kourdistoportocali.comNews DeskΤο πείραμα των Σεϋχελλών και ποιοι θέλουν να σκοτώσουν όσα εμβόλια δεν είναι mRNA

Τι συμβαίνει τελικά;

Το πείραμα των Σεϋχελλών και ποιοι θέλουν να σκοτώσουν όσα εμβόλια δεν είναι mRNA

Οι παρενέργειες των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna δεν αντιμετωπίστηκαν το ίδιο από τα ΜΜΕ

Μετά τα πολλά που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τα εμβόλια παλαιάς τεχνολογίας κατα του νέου κορωνοϊού, της Astrazeneca και της Johnson & Johnson, θεωρώντας τα υπεύθυνα για τις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος, και το εμβόλιο της κινέζικης Sinopharm, το οποίο είναι επίσης φτηνό και έχει το πλεονέκτημα της εύκολης μεταφοράς, ενοχοποιείται για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα εμβόλια mRNA, σαν της Pfizer και της Moderna, στα οποία μέλη της παγκόσμιας ελίτ, σαν τον Bill Gates, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια από το 2015, να προωθούνται και να διαφημίζονται σαν τα πλέον αποτελεσματικά, παρά το γεγονός ότι περιστατικά παρενεργειών έχουν αναφερθεί και για το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση αυτών των περιστατικών δεν πήρε ποτέ την ίδια έκταση στον Τύπο, εκτός από τα βρετανικά Μέσα που υπερασπίζονται το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επιπλέον, η Κίνα έχει δωρίσει 13,3 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Sinopharm, σύμφωνα με το Bridge Beijing. Αυτή τη στιγμή οι Σεϋχέλλες, το κράτος με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στον πλανήτη, βιώνει έξαρση κρουσμάτων. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της έχει λάβει το εμβόλιο της Sinopharm.

Επί σειρά μηνών, ειδικοί της παγκόσμιας υγείας εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο κλείσιμο του εμβολιαστικού χάσματος μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών κρατών. Τώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν τα κινεζικά εμβόλια, τα οποία έχουν σχετικά χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, ενδέχεται να μείνουν πίσω σε σχέση με τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna. Το χάσμα αυτό ενδέχεται να επιτρέψει στην πανδημία να συνεχιστεί στα κράτη που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν.

«Πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας προκειμένου να υπάρξουν πλεονεκτήματα για την οικονομία, γιατί διαφορετικά θα καταλήξουν να ζουν για πολύ καιρό με την ασθένεια», προειδοποιεί η Ράινα Μάκινταϊρ, επικεφαλής του προγράμματος βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Κίρμπι του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. «Η επιλογή του εμβολίου έχει σημασία».

Οι συνέπειες της (αναγκαστικής) αυτής επιλογής είναι πιο ξεκάθαρες από οπουδήποτε αλλού στις Σεϋχέλλες, που στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο της Sinopharm προκειμένου να εμβολιάσουν πάνω από το 60% του πληθυσμού τους. Το μικροσκοπικό νησί βρίσκεται στον ινδικό ωκεανό, στα βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης και έχει πληθυσμό που μόλις που ξεπερνά τις 100.000 άτομα. Αν και ετοιμαζόταν να ανοίξει πλήρως τον τουρισμό, αναγκάστηκε να επιβάλει εκ νέου lockdown εξαιτίας της ξαφνικής έξαρσης των κρουσμάτων.

Από τον εμβολιασμένο πληθυσμό που έχει λάβει ήδη και τις δύο δόσεις, το 57% έχει εμβολιαστεί με Sinopharm, ενώ το 43% με AstraZeneca. Το 37% των νέων ενεργών κρουσμάτων αποτελείται από ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υγείας, που δεν διευκρίνισε τι ποσοστό ανάμεσα σε αυτούς έχει λάβει το εμβόλιο της Sinopharm.
«Με την πρώτη ανάγνωση, πρόκειται για ένα ανησυχητικό εύρημα», σημειώνει ο Δρ. Κιμ Μαλχόλαντ, παιδίατρος στο Ερευνητικό Παιδιατρικό Ινστιτούτο Μέρντοχ στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που έχει εμπλακεί στην επίβλεψη πολλών κλινικών δοκιμών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον κοροναϊό.

Ο Μαλχόλαντ υποστηρίζει ότι οι πρώτες αναφορές για την κατάσταση στις Σεϋχέλλες συνάδουν με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου που εκτιμάται περίπου στο 50% και όχι, όπως λέει, στο 78,1% που διαφημίζει η εταιρεία.

«Θα περιμέναμε ότι σε μια χώρα στην οποία η πλειοψηφία του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, η ασθένεια σταδιακά θα υποχωρούσε», τονίζει.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι νέες λοιμώξεις είναι φυσιολογικές, καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα. Όμως η εμπειρία του νησιωτικού κράτους έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με εκείνη του Ισραήλ, που διαθέτει τη δεύτερη υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στον κόσμο και έχει καταφέρει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό. Μια μελέτη έχει δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer που χρησιμοποίησε το Ισραήλ έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 94% σε ό,τι αφορά την αποτροπή της μετάδοσης. Την Τετάρτη, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων άγγιξαν τα 2.613,38 στις Σεϋχέλλες, ενώ περιορίστηκαν μόλις στα 5,5 στο Ισραήλ, σύμφωνα με το The World In Data.

Ο Γουάβελ Ραμκαλαγουάν, πρόεδρος των Σεϋχέλλων, υπερασπίστηκε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας του, λέγοντας ότι τα εμβόλια της Sinopharm και της AstraZeneca «έχουν υπηρετήσει πολύ καλά τον πληθυσμό μας». Επιπλέον, τόνισε ότι το εμβόλιο της Sinopharm χορηγήθηκε σε άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, ενώ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το 80% των ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

«Οι άνθρωποι μπορεί να κολλούν, όμως δεν αρρωσταίνουν. Μόνο ένας μικρός αριθμός αρρωσταίνει», δήλωσε στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο των Σεϋχέλλων. «Επομένως, αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό».

Ο Σιλβέστρε Ραντεγκόντε, υπουργός εξωτερικών και τουρισμού, υποστήριξε ότι η έξαρση των κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες ήρθε εν μέρει ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των πολιτών, σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο των Σεϋχέλλων. Η Sinopharm δεν ανταποκρίθηκε σε κρούση των Times για κάποιο σχόλιο επί της υπόθεσης.

Απαντώντας σε άρθρο της Wall Street Journal για τις Σεϋχέλλες, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών κατηγόρησε τα δυτικά ΜΜΕ πως προσπαθούν να υπονομεύσουν τα κινεζικά εμβόλια και πως «καλλιεργούν μια λογική σύμφωνα με την οποία οτιδήποτε έχει να κάνει με την Κίνα είναι προβληματικό».

Σε συνέντευξη τύπου, η Κέιτ Ομπράιεν, διευθύντρια εμβολιασμών του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η υπηρεσία αξιολογεί την έξαρση κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες και χαρακτήρισε την κατάσταση «περίπλοκη». Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός ενέκρινε το εμβόλιο της Sinopharm για χρήση έκτακτης ανάγκης, εγείροντας ελπίδες ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα εμβολιασμού.

Όπως σημείωσε «ορισμένα από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, συνέβησαν είτε λίγο μετά την πρώτη ή λίγο μετά τη δεύτερη δόση ή μεταξύ των δύο δόσεων».

Σύμφωνα με την Ομπράιεν, ο ΠΟΥ εξετάζει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη χώρα, αλλά και πότε σημειώθηκαν τα κρούσματα σε σχέση με τον χρόνο εμβολιασμού των φορέων, όπως επίσης και τη σοβαρότητα της νόσου στην εκάστοτε περίπτωση. «Μόνο μέσα από μια τέτοιου είδους αξιολόγηση μπορούμε να εκτιμήσουμε αν ευθύνονται τυχόν αστοχίες του εμβολίου», τόνισε.

Όμως ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το εμβόλιο της Sinopharm δεν προσφέρει μια ξεκάθαρη πορεία προς την ανοσία της αγέλης, ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη η πολλαπλότητα των μεταλλάξεων που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εμβόλιο «πρέπει να κινούνται ως εάν οι αστοχίες του ήταν δεδομένες και να χαράσσουν με αυτό το δεδομένο τις πολιτικές τους», προειδοποιεί μιλώντας στους Times ο Τζον Μουρ, ειδικός σε ζητήματα εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Πρέπει να ενημερώσουν τον πληθυσμό ότι εξακολουθούν να διατρέχουν σχετικά υψηλό κίνδυνο λοίμωξης».

Στις Σεϋχέλλες πολύ πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν μιλά ανοιχτά.

«Το δικό μου ερώτημα είναι: Γιατί μας πίεσαν όλους να κάνουμε αυτό το εμβόλιο;», αναρωτιέται η Νταϊάνα Λούκας, μια 27χρονη σερβιτόρα που βγήκε θετική στον ιό στις 10 Μαΐου. Όπως εξηγεί στους Times, είχε κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Sinopharm ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου.

Η Εμανουέλ Χορό, 22 ετών, δικηγόρος της κυβέρνησης, βγήκε θετική στις 6 Μαΐου, αφού είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Sinopharm τον Μάρτιο. «Δεν βγάζει νόημα», δηλώνει τώρα στους Times. Κατά τη γνώμη της, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ενημερώσει σωστά τον πληθυσμό για τα εμβόλια.

«Δεν εξηγούν την πραγματική κατάσταση στους πολίτες», τόνισε. «Είναι σημαντικό ζήτημα. Πολλοί άνθρωποι μολύνονται».

Η μητέρα της Χορό, Ζακλίν Πιλέι, είναι νοσηλεύτρια σε ιδιωτική κλινική της πρωτεύουσας, Βικτώρια. Πιστεύει πως στις Σεϋχέλλες κυκλοφορεί νέα μετάλλαξη, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ξένων πολιτών που έχουν φτάσει στο νησί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η χώρα, που στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό, άνοιξε τα σύνορά της την 25η Μαρτίου, χωρίς καμιά πρόβλεψη για υποχρεωτική καραντίνα.

«Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι», παραδέχεται η 58χρονη Πιλέι. «Αν έδιναν στους ανθρώπους σωστή πληροφόρηση, δεν θα ήταν αναγκασμένοι να κάνουν υποθέσεις».

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση για να ενθαρρύνουν τους πολίτες που έχουν λάβει την πρώτη δόση της Sinopharm να επιστρέψουν και για τη δεύτερη. Όμως η Πιλέι δηλώνει εκνευρισμένη που ο επίτροπος δημόσιας υγείας δεν έκανε καμία δήλωση γύρω από τους λόγους που τα εμβόλια δεν μοιάζουν να είναι όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε να είναι.

«Πιστεύω ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα κάνουν τη δεύτερη δόση», καταλήγει.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης