kourdistoportocali.comNews DeskWall Street Journal> Ο κορυφαίος νέος σκακιστής, Hans Mok Niemann, φέρεται να έκλεψε πάνω από 100 φορές σε τουρνουά

Σοκ στον σκακιστικό κόσμο

Wall Street Journal> Ο κορυφαίος νέος σκακιστής, Hans Mok Niemann, φέρεται να έκλεψε πάνω από 100 φορές σε τουρνουά

Ο Niemann παραδέχτηκε ιδιωτικά στο Chess.com ότι εξαπάτησε σε πολλές περιπτώσεις με αποτέλεσμα να του απαγορεύσουν την είσοδο στον ιστότοπο

Ο νεαρός Αμερικανός Grandmaster (απονέμεται σε σκακιστές παγκοσμίου κλάσεως από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία) Hans Mok Niemann φέρεται να έκλεψε πάνω από 100 φορές στην επαγγελματική του καριέρα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Αναφορά 72 σελίδων από το Chess.com υποστηρίζει ότι ο Niemann παραβίασε τους κανόνες σε τουρνουά το 2020, σημειώνοντας «πολλά αξιοσημείωτα στοιχεία και ασυνήθιστα μοτίβα παιχνιδιού στην πορεία του ως παίκτης». Στο έγγραφο, το οποίο ήρθε στην κατοχή της Wall Street Journal, σημειώνεται επίσης ότι ο Niemann παραδέχτηκε ιδιωτικά στο Chess.com ότι εξαπάτησε σε πολλές περιπτώσεις με αποτέλεσμα να του απαγορεύσουν την είσοδο στον ιστότοπο. Σε πολλά από τα τουρνουά του Chess.com, όπως αναφέρεται, ο Niemann εξαπάτησε αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Η αναφορά έρχεται αφότου ο Niemann έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο, όταν ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο 31 ετών Magnus Carlsen ανέφερε ότι είναι απατεώνας, με βάση ισχυρισμούς από φήμες ότι ο 19χρονος χρησιμοποιούσε δονούμενες πρωκτικές χάντρες για να μπορεί να επικοινωνεί με τον προπονητή του. Ο Niemann αρνήθηκε με οργή τις κατηγορίες, λέγοντας ότι εξαπάτησε μόνο δύο φορές στη ζωή του, σε ηλικία 12 και 16 ετών και ότι εξαιτίας των δύο αυτών παραβάσεων διακατέχεται από τις μεγαλύτερες τύψεις της ζωής του.

Η αναφορά του Chess.com επικεντρώθηκε μόνο στα διαδικτυακά παιχνίδια του Niemann και δεν ασχολήθηκε με την ακεραιότητα του παιχνιδιού του πάνω από τη σκακιέρα. «Εκτός από το διαδικτυακό του παιχνίδι, ο Hans είναι ο ταχύτερα ανερχόμενος κορυφαίος παίκτης στο κλασικό σκάκι στη σύγχρονη ιστορία», αναφέρεται στην έκθεση. «Έχοντας σαν βάση καθαρά τη βαθμολογία, ο Hans πρέπει να ταξινομηθεί ως μέλος της ομάδας των κορυφαίων νεαρών παικτών. Αν και δεν αμφιβάλλουμε ότι είναι ταλαντούχος, σημειώνουμε ότι τα αποτελέσματά του είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτα».

Ο Niemann δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα ευρήματα της έκθεσης.

Σε μια επιστολή που εξηγούσε την αποβολή του Niemann από το site, ο επικεφαλής σκακιστής του Chess.com, Danny Rensch, περιέγραψε «κατάφωρη εξαπάτηση» εναντίον ορισμένων από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου. «Υπήρχαν πάντα σοβαρές ανησυχίες για το πόσο ανεξέλεγκτη ήταν η εξαπάτησή όσον αφορά τα έπαθλα», ανέφερε ο Rencsh στην επιστολή.

Επιμένοντας στον ισχυρισμό περί πρωκτικών σφαιριδίων, ο Rensch ισχυρίζεται ότι Niemann συμβουλεύονταν έναν υπολογιστή για τις κινήσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που μεταδόθηκε ζωντανά στον ιστότοπο. «Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ισχυρά στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν καθεμία από αυτές τις παραπάνω περιπτώσεις», έγραψε ο Rensch, περιγράφοντας στη συνέχεια πώς κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής ο Niemann φαινόταν να κοιτάζει σε μια ξεχωριστή οθόνη τις ίδιες στιγμές που έκανε τις ύποπτες σκακιστικές κινήσεις.

Το Chess.com μπορεί να χρησιμοποιεί τα στατιστικά του δεδομένα σχετικά με τις ιστορικές επιδόσεις των παικτών για να προσδιορίσει εάν παίζουν με τρόπο που είναι χαρακτηριστικός του εαυτού τους και μπορεί να συγκρίνει κινήσεις με εκείνες που θα ήθελε ένας υπολογιστής σκακιού προκειμένου να αποδειχθεί κάποια εξαπάτηση. Η αναφορά σημειώνει ότι τα μέτρα που χρησιμοποιεί ο ιστότοπος έχουν πιάσει δεκάδες κορυφαίους παίκτες του παιχνιδιού στην πράξη της εξαπάτησης.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της 19ης Σεπτεμβρίου εναντίον του Niemann, ο Carlsen -αυτή τη στιγμή στο νούμερο 1 του κόσμου- παραιτήθηκε μετά από μία κίνηση, λέγοντας ότι αρνήθηκε να παίξει εναντίον του φερόμενου ως απατεώνα προκειμένου να διατηρήσει υψηλά την αξιοποστία του Σκακιού. «Γνωρίζω ότι οι ενέργειές μου έχουν απογοητεύσει πολλούς στην κοινότητα», ανέφερε ο Carlsen σε δήλωση του. «Είμαι απογοητευμένος. Θέλω να παίζω σκάκι. Θέλω να συνεχίσω να παίζω σκάκι στο υψηλότερο επίπεδο στις καλύτερες διοργανώσεις». «Πιστεύω ότι η εξαπάτηση στο σκάκι είναι σοβαρή υπόθεση και μια υπαρξιακή απειλή για το παιχνίδι».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK