kourdistoportocali.comNews DeskΒΟΜΒΑ> Η Έκθεση των Ρεπουμπλικανών αφήνει να εννοηθεί ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε εξαπολυθεί στη Wuhan ενόψει των Παγκόσμιων Αγώνων Στρατιωτικών!

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

ΒΟΜΒΑ> Η Έκθεση των Ρεπουμπλικανών αφήνει να εννοηθεί ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε εξαπολυθεί στη Wuhan ενόψει των Παγκόσμιων Αγώνων Στρατιωτικών!

Άρθρο γνώμης πρώην συνεργάτη του Ιδρύματος Gates υποστηρίζει ότι ο τρέχον εμβολιασμός χαλυβδώνει τις μεταλλάξεις!

Καθώς το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων πέταξε χθες στην παγκόσμια κοινότητα μία πυρηνική βόμβα καθώς  μελέτη για  την προέλευση της πανδημίας εμφάνισε ασθενείς στη πόλη της Wuhan της Κίνας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 συνδέοντας την μετατροπή της σε πανδημία μέσω της διοργάνωσης των Παγκοσμίων Αγώνων των Στρατιωτικών (αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε τοFOXnews) άφησε να εννοηθεί ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε εξαπολυθεί στην ανθρωπότητα με τους “δράστες” να έχουν συνειδητά χρησιμοποιήσει τους συγεκριμένους αγώνες στους οποίους συμμετείχαν πάνω από 10.000 στρατιωτικοί-αθλητές από 109 χώρες του κόσμου (ανάμεσά τους και 42 Έλληνες στρατιωτικοί-αθλητές) για την παγκοσμιοποίηση της διασποράς του ιού.

Αθλητές από πολλές χώρες είχαν αναφέρει συμπτώματα κοροναιού αλλά περιέργως τα υπ. Αμυνας των χωρών τους απέφυγαν να τους κάνουν test αντισωμάτων ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν τον ιό με την αστεία δικαιολογία ότι δεν είχε υπάρξει ο ορισμός της ασθένειας πριν τον Ιανουάριο του 2020. Πολλές χώρες δεν έδωσαν καν σημασία στις αναφορές των στρατιωτικών-αθλητών σαν να μην ήθελαν να γνωρίζουν. Υπήρξε μία κατά κάποιο τρόπο παγκοσμιοποιημένη συγκάλυψη των σχετικών συμβάντων.

Ο Josh Rogin θα έγραφε πρόσφατα στην Washington Post>

Τον Οκτώβριο του 2019, περισσότεροι από 9.000 αθλητές από περισσότερες από 100 χώρες ταξίδεψαν στη Wuhan της Κίνας και πολλοί από αυτούς αργότερα αρρώστησαν με συμπτώματα τύπου covid-19. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ πραγματική έρευνα για το αν ο ιός που προκαλεί την covid είχε ήδη εξαπλωθεί στους Παγκόσμιους Αγώνες του Στρατιωτικών Αγώνων της Wuhan. Τώρα, πολλοί Γερουσιαστές και Αντιπρόσωποι στη Βουλή των ΗΠΑ απαιτούν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει τον έλεγχο.

Οι Παγκόσμιοι Στρατιωτικοί Αγώνες, που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι σαν τους Ολυμπιακούς για αθλητές του στρατού. Οι αγώνες στη Wuhan ήταν οι μεγαλύτεροι στην ιστορία της εκδήλωσης και η κινεζική κυβέρνηση πήγε περίφημα στη διοργάνωση. Η αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε με 280 αθλητές και προσωπικό που εκπροσωπούσαν 17 αθλήματα, από την πάλη έως το γκολφ (Η ομάδα των ΗΠΑ έφερε πίσω το χάλκινο στο τελευταίο αγώνισμα). Κατά τη διάρκεια των αγώνων που κράτησαν δύο εβδομάδες, ωστόσο, πολλοί από τους αθλητές παρατήρησαν ότι κάτι δεν πήγε καλά στην πόλη της Wuhan. Κάποιοι αργότερα το περιέγραψαν ως «πόλη-φάντασμα».

Δείτε ΕΔΩ κατεβάστε και κρατήστε στο Αρχείο σας την Έκθεση των Ρεπουμπλικανών για τη προέλευση του ιού. Σας συνιστούμε στη συνέχεια να αναρωτηθείτε γιατί δεν θα διαβάσετε λέξη γι΄αυτή ούτε στα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ. Κάτι συμβαίνει στο πλανήτη!

 

Καθώς η πανδημία covid-19 έγινε παγκόσμια στις αρχές του 2020, αθλητές από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, αρνήθηκαν δημοσίως ότι είχαν βρει περιπτώσεις τύπου covid-19 από τους αγώνες της Wuhan, με βάση τα συμπτώματά αλλά τον τρόπο με τον οποίο μόλυναν τους αγαπημένους τους.

Στην Ουάσιγκτον, στρατιωτικοί ηγέτες είτε απέρριψαν την ιδέα από την αρχή είτε δεν το γνώριζαν. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν πραγματοποίησε ελέγχους αντισωμάτων ή ανίχνευση ασθενειών σε αυτούς τους χιλιάδες αθλητές. Κανείς δεν προσπάθησε καν να ανακαλύψει εάν τα παιχνίδια στη Wuhan, στην πραγματικότητα, ήταν το πρώτο διεθνές γεγονός εξάπλωσης της πανδημίας.

Εάν ανακαλυφθούν περισσότερα στοιχεία, αυτά θα προστεθούν στο αυξανόμενο πλήθος στοιχείων ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Wuhan ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, μήνες πριν η κινεζική κυβέρνηση το ανακοινώσει στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με αναφορές των ΗΠΑ, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα τον Νοέμβριο του 2019. Το να εξεταστεί το χρονοδιάγραμμα της προέλευσης της πανδημίας είναι ένα κρίσιμο έργο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πραγματοποιήσουν, λέει το Κογκρέσο, ανεξάρτητα από το πού οδηγούν τα δεδομένα.

«Δεδομένων των αναπάντητων ερωτήσεων σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, οι πληροφορίες που αφορούν την υγεία των μελών των υπηρεσιών που συμμετείχαν στους αγώνες του 2019 θα μπορούσαν να παράσχουν βασικά στοιχεία για την κατανόηση της πρώτης εμφάνισης της COVID-19», έγραψε το μέλος του Κογκρέσου Mike Gallagher (R-Wis.)- photo κάτω- σε μια επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και τον στρατηγό Mark A. Milley. «Αυτές οι αναφορές εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αρχικής επιδημίας COVID-19 στη Wuhan», έγραψε ο ίδιος.

Έχει ελέγξει το Πεντάγωνο τα 280 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ για αντισώματα; Έγιναν προσπάθειες για τον εντοπισμό εστιών στις βάσεις στις οποίες επέστρεψαν; Έχει επικοινωνήσει ποτέ ο στρατός των ΗΠΑ με άλλες στρατιωτικές αρχές που συμμετείχαν στα παιχνίδια για να μοιραστούν πληροφορίες ή δεδομένα; Έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτει ο Gallagher στο Πεντάγωνο. Σημείωσε επίσης, ότι ο Robert Redfield, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στη Wuhan τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019 και ότι έχουν προκύψει περισσότερα στοιχεία ότι ο ιός υπήρχε ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο γερουσιαστής Roger Marshall (R-Kan.) έγραψε άλλη επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra σχετικά με αυτό το ζήτημα την Τρίτη, ρωτώντας αν το τμήμα του γνώριζε τυχόν Αμερικανούς αθλητές που αρρώστησαν μετά την επιστροφή από την κινεζική πόλη. Θέλει επίσης να μάθει αν το υπουργείο εξετάζει το ζήτημα ή αν το συζητά με το Υπουργείο Άμυνας.

«Η γειτνίαση των Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων με το [Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan] και οι νέες αναφορές για αθλητές που ενδέχεται να εκτέθηκαν στην COVID-19, ενώ συμμετείχαν στην εκδήλωση, παρουσιάζουν μια ανησυχητική σύμπτωση τη οποία η κυβέρνησή μας πρέπει να ερευνήσει για να καθορίσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα της επιδημίας», έγραψε ο Marshall. «Εάν αυτά τα άτομα εκτέθηκαν τον Οκτώβριο στον ιό, αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περαιτέρω την προέλευση της COVID-19 και να προετοιμαστούμε για μελλοντικά κρούσματα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό της επιστολής. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν γνωρίζει για τις μολύνσεις covid-19 μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων που συμμετείχαν στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες του 2019. Δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μολύνθηκαν άτομα από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ πριν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφάρμοσε στις αρχές του 2020.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις συνεχιζόμενες ερευνητικές προσπάθειες για την προέλευση της COVID-19, έλεγχοι που, φυσικά, θα ωφεληθούν από την τυχόν πλήρη συνεργασία των κινεζικών αρχών για την πλήρη διαφάνεια», είπε.

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει τέτοια αποδεικτικά στοιχεία εφόσον δεν ελέγχθηκαν ποτέ οι αθλητές. Πέντε ανώτεροι αξιωματούχοι από την Εθνική Ασφάλεια της κυβέρνησης Trump μου είπαν ότι κανείς δεν σκέφτηκε καν να τεστάρει τους Αμερικανούς αθλητές που επέστρεψαν από τη Wuhan. Εκείνη την εποχή, σημείωσαν, όλοι πίστευαν και υποστήριζαν ήταν η covid-19 ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2019 και όχι δύο μήνες νωρίτερα.

Το μόνο γεγονός που ανάγκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βάλει στο κάδρο των ερευνών τους Παγκόσμιους Αγώνες της Wuhan ήρθε όταν το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών άρχισε να αναφέρει την εκδήλωση, με δική του προπαγάνδα, τον Μάρτιο του 2020. Οι Κινέζοι ισχυρίστηκαν ότι το προσωπικό του αμερικανικού στρατού μπορεί να έφερε τον ιό στην κινεζική πόλη από το Fort Detrick στο Frederick, MD., όπου εδρεύει το πρόγραμμα βιολογικής έρευνας του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο, αυτό δεν είχε νόημα γιατί το πρώτο ξέσπασμα ήταν στη Wuhan και όχι στο Maryland. Αλλά η ομάδα του Trump δεν το ερεύνησε περισσότερο.

«Γνωρίζαμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορούσε τον αμερικανικό στρατό ότι έφερε την covid στη Wuhan σε εκείνους τους αγώνες, την οποία προφανώς δεν λάβαμε σοβαρά υπόψη και δεν θεωρήσαμε ότι αποτελούσε μία καλή βάση ώστε να προχωρήσουμε περισσότερο», μου είπε ο David Feith, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών. «Στο βαθμό που υπάρχουν τώρα ή υπήρχαν αξιόπιστες αναφορές άρρωστων αθλητών από αυτά τα παιχνίδια, θα πρέπει σίγουρα να τους κυνηγήσουμε και να μάθουμε περισσότερα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εάν η διοίκηση του Biden είναι σοβαρή, καθώς ισχυρίζεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διερεύνησης της προέλευσης της πανδημίας, πρέπει να επιστρέψουμε και να ελέγξουμε όλο το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που βρισκόταν στη Wuhan για αντισώματα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τυχόν εστίες που μπορεί να προέκυψαν από το ταξίδι στους αγώνες. Άλλες χώρες με αθλητές που αρρώστησαν πρέπει να κάνουν το ίδιο. Είναι αλήθεια, ότι ο αριθμός των δεδομένων μπορεί να έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, επειδή τα αντισώματα διαλύονται και η ανίχνευση είναι πιο δύσκολη. Ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσουμε και δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος της πανδημίας είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της προέλευσης της αλλά και για τη σαφέστερη εστίαση στο πεδίο κάλυψης της κινεζικής κυβέρνησης. Η πολιτική δεν έχει σημασία. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

Την ίδια στιγμή ο Geert Vanden Bossche* με μακροσκελές άρθρο γνώμης έρχεται να εξηγήσει γιατί σύμφωνα με τα δικά του επιστημονικά επιχειρήματα η γυμνή επιστημονική αλήθεια είναι ότι ο μαζικός εμβολιασμός οδηγεί σε μια γρήγορη εξελικτική απάντηση του SARS-CoV-2. Δηλαδή ο ιός μέσα από τις μεταλλάξεις βγαίνει όλο και πιο ενισχυμένος. Πρόκειται για ένα σενάριο βιβλικής καταστοφής. Ο συγγραφέας του άρθρου απορεί γιατί οι Υγειονομικές Αρχές δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα προφανή δεδομένα.

Γράφει ο Geert Vanden Bossche*

Η συνεχής άρνηση από τον ΠΟΥ, τους οργανισμούς δημόσιας υγείας και τις κυβερνήσεις των στοιχείων που βασίζονται στην επιστήμη σχετικά με τον τρόπο άμβλυνσης των ήδη καταστροφικών παγκόσμιων και ατομικών συνεπειών αυτής της πανδημίας είναι πέρα ​​από το μυαλό. Ενώ ορισμένοι ιατροί κάνουν τώρα το καλύτερο δυνατό για να καταστήσουν ευρέως προσιτή την πολύ επιτυχημένη πρώιμη θεραπεία πολλαπλών φαρμάκων, συμβάλλω στο να αναλύσω τις επιδημιολογικές και υγειονομικές συνέπειες των συνεχιζόμενων εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού και να μοιραστώ – με κάθε διαφάνεια – τις γνώσεις μου με ευρύτερο κοινό. Από το άρθρο της κριτικής γνώμης παρακάτω, γίνεται ήδη προφανές ότι αρκετοί επιστήμονες που μελετούν την εξελικτική βιολογία και τη γενετική/ μοριακή επιδημιολογία αυτής της πανδημίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει καθόλου και ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος για την υγεία από τις παραλλαγές είναι πολύ ουσιώδης. Λοιπόν, γιατί σιωπούν;

Συνειδητοποιώ ότι η επιστημονική γλώσσα δεν είναι εύκολα προσβάσιμη στον απλό κόσμο. Ελπίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο δομήσα το άρθρο, ωστόσο, θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το βασικό μήνυμα.

Περίληψη

Καθώς ο Sars-CoV-2 εισήλθε σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο ανθρώπινο πληθυσμό, αρχικά εξαπλώθηκε γρήγορα και με ανεξέλεγκτο τρόπο. Αυτό εξηγεί ήδη γιατί ο Sars-CoV-2 κατά τους πρώτους 10 μήνες της πανδημίας (δηλαδή, μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Οκτωβρίου 2020) εξελίσσεται αρκετά αργά χωρίς ουσιαστική επιλογή μεταλλάξεων που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση. Πιο μολυσματικές «παραλλαγές ανησυχίας» (VoCs, i.e., alpha [B.1.1.7], beta [B.1.351], gamma [P.1]) άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 2020 και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των περιπτώσεων παγκοσμίως.

Μοριακοί επιδημιολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι οι μεταλλάξεις μέσα στην πρωτεΐνη Sars-CoV-2 spike (S) αυτών των αναδυόμενων, πιο μολυσματικών γενεών συγκλίνουν στις ίδιες γενετικές τοποθεσίες, ένα φαινόμενο που συνέπεσε με μια σημαντική εξελικτική μετατόπιση στο τοπίο των φυσικά επιλεγμένων Sars- Μεταλλάξεις CoV-2 (1).

Η σημαντική συγκλίνουσα εξέλιξη (*) των πιο μολυσματικών παραλλαγών Sars-CoV-2 που κυκλοφορούν δεν είναι ένα ουδέτερο, ανεξάρτητο εξελικτικό φαινόμενο που απλώς προκύπτει από την αυξημένη αντιγραφή και μετάδοση του ιού, αλλά υποδηλώνει έντονα τη φυσική επιλογή και προσαρμογή μετά από μια δραματική αλλαγή περιβάλλον ξενιστή (ιλε) στον οποίο εκτίθεται ο ιός (1).

Οι μοριακοί επιδημιολόγοι αναγνωρίζουν πλήρως ότι η πανδημία εξελίσσεται επί του παρόντος σε παραλλαγές του Sars-CoV-2 που «θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς από ό, τι οι παραλλαγές που γνωρίζουμε επί του παρόντος ότι μπορεί να έχουν συνδυασμούς αυξημένης μεταδοτικότητας, μεταβαλλόμενης μολυσματικότητας και/ή αυξημένης ικανότητα διαφυγής της ασυλίας του πληθυσμού »(1).

Αυτό σημαίνει ότι η ανάλυση φυσικής επιλογής με βάση τη φυλογενετική στις κυκλοφορούμενες γενεές Sars-CoV-2 υποδηλώνει έντονα ότι οι παραλλαγές των ιών που είναι ανθεκτικές στα εμβόλια Covid-19 με βάση την ακίδα (S) επεκτείνονται επί του παρόντος σε επιπολασμό και είναι εξαιρετικά ύποπτες για την εκτόξευση των μελλοντικών επιδημιών παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη των τρεχόντων εμβολίων Covid-19 με εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ευρεία κυκλοφορία του Sars-CoV-2 μπορούν μόνο να αυξήσουν την ανοσολογική εκλεκτική πίεση στην πρωτεΐνη αιχμής του Sars-CoV-2 και ως εκ τούτου, να οδηγήσουν περαιτέρω την προσαρμοστική του εξέλιξη για να παρακάμψουν τα επαγόμενα από εμβόλια χυμική ανοσία. Από αυτή την άποψη, η προσδοκία ενός αυξανόμενου αριθμού εμβολιολόγων ταιριάζει με την τρέχουσα παρατήρηση που έγινε από γονιδιωματικούς επιδημιολόγους στο ότι οι παραλλαγές ανοσοδιαφυγής που κατευθύνονται από την πρωτεΐνη S είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθούν περαιτέρω και να επιταχύνουν την εμφάνιση ιικής αντοχής στην τρέχουσα ανάπτυξη και στο μέλλον (έτσι -καλείται «2ης γενιάς») εμβόλια Covid-19.

Για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας επικίνδυνων παραλλαγών του ιού στον πληθυσμό και για να είναι σε θέση να παράσχει κατηγορηματική απόδειξη της πίεσης της ανοσολογικής επιλογής που ασκείται από τις εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού και τις βλαβερές συνέπειές της, υπάρχει επείγουσα ανάγκη διεξαγωγής αντιπροσωπευτικής ιικής δειγματοληψίας στους εμβολιασμένους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι υγιείς ή υπόκεινται μόνο σε ήπιες ασθένειες και να χαρακτηριστούν γενετικά οι παραλλαγές που απορρίπτονται κατά την έκθεση στο Sars-CoV-2.

Η διεξαγωγή ενός πειράματος μαζικού εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα χωρίς την κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται από τη ιογενή διαφυγή από την πίεση επιλογής που προκαλείται από το εμβόλιο δεν είναι μόνο μια τεράστια επιστημονική γκάφα, αλλά, πρώτα και κύρια, εντελώς ανεύθυνη από την άποψη της ηθικής της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Ελλείψει εμβολίων που μπορούν να προκαλέσουν στείρωση της ανοσίας, η έγκαιρη θεραπεία με τη χρήση πολλαπλών φαρμάκων όπως προτάθηκε από τον Καθ. Δρ. P. McCullough και άλλους (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33387997/), σε συνδυασμό με παγκόσμια χημειοπροφύλαξη με εξαιρετικά αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα, θα είναι το κλειδί για τη διάσωση ζωών, τη μείωση του φόρτου νοσηλείας και τη δραματική μείωση της μετάδοσης παραλλαγών διαφυγής που είναι ανθεκτικές σε πολύ μολυσματικά ή εξουδετερωτικά αντισώματα (nAb).

(*) Η συγκλίνουσα εξέλιξη σχετίζεται με την ανεξάρτητη εμφάνιση μιας ή περισσοτέρων μεταλλάξεων που μοιράζονται κοινά σε αρκετές ιογενείς παραλλαγές

Προοίμιο

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 με πολλές αντιφατικές αναφορές που κυκλοφορούν στη βιβλιογραφία και στα κοινωνικά μέσα. Αυτό από μόνο του παρέχει πιθανώς τις πιο πειστικές αποδείξεις ότι η κατάσταση της πανδημίας εξελίσσεται γρήγορα και αυτή τη στιγμή μεταβαίνει σε ένα είδος «γκρίζας» ζώνης. Μια πανδημία τυπικά θεωρείται πολύ δυναμικό γεγονός (μέχρι να συγχωνευθεί σε μια ενδημική κατάσταση). Ωστόσο, η εξελικτική δυναμική αυτής της πανδημίας Covid-19 έχει πλέον διαμορφωθεί με ανθρώπινη παρέμβαση με τρόπο εντελώς πρωτοφανή. Γνωρίζουμε για το αποτέλεσμα μιας φυσικής πανδημίας, αλλά δεν γνωρίζουμε καθόλου για το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας, καθώς η τελευταία έχει γίνει πλέον «πανδημία παραλλαγών»

Από όσα ακολουθούν παρακάτω (και τα οποία αποτελούν μια σύνοψη των ευρημάτων των μοριακών/ γονιδιωματικών επιδημιολόγων που έθεσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο), υπάρχει ωστόσο μια βεβαιότητα, η οποία είναι ότι οι παραλλαγές του Sars-CoV-2 εξελίσσονται ραγδαία σε απάντηση στη φυσική πίεση ανοσολογικής επιλογής που βιώνουν. Η ανάλυση φυσικής επιλογής με βάση τη φυλογενετική δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της πίεσης της ανοσολογικής επιλογής που ασκείται κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας κατευθύνεται στην πρωτεΐνη Sars-CoV-2 spike (S), η οποία στοχεύεται από τα εμβόλια. Στο ταξίδι τους για προσαρμογή στο περιβάλλον ξενιστή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (nAbs), οι παραλλαγές εκμεταλλεύονται περαιτέρω την εξελικτική τους ικανότητα να ξεπεράσουν αυτήν την ανοσολογική πίεση σε επίπεδο πληθυσμού που κατευθύνεται από το S.

Ως εκ τούτου, σε ένα δεδομένο περιβάλλον εμβολιασμού εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, η επιτυχία των εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξελισσόμενη επικράτηση όλο και πιο προβληματικών παραλλαγών. Εναλλακτικά, οι S-directed ανοσολογικές παρεμβάσεις  που φαίνονται αποτελεσματικές σε ένα εμβολιασμό σ΄αυτό το στάδιο αυτής της πανδημίας ενδέχεται να μην λειτουργούν τόσο καλά όταν εφαρμόζονται σε άλλο περιβάλλον εμβολιασμού είτε όταν εφαρμόζονται σε άλλο στάδιο της τρέχουσας πανδημίας. Η παρατήρηση ότι η αποτελεσματικότητα των μαζικών εκστρατειών εμβολιασμού, όπως εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας παραλλαγών ανοσολογικής διαφυγής, συχνά εξελίσσεται πολύ διαφορετικά μεταξύ χωρών ή περιοχών, επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη.

Μόνο όταν η επιλεκτική ανοσολογική πίεση σε επίπεδο πληθυσμού θα κορυφωθεί, οι παραλλαγές και, ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα αυτών των εκστρατειών θα αρχίσουν να συγκλίνουν παγκοσμίως στο ίδιο τελικό σημείο, το οποίο είναι η «αντίσταση» στα εμβόλια. Μόνο σε αυτό το τελικό σημείο όλες οι εκτιμήσεις για την υποτιθέμενη «αποτελεσματικότητα» αυτού του πειράματος θα είναι ομόφωνες και συνεπείς.

Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό εξακολουθεί να υπόκειται σε εικασίες.

Ωστόσο, καθώς η πίεση της ανοσολογικής επιλογής στον παγκόσμιο πληθυσμό αυξάνεται «μαζικά» και το σύνολο των φυσικώς επιλεγμένων S-directed μεταλλάξεων μαζί με την πλαστικότητά τους επεκτείνονται δραματικά, μπορεί κανείς εύλογα να αναμένει ότι η έκδοση μιας υπερπαραλλαγής (supervariant) ικανής να αντισταθεί S-specific Abs θα κατακρημνιστεί έτσι ώστε να προκύψει μέσα στους επόμενους μήνες. Όταν εισαχθούν εμβόλια δεύτερης γενιάς, ο ιός θα οικοδομηθεί μόνο πάνω σε αυτό το ευέλικτο υπόβαθρο των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν για να παρακάμψει γρήγορα την ανοσολογική πίεση που θα συνεχίσει να ασκεί ο επανεμβολιασμένος πληθυσμός στην πρωτεΐνη S.

“Το πιο σημαντικό ζήτημα εδώ δεν είναι το αν προκύψει ποτέ αυτή η συγκεκριμένη” σούπερ παραλλαγή “…” (1)

Είναι απίστευτο πώς οι αρχές δημόσιας υγείας (PHA) υστερούν όταν πρόκειται για την κατανόηση της εξελικτικής ικανότητας του Sars-CoV-2. Η μήπως και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απλώς αγνοούν τις παρατηρήσεις που έγιναν από μοριακούς επιδημιολόγους παγκόσμιας κλάσης;

(Εκτός ελαν συμβαίνει κάτι άλλο εδώ. Εάν κάνουμε τα εμβόλια για τα εμβόλια και όχι για την Covid-19 και τις μεταλλάξεις της. Δηλαδή εάν τα εμβόλια είναι κατά κάποιο τρόπο “αυτοτελή” και “αυθύπαρκτα”.

Πώς μπορούν να δικαιολογήσουν ενδεχομένως μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού υπό το φως όλων των επιστημονικών επιχειρημάτων που υποδεικνύουν την υψηλή πιθανότητα ότι αυτές οι εκστρατείες θα επιταχύνουν μόνο την ιική αντίσταση στα εμβόλια Covid-19;

Γιατί οι επιστήμονες που φέρνουν όλα αυτά τα στοιχεία στο ΧΑΡΤΙ δεν τα φέρνουν στον ΠΙΝΑΚΑ;

Πώς μπορούν να προβλέπουν ότι αυτή η πανδημία πρόκειται να εξελιχθεί ακόμη και σε μια προβληματική Volatile Organic Compounds (VOCs)  και να σωπαίνουν; Γιατί δεν δημιουργούν ένα φόρουμ ανεξάρτητων, έμπειρων εμπειρογνωμόνων που παρέχουν αδιαμφισβήτητα και ομόφωνα αποδεδειγμένα στοιχεία ότι η ρητορική που προτείνεται από τον ΠΟΥ και τις εθνικές υγειονομικές αρχές είναι επιστημονικά λανθασμένη;

Δεν συνειδητοποιούν ότι η σιωπή για τη συνεχιζόμενη καταστροφική -η οποία προς το παρόν είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό κρυμμένη – εξέλιξη της πανδημίας θα προσφέρει μόνο περισσότερα πυρομαχικά στις κυβερνήσεις για να επεκτείνουν τις μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού τους, ώστε να φτάσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά κάλυψης εμβολίων στον πληθυσμο?

Γιατί, αφενός, οι μοριακοί επιδημιολόγοι θεωρούν σοβαρά ότι η αντίσταση στα εμβόλια μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης της ανοσολογικής πίεσης S-directed στον πληθυσμό, αλλά από την άλλη δεν χτυπάνε το κώδωνα του κινδύνου;

Πώς μπορούν να αναγνωρίζουν την επίδραση των αναδυόμενων ιογενών παραλλαγών στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 χωρίς να επισημαίνουν ανοιχτά τον κίνδυνο ότι τα εμβόλια που δεν εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού θα διαμορφώσουν περαιτέρω τη δυναμική εξέλιξης των παραλλαγών του ιού;

Πώς μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η θεραπεία με βάση το αντίσωμα (Ab) (π.χ. ανάρρωση στο πλάσμα και μονοκλωνικές θεραπείες Ab) σε ανοσοκατεσταλμένους, χρόνια πάσχοντες ασθενείς προάγει τη μακροχρόνια εξάπλωση του ιού και μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση παραλλαγών που μεταφέρουν μεταλλάξεις Ab διαφυγής ενώ αγνοούν η πιθανότητα παρόμοιου αποτελέσματος να συμβεί όταν ο μαζικός εμβολιασμός επιτρέπει σε ολόκληρο τον πληθυσμό να ασκεί πίεση ανοσολογικής επιλογής στην ίδια ανοσοκυρίαρχη πρωτεΐνη Sars-CoV-2 S (δηλαδή, όταν μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάζεται ενώ εκτίθεται στον ιό έχοντας πριν αναπτύξει μια πλήρη απάντηση Ab);

Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα συνεπαγόταν η αντίσταση του ιού στα εμβόλια Covid-19! Δεν μπορεί να μην έχουν διδαχθεί ότι η κινητική της φυσικής επιλογής των μεταλλάξεων διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ πιο αργή (ή ακόμη και ανύπαρκτη όπως στην περίπτωση της πανδημίας γρίπης του 1918!) λόγω φυσικής ανοσίας.

Η μήπως δεν συνειδητοποιούν ότι ο τύπος ανοσολογικής προετοιμασίας μετά από φυσική μόλυνση Sars-CoV-2 είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει από την προφυλακτική ανοσοποίηση με εμβόλια με βάση το S;

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί υπό συνθήκες φυσικής ιογενούς μόλυνσης και μετάδοσης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, οι πιθανότητες για πρόσφατα μολυσμένα, ανοσολογικά ουδέτερα ή προηγουμένως μολυσμένα άτομα να μολυνθούν ξανά με φόντο υποβέλτιστα S-ειδικά Abs είναι χαμηλότερο από ό, τι για τα εμβολιασμένα άτομα που εκτίθενται στο Sars-CoV-2 ενώ δεν είναι οπλισμένοι με αρκετά υψηλό titer of full-fledged S-specific Abs.

Με άλλα λόγια, εάν οι μοριακοί επιδημιολόγοι συνειδητοποιούσαν μόνο ότι η πίεση επιλογής του ανοσοποιητικού συστήματος που ασκείται από τους S-directedAbs εμφανίζονται πολύ λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια μιας φυσικής πανδημίας από ό, τι κατά τη διάρκεια εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού, πιθανότατα θα συγκαταλέγονταν στους καλύτερους επιστήμονες στη γη για να προειδοποιήσουν ενάντια στην υψηλή πιθανότητα αυτός ο ιός να εξελίξει την ανοσοαποφυγή και, τελικά, να αντισταθεί στα εμβολιαστικά nAbs ως αποτέλεσμα μαζικού εμβολιασμού. Εν πάση περιπτώσει, όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για προσεκτική συστηματική παρακολούθηση της τρέχουσας εξελικτικής ανοσολογικής διαφυγής, η οποία μεταφράζεται επί του παρόντος σε μια ενισχυμένη επέκταση παραλλαγών που περιλαμβάνουν μεταλλάξεις που συγκλίνουν περαιτέρω καθώς συνεχίζουν να προσαρμόζονται στην αυξανόμενη ανοσία του πληθυσμού γενικά και στους ειδικούς S-specificAbsειδικότερα (1).

Αν και πληθυσμιακές ομάδες που ασκούν εκλεκτική S-directed ανοσολογική πίεση, (δηλαδή, όλο και περισσότερο αποτελούνται από εμβολιασμένους!) παρέχουν ένα έδαφος αναπαραγωγής για μεταλλάξεις ανοσολογικής διαφυγής που σχετίζονται με S, οι υγειονομικές αρχές φαίνεται να μην παρακολουθούν πλέον τον ιό και τον γενετικό χαρακτηρισμό των ιικών δειγμάτων υγιή ή με ελαφρά συμπτώματα εμβολιασμένα άτομα. Αυτό είναι, φυσικά, εξαιρετικά προβληματικό καθώς ακόμη και οι ασυμπτωματικοί εμβολιασθέντες είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τον ιό και έχουν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και τηρούν λιγότερο τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Με αυτόν τον τρόπο, επί του παρόντος έχουμε σε μεγάλο βαθμό άγνοια της πραγματικής κατάστασης γύρω από την κατανομή νέων παραλλαγών και την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται στον πληθυσμό. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι δεν υψώνουν τη φωνή τους για να τερματίσουν αυτή τη σοβαρή αμέλεια της δημόσιας υγείας, παρόλο που φαίνεται να διαφωνούν με αυτήν την πρακτική: «Καθώς οι αντιγονικά διαφορετικές παραλλαγές συνεχίζουν να εμφανίζονται, θα καταστεί απαραίτητη η τακτική συλλογή δειγμάτων ορού από εμβολιασμένα άτομα και από άτομα που έχουν μολυνθεί με παραλλαγές κυκλοφορίας γνωστής αλληλουχίας »(3) · και περαιτέρω: «Ο καθορισμός αυτών των δυναμικών και η πιθανή επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, θα απαιτήσει παρακολούθηση μεγάλης κλίμακας της εξέλιξης του SARS-CoV-2 και ανοσία του ξενιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα» (4).

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ και οι  «ειδικοί» σύμβουλοί του εξακολουθούν να κηρύττουν τη γελοία καραμέλα ότι όσο περισσότερο εμβολιάζουμε, τόσο λιγότερο μπορεί να αναπαραχθεί ο ιός και, ως εκ τούτου, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης VoC και επικράτησης στον ιικό πληθυσμό. Είναι αυτή η καραμέλα του μαζικού εμβολιασμού που οδηγεί τους PHA να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση της λοίμωξης από ιούς στους εμβολιασμένους έχει καταστεί ξεπερασμένη;

Πρόκειται για την απλοϊκή ερμηνεία της δυναμικής μετάδοσης του ιού η οποία εφαρμόζεται μόνο σε συνθήκες ουδέτερης γενετικής μετατόπισης που συμβαίνουν κατά την πρώιμη φάση μιας πανδημίας, δηλαδή σε πληθυσμό από ανοσολογικά μη ευαίσθητα υποκείμενα που δεν ασκούν σημαντική θετική πίεση on the virus prior to its host-to-host transmission (2).

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, όπου μια πληθώρα παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών VoCs, κυκλοφορούν ήδη, η πραγματική παγκόσμια ανησυχία για την υγεία δεν αφορά πλέον την πιθανότητα εμφάνισης μιας ακόμη προβληματικής παραλλαγής, αλλά μάλλον τη συνεχιζόμενη πίεση επιλογής σε επίπεδο πληθυσμού που οδηγεί τώρα σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία να επεκταθούν σε επιπολασμό. Η αγνόηση των θετικών σημάτων επιλογής που παρατηρούνται όλο και περισσότερο εντός των nAb-binding S domains οδηγεί αναπόφευκτα σε μια υποτίμηση του εξελικτικού δυναμικού του Sars-CoV-2 να ξεφύγει από αυτά τα nAbs (2). Ωστόσο, αντί για τη διερεύνηση των συνθηκών που διέπουν αυτή την ισχυρή θετική πίεση επιλογής, οι PHA κάνουν ό, τι μπορούν για να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα σταματήσει τη μετάδοση αυτών των παραλλαγών, θα οδηγήσει σε ασυλία αγέλης και, ως εκ τούτου, θα σταματήσει την πανδημία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό επιχείρημα ή αιτιολογία για να υποστηριχθεί οποιαδήποτε από αυτές τις δηλώσεις.

Αντίθετα, πολυάριθμες αναφορές για σημαντικές λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα αποδεικνύουν σαφώς ότι όσοι δεν έχουν ανοσοποιηθεί έναντι του Sars-CoV-2 έχουν μόνο έμμεση προστασία από τα εμβόλια (5, 14). Η καραμέλα ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα συμβάλει τουλάχιστον στον έλεγχο της πανδημίας είναι απολύτως ασυμβίβαστη με τις επιστημονικές γνώσεις που έχουν συλλέξει οι μοριακοί επιδημιολόγοι. Ενώ η ανάλυση φυσικής επιλογής με βάση τη φυλογενετική είναι μια καθιερωμένη μέθοδος για τη μελέτη της εξελικτικής προσαρμογής στην ενισχυμένη ανοσολογική πίεση του ξενιστή, οι PHA δεν φαίνεται να εντυπωσιάζονται από δεδομένα που υποδηλώνουν έντονα την πίεση της ανοσολογικής επιλογής που προκύπτει από ανθρώπινες παρεμβάσεις που στοχεύουν στις Sars-CoV- 2 ακίδες πρωτεΐνης. Τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν ότι μόλις επιτευχθεί ένα ορισμένο όριο μολυσματικής πίεσης, ένας επαρκής αριθμός ατόμων θα φιλοξενήσει κυρίαρχες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον πληθυσμό, υπό την προϋπόθεση ότι ασκείται θετική πίεση ανοσολογικής επιλογής από ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ( 1).

Ορισμένα VoC έχουν ήδη παρατηρηθεί πριν ξεκινήσουν οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού. Επειδή αναπαράγονται πιο αποτελεσματικά στον πληθυσμό, αυτές οι αντιγονικά διαφορετικές παραλλαγές-μεταλλαξεις αναφέρονται ως «πιο μολυσματικές παραλλαγές». Προκειμένου να προσαρμοστούν στην αυξημένη πίεση που ασκείται από την αυξανόμενη ασυλία του πληθυσμού, οι παραλλαγές ενσωματώνουν πλέον όλο και περισσότερες μεταλλάξεις που συγκλίνουν σε συγκεκριμένες θέσεις εντός της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα (RBD) του ιού και προσδίδουν αντίσταση σε πολλαπλά S-directed Abs (1). Η συνεχιζόμενη συγκλίνουσα εξέλιξη των μεταλλάξεων διαφυγής του ανοσοποιητικού μπορεί να συνοδεύεται από κόστος προσαρμογής νέων παραλλαγών για όσο διάστημα η συνεισφορά του πληθυσμού που ασκεί εκλεκτική ανοσολογική πίεση δεν είναι αρκετά υψηλή για να καταστεί δυνατή η αυξημένη διάδοσή του ξενιστή στον πληθυσμό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλαπλές διακριτές μεταλλάξεις σημείων μπορούν η καθεμία να αποφύγει ένα πλήθος εξουδετερωτικών Abs (2). Αυτό θα εξηγούσε ήδη γιατί πολύ λίγες μεταλλάξεις (π.χ., εντός του RBD) θα μπορούσαν ήδη να οδηγήσουν σε πλήρη αντίσταση στα εμβολιακά Abs. Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S που επηρεάζουν τα Abs που εξουδετερώνουν είναι ήδη παρούσες σε σημαντικές συχνότητες στον παγκόσμιο ιικό πληθυσμό και αποδεικνύονται επεκτεινόμενες παραλλαγές που εμφανίζουν όλο κι υψηλότερο επίπεδο αντοχής στα ειδικά S-Abs του εμβολίου( 3). Με άλλα λόγια, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι οι παραλλαγές ανοσολογικής διαφυγής του Sars-CoV-2 προσαρμόζονται στην αυξανόμενη ασυλία του πληθυσμού και βελτιώνονται στη μεταδοτικότητα με σταδιακή απόκτηση νέων μεταλλάξεων (όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από την πρόσφατη επέκταση της  Delta plus παραλλαγής σε πολλές χώρες)

Όλα τα παραπάνω εξηγούν ήδη γιατί η «επιτυχία» όπως διακηρύχθηκε από τον ΠΟΥ και άλλες υγειονομικές αρχές και τους ειδικούς συμβούλου τους σχετίζεται απλώς με βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις των ποσοστών νοσηρότητας, νοσηλείας και θνησιμότητας. Ωστόσο, τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από μοριακούς/ γονιδιωματικούς επιδημιολόγους που αναλύουν τη συνεχιζόμενη προσαρμογή του Sars-CoV-2 στις εξελισσόμενες δυνάμεις ανοσολογικής επιλογής που παίζουν σε αυτήν την πανδημία των παραλλαγών του Sars-CoV-2 φαίνεται να δείχνουν ότι οι διαφημισμένη «επιτυχία» των Αρχών Δημόσιας Υγεία δεν θα διαρκέσουν πολύ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι PHA και οι συμβουλευτικοί εμπειρογνώμονες τους αγνοούν ότι οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού που διεξάγονται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας παραλλαγών δεν καταφέρνουν να μειώσουν τον αριθμό των ενεργών λοιμώξεων σε επίπεδο αρκετά χαμηλό για να αποτρέψουν τη φυσική επιλογή μεταλλάξεων ανοσολογικής διαφυγής (δηλαδή, ακόμη και διπλή ή τριπλή μετάλλαξη) και περιορίζουν την προσαρμογή τους σε μια σταθερά αυξανόμενη πίεση ανοσολογικής επιλογής σε επίπεδο πληθυσμού, ανεξάρτητα από την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται αυτές οι εκστρατείες. Η καραμέλα τους ότι η επιτάχυνση των μαζικών εκστρατειών εμβολιασμού θα αποτρέψει τον ιό από την εξέλιξη παραλλαγών που διαφεύγουν της ανοσίας που προκαλείται από το εμβόλιο είναι, επομένως, απλά λάθος. Δεδομένου ότι όλα τα τρέχοντα εμβόλια Covid-19 που εφαρμόζονται σε αυτό το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού θα συμβάλουν στην αύξηση της πίεσης επιλογής του ανοσοποιητικού συστήματος και τελικά θα παρέχουν μεταλλάξεις ικανές να αποφύγουν τα S-specific Abs -ειδικά ανάμεσα στον εμβολιασμένο πληθυσμό- ούτε ασυλία αγέλης ούτε εξάλειψη θα μπορούσε να συμβεί.

Συμπερασματικά: Δεν υπάρχει περίπτωση οι τρέχουσες φαρμακευτικές επιλογές (μαζικός εμβολιασμός) και οι  μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις να αποτρέψουν τη διάδοση περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών (από εκείνων που έχουν ήδη επιλεγεί πριν από την έναρξη εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού, πιθανώς ως αποτέλεσμα της ευρείας εφαρμογής αυστηρών μέτρων πρόληψης λοιμώξεων ) ή παραλλαγές που περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες μεταλλάξεις ανθεκτικές σε nAb που σχετίζονται με RBD. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία από τη μοριακή επιδημιολογία δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση των δυνάμεων φυσικής επιλογής που ασκείται από τον πληθυσμό στις μεταλλάξεις Sars-CoV-2 πρόκειται απλώς να επιταχύνει την επιλογή και τη διάδοση πιο προβληματικών παραλλαγών ανησυχίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αυξανόμενα ποσοστά κάλυψης εμβολίων στον παγκόσμιο πληθυσμό θα συμβάλλουν περαιτέρω στην εξελικτική ικανότητα του Sars-CoV-2 για προσαρμογή σε όλο υψηλότερη  πίεση ανοσολογικής επιλογής S-directed έως ότου επιτευχθεί πλήρης αντοχή στο εμβόλιο.

 Σε λίγο η συνέχεια…

Geert Vanden Bossche (DVM, PhD)

Geert Vanden Bossche received his DVM from the University of Ghent, Belgium, and his PhD degree in Virology from the University of Hohenheim, Germany. He held adjunct faculty appointments at universities in Belgium and Germany. After his career in Academia, Geert joined several vaccine companies (GSK Biologicals, Novartis Vaccines, Solvay Biologicals) to serve various roles in vaccine R&D as well as in late vaccine development. Geert then moved on to join the Bill & Melinda Gates Foundation’s Global Health Discovery team in Seattle (USA) as Senior Program Officer; he then worked with the Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) in Geneva as Senior Ebola Program Manager. At GAVI he tracked efforts to develop an Ebola vaccine. He also represented GAVI in fora with other partners, including WHO, to review progress on the fight against Ebola and to build plans for global pandemic preparedness. Back in 2015, Geert scrutinized and questioned the safety of the Ebola vaccine that was used in ring vaccination trials conducted by WHO in Guinea. His critical scientific analysis and report on the data published by WHO in the Lancet in 2015 was sent to all international health and regulatory authorities involved in the Ebola vaccination program. After working for GAVI, Geert joined the German Center for Infection Research in Cologne as Head of the Vaccine Development Office. He is at present primarily serving as a Biotech/ Vaccine consultant while also conducting his own research on Natural Killer cell-based vaccines.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Κυριάκος δεν είχε άλλη επιλογή. Ο Παναγιώτης Κελεσίδης δεν θα χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο 200 ευρώ. Ίσως κάτι παραπάνω…
Η μετάλλαξη Οmicron της COVID-19 και η προσπάθεια του George Soros να διασώσει τη τιμή του Δυτικού Κόσμου
Παιγνίδι με τη φωτιά και ανασφάλεια στους επενδυτές των Χρηματιστηρίων προκαλούν πλέον οι ανακολουθίες των επικεφαλής των εταιριών που παράγουν τα εμβόλια κατά της COVID-19
ΙΣΡΑΗΛ> Δύο πλήρως εμβολιασθέντες γιατροί του Ιατρικού Κέντρου Sheba βρέθηκαν θετικοί στην Omicron. Έχουν ήπια συμπτώματα, δεν χρειάσθηκαν ιατρική φροντίδα
Πολύ ζοχαδιασμένη αυτή η μετάλλαξη Omicron η οποία από αδιάφορη με ελαφρά συμπτώματα έγινε sexbomb τρόμου
Omicron> Η εικόνα στη Νότιο Αφρική
Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Παναγιώτης Κελεσίδης, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, παρότι διπλά εμβολιασμένος
Χριστούγεννα με Omicron στη Νέα Υόρκη;> Νέα έξαρση κρουσμάτων Covid, η υψηλότερη από τον Απρίλιο
Mαργαρίτα Ζήκου, ετών 48, υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων με το ΚΙΝΑΛ. Έφυγε ξαφνικά…
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
Ξαφνικά ο Ιndependent και το Νewsweek δίνουν βήμα σε μία δυστοπική θεωρία συνωμοσίας για τον Covid-19 και έναν νέο ιό που ετοιμάζεται!
Oι Έλληνες Ταλιμπάν της Τήνου, της Μυκόνου, της Ύδρας και οι εκατοντάδες άνθρωποι που κάηκαν στην Εύβοια