kourdistoportocali.comMagazineΠερίπου 900 επιζώντες από το Ολοκαύτωμα πέθαναν από τη COVID-19

Μια ζωή στα όρια

Περίπου 900 επιζώντες από το Ολοκαύτωμα πέθαναν από τη COVID-19

Πάνω από τους μισούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος που ζουν στο Ισραήλ χρειάζονται τρόφιμα

Γλίτωσαν από τους Ναζί αλλά βρέθηκαν στο έλεος της πανδημίας και της ανέχειας. Σε έρευνα που κυκλοφόρησε πριν από την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, πάνω από τους μισούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος που ζουν στο Ισραήλ χρειάζονται τρόφιμα, ενώ πολλοί λένε ότι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως γυαλιά και ακουστικά βαρηκοΐας-το 43% των επιζώντων δηλώνει ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για γυαλιά, το 27% δεν μπορεί να πληρώσει για ακουστικά βαρηκοΐας.

Βy COT STAFF

Σύμφωνα με μια έκθεση του State Comptroller που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, υπήρχαν 51.175 επιζώντες που λαμβάνουν ετήσιες επιχορηγήσεις – το 70% του συνόλου – που χρειάζονται πρόσθετη οικονομική ενίσχυση «για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», από 67% το 2017.

Επιπλέον, η έκθεση ανέφερε ότι μεταξύ 2018 και 2019, το Υπουργείο Πρόνοιας εκταμίευσε μόνο το 30% των 30 εκατομμυρίων NIS (8,8 εκατομμύρια δολάρια) που προορίζονται για επιζώντες που είναι επιλέξιμοι να λάβουν εισοδηματική βοήθεια.

Η φετινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία θα σηματοδοτηθεί στο Ισραήλ την Τετάρτη το απόγευμα και την Πέμπτη, έρχεται στο τέλος ενός έτους που είδε πολλούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος να υποκύπτουν στον κοροναϊό.

Τον Ιανουάριο, το Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο του Ισραήλ δήλωσε ότι περίπου 900 επιζώντες από το Ολοκαύτωμα στο Ισραήλ είχαν πεθάνει από τη COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

Κατά τη διάρκεια του έτους, περίπου 3.500 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ήταν γνωστό ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των επιζώντων ήταν 17 τοις εκατό, ελαφρώς υψηλότερο από το ποσοστό θανάτου 16% που παρατηρήθηκε στον γενικό πληθυσμό για την ίδια ηλικιακή ομάδα.

Επισημαίνοντας την απειλή για τους επιζώντες από την πανδημία του κοροναϊού, το φετινό Μάρτιο των Ζωντανών εκδηλώσεων, αποδίδοντας «ιδιαίτερο φόρο τιμής στην ιατρική αντίσταση και τους ήρωες του Ολοκαυτώματος», θα συμπεριληφθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden Dr. Anthony Fauci.

Καθώς ο ετήσιος εορτασμός για το Ολοκαύτωμα στην Πολωνία ακυρώνεται για δεύτερη χρονιά λόγω του ιού, ο οργανισμός θα διοργανώσει ένα διαδικτυακό συμπόσιο με τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, τους ιατρικούς επαγγελματίες και τους ερευνητές να συζητούν «την ιατρική αντίσταση κατά το Ολοκαύτωμα, την κληρονομιά της ναζιστικής ιατρικής και τι μπορεί να μας διδάξει το Ολοκαύτωμα για την ηθική της φροντίδας ».

Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, ο Albert Bourla, γιος  επιζώντων του Ολοκαυτώματος, είπε σε μια δήλωση: «Οι γονείς μου μίλησαν γι ‘αυτό [το Ολοκαύτωμα] πολύ. Το έκαναν αυτό γιατί ήθελαν να θυμόμαστε – να θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν, να θυμόμαστε τι μπορεί να συμβεί όταν ο ιός του κακού επιτρέπεται να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα. Αλλά το πιο σημαντικό, να θυμόμαστε την αξία μιας ανθρώπινης ζωής. “

Σύμφωνα με το Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο, στο τέλος του 2020, υπήρχαν 179.600 άτομα που ορίστηκαν ως επιζώντες του Ολοκαυτώματος που ζούσαν στο Ισραήλ. Επιπλέον 3.000 άτομα αναγνωρίστηκαν ως επιζώντες το 2020, ενώ 17.000 πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων των 900 θυμάτων του ιού.

Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών, ή 64%, προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ το 11% προέρχεται από το Ιράκ, το 16% από το Μαρόκο, το 4% από την Τυνησία και το 2% από την Αλγερία και τη Λιβύη.

Όσοι από τον μουσουλμανικό κόσμο γλίτωσαν από τα ναζιστικά πογκρόμ, όπως το πογκρόμ του Φαχούντ του 1941 στο Ιράκ, ή από ναζιστικές ή συμμαχικές ναζιστικές περιοχές όπου αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην καθημερινή ζωή, όπως στο Μαρόκο και την Τυνησία που κυβερνούσε ο Βίτσι.

Οι ισραηλινές κρατικές υπηρεσίες ορίζουν ως επιζώντες οποιονδήποτε «εκτέθηκε» στο ναζιστικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζούσαν σε χώρες που κατακτήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία ή ήταν υπό άμεση ναζιστική επιρροή το 1933-1945, καθώς και πρόσφυγες που εγκατέλειψαν αυτές τις περιοχές λόγω των ναζί.

Περίπου το 40% των επιζώντων είχε μεταναστεύσει στο Ισραήλ έως το 1951, και περισσότερο από το ένα τρίτο στο τελευταίο κύμα μετανάστευσης τη δεκαετία του 1990 από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μόνο το 1,8% του επιζώντος πληθυσμού, ή περίπου 3.200 άτομα, προέρχεται από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Οι γυναίκες αποτελούν το 60% του επιζώντος πληθυσμού.

Οι σημερινοί επιζώντες είναι άνω των 75 ετών – ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε πριν από 75 χρόνια – και περίπου το 17% από αυτούς είναι άνω των 90 ετών.

Περίπου 850 επιζώντες από το Ολοκαύτωμα που ζούσαν στο Ισραήλ στο τέλος του 2020 ήταν ηλικίας 100 ετών και άνω.

Ο Ισραηλινός εθελοντής Sharon Yaron, αριστερά, φέρνει ένα κέικ στην 85χρονη επιζών του Ολοκαυτώματος Sara Weinsten κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο σπίτι της στο Yavne του Ισραήλ, στις 8 Οκτωβρίου 2020. (AP Photo / Sebastian Scheiner)

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Εις το όνομα του πατρός
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!