kourdistoportocali.comMagazineΙσραήλ>73 χρόνια μετά πρωταγωνιστεί σε ένα συγκλονιστικό επιστημονικό reality

Κόντρα σε θεωρίες συνωμοσίας

Ισραήλ>73 χρόνια μετά πρωταγωνιστεί σε ένα συγκλονιστικό επιστημονικό reality

-Η μεγαλύτερη συνδρομή του Εβραϊκού λαού προς την ανθρωπότητα είναι το ότι παραμένει πάντα ανικανοποίητος

Η σημερινή γιορτή (15 Απριλίου 2021) των 73 χρόνων της Ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ βρίσκει τη χώρα και τους κατοίκους της στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης καθώς  έχουν εμβολιαστεί με τη πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer 5,3 εκατομμύρια Iσραηλινοί, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Στο μεταξύ άλλοι  830.000 έχουν αρρωστήσει με κορονοϊό και άρα έχουν και αυτοί αποκτήσει ανοσία, σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 68% των κατοίκων της χώρας δεν κινδυνεύει από τον ιο πλέον και η χώρα έχει πετύχει την ανοσία της αγέλης.

Χωρίς διάθεση να υποτιμήσουμε τις παροτρύνσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου προς τους πολίτες της χώρας η συμμετοχή των Ισραηλινών στους εμβολιασμούς είναι μία νίκη της επιστήμης σε ένα κόσμο στον οποίο οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν βρει γόνιμο έδαφος.

Οι 10 εκατ. περίπου κάτοικοι του Ισραήλ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, των πολιτικών ηγεσιών αλλά και των απλών πολιτών του κόσμου που έχουν ανάγκη με ένα χειροπιαστό παράδειγμα να καταρρίψουν τις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους.

Την ίδια στιγμή η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ καθώς και την πολυφωνία τους.

Όλο αυτό το διάστημα κι ενώ ο Νετανιάχου έχει καταφέρει να κάνει τη χώρα του πρωταθλήτρια τους εμβολιασμούς η κριτική που δέχεται από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας του για συμμετοχή του ίδιου και της οικογένειάς του σε δήθεν σκάνδαλα και υποτιθέμενα πάρε-δώσε με μηντιάρχες είναι δυσανάλογη με αυτά που ζούμε στην Ελλάδα.

Μιλάμε για ποσά 300 και 500 χιλιάδων ευρώ που είναι φιλοδώρημα συγκριτικά με τις  απευθείας αναθέσεις ή τους στημένους διαγωνισμούς του τελευταίου Έλληνα βλαχοδημάρχου.

Τώρα που είπα βλαχοδήμαρχος δεν θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό μου το ζεύγος Πατούλη το οποίο θα παραμένει στη συνείδησή μας σαν σύμβολο της αέναης, αιώνιας, ανόθευτης, ανυστερόβουλης, ανυπόκριτης αμοιβαίας αγάπης και εμπιστοσύνης.

Στο Ισραήλ που λέτε μήνες τώρα έχουν κρεμάσει τον ταλαίπωρο Νετανιάχου στα μανταλάκια για κάτι χαζοποσά. Για τέτοια ποσά η Μαρίνα δεν θα σηκωνόταν από το κρεβάτι της. Για τη Μαρίνα Αλίμου μιλάμε τώρα.

Ναι εδώ οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να ασκούν κριτική. Αυτό όπως που μπορεί να διακρίνει κανείς στο σύνολο των ΜΜΕ της χώρας είναι η αγάπη τους για το Ισραήλ η οποία αντικατοπτρίζει και την αγάπη των πολιτών του προς τη χώρα τους.

Πάμε παρακάτω. Αξια λόγου είναι και η επιστημονική κοινότητα του Ισραήλ. Κάθε άλλο παρά τυχαία η επιστημονική και η τεχνολογική πρόοδός τους. Η παγκόσμια κοινότητα έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της ανεξαρτησίας της επιστημονικής κοινότητας του Ισραήλ.

Israel statistics>

  • 5,338,273 Vaccinated: 1st dose
  • 4,960,281 Vaccinated: 2nd dose
  • 836,504 cases
  • 3,008 Active cases
  • 219 Serious cases
  • 6,312 deaths

Κι αυτό γιατί οι επιστήμονες της χώρας ζουν στη καρδιά του μεγαλύτερου επιστημονικού reality της σύγχρονης ιστορίας. Οι έρευνές τους πλέον γίνονται στο δικό τους πραγματικό κόσμο που είναι ταυτόχρονα και ένα πραγματικό “εργαστήριο”.

Πόσο κρατάνε τα αντισώματα που έχουν οι εμβολιασθέντες;

Τρεις μήνες; Εξι μήνες; Ενα χρόνο; Δύο χρόνια;

Τι είδους παρενέργειες έχουν τα εμβόλια;

Πως επηρεάζεται η μεταδοτικότητα του ιού;

Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις;

Πόσοι εισαγωγές ασθενών που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν τα ισραηλινά νοσοκομεία;

(Ειδικά η απάντηση σ αυτή την τελευταία ερώτηση θα μπορούσε να είναι αποκαλυπτική για τις τυχόν παρενέργειες του εμβολιασμού και τις μεταλλάξεις του ιού μετά τον εμβολιασμό)

Σ΄αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα ακόμη και τα πιο εξειδικευμένα που θέτει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η απάντηση βρίσκεται στο Ισραήλ.

Και έχει μεγάλη σημασία για την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί επιστήμονες να συνεχίσουν τις έρευνές τους. Κι αυτές οι έρευνες θα πρέπει να ενισχύονται με περαιτέρω έρευνες αντί να προπηλακίζονται όπως έκανε πρόσφατα ο κ. Anthony Fauci.

Έχουμε ανάγκη τις έρευνές τους περισσότερο από ποτέ.

Κι εκείνοι με τη σειρά τους έχουν ανάγκη την ελευθερία και τον σεβασμό όλων.

Κανείς δεν είναι Θεός, ούτε ο ίδιος ο Θεός. Το μεγαλείο του εκάστοτε Fauci είναι το κρύο αίμα που απαιτεί πρώτα απ΄όλα το χρόνο για την ανάλυση μίας μελέτης, την ανάλυσή της και φυσικά την επιχειρηματολογία.

Δεν έχουμε ανάγκη τους αφορισμούς των ειδικών. Έχουμε ανάγκη την πρόοδο της έρευνας και της επιστήμης.

Στο κάτω κάτω εάν κάτι χαρακτηρίζει τους Ισραηλινούς είναι το ανικανοποίητο. Αυτό χάρισε το Ισραήλ στην ανθρωπότητα.

Το ανικανοποίητο, όπως έχει πει ο πρώην πρόεδρός τους Σιμόν Πέρες-μία ιστορική φυσιογνωμία που έχει φύγει από τη ζωή.

“Η μεγαλύτερη συνδρομή του Εβραϊκού λαού προς την ανθρωπότητα είναι το ότι παραμένει πάντα ανικανοποίητος”.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που όταν είχε έλθει στην Ελλάδα μας είχε συμβουλέψει

-Μην σας απασχολούν μόνο τα ψηλά βουνά αλλά φροντίστε να αναπτύξετε και υψηλή τεχνολογία….

Με λίγα λόγια μας είπε να πάψουμε να είμαστε σατυροβαρκάρηδες που περιμένουμε δύο αιώνες τώρα να ζήσουμε από τον τουρισμό, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι της Μαρινέλλας.

Η Dr Sarah Pitt, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον θα πει για τη νέα κανονικότητα στο Ισραήλ.

«Θα πρέπει να δούμε τα κρούσματα να πέφτουν πολύ και να παραμείνουν σταθερά χαμηλά για να μπορούμε να πούμε εάν έχει επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Αυτό το ποσοστό ανοσίας είναι σωτήριο για άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και δεν μπορούν να παραγάγουν ισχυρά αντισώματα.

Ο Eyal Leshem, διοικητής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, το Sheba Medical Center, , είπε ότι η ανοσία της αγέλης είναι η μόνη εξήγηση για το γεγονός ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να πέφτουν, ενώ τα μέτρα χαλαρώνουν. «Παρ’ όλο που επιστρέφουμε στην κανονικότητα, η μείωση είναι συνεχής. Αυτό μας λέει ότι αν ένα άτομο είναι μολυσμένο, δεν θα μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους που περπατούν γύρω του», είπε. Τα κρούσματα πέφτουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και στους κάτω των 16 ετών, παρόλο που τα παιδιά δεν εμβολιάζονται.  Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα, κάποιος που έχει μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, θα μολύνει, κατά μέσο όρο, άλλα τρία με τέσσερα άτομα. Αν είναι τρία, τότε θεωρητικά, μόλις τα δύο τρίτα του πληθυσμού αποκτήσουν ανοσία στον ιό, ένα μολυσμένο άτομο θα τον μεταδώσει σε έναν μόνο άνθρωπο.

Αυτό αρκεί για να συνεχίσει να μεταδίδεται, όχι όμως για να αυξηθεί εκθετικά, καθώς έχεις βγάλει από την εικόνα δύο από τους τρεις ανθρώπους, στους οποίους θα μπορούσε να μεταδοθεί. Ενστάσεις Στα χαρτιά είναι απλό, όμως στην πραγματικότητα πιο πολύπλοκο. Ιδού γιατί: – Τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά και ακόμα και αν οι άνθρωποι σταματήσουν να αρρωσταίνουν πια, δεν σταματούν τελείως τη μετάδοση.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εμβολιασμένοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους και – δεν αναπτύσσουν ισχυρή πολύμηνη ανοσία όλοι όσοι έχουν αρρωστήσει, ενώ οι νέες παραλλαγές του ιού είναι πιο μεταδοτικές. Αρα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι –πέραν του 70%– πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Πάντως, η Sarah Pitt τονίζει ότι δεν χρειάζεται η ανοσία της αγέλης για να αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί. Το σημαντικό είναι να πέσει και να παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων. Στο Ισραήλ, βεβαίως, τα έχουν καταφέρει: στις αρχές Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών στη χώρα, τα κρούσματα έφταναν τα 10.000 την ημέρα. Την περασμένη Τρίτη, ήταν μόλις 176.

Βέβαια η χώρα παραμένει όπως έχουμε γράψει ένα χρόνο τώρα ερμητικά κλειστή με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της να δίνει τη μάχη των μαχών-όπως άλλωστε έκαναν και οι Έλληνες επιστήμονες.

Στις αρχές του 2020, όταν άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για μια νέα μολυσματική ασθένεια από την Κίνα που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, η Shoshi Dessauer, εγγεγραμμένη νοσοκόμα στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Hadassah, στο Ein Kerem της Ιερουσαλήμ, δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα ότι η ασθένεια θα επηρέαζε το Ισραήλ.
«Ήμασταν όλοι λίγο σκεπτικοί», δήλωσε ο Dessauer στο The Jerusalem Post. «Δεν πιστεύαμε ότι ο ιός θα εισέλθει στο Ισραήλ και ακόμη κι αν το πιστεύαμε, περιμέναμε να είναι ένας διαφορετικός τύπος γρίπης».

Δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες, η ζωή στο Ισραήλ και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα αναποδογυριζόταν, τα σύνορα θα έκλειναν και η κυβέρνηση θα επέβαλλε ένα πλήρες κλείδωμα – που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την πρώτη νύχτα της στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.
«Ήταν μια περίεργη εμπειρία, αλλά αν δεν θα το περνούσα με την οικογένειά μου στο σπίτι, ένιωσα την ανάγκη να είμαι στην εργασία κάνοντας κάτι σημαντικό», εξήγησε.
Η Dessauer μετανάστευσε στο Ισραήλ από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το 2011, ακολουθώντας το όνειρό της να οικοδομήσει μια ζωή και μια οικογένεια στο εβραϊκό κράτος.
Οι νέοι μετανάστες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των 33.000 γιατρών του Ισραήλ και 41.000 νοσοκόμων. Καθώς το σύστημα υγείας μάχεται εναντίον του COVID, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας, μερικές φορές με το πρόσθετο βάρος έχοντας αφήσει τις οικογένειές τους στην άλλη πλευρά του κόσμου, όπως έκανε η Dessauer.
«Αισθανθήκαμε πραγματικά ότι βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή, επειδή ως δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, έπρεπε να μάθουμε στη δουλειά τι ήταν ο ιός, πώς να θεραπεύουμε τους ασθενείς, τι είδους εξοπλισμό χρειαζόμασταν να φορέσουμε», είπε.

Η νοσοκόμα εξήγησε ότι ήταν πολύ δύσκολο.
«Έλαβα πολλή υποστήριξη από ανθρώπους στο Ισραήλ αλλά και από το εξωτερικό, αλλά εργαζόμουν τόσο σκληρά, χωρίς να είμαι σε θέση να είμαι εκτός λειτουργίας και να βλέπω την οικογένεια και τους φίλους μου, ένιωσα πολύ απομόνωση», επεσήμανε ο Dessauer. “Το εκπληκτικό κομμάτι από την αρχή ήταν αυτή η μεγάλη αίσθηση της αποστολής και της συντροφικότητας, που βιώσαμε όλο το προσωπικό.”
Η φροντίδα της ευημερίας του προσωπικού του ήταν μία από τις προτεραιότητες του Δρ Jonathan Rieck, διευθυντή του Τμήματος Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης στο Ιατρικό Κέντρο Barzilai στο Ashkelon.
Ο Rieck έκανε το aliyah από το Λονδίνο το 1984 αφού ολοκλήρωσε τις ιατρικές του σπουδές. Υπηρέτησε ως γιατρός στο IDF (ισραηλινό στρατό) και εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία πριν φτάσει στο Barzilai πριν από περίπου τρία χρόνια.
«Έχουμε δει ολόκληρο το φάσμα της πανδημίας », εξήγησε ο Rieck. «Μερικά άτομα μολύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και εγώ. Δόξα τω Θεώ, είχα μια ήπια υπόθεση.
«Βρήκα την προσπάθεια ιδιαίτερα προκλητική σε δύο επίπεδα: Πρώτα απ ‘όλα, έπρεπε να φροντίζω το προσωπικό μου, να τους καθοδηγώ, αλλά και να βεβαιώνω ότι είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στην αρχή έπρεπε να παλέψουμε για τα πιο βασικά πράγματα »εξήγησε. «Η δεύτερη πτυχή ήταν η διαρκής δική μας ενημέρωση ώστε να διασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε στους ασθενείς τις καλύτερες θεραπείες».
Παρόλα αυτά η οδύνη μας για όσους χάθηκε η μάχη της ζωής τους είναι απερίγραπτη.

 

Δημοσιεύτηκε από Israel-Greece Friendship Association στις Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

“Γιομ Αατσαμούτ σαμέαχ, χαρούμενη ημέρα Ανεξαρτησίας σε όλους τους φίλους του Ισραήλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ευτυχισμένη ημέρα ανεξαρτησίας στους συμπατριώτες μου, τους Ισραηλινούς, τους συναδέλφους μου στην Πρεσβεία, τους φίλους μου στις Εβραϊκές Κοινότητες και όχι μόνο.
Αυτή είναι μια ημέρα εορτασμού, μια ημέρα ευτυχίας, μια ημέρα υπερηφάνειας. Σας απευθύνω χαιρετισμό, δυστυχώς, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να συναντηθούμε απο κοντά εξαιτίας του COVID-19, οπότε φέτος όπως και πέρυσι γιορτάζουμε διαδικτυακά, όμως για εμένα, η μόνη θλίψη είναι ότι δεν μπορούμε να συναντηθούμε. Πέραν αυτού, είναι μια πολύ χαρούμενη ημέρα λόγω αυτών που έχουμε επιτύχει. Λόγω του Ισραήλ. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, αφηγούμαστε την ιστορία της Εξόδου, της ύπαρξης ενός έθνους, του εβραϊκού έθνους, του εβραϊκού λαού, γιορτάζουμε την κυριαρχία του Ισραήλ. Κυριαρχία για την οποία αγωνίστηκαν περισσότερες από μερικές γενιές.
Και τώρα ας δούμε το Ισραήλ, και ας είμαστε υπερήφανοι. Ας δούμε τα επιτεύγματά μας. Ας δούμε την επιστήμη στο Ισραήλ. Ας δούμε την οικονομία και την εφευρετικότητα. Ας δούμε πόσο σημαντικό είναι το Ισραήλ στην παγκόσμια οικονομία, είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο. Το περασμένο έτος ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά η ισραηλινή οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται. Η οικονομία μας συρρικνώθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με 5,9% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας, ένα σημάδι δύναμης, ένα σημάδι του Ισραήλ να είναι μια υπερσύγχρονη χώρα.
Χτίσαμε μια χώρα εκσυγχρονισμού βασισμένη στις ρίζες και τις παραδόσεις του παρελθόντος. Όταν επισκέπτεται κανείς το Ισραήλ, βλέπει την ομορφιά της χώρας, την Ιερουσαλήμ, τη Γιάφο, βλέπει το παλιό και το νέο, κοιτάζει τον ορίζοντα του Τελ Αβίβ που αλλάζει καθημερινά με περισσότερους ουρανοξύστες, με περισσότερες γέφυρες, με τρένα. Τα πάντα κινούνται με τρελούς ρυθμούς. Ξεκινόντας από την παραλία, μετά στην καρδιά της πόλης, στα μουσεία, στον πολιτισμό, πηγαίνει κανείς σε όλη τη χώρα και βλέπει την επιτυχία του Ισραήλ.


Πρόκειται για επιτεύγματα 73 ετών. Και ο στόχος και το επίτευγμα είναι να συνεχίσει να μεγαλώνει, να συνεχίζει να ευημερεί, να γίνει το Ισραήλ ασφαλές, να γίνει το Ισραήλ καλύτερο.
Πέρυσι γιορτάσαμε την υπογραφή τεσσάρων ειρηνευτικών συμφωνιών εξομάλυνσης με τέσσερις από τους γειτονικούς μας εταίρους, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.
Το Ισραήλ είναι μια πραγματικότητα. Το Ισραήλ ριζώνει, γίνεται ισχυρότερο, άγκυρα σταθερότητας, άγκυρα ευημερίας στη Μέση Ανατολή και παρά πέρα.
Αυτό ήταν απλώς ένα όνειρο με τη γέννηση του Σιωνισμού στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό ήταν απλώς ένα όνειρο το 1904 στο Σιωνιστικό Συνέδριο. Ηταν μια τραγωδία κατά τη διάρκεια των φρικτών χρόνων του Ολοκαυτώματος, όταν το 1/3 του εβραϊκού λαού αφανίστηκε.
Χρειαζόμαστε το Ισραήλ, χρειαζόμαστε το Ισραήλ για τον εβραϊκό λαό, χρειαζόμαστε το Ισραήλ για τη Μέση Ανατολή, για την ανθρωπότητα. Για τις αξίες, για το όραμα των προφητών, για την επιτυχία που είμαστε.
Είμαι υπερήφανος που είμαι Ισραηλινός, είμαι υπερήφανος που είμαι Ισραηλινός Πρέσβης και είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που σας απευθύνω ένα μήνυμα συνεργασίας, φιλίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, μεταξύ Ισραήλ και Διεθνούς Κοινότητας.
Ας απολαύσουμε αυτήν την ημέρα και πολλές ακόμη ημέρες ανεξαρτησίας με φιλία και συνεργασία μεταξύ των εθνών μας.
Ευχαριστώ πολύ, Chag Sameach! ”
Ευχές του Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας
για την 73η Επέτειο της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.
“Καλή Ημέρα Ανεξαρτησίας Ισραήλ, χαγκ σαμέαχ! Συμμετέχουμε μαζί σας στον εορτασμό αυτού που έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο ταξίδι. Τα τελευταία 73 χρόνια, το Ισραήλ έχει καθιερώσει μια μακρά δημοκρατική παράδοση. Η Ελλάδα είναι αληθινός φίλος και στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ. Εκτιμούμε πολύ τις σχέσεις μας.
Οι σχέσεις μας έχουν φτάσει σε νέα ύψη. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Ισραήλ και δεν μπορώ παρά να είμαι υπερήφανος για το πόσο μακριά έχουμε φτάσει μαζί.”
#Israelat73 #IsraelIndependence 🇮🇱✨
Wishes by the Greek Foreign Minister Mr. Nikos Dendias for the 73rd Anniversary of Israel’s Independence.
“Happy Independence Day Israel, chag sameach! We join you in commemorating what has proven to be a truly remarkable journey. In the past 73 years, Israel has established a long democratic tradition. Greece is a true friend and a strategic partner of Israel. We greatly cherish our relations.
Our relations have reached new heights . I recently had the opportunity to be part of the visit of Prime Minister Mitsotakis to Israel and could not but take pride on how far we have come together.”

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE