kourdistoportocali.comNews DeskTo θαυματουργό ισραηλινό φάρμακο για τη Covid-19 "δοκίμασε" ο Κυριάκος

EXO-CD24

To θαυματουργό ισραηλινό φάρμακο για τη Covid-19 “δοκίμασε” ο Κυριάκος

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα θα συμμετάσχει στις δοκιμές της ισραηλινής θεραπείας

Το θαυματουργό ισραηλινό φάρμακο  EXO-CD24 του καθηγητή Nadir Arber “δοκίμασε” ο Έλληνας πρωιυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Aπό τον Ian Ford

Για το συγκεκριμένο φάρμακο είχε γράψει πρώτο το Κουρδιστό Πορτοκάλι ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα θα συμμετάσχει στις δοκιμές της ισραηλινής θεραπείας για το COVID-19, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Κυριάκο, ο Νετανιάχου σήκωσε ένα φιαλίδιο που ονόμασε «θαυματουργό φάρμακο», προσθέτοντας: «Εάν έχετε μολυνθεί από Covid-19 και είστε σοβαρά άρρωστοι και έχετε πνευμονικό πρόβλημα, πάρτε αυτό, εισπνεύστε το και θα αισθανθείτε μια χαρά.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον καθηγητή Nadir Arber, ο οποίος ανέπτυξε τη νέα θεραπεία EXO-CD24, νωρίτερα εκείνη την ημέρα, και ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν συναντήθηκε με τον Netanyahu ήταν να ρωτήσει γι ‘αυτό και να προσφερθεί να συμμετάσχει η Ελλάδα στην κλινικές δοκιμές.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι «ήταν πολύ χαρούμενος που συζήτησε για το νέο αυτό φάρμακο που τράβηξε την προσοχή του διεθνούς τύπου. «Υποθέτοντας ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια, η Ελλάδα θα χαρεί να συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές», πρόσθεσε. «Θα ήμασταν όλοι ανακουφισμένοι αν μπορούσαμε να βρούμε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να θεραπεύσει την ίδια την ασθένεια».

Το Ιατρικό Κέντρο Sourasky του Τελ Αβίβ (Νοσοκομείο Ichilov) δήλωσε την Παρασκευή ότι 29 από τους 30 ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία EXO-CD24 ανάρρωσαν σε τρεις έως πέντε ημέρες.

Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της χώρας προσγειώθηκαν στο Ισραήλ τη Δευτέρα το απόγευμα. Οι πρωθυπουργοί υπέγραψαν συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την ανανέωση του τουρισμού μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας. Η ανώτερη ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.
To “θαυματουργό” φάρμακο κατά του κορανοϊού όπως όλα δείχνουν ανακαλύφθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. Ήδη ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές φάσης 1 και φαίνεται ότι βοήθησε πολλές μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 να ανακάμψουν γρήγορα από την ασθένεια, δήλωσε το νοσοκομείο την Παρασκευή-σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ.

Χαιρετίζοντας μια «τεράστια ανακάλυψη», το νοσοκομείο δήλωσε ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Nadir Arber-κεντρική photo είχε χορηγηθεί σε 30 ασθενείς των οποίων οι καταστάσεις ήταν μέτριες ή χειρότερες και όλοι οι 30 ανέκαμψαν – 29 από αυτούς εντός τριών έως πέντε ημερών.

Το φάρμακο καταπολεμά την καταιγίδα κυτοκίνης – μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κοροναϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια.

Χρησιμοποιεί εξωσώματα – μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να παραδώσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, την οποία ερευνά εδώ και δεκαετίες η Arber.

«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η ερευνήτρια Shiran Shapira του εργαστηρίου της Arber. Η πρωτεΐνη βοηθά στην ηρεμία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη συγκράτηση της καταιγίδας.

«Το παρασκεύασμα εισπνέεται μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, για πέντε ημέρες», είπε ο Arber. «Το παρασκεύασμα κατευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά της καταιγίδας – στους πνεύμονες – έτσι σε αντίθεση με άλλους τύπου που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά, λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες.”

Το φάρμακο θα προχωρήσει τώρα σε περαιτέρω δοκιμαστικές φάσεις, αλλά οι υπάλληλοι του νοσοκομείου το χαιρέτισαν ήδη ως το φάρμακο που αλλάζει το παιγνίδι στην καταπολέμηση της COVID-19.

Ο διευθυντής του Ichilov, Roni Gamzu, ο πρώην τσάρος (Τσιόδρας) του κοραναϊού στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η έρευνα «είναι προηγμένη και εξελιγμένη και μπορεί να σώσει ζωές. Τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 1 είναι εξαιρετικά. Πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος που στο Ichilov φέρνουμε πιθανώς ένα μπλε και άσπρο φάρμακο (τα χρώματα του Ισραήλ) σε μια τρομερή παγκόσμια πανδημία».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK