kourdistoportocali.comNews DeskΤο γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ενδείξεις ότι τον Nord Stream ανατίναξαν Ουκρανοί

Γράφει ο Arthur Parashar/Daily Mail

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ενδείξεις ότι τον Nord Stream ανατίναξαν Ουκρανοί

Ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Andromeda -ένα γιοτ που ενοικίασε πολωνική εταιρεία από το λιμάνι του Ρόστοκ λίγες εβδομάδες πριν τις εκρήξεις

Γερμανοί ερευνητές της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εγκλημάτων αναζητούν στοιχεία που θα μπορούσαν να εμπλέξουν την Ουκρανία στην πραγματοποίηση των μυστηριωδών εκρήξεων στον αγωγό Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ένα νέο ρεπορτάζ. Η είδηση έρχεται παρά την ύποπτη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή λίγες μέρες πριν από τις ανεξήγητες ακόμα εκρήξεις στους αγωγούς που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Από τον Arthur Parashar/Daily Mail

Οι εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι χρειάστηκαν 15 χρόνια για να κατασκευαστούν, κόβοντας την κύρια ενεργειακή σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Παρά τις τρεις συνεχιζόμενες έρευνες που διεξάγονται από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, κανένας δράστης δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Από τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου, ενοχοποιήθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και ένας ανώνυμος επιχειρηματίας στην Ουκρανία, αλλά και οι τρεις χώρες αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ευθύνη. Πιο πρόσφατα, όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς τη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα την εποχή των εκρήξεων. Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα στη Δανία ανέφεραν ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο από το σκάφος διάσωσης SS-750 φωτογραφήθηκε στη θάλασσα τέσσερις ημέρες πριν από τις εκρήξεις.

Πράγματι, το SS-750 έχει το δικό του μίνι υποβρύχιο, που ονομάζεται AS-26, το οποίο μπορεί να φτάσει σε βάθη 262 ποδιών (80 μέτρα) και να μεταφέρει φορτία έως και 50 κιλά. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές αναρωτιούνται γιατί ο Vladimir Putin θα είχε συμφέρον να μειώσει την ενεργειακή μόχλευση της Ρωσίας στην Ευρώπη ανατινάζοντας τους ζωτικούς σωλήνες αερίου.

Αντίθετα, άλλοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία μπορεί να ήθελε να στείλει ένα προειδοποιητικό σήμα στη Δύση σχετικά με την ευπάθεια των κρίσιμων αγωγών φυσικού αερίου στη θάλασσα. Ισχυρίζονται επίσης ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πιο εύκολα να δημιουργήσει ανάλογη αναταραχή ανατινάζοντας τους δικούς της αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα -ανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ.

Οι λονδρέζικοι Times αναφέρουν ότι το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών (BKA) διερευνά τώρα νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να εμπλέξουν την Ουκρανία και να καθαρίσουν τη Ρωσία από οποιαδήποτε αδικοπραγία. Στην πραγματικότητα, ερευνητές δημοσιογράφοι από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία ισχυρίζονται ότι η BKA δεν είχε πειστεί για οποιαδήποτε ρωσική δολιοφθορά αφού εξέτασε ενδελεχώς τους ναυτικούς ελιγμούς της Μόσχας γύρω από το σημείο των εκρήξεων.

Οι Γερμανοί ερευνητές έχουν στρέψει τώρα την προσοχή τους στο Andromeda –ένα γιοτ που ενοικίασε πολωνική εταιρεία από το βόρειο γερμανικό λιμάνι του Ρόστοκ λίγες εβδομάδες πριν από τις εκρήξεις. Το Ανδρομέδα λέγεται ότι ελλιμενίστηκε στη μαρίνα του Κρίστιανσο, ενός μικρού νησού της Δανίας βορειοανατολικά του Μπόρνχολμ και σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου εξερράγησαν οι τρεις βόμβες, τις ημέρες πριν από το σαμποτάζ.

Στη θαλαμηγό βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών «στρατιωτικής ποιότητας και υποβρύχιας ανάπτυξης».

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, πέντε άτομα έφτασαν στη Γερμανία χρησιμοποιώντας πλαστά βουλγαρικά και ρουμανικά διαβατήρια προτού χρησιμοποιήσουν το γιοτ ως βάση για να αναπτύξουν εκπαιδευμένους δύτες προκειμένου να τοποθετήσουν τις βόμβες περίπου 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις θα απαιτούσαν βοήθεια από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και ισχυρίζονται ότι βρήκαν στοιχεία που θα μπορούσαν να εμπλέκουν την Ουκρανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Οι ενδείξεις λέγεται ότι οδηγούν σε μια εταιρεία κέλυφος ενός ταξιδιωτικού γραφείου, η οποία δημιουργήθηκε από δύο Ουκρανούς στη Βαρσοβία. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι οι γερμανικές αρχές έχουν ξεχωρίσει δύο άλλους Ουκρανούς, κοντά στο Κίεβο και την Οδησσό, ως άλλα μέλη του γιοτ. Ο ένας, 26 ετών, φέρεται να έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στον στρατό της Ουκρανίας.

Παρά αυτές τις νέες θεωρίες, αναλυτές ασφαλείας έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πώς μια τόσο περίπλοκη επιχείρηση θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από μια μικροσκοπική ομάδα σε ένα μικρό γιοτ χωρίς τη χρήση υποβρυχίου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK