι αποδόσεις των μετόχων δεν περιλαμβάνουν εταιρείες που άλλαξαν διευθύνοντες συμβούλους ή ημερομηνίες λήξης του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα στοιχεία αμοιβών αντικατοπτρίζουν την αξία των βραβείων μετοχικού κεφαλαίου τη στιγμή της επιχορήγησης, όπως αναφέρθηκαν από εταιρείες. Οι συνολικές αποδόσεις αντικατοπτρίζουν τη μεταβολή της τιμής της μετοχής και τα μερίσματα, που υπολογίζονται από το τέλος του μήνα που βρίσκεται πλησιέστερα στο τέλος του οικονομικού έτους της εταιρείας.

Inti Pacheco contributed to this article.

>

Sources: MyLogIQ LLC (compensation); Institutional Shareholder Services (shareholder return); Standard & Poor’s (industry groups); company filings (pay for select companies)

 

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE