kourdistoportocali.comMagazineH Iστορία και το Μέλλον του Χρήματος> Crypto tokens-Web 3.0-Decentralised Finance (DeFi)

Juno, Plutus, Mercury

H Iστορία και το Μέλλον του Χρήματος> Crypto tokens-Web 3.0-Decentralised Finance (DeFi)

The future of money, finance and the internet

Ravi Menon> The future of money, finance and the internet

Speech by Mr Ravi Menon, Managing Director of the Monetary Authority of Singapore, at the Singapore FinTech Festival, 9 November 2021.

Καλημέρα σε όλους. Εάν μόλις ήλθατε μαζί μας, καλώς ήλθατε στη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ FinTech της Σιγκαπούρης. Θέλω να μιλήσω για το μέλλον των χρημάτων, των οικονομικών και του Διαδικτύου. Αλλά πρώτα, λίγη ιστορία.

Juno, Plutus, Mercury

Το χρήμα ως μέσο ανταλλαγής και αποθήκευσης αξίας υπάρχει εδώ και χιλιετίες. Πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεά του χρήματος, Juno, που έφερε τον τίτλο Moneta. Το νόμισμα της Ρώμης κόπηκε για πρώτη φορά στο ναό της τον τρίτο αιώνα π.Χ. Το χρήμα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε: από κέρματα χρυσού, σε χαρτονομίσματα που υποστηρίζονται από τον κανόνα του χρυσού, σε νομίσματα fiat που υποστηρίζονται από κεντρικές τράπεζες και τώρα ψηφιακό χρήμα.

Χρηματοδότηση ή μεσολάβηση αποταμιεύσεων και επενδύσεων υπήρχε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Ο Ρωμαίος θεός του πλούτου, ο Plutus (Πλούτος), πλησιάζει περισσότερο στο να είναι η προεδρεύουσα θεότητα για τα οικονομικά. Τα χρηματοοικονομικά έχουν επίσης προχωρήσει πολύ: οι αγορές συναλλάγματος και οι συναλλαγματικές εμφανίστηκαν τον Μεσαίωνα, πριν διαμορφωθεί η σύγχρονη χρηματοδότηση με κλασματική τραπεζική, χρηματιστήρια, αμοιβαία κεφάλαια και ασφάλειες.

Το Διαδίκτυο είναι πιο πρόσφατο. Τα επίσημα γενέθλιά του είναι την 1η Ιανουαρίου 1983, αν και η ίδια η ιδέα – δηλαδή ένα δίκτυο υπολογιστών που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χρηστών – ανάγεται στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960. Φυσικά, οι αρχαίοι Ρωμαίοι δεν είχαν θεό για το Διαδίκτυο, αλλά ίσως ο Mercury (Ερμής) –ο θεός του εμπορίου και των επικοινωνιών– να πλησιάζει περισσότερο.

Το μέλλον της Juno, του Plutus και του Mercury περιπλέκεται όλο και περισσότερο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της τεχνολογίας. Ας δούμε τι έχουν κάνει πρόσφατα η Juno, ο Plutus ο Mercury.

Juno και καινοτομίες στο χρήμα

Η Juno ήταν απασχολημένη την τελευταία δεκαετία με την εμφάνιση νέων μορφών χρήματος. Αλλά προτού μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα νέα χρήματα, ας ανανεώσουμε την κατανόησή μας για τα υπάρχοντα χρήματα.

Σήμερα, διατηρούμε χρήματα σε δύο μορφές: φυσικά μετρητά με τη μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων και ψηφιακό χρήμα με τη μορφή καταθέσεων σε εμπορικές τράπεζες.

Τα περισσότερα από τα χρήματά μας δημιουργούνται ιδιωτικά από εμπορικές τράπεζες και είναι σε ψηφιακή μορφή. Οι τραπεζικές καταθέσεις αντιπροσωπεύουν το 92% της προσφοράς χρήματος στη Σιγκαπούρη και αποτελούν τη βάση για όλες τις ηλεκτρονικές πληρωμές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τραπεζικές μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό. Οι εμπορικές τράπεζες με τη σειρά τους τοποθετούν αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα για τον διακανονισμό διατραπεζικών συναλλαγών που προκύπτουν από αυτές τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η εμπιστοσύνη στα χρήματα εδραιώνεται από την κεντρική τράπεζα. Οι κεντρικές τράπεζες ασκούν νομισματική πολιτική για να εξασφαλίσουν χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό, ο οποίος διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας. Επιπλέον, ρυθμίζοντας τις εμπορικές τράπεζες και ενεργώντας ως δανειστές έσχατης ανάγκης σε περιόδους κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν τη συνολική ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Η αξιοπιστία του χρήματος στηρίζεται σε αυτή τη νομισματική δομή δύο επιπέδων όπου οι εμπορικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα και οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν την αξία του.

Τρεις νέες εξελίξεις έχουν εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία που αμφισβητούν θεμελιωδώς αυτήν τη νομισματική δομή δύο επιπέδων: cryptocurrencies, stablecoins και central bank digital currencies.

Κρυπτονομίσματα-cryptocurrencies

Ένα κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό διακριτικό που εκδίδεται και διαχειρίζεται μέσα σε ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο, όπως ένα κατανεμημένο καθολικό ή ένα blockchain. Αντιπροσωπεύει ένα περιουσιακό στοιχείο σε ψηφιακή μορφή που μπορεί να μεταφερθεί ή να διαπραγματευτεί στο πρωτόκολλο.

Η λέξη “crypto” προέρχεται από την ελληνική λέξη kryptos – που σημαίνει “μυστικό”. Πράγματι, η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων τα έχει κάνει δυστυχώς κατάλληλα για τη διευκόλυνση παράνομων συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος. Τα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης βοηθήσει στην τροφοδοσία ransomware – ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Τα κρυπτονομίσματα είναι χρήματα; Μέχρι στιγμής, η απάντηση πρέπει να είναι όχι. Τα κρυπτονομίσματα έχουν κακή απόδοση ως μέσο ανταλλαγής, αποθήκευση αξίας ή λογιστική μονάδα. Η MAS (The Monetary Authority of Singapore (MAS) is Singapore’s central bank) προτιμά να τα αποκαλεί με το πιο ακριβές τεχνικό τους όνομα: crypto tokens. Ορίζουμε τα διακριτικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς πληρωμών ως ψηφιακές μάρκες πληρωμής και οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τέτοια διακριτικά στη Σιγκαπούρη υπόκεινται σε αδειοδότηση και επίβλεψη από τη MAS, κυρίως για κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η MAS κατσουφιάζει με τα κρυπτονομίσματα ή τις μάρκες ως επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο για τους ιδιώτες επενδυτές. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων δεν στηρίζονται σε καμία οικονομική βάση και υπόκεινται σε έντονες κερδοσκοπικές διακυμάνσεις. Οι επενδυτές σε αυτά τα διακριτικά κινδυνεύουν να υποστούν σημαντικές απώλειες.

Αλλά η MAS είναι επίσης της άποψης ότι τα blockchain και τα crypto token μπορούν να αποφέρουν πολλά πιθανά οφέλη. Το blockchain είναι κατάλληλο για εφαρμογές όπου είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ιστορικό ιδιοκτησίας και μεταφοράς αξίας, αλλά δεν υπάρχει αξιόπιστο κεντρικό μέρος ή η εξάρτηση από ένα κεντρικό μέρος είναι πολύ δαπανηρή. Μια δυνητικά ισχυρή περίπτωση χρήσης των κρυπτονομισμάτων είναι η διευκόλυνση φθηνότερων και ταχύτερων διασυνοριακών πληρωμών και χρηματοδότησης του εμπορίου.

Αλλά για να θεωρηθούν χρήματα, τα κρυπτογραφικά μάρκες πρέπει να είναι πιο σταθερά σε αξία και να έχουν αξιόπιστη υποστήριξη. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση των stablecoins.

Stablecoins-Σταθερά νομίσματα

Τα Stablecoins επιδιώκουν να συνδυάσουν την αξιοπιστία των νομισμάτων fiat με τα πλεονεκτήματα του blockchain. Τα πιο διαδεδομένα stablecoins είναι συνδεδεμένα με το δολάριο ΗΠΑ, υπόσχονται να εξαργυρωθούν στο άρτιο και ισχυρίζονται ότι υποστηρίζονται από αποθεματικά.

Θα δεχτεί η Juno τα stablecoins ως χρήματα; Ένα ενθαρρυντικό σημάδι είναι ότι τα stablecoins αρχίζουν να βρίσκουν αποδοχή εκτός του οικοσυστήματος των κρυπτογράφησης. Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ενσωματώσει δημοφιλή stablecoins στις υπηρεσίες πληρωμών τους. Η Visa και η Mastercard επιτρέπουν και τις δύο συναλλαγές να διακανονίζονται με χρήση κερμάτων USD.

Ή μήπως τα stablecoins μοιάζουν περισσότερο με τη Chimaera-Χίμαιρα, ένα τερατώδες υβριδικό πλάσμα που εκπνέει τη φωτιά στην ελληνική μυθολογία; Οι εκδότες Stablecoin μοιάζουν με τράπεζες όταν παίρνουν χρήματα και προσφέρονται να τα επιστρέψουν κατόπιν ζήτησης, αλλά εάν δεν υπάρξει ενδιάμεση πίστωση, θα ήταν κατάλληλη για αυτούς η τραπεζική ρύθμιση; Μπορεί να φαίνονται σαν αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, αλλά είναι επαρκείς οι κανόνες της κεφαλαιαγοράς για να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη αποθεματικών υπάρχει πραγματικά πίσω από αυτά τα stablecoins; Δεν ξέρουμε.

Τα stablecoins μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα πρόβλημα σε έναν σημαντικό εκδότη ενός stablecoin, θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν τα αποθεματικά ρευστοποιηθούν γρήγορα.

Η MAS έχει σκεφτεί βαθιά αυτά τα ζητήματα, ακόμη και όταν αδειοδοτούμε παίκτες κρυπτονομισμάτων και ενθαρρύνουμε τον πειραματισμό σε αυτόν τον χώρο. Πρέπει να προσεγγίσουμε τη Chimaera με ευέλικτες ρυθμιστικές αλυσίδες που θα μας επιτρέψουν να εκμεταλλευτούμε τα πιθανά οφέλη της, αλλά να μπορούν να σφίξουμε τα λουριά γρήγορα εάν το θηρίο απειλήσει να αναπνεύσει φωτιά.

Ψηφιακά νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας-Central bank digital currencies

Η ιστορία των ιδιωτικών χρημάτων χωρίς δημόσια υποστήριξη δεν ήταν εμπνευσμένη. Θα πιστέψουν οι άνθρωποι σε μάρκες κρυπτογράφησης ή σταθερά νομίσματα που δεν υποστηρίζονται από μια κεντρική τράπεζα αφιερωμένη στην προστασία της αξίας τους; Ταυτόχρονα, θα υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθούν τα πιθανά οφέλη των κατανεμημένων λογιστικών βιβλίων μέσω κάποιας μορφής ψηφιακού νομίσματος;

Ως εκ τούτου, η παγκόσμια αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας ή τα CBDC.

Το CBDC είναι η άμεση υποχρέωση και το μέσο πληρωμής που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα.

Ποια είναι η στάση της MAS έναντι των CBDC; Για να απαντήσω σε αυτό, επιτρέψτε μου να διακρίνω μεταξύ δύο τύπων CBDC:

· CBDC χονδρικής – τα οποία είναι περιορισμένης χρήσης εντός του τραπεζικού συστήματος και είναι παρόμοια με τα αποθέματα που οι εμπορικές τράπεζες τοποθετούν στην κεντρική τράπεζα σήμερα.

· CBDC λιανικής – τα οποία εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα στο ευρύ κοινό και θα ήταν το ψηφιακό ισοδύναμο των σημερινών χαρτονομισμάτων και κερμάτων.

Η MAS θεωρεί πολλά υποσχόμενα τα CBDC χονδρικής. Έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν ριζικά τις διασυνοριακές πληρωμές. Αλλά επειδή τα  CBDC χονδρικής εξ ορισμού δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως νόμισμα από το ευρύ κοινό, δεν είναι χρήματα.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να επικεντρωθώ στα CBDC λιανικής προς το παρόν.

Τα CBDC λιανικής είναι ουσιαστικά ψηφιακές εκδόσεις μετρητών. Το ενδιαφέρον για τα λιανικά CBDC λιανικής έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, έξι στις δέκα κεντρικές τράπεζες πειραματίζονται με CBDC λιανικής.

Η MAS έχει μελετήσει προσεκτικά τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τις επιπτώσεις ενός CBDC λιανικής στο πλαίσιο της Σιγκαπούρης. Μόλις δημοσιεύσαμε ένα λεπτομερές έγγραφο που περιγράφει την τρέχουσα σκέψη μας.

Υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για την MAS να εκδώσει στο κοινό ένα ψηφιακό δολάριο Σιγκαπούρης.

Πρώτον, ένα ψηφιακό δολάριο Σιγκαπούρης θα καθιστούσε διαθέσιμα τα οφέλη της χρήσης χρημάτων από την κεντρική τράπεζα στον αναπτυσσόμενο κόσμο των διαδικτυακών συναλλαγών. Όπως τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, ένα ψηφιακό δολάριο Σιγκαπούρης που εκδίδεται από την MAS θα είναι ασφαλές, ευρέως αποδεκτό και θα φέρει την εξουσία του κράτους. Τα μετρητά είναι το απόλυτο περιουσιακό στοιχείο χωρίς κινδύνους και μέσο τελικού διακανονισμού. Η ταχεία μετατόπιση μετρητών προς όφελος των ηλεκτρονικών πληρωμών που βασίζονται σε τραπεζικές καταθέσεις ή ηλεκτρονικά πορτοφόλια είναι ένα από τα κύρια κίνητρα για χώρες όπως η Σουηδία και η Κίνα να εξετάσουν τα CBDC λιανικής.

Δεύτερον, ένα ψηφιακό δολάριο Σιγκαπούρης θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει ένα αποτελεσματικό και χωρίς αποκλεισμούς οικοσύστημα πληρωμών. Θα μπορούσε να διευκολύνει τις μικρότερες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες πληρωμές και σχετικές ψηφιακές υπηρεσίες. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, για παράδειγμα, μπορούν να ενσωματωθούν στο CBDC λιανικής και δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν τη δική τους βάση ηλεκτρονικού χρήματος και χρηστών. Αυτό το σκεπτικό της χρηματοοικονομικής ένταξης ήταν ένα βασικό κίνητρο για χώρες όπως η Καμπότζη και οι Μπαχάμες να υιοθετήσουν CBDC λιανικής.

Τρίτον, ένα ψηφιακό δολάριο Σιγκαπούρης θα μπορούσε να μετριάσει την καταπάτηση ιδιωτικών εκδοθέντων stablecoin ή ξένων CBDC στο τοπίο πληρωμών της Σιγκαπούρης. Καθώς αυτά τα παγκόσμια ψηφιακά νομίσματα εισέρχονται στην αγορά μας και γίνονται ευρέως προσβάσιμα στο μέλλον, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντικαταστήσουν τη χρήση του δολαρίου Σιγκαπούρης στις εγχώριες λιανικές συναλλαγές. Ένα ψηφιακό δολάριο Σιγκαπούρης που εκδίδεται από τη MAS και είναι σύμφωνο με τις ανάγκες μιας ψηφιοποιημένης οικονομίας θα μπορούσε να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο.

Αλλά η έκδοση ενός CBDC λιανικής δεν είναι μια απλή απόφαση.

Τα CBDC λιανικής μπορούν δυνητικά να θέτουν σημαντικούς κινδύνους για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αποδιαμεσολάβηση των τραπεζών, ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους, εάν οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις καταθέσεις σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας χωρίς κίνδυνο με το “κλικ ενός κουμπιού”. Ακόμη και σε κανονικές εποχές, εάν οι άνθρωποι διατηρούσαν σημαντικό μέρος των καταθέσεών τους με τη μορφή ψηφιακών δολαρίων Σιγκαπούρης στο MAS, θα μείωνε σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών μας να χορηγούν δάνεια. Ωστόσο, πιθανότατα μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους σχεδιάζοντας το CBDC λιανικής με λογικές διασφαλίσεις, όπως τα αποθέματα και τα ανώτατα όρια ροής στο ποσό των ψηφιακών δολαρίων Σιγκαπούρης που επιτρέπεται να τοποθετήσει ο καθένας με το MAS.

Συνολικά, η υπόθεση για CBDC λιανικής στη Σιγκαπούρη δεν είναι επείγουσα.

· Για ένα θέμα που έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή, δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υπέρ ή κατά στη Σιγκαπούρη. Γιατί το λέω αυτό;

· Τα φυσικά μετρητά είναι πιθανό να είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμη και έτσι η ανάγκη για μια ψηφιακή έκδοση μετρητών είναι αμφισβητήσιμη σε αυτό το σημείο.

· Τα οφέλη χρηματοοικονομικής ένταξης ενός ψηφιακού δολαρίου Σιγκαπούρης δεν είναι επιτακτικά. Ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού της Σιγκαπούρης έχει τραπεζικούς λογαριασμούς και οι ηλεκτρονικές πληρωμές στη Σιγκαπούρη είναι διάχυτες, εξαιρετικά αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές.

· Πιθανή αντικατάσταση νομίσματος από ξένα ψηφιακά νομίσματα είναι ένας απομακρυσμένος κίνδυνος σε αυτό το σημείο.

Η έκδοση ενός CBDC λιανικής είναι τελικά κοινωνικο-οικονομικό παρά νομισματικό αντίτιμο. Η μετάβαση σε μια κοινωνία πλήρως χωρίς μετρητά με όλα τα χρήματα με τη μορφή τραπεζικών καταθέσεων δεν θα έχει σημαντική διαφορά στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Το ερώτημα είναι εάν το κοινό αισθάνεται άνετα να κρατά μόνο τραπεζικές καταθέσεις και εάν υπάρχει δημόσια ζήτηση για ένα κρατικό νόμισμα που να είναι τόσο ασφαλές όσο τα μετρητά αλλά σε ψηφιακή μορφή. Επομένως, προς το παρόν, δεν υπάρχει ισχυρή περίπτωση για CBDC λιανικής.

Ταυτόχρονα, η MAS αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πιθανά οφέλη από τις καινοτόμες λύσεις λιανικής CBDC στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, η MAS ξεκινά το Project Orchid – για την κατασκευή της τεχνολογικής υποδομής και των τεχνικών ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για την έκδοση ενός ψηφιακού δολαρίου Σιγκαπούρης, εάν η Σιγκαπούρη αποφασίσει να το κάνει στο μέλλον.

Η MAS θα επιδιώξει το Project Orchid σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, βασιζόμενη στα πλούσια ευρήματα από την παγκόσμια πρόκληση CBDC που ξεκίνησε η MAS νωρίτερα φέτος. Έχουμε λάβει περισσότερες από 300 προτάσεις από περισσότερες από 50 χώρες ως απάντηση στις δηλώσεις προβληματισμού που θέσαμε.

Ο Plutus και η εποχή της ψηφιακής χρηματοοικονομικής

Για να μην μακρηγορούμε, ο Plutus, ο θεός των οικονομικών, δεν έχει μείνει αδρανής. Τα οικονομικά ψηφιοποιούνται ολοένα και περισσότερο, με νέους τύπους παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιχειρηματικά μοντέλα και συνεργασίες. Θα επισημάνω δύο εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον των Οικονομικών:

· Η αναζήτηση για διασυνοριακές πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, και

· η άνοδος των συνεργατικών πλατφορμών δεδομένων.

Πριν από πέντε χρόνια, η MAS άρχισε να πειραματίζεται με τεχνολογία blockchain και CBDC χονδρικής μέσω του Project Ubin, για να κάνει τις διασυνοριακές πληρωμές φθηνότερες, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές.

Η επιτυχία του Project Ubin ενέπνευσε το Partior – ένα διατραπεζικό δίκτυο εκκαθάρισης και διακανονισμού βασισμένο σε blockchain που ιδρύθηκε από κοινού από την DBS Bank, την JP Morgan και την Temasek. Επιτρέπει στις τράπεζες να διακανονίζουν διασυνοριακές πληρωμές σε διαφορετικά νομίσματα σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας είτε ψηφιακό χρήμα εμπορικής τράπεζας είτε CBDC χονδρικής.

Το Project Ubin έχει επίσης χρησιμεύσει ως θεμέλιο για το Project Dunbar – ένα σχέδιο για μια πλατφόρμα διακανονισμού πολλών νομισμάτων που λειτουργεί σε όλες τις χώρες χρησιμοποιώντας CBDC χονδρικής. Το Project Dunbar είναι μια συνεργασία μεταξύ της MAS, του Κέντρου Καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας, της Τράπεζας Negara Μαλαισίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής. Οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα CBDC χονδρικής των αντίστοιχων χωρών τους, εξαλείφοντας την ανάγκη για μεσάζοντες και μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος των διασυνοριακών συναλλαγών, εάν το Project Dunbar πετύχει.

Δεν χρειάζονται όλες οι βελτιώσεις διασυνοριακών πληρωμών CBDC ή το blockchain. Το σύστημα πληρωμών λιανικής σε πραγματικό χρόνο της Σιγκαπούρης – PayNow – δημιουργεί άμεσους δεσμούς με συστήματα πληρωμών άλλων χωρών. Το PayNow έχει ήδη συνδεθεί με το PromptPay της Ταϊλάνδης, επιτρέποντας σε άτομα στις δύο χώρες να μεταφέρουν χρήματα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του άλλου χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου πληρωμής. Το PayNow σχεδιάζει να συνδεθεί με το DuitNow της Μαλαισίας και την Ενιαία Διασύνδεση Πληρωμών της Ινδίας το επόμενο έτος. Αλλά η δημιουργία διμερών δεσμών πληρωμών μια δικαιοδοσία κάθε φορά είναι σκληρή δουλειά. Χρειαζόμαστε μια πολυμερή λύση.

Ως εκ τούτου, η MAS συνεργάζεται με το BIS Innovation Hub στο Project Nexus – ένα κοινό σχέδιο για το πώς οι χώρες μπορούν να ενσωματώσουν πλήρως τα συστήματα πληρωμών τους σε πραγματικό χρόνο σε ένα ενιαίο διασυνοριακό δίκτυο. Εάν λειτουργήσει, θα κάνει το PayNow παγκοσμίως διαλειτουργικό πολύ πιο γρήγορα.

Collaborative Data Platforms-Συνεργατικές πλατφόρμες δεδομένων

Η βιομηχανική συνεργασία μέσω πλατφορμών τεχνολογίας και ανταλλαγής δεδομένων θα γίνει σημαντικός μοχλός καινοτομίας στο μέλλον των Οικονομικών. Η MAS προωθεί μια τέτοια συνεργασία από την αρχή του ταξιδιού μας στο FinTech το 2015. Επιτρέψτε μου να επισημάνω τρεις πρόσφατες πρωτοβουλίες.

Πρώτον, το ChekFin, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα διαπιστευτηρίων για την υποστήριξη συνεργασιών μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών FinTech. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναζητούν συνεργασία με εταιρείες FinTech συχνά δυσκολεύονται να εξακριβώσουν την αξιοπιστία και την ικανότητά τους.

Το ChekFin θα επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν επαληθευμένα διαπιστευτήρια εταιρειών FinTech, όπως επιχειρηματικές αναφορές, βραβεία που έχουν λάβει και αρχεία χρηματοδότησης επενδυτών. Αυτά τα διαπιστευτήρια αποθηκεύονται αμετάβλητα σε ένα blockchain ως μια χρυσή πηγή πληροφοριών. Οι εταιρείες FinTech αποφασίζουν με ποιον θέλουν να μοιραστούν τα προσωπικά τους διαπιστευτήρια. Το ChekFin είναι μια συνεργασία μεταξύ του Δικτύου Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας ASEAN, του Πύργου Ελέγχου της BCG FinTech και της Affinidi, με ιδρυτικό εταίρο τη MAS. Δέκα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη εγγραφεί στο ChekFin και η πλατφόρμα θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

Δεύτερον, το Project Greenprint – μια πλατφόρμα τεχνολογίας και δεδομένων για την υποστήριξη του πράσινου οικοσυστήματος χρηματοδότησης. Η MAS και η βιομηχανία θα αναπτύξουν μαζί τέσσερις διαλειτουργικές πλατφόρμες στο πλαίσιο του Project Greenprint:

· Μια κοινή πύλη αποκάλυψης για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες για την πραγματοποίηση αξιόπιστων και συγκρίσιμων γνωστοποιήσεων ESG.

· Ένας ενορχηστρωτής δεδομένων για τη συγκέντρωση δεδομένων ESG από διαφορετικές τομεακές πλατφόρμες και αξιόπιστες πηγές δεδομένων.

· Μητρώο ESG καθολικά κατανεμημένο για την καταγραφή και διατήρηση των πιστοποιήσεων ESG

· το Greenprint Marketplace για τη σύνδεση παρόχων πράσινης τεχνολογίας με επενδυτές και εταιρείες.

Τρίτον, COSMIC – μια πλατφόρμα για τη συνεργασία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων χρησιμοποιώντας αναλύσεις δεδομένων για την καταπολέμηση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτή η πλατφόρμα ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών θα δημιουργήσει μια πλούσια και δυναμική δεξαμενή δεδομένων από φορείς υψηλού κινδύνου και τους ιστούς ανώμαλων δραστηριοτήτων τους.

Το COSMIC θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων με τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν αποτελεσματικά και να διαταράσσουν εγκληματικά δίκτυα που εκτείνονται σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η MAS έχει συνδημιουργήσει την COSMIC με έξι μεγάλες τράπεζες στη Σιγκαπούρη και η πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Στην αρχική της φάση, η COSMIC θα επικεντρωθεί σε κινδύνους που σχετίζονται με την κατάχρηση εταιρειών κέλυφος, την παράνομη κατάχρηση της χρηματοδότησης του εμπορίου και αποφυγή των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά το μέλλον των Οικονομικών δεν μπορεί να προβλεφθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη το μέλλον του Διαδικτύου. Ο Πλούτος θα διασταυρώνεται αρκετά συχνά με τον Ερμή-Plutus will be crossing paths quite often with Mercury.

Mercury and the advent of Web 3.0 

Αυτή η νέα εποχή του Διαδικτύου έχει ονομαστεί Web 3.0.

Ένας καλός τρόπος για να αρχίσουμε να κατανοούμε το Web 3.0 είναι να ανανεώνουμε την κατανόησή μας για τα Web 1.0 και 2.0.

· Το Web 1.0 είναι το «αναγνώσιμο» Διαδίκτυο, με επίκεντρο την πρόσβαση σε πληροφορίες και όπου οι περισσότεροι χρήστες ήταν καταναλωτές περιεχομένου. Πρόκειται για ιστοσελίδες, email και αίθουσες συνομιλίας

Το Web 2.0 είναι το «διαδραστικό» Διαδίκτυο, με πλούσιες ανταλλαγές πληροφοριών και περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες και συνεργασία. Βασικά χαρακτηριστικά είναι το blogging, η προσθήκη ετικετών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

· Το Web 3.0 είναι το «προσωπικό» Διαδίκτυο, που ενδυναμώνει τους τελικούς χρήστες μέσω εφαρμογών που επιτρέπουν την αποκεντρωμένη ανταλλαγή πληροφοριών. Οι βασικοί κινητήριες δυνάμεις αυτού του νέου παραδείγματος είναι τα έξυπνα συμβόλαια και τα διακριτικά περιουσιακά στοιχεία.

Smart Contracts and Tokenisation

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι προγράμματα υπολογιστών που εκτελούν αυτόματα ενέργειες σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Τα tokenized assets, που υλοποιούνται ως έξυπνα συμβόλαια, είναι ψηφιακές αναπαραστάσεις περιουσιακών στοιχείων του πραγματικού κόσμου. Θα μπορούσαν να είναι φυσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εμπορεύματα και ακίνητα ή άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή ψηφιακή μουσική και τέχνη. Μόλις γίνουν μάρκες, τα δικαιώματα και η ιδιοκτησία αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν απρόσκοπτα, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα. Αυτό έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ουσιαστικά τις οικονομικές ευκαιρίες και την ένταξη.

Τα έξυπνα συμβόλαια και το tokenisation χρησιμοποιούνται ήδη για τη βελτίωση της υποδομής της αγοράς για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στη Σιγκαπούρη.

· Η Olam International εξέδωσε πέρυσι ψηφιακό ομόλογο στην πλατφόρμα ψηφιακής έκδοσης, αποθετηρίου και εξυπηρέτησης της SGX.

· Η SembCorp μέσω της UOB Bank εξέδωσε ένα ψηφιακό ομόλογο φέτος στην πλατφόρμα ψηφιακών τίτλων ADDX, εξαλείφοντας τις μη αυτόματες διαδικασίες στη φύλαξη και τη διαχείριση μετά τη συναλλαγή μέσω έξυπνων συμβολαίων σε blockchain.

· Τα ψηφιακά ομόλογα έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

– μπορούν να εκδοθούν σε μικρότερες ονομαστικές αξίες

– Οι χρόνοι διακανονισμού της πρωτογενούς έκδοσης μπορούν να συντομευθούν, και

– Οι πληρωμές κουπονιών και εξαργύρωσης μπορούν να αυτοματοποιηθούν

Το Web 3.0 μπορεί ενδεχομένως να διαταράξει τον κόσμο των οικονομικών. Πρόκειται για το φαινόμενο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης ή του DeFi, όπου οι τελικοί χρήστες πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές απευθείας μεταξύ τους χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια, χωρίς να χρειάζονται χρηματοοικονομικοί μεσάζοντες. Είναι μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση της χρηματοοικονομικής υποδομής, σε σύγκριση με τα κεντρικά συστήματα του σήμερα.

Decentralised Finance (DeFi) -Αποκεντρωμένη Οικονομική

Το DeFi είναι ήδη μια αναπτυσσόμενη πραγματικότητα, αν και εκκολαπτόμενη. Τα Crypto tokens αγοράζονται και πωλούνται σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια, χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες για την εκκαθάριση και την καταγραφή της συναλλαγής. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο δανεισμός όπου ο καθένας μπορεί να δανείσει και να δανειστεί απευθείας σε άλλους μέσω μιας ομάδας ρευστότητας που διαχειρίζεται ένα έξυπνο συμβόλαιο.

Το DeFi έχει τη δυνατότητα να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Αντικαθιστώντας τους μεσάζοντες και τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, αυτά τα ανοιχτά δίκτυα κρυπτογράφησης μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης. Όταν εταιρείες όλων των μεγεθών, ακόμη και ιδιώτες, μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υποδομές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο ανταγωνισμό και συμπερίληψη.

Αλλά το DeFi δεν είναι χωρίς κινδύνους και τρωτά σημεία. Αυτά τα ανοιχτά δίκτυα κρυπτογράφησης δεν βρίσκονται στο στάδιο όπου μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης, ασφάλειας και ανθεκτικότητας που απαιτούνται για κρίσιμες υποδομές από τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές. Υπήρξαν ορισμένες δυσάρεστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα: «αστραπιαία δάνεια» που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των τιμών στην αγορά, bots που χρησιμοποιούνται σε προκαταρκτικές συναλλαγές λιανικής. Με την αποκεντρωμένη διακυβέρνηση, ποιον προσεγγίζετε για να ανακτήσετε χαμένους λογαριασμούς ή να αντιστρέψετε τυχαίες μεταφορές χρημάτων;

Τα υπάρχοντα ρυθμιστικά πλαίσια θα πρέπει να προσαρμοστούν εάν το DeFi γίνει πραγματικότητα. Οι κανονισμοί που έχουν δημιουργηθεί για τη διαχείριση κινδύνων σε έναν κόσμο διαμεσολαβητών είναι ακατάλληλοι όταν οι μεσάζοντες αντικαθίστανται από έξυπνα συμβόλαια. Η επιβολή είναι πιο δύσκολη όταν ο έλεγχος ή η διακυβέρνηση είναι διασκορπισμένη σε όλο το blockchain.
Η MAS θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του Web 3.0 και του DeFi, θα εμβαθύνουμε την κατανόησή μας και θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα οφέλη διαχειριζόμενη τους κινδύνους. Θα συνεργαστούμε τόσο με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο όσο και με το ευρύτερο οικοσύστημα για να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Θα είναι ένα ταξίδι μάθησης.

Regulatory Sandbox Plus

Και ποιος καλύτερος τρόπος για να μάθετε από τον πειραματισμό; Θα διευκολύνουμε τα πειράματα για την καινοτομία blockchain και DeFi μέσω ρυθμιστικών sandboxes. Πριν από πέντε χρόνια, η MAS παρουσίασε το FinTech Regulatory Sandbox, για να υποστηρίξει ζωντανό πειραματισμό τεχνολογικών καινοτομιών. Πριν από δύο χρόνια, το βελτιώσαμε με το Sandbox Express, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ξεκινήσουν πιο γρήγορα τις δοκιμές αγοράς δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου σε ένα προκαθορισμένο περιβάλλον.

Η MAS θα ενισχύσει το ρυθμιστικό sandbox της με το Sandbox Plus. Θα διευρύνουμε τη συμμετοχή στους πρώτους χρήστες της τεχνολογίας, εκτός από τους πρώτους κινητήρες. Θα παρέχουμε οικονομικές επιχορηγήσεις στους πρώτους φορείς καινοτομίας, για να υποστηρίξουμε την τεχνολογία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανάπτυξη της αγοράς τους. Θα εγγράψουμε τους επιλέξιμους αιτούντες στο Deal Fridays, ένα πρόγραμμα που διοργανώνεται από κοινού από τη MAS και την Enterprise Singapore, όπου θα αποκτήσουν πρόσβαση στην κοινότητα των επενδυτών.

Conclusion

Το μέλλον του Χρήματος, των Οικονομικών και του Διαδικτύου θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις οικονομίες και τις κοινωνίες. Είναι σημαντικό οι δημόσιες αρχές και οι οικονομικές και τεχνολογικές κοινότητες να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν αυτό το μέλλον, έτσι ώστε τα χρήματα, τα οικονομικά και το Διαδίκτυο να μπορούν να είναι δυνάμεις για το καλό, βοηθώντας στην επέκταση των οικονομικών ευκαιριών, στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, στην ενίσχυση της σταθερότητας και στην προστασία του πλανήτη. Σε τελική ανάλυση, τα χρήματα, τα οικονομικά και το Διαδίκτυο πρέπει να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.

Η MAS δεσμεύεται να συνεργαστεί μαζί σας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

>BIS

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE

TOP LINE

Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα mRNA εμβόλια COVID-19 “ξυπνάνε” καρκίνους ή τους κάνουν πιο επιθετικούς
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Kύπριος Επισμηνίας χειριστής ελικοπτέρων πέταξε ξαφνικά στην αιωνιότητα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ζωντανός εάν υπηρετούσε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις