kourdistoportocali.comNews Desk-Το Hershel Williams, προειδοποίηση στην Άγκυρα για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ

New York Times

-Το Hershel Williams, προειδοποίηση στην Άγκυρα για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ

-Ο Πομπέο υπογράμμισε τους πιο θερμούς δεσμούς με την Ελλάδα εν μέσω περιφερειακών εντάσεων με την Τουρκία

Στην αποτίμηση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα προχώρησαν μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, όπως η Washington Post και οι New York Times.

H διπλωματική συντάκτης της Washington Post, Κάρολ Μορέλο, σε άρθρο της με τίτλο «Ο Πομπέο υπογραμμίζει πιο θερμούς δεσμούς με την Ελλάδα εν μέσω περιφερειακών εντάσεων με την Τουρκία» καταγράφει την ενισχυμένη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, οι οποίες όλο και περισσότερο, αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα προπύργιο οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή.

Η συντάκτης τονίζει ότι ο κ. Πομπέο έχει δηλώσει ότι είναι βαθιά ανήσυχος για τις ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρει ωστόσο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι οι εντάσεις μειώνονται αφού Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο πρόγραμμα που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η συντάκτης της Washington Post τονίζει ότι ο κ. Πομπέο διανυκτέρευσε στην οικία του Έλληνα Πρωθυπουργού, περιηγήθηκε την επομένη μαζί με την κ. Μητσοτάκη τη βάση της Σούδας, και προέβησαν σε κοινές δηλώσεις σε ένα υπόστεγο, με ένα F-16 έξω από αυτό. Ο κ. Πομπέο χαιρέτησε την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας» και δήλωσε ότι η χώρα έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς εταίρους των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η πλωτή βάση USS Hershel “Woody” Williams θα ελλιμενίζεται πλέον στην Κρήτη. «Είναι ένα σύμβολο αμυντικής εταιρικής σχέσης η οποία συνεχώς θα διευρύνεται και θα ενισχύεται» δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η αρθρογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στις κοινές δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, επισημαίνοντας την έντονη ανατροπή που έχει συντελεστεί τον τελευταίο καιρό στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες για δεκαετίες επηρεάζονταν από τα αισθήματα αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα τα οποία είχαν τη βάση τους στη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα την περίοδο 1967-74, και αργότερα στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, στο Κόσοβο οι οποίοι προκάλεσαν τη δημόσια οργή.

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος των New York Times, Λάρα Τζέικς, αναφέρεται στην ανακοίνωση του μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στην Ελλάδα. «Σε μία κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμβολική επίδειξη στήριξης στην Ελλάδας στη διένεξή της με την Τουρκία, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα σταθμεύσουν ένα πλοίο-μαμούθ στη στρατιωτική βάση που μοιράζονται με την Ελλάδα (της Σούδας) μόλις 600 μίλια από τις τουρκικές ακτές».

Η δραστηριοποίηση του πλοίου σε μια περιοχή κοντά στην οποία η Τουρκία είχε στείλει πλοία για την αναζήτηση και εξόρυξη φυσικού αερίου, μπορεί να χρησιμεύσει ως συμβολική προειδοποίηση της Άγκυρας για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, αναφέρει σε άλλο σημείο η δημοσιογράφος των NYT και τονίζει ότι μετά από συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την επεκτατική της στρατηγική με το να διεκδικεί ύδατα και πόρους στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελλάδας και άλλων χωρών.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που δοκιμάστηκε πρόσφατα από την επιθετικότητα και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είπε ο Μητσοτάκης κατηγορώντας την Άγκυρα ότι τροφοδοτούσε την ένταση με ακραία ρητορική και παραπλανητική επικοινωνία για να εξυπηρετήσει τον σκοπό της. «Με άλλα λόγια, ενέργειες που είναι αντίθετες με το τις αξίες του δυτικού κόσμου».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK