kourdistoportocali.comMagazineIσραήλ>Το weekend της Ελευθερίας

Στους ρυθμούς του Green Pass

Iσραήλ>Το weekend της Ελευθερίας

«Δεν θα υπάρξουν προσωπικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δεν εμβολιάζονται»

Tα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένα στο Ισραήλ το οποίο έχοντας εμβολιάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ισραηλινούς, ή περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ετοιμάζεται να χορηγήσει το περίφημο πιστοποιητικό «Green Pass».

Από τον Ian Ford

Τα δύο τρίτα των επιλέξιμων, έχουν κάνει ήδη τη πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη. Περίπου 2,7 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Λιγότεροι από 2 εκατομμύρια επιλέξιμοι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη λάβει καμία δόση.

Το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε λοιπόν την Πέμπτη το πολυαναμενόμενο πιστοποιητικό «Green Pass», το οποίο θα επιτρέψει σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κοραναϊό να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο προειδοποίησε για σοβαρές νομικές κυρώσεις για όσους παραποιήσουν-πλαστογραφήσουν το «Green Pass»!

Ο υπουργός Υγείας Yuli Edelstein, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Chezy Levy και άλλοι αξιωματούχοι υγείας παρουσίασαν τη νέα πιστοποίηση και παρουσίασαν τις μεθόδους έκδοσης κωδικού ασφαλείας με κωδικό QR, το οποίο υπήρξε στόχος σκεπτικισμού μετά από αναφορές που δείχνουν πόσο εύκολο είναι να παραποιηθούν. Κι αυτό γιατί στην ουσία δεν πρόκειται για κάποιο κωδικό αλλά για ένα κείμενο (text) στο οποίο αναγράφεται το όνομα, ο αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία εμβολιασμού.

Οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου ενέκριναν τη Δευτέρα το άνοιγμα των καταστημάτων, γυμναστηρίων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων από την Κυριακή, σε μια σημαντική χαλάρωση των εκτεταμένων μέτρων κλειδώματος που είχαν ως στόχο να επιβραδύνουν τη διάδοση του COVID-19.

Καταστήματα, εμπορικά κέντρα, αγορές, μουσεία και βιβλιοθήκες μπροστά στο δρόμο θα είναι ανοιχτά σε όλους τους Ισραηλινούς. Αλλά μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τη COVID-19 θα μπορούν να χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πισίνες, να παρακολουθούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και να διαμένουν σε ξενοδοχεία.

Για να μπορέσουν να ανοίξουν την Κυριακή, οι σχετικές επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν να πραγματοποιήσουν ελέγχους για το πάσο και να αποδεχτούν μόνο εκείνους που το έχουν.

Σε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Πρωθυπουργού δήλωσαν την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει υπαίθριες συγκεντρώσεις έως και 20 ατόμων και εσωτερικές συγκεντρώσεις έως και 10, από την Παρασκευή το πρωί.

Οι προηγούμενοι κανόνες περιόρισαν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα και σε εσωτερικούς χώρους σε πέντε.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν να λάβουν το Green Pass χρησιμοποιώντας τρεις μεθόδους από την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου:

1. Λήψη της εφαρμογής Traffic Light (Ramzor) στο Google Play ή στο Apple App Store,

2. Εισαγωγή προσωπικών στοιχείων και λήψη της κάρτας στο τηλέφωνό τους.

3. Εγγραφή στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας και λήψη ενός εκτυπώσιμου προσωπικού εγγράφου.

-Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή του Υπουργείου Υγείας στο * 5400 για να λάβετε το πάσο μέσω email ή φαξ, δίνουν τις σχετικές οδηγίες οι αρχές.

Οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει θα μπορούν να εισέρχονται σε γυμναστήρια, εκδηλώσεις, ξενοδοχεία και συναγωγές από την Κυριακή», δήλωσε ο Edelstein.

“Έτσι θα φαίνεται το πρώτο στάδιο στην επιστροφή στην σχεδόν φυσιολογική ζωή σας.

“Ωστόσο, τόνισε τη σημασία της συνέχισης της χρήσης μάσκας – ακόμη και εκείνων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.

Το Green Pass έχει ήδη κριθεί ως εύκολο να παραποιηθεί. Μια μαύρη αγορά για πλαστά πιστοποιητικά αναπτύσσεται στο Telegram, όπου περισσότεροι από 100.000 χρήστες έχουν ενταχθεί σε ομάδες που πουλάνε τα πλαστά σε τιμή, ανέφερε το Channel 12 News.

Σε απάντηση, ο Edelstein δήλωσε: «Όσοι πιστεύουν ότι είναι παιχνίδι και εκτυπώνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς εμβολιασμό, θα συλληφθούν και οι δραστηριότητές τους ενδέχεται να καταλήξουν στη φυλακή.

Ταυτόχρονα, ο Έντελσταϊν είπε: «Δεν θα υπάρξει αναγκαστικός εμβολιασμός στο Ισραήλ. Εκείνοι που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν – είναι η επιλογή τους. “Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξουν προσωπικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δεν εμβολιάζονται».

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Raz Nizri δήλωσε την Πέμπτη ότι υπό ορισμένες συνθήκες, οι εργοδότες μπορούν να απαιτήσουν νόμιμα από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, αλλά τόνισε ότι η απαίτηση πρέπει να είναι «δικαιολογημένη».

Ο Nizri, γράφοντας μια νομική γνώμη για το ζήτημα, είπε ότι αντιτίθεται σε κάθε είδους γενική οδηγία.

«Δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί μια γενική απαίτηση για εμβολιασμό χωρίς να εξεταστεί και να αποδειχθεί η αιτιολόγηση της απαίτησης, και εξετάζοντας την αναλογικότητά του, το νόημα της άρνησης, κ.λπ. », έγραψε.

Έδωσε εντολή-οδηγία στους εργοδότες να εξετάσουν κάθε απόφαση σύμφωνα με τις συγκεκριμένες συνθήκες του χώρου εργασίας και της φύσης της, και πρότεινε επίσης τη χρήση άλλων εναλλακτικών λύσεων που μπορούν να «εκπληρώσουν τον σημαντικό σκοπό της πρόληψης της μόλυνσης στο χώρο εργασίας και της προστασίας του κοινού».

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Chezy Levy, μιλώντας μετά τον Edelstein, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να «βγούμε από εκεί που βρισκόμαστε τώρα, και να ανανεώσουμε τις δραστηριότητες και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι το κύριο όφελος από τον εμβολιασμό είναι η υγεία όλων», είπε ο Levy. Όσον αφορά το πλαστά, ο Levy είπε: «Σήμερα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με αξιωματικούς της αστυνομίας σχετικά με την επιβολή και την έκδοση μιας ποινής εναντίον πλαστών παραγωγών Green Pass.

Ο Ran Bar-Zik, ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook την Τρίτη ότι είναι «εύκολο, με ένα πρόγραμμα γραφικών, να αλλάζετε το κείμενο στο πέρασμα, αλλά ο κωδικός QR είναι αυτό που φαίνεται. Είναι τρομακτικό και δύσκολο να κοπιαρισθεί; Όχι.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πολύ εύκολο, ” Ο Bar-Zik εξήγησε ότι ο κωδικός QR δεν έχει κρυπτογράφηση και αντιστοιχεί απευθείας σε μια σειρά κειμένου με τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, του αριθμού ταυτότητας και της ημερομηνίας εμβολιασμού, πανομοιότυπο με το κείμενο που εκτυπώνεται στο ίδιο το green pass. «Όποιος σαρώνει το ψεύτικο πέρασμα θα δει τις ίδιες ακριβώς λεπτομέρειες όπως είναι τυπωμένες στο πέρασμα, και υπάρχουν ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που το πλαστογραφούν», δήλωσε ο Μπαρ-Ζικ.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έρχονται εν μέσω εκτεταμένων κυβερνητικών προσπαθειών για παροχή κινήτρων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών, στους Ισραηλινούς για να εμβολιασθούν.

Μια έρευνα της Τρίτης ανάμεσα σε Ισραηλινούς που δεν έχουν εμβολιαστεί διαπίστωσε ότι το 41% ​​δήλωσε ότι φοβούνται πιθανές παρενέργειες, το 30% δεν είναι σίγουρο ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, το 27% θα εμβολιαστεί σύντομα, το 10% ανέφερε ότι επηρεάζεται από πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 4% είπε ότι τα κίνητρα είναι ανεπαρκή. Οι ερωτηθέντες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν περισσότερες από μία απαντήσεις. Περίπου το 25% εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να κάνουν το εμβόλιο.

Μια άλλη δημοσκόπηση της Τρίτης διαπίστωσε ότι, παρά την απότομη αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών, μόνο το 41% ​​των Ισραηλινών γονέων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μόλις γίνουν διαθέσιμοι εμβολιασμοί για άτομα κάτω των 16 ετών.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ερευνητικό ινστιτούτο Rushinek, διαπίστωσε ότι 29% των γονέων δεν σκοπεύουν να εμβολιάσουν τα παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών, το 30% δεν είναι σίγουροι και το 41% ​​σκοπεύουν να το κάνουν, ανέφερε το Channel 13. Η διστακτικότητα και ο σκεπτικισμός των εμβολίων έχουν γίνει αυξανόμενη ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η παγκόσμια κορυφαία εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ έχει επιβραδυνθεί.

Ωστόσο, τα ποσοστά αυξήθηκαν ξανά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι υπουργοί ενέκριναν μέτρα για το άνοιγμα ορισμένων χώρων και εκδηλώσεων μόνο σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προσβληθεί και αναρρώσει προηγουμένως από τον ιό. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ισραηλινοί, ή περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και τα δύο τρίτα των επιλέξιμων, έλαβαν τώρα την πρώτη δόση του εμβολίου κοροναϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη.

Περίπου 2,7 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Λιγότεροι από 2 εκατομμύρια επιλέξιμοι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη λάβει καμία δόση.

“Εάν συνεχίσουμε με αυτό το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και τηρούμε τις οδηγίες – δεν θα χρειαστεί ένα τέταρτο κλείδωμα”, δήλωσε ο Edelstein.

Περίπου 3 εκατομμύρια Ισραηλινοί δεν είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι κάτω των 16 ετών και εκείνων που έχουν αναρρώσει από τη COVID-19, μεταξύ άλλων λόγων.

Για να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχθεί η επιχείρηση Ελευθερία του Ισραήλ.

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE

TOP LINE

Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Όταν ο αρχηγός είχε αποκαλέσει άνθρωπο των Μυστικών Υπηρεσιών τον Κουφοντίνα
Ο Λιγνάδης ανάμεσα στους 100 πιο “Επιδραστικούς” Έλληνες!
Ο βιαστής, λαμπρός νέος, με τη βοήθεια του κόμματος διοριζόταν σε θέσεις-κλειδιά
Πως ο Κουφοντίνας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Χρήστο Μάτη αφού πρώτα τον κέρασε γλυκά
Στα άδυτα του Λιγνάδη
Αφού καταδικάστηκε για δωροδοκία τώρα κάνει πόλεμο στο γήπεδο της ΑΕΚ
Η Θάτσερ δεν έκανε πίσω με τον Μπόμπι Σαντς και είχε και τον κόσμο με το μέρος της
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Εάν το Ισραήλ αντί τα εμβόλια “αγόραζε” τη Jacinda Ardern θα τα είχε καταφέρει καλύτερα
Gotti Family> Το άδοξο τέλος της άλλοτε πιο ισχυρής οικογένειας της Νέας Υόρκης
Το σκοτεινό μυστικό της Λαμίας