kourdistoportocali.comFashionΟ Dan Colen αγόρασε μία φάρμα 100 μίλια από το Manhattan για να αποφύγει τη πολύβουη πόλη. Στη συνέχεια ήρθαν τα χρήματα. Δείτε πως...

Sky High Farm Workwear

Ο Dan Colen αγόρασε μία φάρμα 100 μίλια από το Manhattan για να αποφύγει τη πολύβουη πόλη. Στη συνέχεια ήρθαν τα χρήματα. Δείτε πως…

Οι μάρκες μόδας σήμερα προσπαθούν να δίνουν στα ρούχα τους κάποιο μεγαλύτερο κοινωνικό ή περιβαλλοντικό νόημα

Για τους περαστικούς, το Sky High Farm, που βρίσκεται περίπου 100 μίλια έξω από τoν αναβρασμό του Manhattan, είναι μια τυπική φάρμα στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Υπάρχουν κτίρια με επικλινείς στέγες που διασκορπίζονται στην έκταση τακτοποιημένες σειρές φυτών που φυτρώνουν στην πλαγιά του λόφου και πρόβατα και αγελάδες που βελάζουν τριγύρω. Το όνομα ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την έκταση των 30 στρέμματα βοσκοτόπων.

Το βουκολικό σκηνικό δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την υψηλή μόδα. Και όμως, στα τέλη Μαρτίου, η ιαπωνική εταιρεία υψηλού σχεδιασμού Comme des Garçons Shirt κυκλοφόρησε μια συνεργασία με τη Sky High Farm Workwear, μια μάρκα ρούχων που γεννήθηκε πρόσφατα από αυτή τη φάρμα. Και δεν είναι η μόνη συνεργασία μόδας που έχει αναπτυχθεί με τη παρακείμενη σειρά ρούχων της φάρμας. Τους επόμενους μήνες, η μάρκα ένδυσης θα αναπτύξει συνεργασίες με τον Balenciaga, τον παριζιάνικο οίκο μόδας, καθώς και με την Denim Tears, τη μάρκα που διευθύνει η Supreme creative director Tremaine Emory.

Κάποιο πλαίσιο: Το Sky High Farm δεν είναι η συνηθισμένη σας επιχείρηση με κοτόπουλα και σπόρους. Ιδρύθηκε το 2012 από τον blue-chip καλλιτέχνη Dan Colen, ο οποίος είναι γνωστός για τους χαοτικούς καμβάδες του με χρωματικές ραβδώσεις. Ο κύριος Colen – κάποτε γνωστός ως «κακό παιδί» της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης – αγόρασε το κομμάτι της γης αρχικά ως μια απλή απόδραση από την πόλη. «Όταν αγόρασα το αγρόκτημα, ποτέ δεν είχα σκεφτεί τη γεωργία», είπε ο κύριος Colen κατά τη διάρκεια του γεύματος τον Μάρτιο

Σιγά-σιγά, ανακάλυψε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί με τη γη ήταν η καλλιέργεια της, αν και ο ίδιος τόνισε ότι είναι ένας «gentleman farmer» του οποίου οι δεξιότητες ξεκινούν και τελειώνουν σχεδόν με το ξεχορτάρισμα. (Τώρα υπάρχει ένα προσωπικό πλήρους απασχόλησης στο αγρόκτημα, με εποχικούς εργάτες να έρχονται τους θερμότερους μήνες.) Ο κ. Colen δεν σκόπευε ποτέ να μετατρέψει τη φάρμα σε μέσο για να κερδίζει χρήματα. Αντίθετα, άρχισε να το βλέπει ως φιλανθρωπικό εγχείρημα: Το 2013, δώρισε την πρώτη του σοδειά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις της περιοχής της Νέας Υόρκης που αντιμετωπίζουν την επισιτιστική ανασφάλεια.

Στην αρχή του ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός 501(c)3, το Sky High Farm τροφοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από δωρεές, αλλά σύντομα η ομάδα άρχισε να συζητά ένα νέο μοντέλο συγκέντρωσης κεφαλαίων: μια κερδοσκοπική σειρά ρούχων.
Η ετικέτα ρούχων εργασίας πέτυχε μερικές απροσδόκητες συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και με τη γαλλική δύναμη της μόδας Balenciaga.

«Μια κερδοσκοπική οντότητα μπορεί να κινηθεί με διαφορετικό ρυθμό και να επιτύχει διαφορετικά πράγματα από μια μη κερδοσκοπική οντότητα», είπε ο κ. Colen, ο οποίος είχε εξαντληθεί από το μοντέλο pass-the-hat που τροφοδοτούσε το 501(c)3 του.

Αυτόν τον Φεβρουάριο, ο Colen κυκλοφόρησε το Sky High Farm Workwear, μια ολοκληρωμένη επωνυμία ένδυσης που διοχετεύει τα έσοδά της απευθείας πίσω στη φάρμα. Η ιδέα είναι απλή: Πουλήστε ένα πουκάμισο και κερδίστε χρήματα για να συνεχίσετε τη φάρμα.

«Μέσω της δέσμευσης που έχει ένας πελάτης με το προϊόν, μπορεί ουσιαστικά να γίνει υποστηρικτής της δουλειάς και του μηνύματος», δήλωσε η Daphne Seybold, συν-CEO και συνιδρυτής της Sky High, η οποία εντάχθηκε το 2021 και προηγουμένως πέρασε 15 χρόνια ως ο επικεφαλής επικοινωνίας για την αυτοκρατορία μόδας Comme des Garçons.

Τα ρούχα ήταν το λογικό μέσο για την εταιρεία, επειδή είναι κάτι που οι άνθρωποι αγοράζουν εύκολα είπε ο κ. Colen: «Πρέπει να αγοράσεις ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ούτως ή άλλως» και κάνει διπλό καθήκον ως μάρκετινγκ για τη φάρμα.

Τα κομμάτια της συνεργασίας του Balenciaga είναι τυπωμένα σε μεταξοτυπία με φωτογραφίες του Ryan McGinley των ζώων της φάρμας, όπως ένα κατάλευκο αρνί και ένας κόκορας, ενώ τα σχέδια του πουκάμισου Comme des Garçons περιείχαν το φιλανθρωπικό μανιφέστο της Sky High Farm Workwear τυπωμένο με κεφαλαία γράμματα στο πίσω μέρος. Όταν συναντηθήκαμε, ο κύριος Colen φορούσε ένα από τα τζιν μπουφάν της εταιρείας του, ραμμένο με το λογότυπο της φάρμας (σχεδιασμένο από την καλλιτέχνιδα Joana Avillez).

Τα συχνά περίτεχνα ρούχα μπορεί να είναι αρκετά ακριβά.

Όταν φοριέται, το Sky High Farm Workwear έχει παρόμοια γοητεία, ας πούμε, με μια τσάντα τσάντας NPR: σηματοδοτεί σε όσους γνωρίζουν ότι ενδιαφέρεστε για κοινωνικά ζητήματα. Οι μάρκες μόδας σήμερα προσπαθούν πάντα να δίνουν στα ρούχα τους κάποιο μεγαλύτερο κοινωνικό ή περιβαλλοντικό νόημα—θα πουλήσουν κουκούλα  με το λογότυπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ή θα διαλαλούν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο βαμβάκι. Αλλά η ετικέτα του κ. Colen επαναλαμβάνει αυτά τα βήματα: η φιλανθρωπική οργάνωση ήρθε πρώτη και η σειρά ρούχων ήρθε δεύτερη.

Σε αντίθεση με αυτό το NPR tote, η σειρά ρούχων – η οποία παράγεται σε συνεργασία με την εταιρεία Dover Street Market στο Παρίσι – είναι ακριβή. Περιλαμβάνει ζακέτες από ανακυκλωμένο κασμίρ 746 δολαρίων και εύσωμα μπουφάν εργασίας 536 δολαρίων τύπου Dickies τα οποία πωλούνται σε απαιτητικές μπουτίκ όπως το Notre Shop στο Σικάγο και το Montreal’s Ssense. Χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες, το ζευγάρι σημείωσε ότι τους επόμενους μήνες θα προσφέρει «μια πιο προσιτή γκάμα τιμών» με σκοπό να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό.

Για τους καταναλωτές, η φιλανθρωπική αποστολή μπορεί να είναι ένα γλυκαντικό που επικυρώνει μια δαπανηρή αγορά. «Μου αρέσει η ιδέα να αξιοποιήσω μια διαφορετική οικονομία για να συγκεντρώσω κεφάλαια για κάτι που πιθανώς δυσκολεύεται να συγκεντρώσει χρήματα», είπε ο Zach Pollakoff, 37 ετών, παραγωγός σε εταιρεία μέσων ενημέρωσης στο Charlotte, Vt., ο οποίος αγόρασε ένα κεντημένο κουμπί 198 $ – επάνω πουκάμισο την ημέρα που κυκλοφόρησε στον ιστότοπο της Sky High Farm Workwear.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE FASHION