kourdistoportocali.comMagazineBhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;

Η χώρα της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας

Στις 7 Ιανουαρίου, ένας 34χρονος άνδρας που είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα του Bhutan , το Thimphu, με προϋπάρχοντα προβλήματα στο ήπαρ και στα νεφρά πέθανε από την COVID-19. Ήταν ο πρώτος θάνατος της χώρας από τον κοροναϊό. Όχι ο πρώτος θάνατος εκείνη την ημέρα, εκείνη την εβδομάδα ή εκείνος ο μήνας: ο πρώτος θάνατος κοροναϊού από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

By Madeline Drexler

Πώς είναι αυτό δυνατόν? Από τότε που το μυθιστόρημα κορανοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά περισσότερο από ένα χρόνο πριν, τα συστήματα υγείας σε πλούσιες και φτωχές χώρες πλησίασαν στην κατάρρευση, οικονομίες παγκοσμίως έχουν καταστραφεί, εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Πώς το Μπουτάν – ένα μικρό, φτωχό έθνος γνωστό για την πολιτική καθοδήγησης της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας (σε αντίθεση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν), που εξισορροπεί την οικονομική ανάπτυξη με τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τις πολιτιστικές αξίες – κατάφερε έναν τέτοιο άθλο; Και τι μπορούμε να μάθουμε εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν χειριστεί τόσο τραγικά την κρίση, από την επιτυχία του;

Στην πραγματικότητα, τι μπορούν να μάθουν οι Η.Π.Α. και οι άλλες πλούσιες χώρες από τη σειρά των ομόλογων τους χωρίς πόρους εθνών που έχουν ξεπεράσει καλύτερα την πανδημία του κοραναϊού, ακόμα κι αν αυτά τα έθνη δεν έχουν επιτύχει τα εντυπωσιακά στατιστικά του Μπουτάν; Χώρες όπως το Βιετνάμ, το οποίο έχει καταγράψει μέχρι τώρα μόνο 35 θανάτους, η Ρουάντα, με 226, η Σενεγάλη, με 700, και πολλές άλλες διαπραγματεύθηκαν την κρίση πολύ πιο ομαλά από ότι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Αυτά τα έθνη προσφέρουν πολλά μαθήματα, από τη σημασία της προσεκτικής ηγεσίας, την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα έχουν αρκετές παροχές και οικονομικά μέσα για να ακολουθήσουν την καθοδήγηση για τη δημόσια υγεία και την κοινή κατανόηση ότι τα άτομα και οι κοινότητες πρέπει να θυσιάσουν για να προστατεύσουν την ευημερία όλων: στοιχεία που λείπουν απόλυτα από τις ΗΠΑ
Η Αμερική έχει «το καλύτερο σύστημα ιατρικής διάσωσης στον κόσμο – έχουμε απίστευτες ΜΕΘ», μου είπε ο Asaf Bitton, εκτελεστικός διευθυντής της Ariadne Labs, ένα κέντρο καινοτομίας στα συστήματα υγείας που εδρεύει στη Βοστώνη.

Όμως, είπε, έχουμε παραμελήσει την εστίαση της δημόσιας υγείας στην πρόληψη, την οποία κοινωνικά συνεκτικές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουν, γιατί μια επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα θα τις κατατροπώσει.

«Οι άνθρωποι λένε ότι η καταστροφή της COVID στην Αμερική αφορούσε την άρνηση της επιστήμης. Αλλά για αυτό που δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε είναι το κοινωνικό σύμφωνο που θα χρειαζόμασταν για να κάνουμε οδυνηρές επιλογές μαζί ενωμένοι, για το συλλογικό καλό », πρόσθεσε ο Bitton. “Δεν ξέρω αν, αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ, μπορούμε να κάνουμε εύκολες ή αποτελεσματικές συζητήσεις για ένα κοινό αγαθό. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε. ”
Κατά τη διάρκεια τριών ταξιδιών στο Μπουτάν από το 2012, μια λέξη που άκουσα αμέτρητες φορές ήταν ανθεκτικότητα. Υπονοούσε το γεγονός ότι το Μπουτάν δεν έχει αποικιστεί ποτέ, καθώς και στην ικανότητα του λαού του να αντέχει κακουχίες και να κάνει θυσίες. Η ανθεκτικότητα, που ήρθα να μάθω, είναι ο πυρήνας της εθνικής ταυτότητας.

Αυτό είχε σημασία όταν ο κοροναϊός άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του προηγούμενου έτους. Εκείνη την εποχή, το Μπουτάν έμοιαζε με ώριμο στόχο. Είχε μόνο 337 γιατρούς για πληθυσμό περίπου 760.000 – λιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης αναλογίας γιατρών για τον κόσμο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – και μόνο ένας από αυτούς τους γιατρούς είχε προηγούμενη εκπαίδευση στην εντατική θεραπεία. Είχε μόλις 3.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ένα μηχάνημα PCR για τα τεστ δειγμάτων ιών. Ήταν στον κατάλογο των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών των Ηνωμένων Εθνών, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 3,412 $. Και ενώ τα βόρεια σύνορά του με την Κίνα είχαν κλείσει για δεκαετίες, μοιραζόταν ένα επισφαλές σύνορο 435 μιλίων με την Ινδία, η οποία έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων στον κόσμο και τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό αναφερόμενων θανάτων.

Ωστόσο, από τον πρώτο σήμα συναγερμού, το Μπουτάν κινήθηκε γρήγορα και έξυπνα, οι ενέργειές του ριζωμένες στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Κίνα ανέφερε για πρώτη φορά στον ΠΟΥ έναν ξέσπασμα πνευμονίας άγνωστης αιτίας. Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, το Μπουτάν είχε αρχίσει να καταρτίζει το Εθνικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης και στις 15 Ιανουαρίου, άρχισε να εξετάζει συμπτώματα αναπνευστικών παθήσεων και χρησιμοποίησε σάρωση με θερμόμετρα υπέρυθρων για πυρετό στο διεθνές αεροδρόμιο και σε άλλα σημεία εισόδου.
Γύρω στα μεσάνυχτα στις 6 Μαρτίου, το Μπουτάν επιβεβαίωσε το πρώτο του κρούσμα COVID-19: έναν 76χρονο Αμερικανό τουρίστα. Έξι ώρες και 18 λεπτά αργότερα, περίπου 300 πιθανές επαφές και επαφές επαφών, εντοπίστηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα. «Πρέπει να ήταν ένα ρεκόρ», δήλωσε η υπουργός Υγείας Dechen Wangmo – ένας ευθύς επιδημιολόγος που έχει σπουδάσει στο Yale – στην εθνική εφημερίδα Kuensel, με εμφανή υπερηφάνεια. Μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, ο ασθενής αναμενόταν να πεθάνει, αλλά επέζησε. Σύμφωνα με ένα άρθρο στη The Washington Post, οι γιατροί του στο Μέριλαντ του είπαν: «Ό, τι κι αν έκαναν στο Μπουτάν, έσωσαν πιθανώς τη ζωή σας».

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Μπουτάν άρχισε επίσης να εκδίδει σαφείς, συνοπτικές καθημερινές ενημερώσεις και να μοιράζει αριθμούς βοήθειας. Απαγόρευσε τους τουρίστες, έκλεισε σχολεία και δημόσια ιδρύματα, έκλεισε γυμναστήρια και κινηματογράφους, άρχισε τις ευέλικτες ώρες εργασίας και ζητούσε αδιάκοπα μάσκες προσώπου, υγιεινή χεριών και σωματική απόσταση. Στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ θεώρησε αργά την COVID-19 ως πανδημία. Πέντε ημέρες αργότερα, το Μπουτάν καθιέρωσε υποχρεωτική καραντίνα για όλους τους κατοίκους του Μπουτάν με πιθανή έκθεση στον ιό – συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων ομογενών που επιβιβάστηκαν σε ναυλωμένα αεροπλάνα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους – και εξασφάλισε κάθε πτυχή, όπως δωρεάν διαμονή και γεύματα σε ξενοδοχεία τουριστικού επιπέδου. Απομόνωσε όλα τα θετικά κρούσματα, ακόμη και εκείνα που ήταν ασυμπτωματικά, σε ιατρικές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε τα πρώιμα συμπτώματα να μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αμέσως και παρείχε ψυχολογικές συμβουλές σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και απομόνωση.

Το Μπουτάν προχώρησε και παραπέρα. Στα τέλη Μαρτίου, αξιωματούχοι υγείας παρέτειναν την υποχρεωτική καραντίνα από 14 σε 21 ημέρες – μια ολόκληρη εβδομάδα περισσότερο από ό, τι συνέστησε (και εξακολουθεί να συστήνει) ο ΠΟΥ. Το σκεπτικό: Μια καραντίνα 14 ημερών αφήνει περίπου 11 τοις εκατό πιθανότητα ότι, μετά την απελευθέρωσή του, ένα άτομο θα μπορούσε ακόμα να επωάζει τη μόλυνση και τελικά να τη μεταδώσει. Το εκτεταμένο πρόγραμμα δοκιμών του Μπουτάν για άτομα σε καραντίνα, πρόσθεσε ο Wangmo σε συνέντευξη τύπου, ήταν «ένας χρυσός κανόνας»

Ενώ ο Πρόεδρος Donald Trump αντιπολιτευόταν την παρακολούθηση του κορανοϊού, το Μπουτάν ξεκινούσε ένα τεράστιο πρόγραμμα δοκιμών και ανίχνευσης και δημιουργούσε μια εφαρμογή εντοπισμού επαφών. Το περασμένο φθινόπωρο, το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε μια πρωτοβουλία πρόληψης με την ονομασία “Our Gyenkhu” – “Η ευθύνη μας” – χρησιμοποιώντας την επιρροή ηθοποιών, εικαστικών καλλιτεχνών, bloggers και αθλητικών προσωπικοτήτων. Όταν, τον Αύγουστο, μια 27χρονη γυναίκα έγινε η πρώτη κάτοικος του Μπουτάν στη χώρα που βρέθηκε θετική σε τεστ για την COVID-19 εκτός καραντίνας, ακολούθησε ένα εθνικό lockdown τριών εβδομάδων, με την κυβέρνηση να αυξάνει τα τεστ και τον εντοπισμό ακόμη περισσότερο, και άρχισε την παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών προϊόντων σε κάθε νοικοκυριό στη χώρα. Τον Δεκέμβριο, όταν μια κλινική γρίπης στο Thimphu εξελίχθηκε στην πρώτη περίπτωση μετάδοσης στην κοινότητας από το καλοκαίρι, το έθνος μπήκε ξανά σε αυστηρό lockdown – και πάλι, επικράτησε μια εκστρατεία πλήρους ισχύος ενάντια στον ιό, ο οποίος είχε εξαφανιστεί προς το παρόν.
Σε συνδυασμό με αυτήν την αυστηρή ανταπόκριση στη δημόσια υγεία οι πολίτες έδειξαν απίστευτη συμπόνια σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Τον Απρίλιο, ο Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (στη κεντρική photo με τη σύζυγό του) ξεκίνησε ένα ταμείο βοήθειας που έχει μέχρι τώρα χορηγήσει 19 εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας σε περισσότερους από 34.000 Μπουτανέζους, των οποίων τα προς το ζην έχουν πληγεί από την πανδημία, ένα πρόγραμμα που παρατάθηκε μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα παν-κρατικό μητρώο για ευάλωτους πολίτες και έχει στείλει πακέτα φροντίδας που περιέχουν απολυμαντικά χεριών, βιταμίνες και άλλα αντικείμενα σε περισσότερους από 51.000 Μπουτανέζους άνω των 60 ετών.

Η βασίλισσα μητέρα απευθύνθηκε ειλικρινά στο έθνος, καλώντας τις αρχές να διασφαλίσουν τις υπηρεσίες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, τη φροντίδα υγείας των μητέρων, των νεογέννητων και των παιδιών και υπηρεσίες για τη βία που βασίζονται στο φύλο, τις οποίες θεώρησε «απαραίτητες». Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν για να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ενταχθούν στο εθνικό σώμα εθελοντών με τις πορτοκαλί στολές γνωστού ως DeSuung. Η μοναστική κοινότητα του Μπουτάν – με μεγάλη επιρροή σε έναν βουδιστικό και σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακό πολιτισμό – όχι μόνο ενίσχυσε έντονα τα μηνύματα δημόσιας υγείας αλλά επίσης προσευχόταν καθημερινά για την ευημερία όλων των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο των Μπουτανέζων.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υιοθέτησαν το ίδιο μοντέλο αλτρουισμού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού lockdown της χώρας, η Wangmo, υπουργός Υγείας, κοιμόταν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου για εβδομάδες, μακριά από τον νεαρό γιο της.

Ο πρωθυπουργός Lotay Tshering-photo, ένας αξιοσέβαστος γιατρός συνέχισε να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις τα Σάββατα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της κρίσης, κοιμόταν κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του lockdown σε ένα κάθισμα κοντά στο παράθυρο στο γραφείο του – μια φωτογραφία στην εφημερίδα The Bhutanese έδειξε τις κουβέρτες του προσωρινού κρεβατιού του και μια σιδερώστρα να στέκεται κοντά. Τα μέλη του Κοινοβουλίου παραιτήθηκαν ενός μηνός μισθούς για την προσπάθεια ανταπόκρισης· οι ξενοδόχοι προσέφεραν τα ακίνητά τους ως δωρεάν εγκαταστάσεις καραντίνας. οι αγρότες δώρισαν καλλιέργειες. Όταν τα φώτα στα γραφεία του Υπουργείου Υγείας ήταν αναμμένα όλη τη νύχτα, οι ντόπιοι έφερναν ζεστό τσάι με γάλα και σπιτικό ema datshi – καυτό τσίλι και τυρί, το εθνικό πιάτο.
«Έχω διαμαρτυρηθεί για το« σύνδρομο μικρής κοινωνίας »και για το πόσο ασφυκτικό μπορεί να γίνει. Πιστεύω όμως ότι αυτή η εγγύτητα μας κράτησε μαζί », μου είπε ο Namgay Zam, εξέχων δημοσιογράφος στο Μπουτάν. «Δεν νομίζω ότι καμία άλλη χώρα μπορεί να πει ότι οι ηγέτες και οι απλοί άνθρωποι χαίρουν τέτοιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την επιτυχία του Μπουτάν. ”

Ενώ το Μπουτάν μπορεί να είναι πολιτιστικά μοναδικό, η εμπειρία του προσφέρει πολλά μαθήματα για εύπορα έθνη.
Κατ ‘αρχάς, να ελπίζετε ότι είστε τυχεροί και οι ηγέτες της χώρας σας ξέρουν τι τους γίνεται και τι πρέπει να κάνουν. Το Μπουτάν είχε έξυπνη και πρακτική καθοδήγηση που ο κόσμος εμπιστευόταν από τον βασιλιά του, του οποίου η ηθική εξουσία έχει μεγάλο βάρος. Είπε ρητά στους κυβερνητικούς ηγέτες ότι ακόμη και ένας θάνατος από την COVID-19 θα ήταν υπερβολικός για ένα μικρό έθνος που θεωρεί τον εαυτό του ως οικογένεια, πίεσε αξιωματούχους για λεπτομερή σχέδια που καλύπτουν κάθε πιθανό πανδημικό σενάριο και έκανε πολλά ταξίδια στις πρώτες γραμμές, ενθαρρύνοντας εργαζόμενους στην υγεία, εθελοντές και άλλους. Ο κρίσιμος ρόλος του παράκαμψε επίσης κάθε πολιτικό παιχνίδι· στο Μπουτάν, η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο ένωσε τις δυνάμεις της με το κυβερνών κόμμα.

Δεύτερον, επενδύστε στην ετοιμότητα. Το Μπουτάν δημιούργησε ένα κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης υγείας και ένα κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ το 2018, και είχε επίσης επενδύσει σε σκηνές ιατρικών καταυλισμών, αρχικά πιστεύοντας ότι θα αναπτυχθούν σε ζώνες ανακούφισης από καταστροφές· οι σκηνές επανατοποθετήθηκαν για έλεγχο και θεραπεία ασθενών με αναπνευστικά συμπτώματα. Το 2019, η χώρα αναβάθμισε το εργαστήριο Royal Center for Disease Control, εξοπλίζοντας το για να χειριστεί όχι μόνο νέους και θανατηφόρους ιούς της γρίπης που ήταν στον ορίζοντα, αλλά και SARS-CoV-2. Πιο συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2019, ο ΠΟΥ και το υπουργείο Υγείας του Μπουτάν πραγματοποίησαν προσομοίωση στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Το σενάριο: ένας επιβάτης που φτάνει από το εξωτερικό με υποψία μόλυνσης που προκαλείται από ένα νέο στέλεχος κοροναϊού. Όλα αυτά τα μέτρα αντικατοπτρίζουν αυτό που βλέπει ο Bitton ως μια δυναμική αυτογνωσία σε όλο το σύστημα. «Θα μπορούσατε να το ονομάσετε ταπεινότητα. θα μπορούσατε να το ονομάσετε περιέργεια », είπε. “Αυτή είναι η ιδέα, wow, έχουμε πολλά να μάθουμε.

Τρίτον, ενεργήστε γρήγορα και αγοράστε χρόνο. «Οι χώρες που ανταποκρίθηκαν νωρίς και πριν εδραιωθεί ο ιός –ιδίως, πριν φτάσουν στους ευάλωτους πληθυσμούς– φαίνεται να τα έχουν καταφέρει καλύτερα», μου είπε η Jennifer Nuzzo, ανώτερη μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins. Το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που βασίζεται στην κοινότητα του Μπουτάν είχε σπείρει την έννοια της πρόληψης και η δωρεάν καθολική υγειονομική περίθαλψη και τα τεστ σήμαινε ότι η διοικητική μέριμνα και οι αλυσίδες εφοδιασμού ήταν ήδη σε ισχύ.

Τέταρτον, χρησιμοποιήστε τις υπάρχουσες δυνάμεις. Όταν το Μπουτάν πρόσθεσε πέντε ακόμη μηχανήματα PCR στο απόθεμα του, από ένα μόνο, χρειαζόταν άτομα να συλλέξουν δείγματα και να χειριστούν τις συσκευές. Έτσι, μετέτρεψε τεχνικούς από προγράμματα για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων και εκπαίδευσε φοιτητές πανεπιστημίου. Όταν κατέστη σαφές ότι ένας γιατρός ICU δεν ήταν αρκετός, έδωσε οδηγίες σε άλλους γιατρούς και νοσηλευτές στην κλινική αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων και των πρωτοκόλλων του ΠΟΥ. «Αυτό είναι το μάθημα από το Μπουτάν», μου είπε ο Rui Paulo de Jesus, εκπρόσωπος της ΠΟΥ για τη χώρα. “Χρησιμοποιήστε τους πόρους που έχετε.”
Τέλος, δώστε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ακολουθήσουν την καθοδήγηση για τη δημόσια υγεία παρέχοντας οικονομική και κοινωνική υποστήριξη σε όσους χρειάζονται καραντίνα ή απομόνωση. Η Nuzzo τις αποκαλεί αυτές “κοινωνικές υπηρεσίες”. Ωστόσο, ο Tenzing Lamsang, ένας ερευνητής δημοσιογράφος και συντάκτης του Μπουτάν, πιστεύει ότι ο όρος δεν ανταποκρίνεται στις βαθύτερες τάσεις του Μπουτάν. «Η προσέγγιση του Μπουτάν ως βουδιστικής χώρας, μιας χώρας που εκτιμά την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία, είναι διαφορετική από μια τυπική τεχνοκρατική προσέγγιση», μου είπε, σημειώνοντας ότι το σχέδιο πανδημίας του κάλυπτε «όλες τις πτυχές της ευημερίας».
Άλλες χώρες δείχνουν πολλές από αυτές τις προσεγγίσεις. Η Σενεγάλη ενήργησε νωρίς, εμποδίζοντας τις διεθνείς αφίξεις και επιβάλλοντας περιφερειακούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας και επιχειρήσεων, και εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος μεταξύ των φτωχών μετά από ελάχιστη επιδείνωση της επιδημίας Έμπολα 2014–16 στη Δυτική Αφρική, ενίσχυσε επίσης το προσωπικό για ένα κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και πραγματοποίησε ασκήσεις ετοιμότητας. Η Ρουάντα κάλυψε τη χώρα με τυχαία τεστ και ανίχνευση επαφών, στηριζόμενη στις ίδιες εργαστηριακές τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση περιπτώσεων HIV. Το Βιετνάμ κήρυξε επιδημία την 1η Φεβρουαρίου 2020 και ανέπτυξε τις επαρχιακές του κυβερνήσεις για τον γρήγορο εντοπισμό λοιμώξεων, το κλείσιμο μη απαραίτητων επιχειρήσεων, την επιβολή κοινωνικών αποστάσεων και την παρακολούθηση των συνόρων.
Υπάρχουν σίγουρα πολλές επιφυλάξεις γύρω από την ιδέα να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε τις αξίες του Μπουτάν ή να μεταμοσχεύσουμε τις στρατηγικές του. Όπως επεσήμανε η Nuzzo, τα πολιτικά συστήματα διαφέρουν σημαντικά και οι παραδοχές ενός έθνους ενδέχεται να μην ευδοκιμούν σε ξένα εδάφη. Επιπλέον, η μετάδοση κοραναϊού μπορεί να πάρει άγριες τροπές. Και έως ότου εμβολιαστούν οι Μπουτανέζοι (πλέον έχει εμβολιαστεί πάνω από 60%), το βασίλειο θα πρέπει να παίξει ένα άψογο παιχνίδι συγκράτησης. «Σαν Βουδιστές», εξέφρασε ένα άρθρο του Kuensel τον Σεπτέμβριο, «μαθαίνουμε ότι αυτή η πραγματικότητα αλλάζει κάθε στιγμή»

Προς το παρόν, ωστόσο, το Μπουτάν βοήθησε στον καθορισμό του όρου ανθεκτικότητα σε πανδημίες. «Αυτό που έμαθα από το Μπουτάν είναι ότι μόνο ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να κάνει πολλά για την προστασία της υγείας των ανθρώπων», μου είπε ο de Jesusω. Ο Lamsang συμφώνησε. Η ανθεκτικότητα στην πανδημίας, είπε, προήλθε από «πράγματα που δεν μετράμε κανονικά, όπως το κοινωνικό σας κεφάλαιο και την προθυμία της κοινωνίας να ενωθεί για το κοινό καλό».

Είναι δελεαστικό να απορρίψουμε το Μπουτάν ή άλλες μικρές, κοινοτιστικές (που βασίζονται στη σύνδεση πολίτη και κοινωνίας) χώρες ως άσχετα μοντέλα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σίγουρα, το Μπουτάν δεν είναι παράδεισος. Έχει το μερίδιό του σε άτομα που απέφυγαν την καραντίνα και σε αντιεμβολιαστές, σε «μάσκομαλάκες(που αρνούνται την μάσκα)» και σε «covidiot (covidοηλίθιους=που αρνούνται την ύπαρξη της covid)», τους χλευάζουν στα κοινωνικά μέσα. Και όπως κάθε άλλο έθνος, όταν τελειώσει αυτή η κρίση, θα πρέπει να υπολογίσει μακροχρόνια προβλήματα – ζητήματα όπως η ανεργία των νέων και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά η νίκη του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο να αποτρέψει το χειρότερο της πανδημίας μπορεί να δώσει στο Μπουτάν την αυτοπεποίθηση και την θέληση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτές τις άλλες προκλήσεις – και με τους δικούς του όρους. Εξάλλου, αυτή είναι μια άλλη πτυχή της ανθεκτικότητας: να προχωρήσουμε όταν περάσει η κρίση.

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19
Brandon Smith> Ο πόλεμος είναι ήδη στο κατώφλι μας
Γιατί οι διανομείς δεν πρέπει να πληρώνονται αλλά να πληρώνουν για την απόκτηση της εμπειρίας