kourdistoportocali.comMagazine70 εκατομμύρια για ένα όνειρο

Δημήτρης Μελισσανίδης

70 εκατομμύρια για ένα όνειρο

Στο κάτω κάτω δεν υπάρχουν πολλοί σήμερα που πετάνε 70 εκατομμύρια για ένα όνειρο

Το γήπεδο της ΑΕΚ θα γίνει ο κόσμος να χαλάσει. Με αυτό το πείσμα απαντούσε o Tίγρης σε όλες τις προκλήσεις που πετάγονταν σαν Λερναία Ύδρα στο δρόμο του.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Με το πάθος ενός ανθρώπου που θέλει να κάνει το όνειρό του που είναι ταυτόχρονα το όνειρο εκατομμυρίων φιλάθλων της ΑΕΚ πραγματικότητα.

Θα μπορούσε να μην μπει σ΄αυτή τη περιπέτεια και να κάνει τα λεφτά του πουτάνες, χλιδάτη ζωή, εργαλεία ικανοποίησης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και όχι να μπει στη περιπέτεια να δώσει σάρκα και οστά στο κιτρινόμαυρο όνειρο με διάφορα νούμερα να του βάζουν εμπόδια όντας σε διατεταγμένη υπηρεσία.  Στο κάτω κάτω δεν υπάρχουν πολλοί σήμερα που πετάνε 70 εκατομμύρια για ένα όνειρο.

Ηδη ο Ολυμπιακός για παράδειγμα αναζητεί τρόπο να εξαφανίσει και τα 40 εκατ. των τραπεζικών δανείων.

Ο Μελισσανίδης στη προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να είναι στη Μαγιόρκα, στη Κυανή Ακτή, στο Μάρθας Βινεγιαρντ και να τα ξύνει οδηγώντας ένα από τα αυτοκίνητα του Αλ Καπόνε που έχει στη διάθεσή του.

Αυτό είναι προτιμότερο από το να κάθεται να ασχολείται με κάθε νούμερο Έλληνα πολιτικό  ή να απαντάει στις επιθέσεις που δέχεται καταναλώνοντας ενέργεια που θα μπορούσε να την διοχετεύσει στη καλή ζωή.

Αλλά βλέπεις γύρευε τη διαστροφή είναι αυτή που τον κάνει να υπερασπίζεται ένα όραμα σε καιρούς τόσο φτηνούς, επιδερμικούς, ξεπέτα, σε καιρούς που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τολμούν να έχουν όνειρα και εάν τα έχουν θέλουν να τα κάνουν πραγματικότητα με τα λεφτά των άλλων ή των τραπεζών. Δηλαδή με ξένα κόλλυβα.

Μόνο που αυτός εδώ ο τύπος αποφάσισε να ιδρύσει τον ναό της ΑΕΚ με τέτοιο τρόπο που κανείς να μην μπορεί να πει ότι τον έκανε με λεφτά των άλλων ή με τη βοήθεια του γκουβέρνου.

Λογικά ένας άνθρωπος σαν τον Τίγρη θα έχει γραμμένο εκεί που δεν πιάνει φως το εκάστοτε γκουβέρνο μια και όλοι αυτοί είναι με το χέρι απλωμένο λες και το έβαλαν στο γύψο.

Ο Τίγρης λοιπόν κάνει το όνειρό του για το γήπεδο της ΑΕΚ πραγματικότητα με τον σωστό τρόπο και γι΄αυτό και η σημερινή κυβέρνηση σέβεται τη προσπάθειά του.

Εάν αναζητούσε κανείς μία απάντηση στο τι είναι αυτό που κινεί τον Μελισσανίδη, τι είναι αυτό που τον έβαλε στη διαδικασία να χτίσει το γήπεδο της ΑΕΚ θα πρέπει να ρίξουμε μία ματιά στο DNA του.

Στο αίμα των γονιών, του πατέρα του Ζώρα Μελισσανίδη και της μητέρας του Βέρας.

Οι γονείς του Τίγρη έζησαν μία ζωή βγαλμένη από το Ρεμπέτικο.

Μια ζωή που ο Φίνος προσπάθησε να αποδώσει στις τόσες ταινίες του με τις οποίες μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές.

Ο Ζώρας (Γεώργιος) Μελισσανίδης ήταν ένας Πόντιος ευεργέτης που κληρονόμησε από τον πατέρα του Ιάκωβο τη συμβουλή «όταν έχεις, να δίνεις σ’ εκείνους που δεν έχουν».

Και αυτήν τη συμβουλή την μετέτρεψε σε δόγμα: «Όποιος δίνει σε φτωχό και πεινασμένο, δανείζει στον Θεό».

Έτσι, από τα νεανικά του χρόνια έως την αποδήμησή του μετεβλήθη σε αρωγό των φτωχών και των αδυνάτων από το υστέρημά του-θα γράψει ο Τάσος Κοντογιαννίδης στο σχετικό αφιέρωμα.

Η οικογένειά του καταγόταν από την Τραπεζούντα του Πόντου και υπέστη τέσσερις φορές σκληρούς διωγμούς έως ότου φτάσει στην Ελλάδα το 1937.

Την πρώτη φορά το 1850 από την Τραπεζούντα στο Λερί της Χαλδίας· τη δεύτερη το 1895 από το Λερί στο Κάρς· την τρίτη το 1918 από το Κάρς στον Καύκασο· και μετά από εκεί, το 1937 στην Ελλάδα.

Η μακρά πορεία της οικογένειας Μελισσανίδη από την Τραπεζούντα ως τη Νίκαια

Ο Ζώρας (με αυτό τα όνομα έχει πολιτογραφηθεί στις συνειδήσεις των αμέτρητων φίλων του) γεννήθηκε στο Βλαδικαυκάς το 1920, σ’ ένα στρατόπεδο του τσαρικού στρατού όπου διέμεναν ως πρόσφυγες. Η ζωή ήταν σκληρή και η κατάσταση ρευστή λόγω της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

Ανήσυχο πνεύμα, ο Ζώρας έμαθε να παίζει λύρα (δώρο ενός θείου του – φωτ. αριστερά), αλλά και κάτι άλλο που δεν θα αποτολμούσε κανένας Έλληνας. Στα 16 του χρόνια πήρε άδεια οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου.

Με τη λύρα, παίζοντας σε γάμους και βαπτίσεις, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα. Το 1937 η οικογένεια παίρνει την περιπόθητη άδεια και φεύγει από το Βλαδικαυκάς, μέσω Οδησσού, για την Ελλάδα. Φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά, στη συνέχεια πηγαίνει στη Χαλκίδα, όπου διέμεινε για λίγο, και μετά στην Κατερίνη. Τελικά η πείνα της Κατοχής την φέρνει στη Φλώρινα. Εκεί ο Ζώρας οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε τη δράση του, για την οποία το επίσημο Ελληνικό Κράτος τον επιβράβευσε με αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο για την προσφορά του.

Μετά την Απελευθέρωση, ως στιγματισμένος κομμουνιστής, γνώρισε τη φυλακή και την εξορία στην Τρίπολη.

Η εγκατάστασή του στην Κοκκινιά τον δένει με τον κόσμο της. Οι αγαθοεργίες του δεν έχουν τελειωμό. Δίνει έναν ολόκληρο μισθό του για να χειρουργηθεί το παιδάκι μιας πάμφτωχης Ποντίας στην Κοκκινιά που δεν είχε στον ήλιο μοίρα.

 

Ο Ζώρας με τη Φρειδερίκη

Στην Κοκκινιά όλοι γνώριζαν τη σχολή οδηγών του Ζώρα, και πολλοί οφείλουν την εκμάθηση της οδήγησης σ’ αυτόν. Εκείνο το διάστημα γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τη Βέρα, και αποκτούν τρία παιδιά – τον Δημήτρη, την Όλγα και τον Ιάκωβο. Και σ’ όλα στα ποντιακά γλέντια δίνει το παρών με τις δύο αγάπες του, τη Βέρα και τη λύρα.

Δεν του έλειπαν η τόλμη και το χιούμορ. Για να χτιστεί και να ολοκληρωθεί το Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Νικαίας δεν έδωσε μόνο απλόχερα τον οβολό του, αλλά έκανε κάτι που δεν θα τολμούσε να κάνει κανείς. Σε μια επίσκεψη της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης στη Νίκαια, γονάτισε εμπρός της με τη λύρα κι άρχισε να παίζει έναν όμορφο σκοπό, καθώς εκείνη χόρευε ποντιακά. «Μεγαλειοτάτη τάξτε», της είπε. «Τι θα θέλατε;» τον ρώτησε. «Να χτιστεί και να ολοκληρωθεί η Ποντιακή Στέγη». Την άλλη μέρα, χάρη στην τόλμη του Ζώρα, η Φρειδερίκη έστειλε ένα εκατομμύριο δραχμές! Έτσι, το όνειρο των Ποντίων της Κοκκινιάς έγινε πραγματικότητα.

Όταν έχασε τη σύντροφο της ζωής του, πούλησε το σπίτι τους και με τα χρήματα πήγε στην Παναγία Σουμελά για να χτιστεί στη μνήμη της Βέρας ένας ξενώνας. Παρά τις αντιρρήσεις της μονής και των στελεχών του ιδρύματος να μην διαθέσει ό,τι έχει και δεν έχει, ο Ζώρας επέμεινε κι έτσι το όραμά του έγινε πραγματικότητα.

Περνούσε τα καλοκαίρια στις πλαγιές του Βερμίου, στον ξενώνα που έκτισε, και τα απογεύματα γυρνούσε ένα προς ένα τα ποντιακά χωριά της Μακεδονίας, όπου γνώριζε καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους, συμμετείχε σε παρακάθια και αποκτούσε πολλούς φίλους.

Η ζωή του Ζώρα ήταν συνυφασμένη με τις αγαθοεργίες και την οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών σωματείων που στηρίζουν την παράδοση. Δεκάδες ποντιακοί σύλλογοι, σωματεία και ιδρύματα ενισχύονταν συχνά από τον Ζώρα Μελισσανίδη, με χρήματα που έπαιρνε… δανεικά από τον γιο του Δημήτρη.

Πέθανε στα σκαλιά του Ασκληπιείου Βούλας στις 14 Μαΐου του 2002, καθώς πήγαινε να τον δει ο φίλος του γιατρός Βαγγέλης Ασλανίδης. Στην κηδεία του στη Σουμελά, όπου ετάφη, χιλιάδες συνέρρευσαν για να του πουν το στερνό αντίο, ανάμεσα τους πολλοί που είχαν ευεργετηθεί και κλαίγανε για το χαμό του.

Οι λυράρηδες, που προηγούνται της σορού στην κηδεία του Ζώρα, τραγουδούν το παραδοσιακό «Αφήνω γεια σας, άρχοντες»…

Τα παιδιά του, Δημήτρης και Ιάκωβος, έχτισαν στη μνήμη του το Μελισσανίδειο Ίδρυμα που δεσπόζει στο Ιερό Όρος του Βερμίου, κόστισε πάνω από 5 εκατ. ευρώ και είχε θεμελιώσει ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

 

Το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά

Και να που το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά. Πρόσφατα ο ΟΠΑΠ και η ΠΑΕ ΑΕΚ ένωσαν τις δυνάμεις τους για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο ονομάζεται OPAP ARENA.

Η συμφωνία ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παραβρέθηκαν η διοίκηση του ΟΠΑΠ, σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ, μεγάλες δόξες του ελληνικού αθλητισμού, καθώς και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Καμίλ Ζίγκλερ, Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ, ο Γιαν Κάρας, Acting CEO ΟΠΑΠ, ο Μηνάς Λυσάνδρου, Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕ ΑΕΚ με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία εταιρεία συνδέει το όνομα της με ένα αθλητικό κέντρο.

H OPAP ARENA θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η χωρητικότητα των 32.000 θέσεων κατατάσσει το γήπεδο στη κατηγορία FIFA/UEFA 4* και θα μπορεί να φιλοξενήσει τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων.

Ο ΟΠΑΠ συμβάλλει σημαντικά σε ένα έργο που δημιουργεί μεγάλα οφέλη, σε αθλητικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενισχύοντας τη σύνδεση του αθλητισμού με την κοινωνία.

Γιαν Κάρας, Acting CEO ΟΠΑΠ

O Acting CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, δήλωσε: «Η συμφωνία ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είναι μια κίνηση που ταιριάζει ιδανικά στην ιστορία και το DNA του ΟΠΑΠ. Εδώ και δεκαετίες, ο ΟΠΑΠ είναι ο μεγαλύτερος αρωγός του ελληνικού αθλητισμού, συμβάλλοντας στην εξέλιξη του, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Η συμφωνία ονοματοδοσίας για την OPAP ARENA είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα.

Είναι μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού. Μεταξύ άλλων, ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα των αθλητικών χορηγιών και δημιουργεί σημαντικά οφέλη για την ομάδα, τους αθλητές, τους φιλάθλους και πολλούς κοινωνικούς εταίρους. Προσωπικά, ανυπομονώ να βρεθώ στον πρώτο αγώνα. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια μεγάλη γιορτή και ένα ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό».

Μηνάς Λυσάνδρου, Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕ ΑΕΚ

Ο Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσάνδρου, τόνισε: «H OPAP ARENA δεν αποτελεί απλώς το αποτέλεσμα μίας επιτυχούς εμπορικής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά την αφετηρία μίας στέρεης και πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα πενταετούς συνεργασίας με προοπτική. Άλλωστε, το γεγονός πως το δικαίωμα της ονοματοδοσίας αθλητικών εγκαταστάσεων θεωρείται πλέον σε διεθνές επίπεδο ένα θεμελιώδες συστατικό της σύγχρονης χορηγικής πρακτικής, αποτελεί τρανή απόδειξη, τόσο του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα εγχειρήματος, όσο και του εκτοπίσματος της συνεργασίας που ανακοινώνεται σήμερα.

Η δύναμη της συνέργειας ΑΕΚ και ΟΠΑΠ, δύο τεράστιων μεγεθών, όχι μόνο του αθλητικού γίγνεσθαι, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, είναι η εγγύηση εκτόξευσης του project που ανακοινώνεται σήμερα. Ο σύλλογος της προσφυγιάς, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, βρίσκει και πάλι το σημείο αναφοράς του. Κι όχι σε ένα απλό γήπεδο. Αλλά σε ένα Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, που θωρακίζει το μέλλον του, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η OPAP ARENA θα είναι πολλά περισσότερα από ένα γήπεδο. Και η προσφορά του ΟΠΑΠ μέσω αυτής της συνεργασίας, δεν αφορά μόνο τον Αθλητισμό, αλλά και τον Πολιτισμό».

Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dimand

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand και Project Manager του νέου γηπέδου, Δημήτρης Ανδριόπουλος, σημείωσε: «Το έργο αυτό ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και δύο μήνες. Ο ΟΠΑΠ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που αντιλαμβάνεται την αξία της ονοματοδοσίας ενός γηπέδου. Και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες στον πρωτοποριακό δρόμο που ανοίγει ο ΟΠΑΠ. Σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι ομάδες έχουν αναπτυχθεί μέσα από τις συμφωνίες για αυτά που λέμε name rights. Το γήπεδο της ΑΕΚ θα είναι ένα τοπόσημο που θα αλλάξει με δυναμικό τρόπο όλη την περιοχή.

Βαγγέλης Ασλανίδης, Πρόεδρος ΠΑΕ ΑΕΚ, Σπύρος Φωκάς, Α’ Αντιπρόεδρος ΟΠΑΠ, Μηνάς Λυσάνδρου, Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και Β’ Αντιπρόεδρος ΠΑΕ ΑΕΚ

Και ο ΟΠΑΠ συνδέεται πλέον με αυτό το τοπόσημο. Αυτά πλέον δεν είναι μακρινές συζητήσεις προ επταετίας, σε μερικούς μήνες το έργο θα είναι έτοιμο. Θα είναι ένα καθημερινό σημείο από το οποίο θα περνά η μισή Αθήνα. Θα είναι ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, ανοικτός στην κοινωνία. Δημιουργούμε όλοι, μαζί με τον ΟΠΑΠ ένα έργο που θα αλλάξει τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης. Αξίζει ένας μεγάλος έπαινος στον ΟΠΑΠ για αυτή τη συμφωνία, όπως αξίζουν σε κάθε πρωτοπόρο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία θα επιτρέψει συνέργειες μεταξύ των δύο ισχυρών brands, τόσο σε αθλητικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, μέσω πολλαπλών δράσεων στο νέο γήπεδο.

Μαίρη Βεργέτη, Βοηθός Μάρκετινγκ και υπεύθυνη social media της ΕΠΟ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Τεχνικός Διευθυντής Εθνικών ομάδων, Γιάννης Γκούμας, Προπονητής Εθνικής Ομάδας Ελπίδων, Μιχάλης Βαλκάνης, Βοηθός Προπονητή Εθνικής Ανδρών, Τάκης Φύσσας, Αθλητικός Διευθυντής Εθνικής Ανδρών, Έλλη Μελαχροινίδου, Εμπορική διευθύντρια ΕΠΟ, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος εμπορικού τμήματος ΕΠΟ

Ο χώρος της εκδήλωσης

Ο χώρος της εκδήλωσης

 

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE

TOP LINE

Στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η Ελευθερία της Ευρώπης η οποία δέχεται επίθεση από το Ισλάμ του σκότους
Ο αγχωμένος CEO της Pfizer, ο ψύχραιμος Τούρκος και ο επικεφαλής της Moderna που ξεπούλησε τις μετοχές του
H Σιγκαπούρη, κράτος-υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιστρέφει στα lockdown
Σοκαρισμένος ο διάσημος παρουσιαστής Bill Maher και χιλιάδες άλλοι εμβολιασθέντες καθώς εμφανίζονται θετικοί στον ιό!
To τρομακτικό μυστικό που δεν άντεξε η Μelinda; O Gates το 2015 προανήγγειλε την πανδημία και την ίδια χρονιά επένδυσε σε εμβόλια mRNA
ΣΟΚ στις ΗΠΑ> 8 μέλη των New York Yankees θετικοί στον ιό παρότι είχαν εμβολιασθεί πλήρως!
Global Health Governance μέσω Εμβολίων. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Prem Watsa> Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη
Μεγάλη (εμβολιαστική) μπάλα από τους Στέφανο Μάνο-Διανέλο Γεωργούδη
Γερμανοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν την αιτία της πρόκλησης θρόμβων από τα εμβόλια
Πως τα θύματα του Παιδόφιλου Epstein “ακουμπάνε” τον Φιλάνθρωπο Gates
Επείγουσα προειδοποίηση για την ινδική παραλλαγή κορωνοϊού> 10.000 στα νοσοκομεία μέσα σε ένα μήνα