kourdistoportocali.comNews DeskΤι συμβαίνει στην απόκοσμη καρδιά του Chernobyl;> Ανησυχεί η ασυνήθιστη δραστηριότητα

35 χρόνια μετά

Τι συμβαίνει στην απόκοσμη καρδιά του Chernobyl;> Ανησυχεί η ασυνήθιστη δραστηριότητα

Παρατηρήθηκε αύξηση των νετρονίων σε έναν θάλαμο γνωστό ως Subreactor Room 305/2 [VIDEO]

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε επιστήμονες η ασυνήθιστη δραστηριότητα που καταγράφεται σε έναν απρόσιτο θάλαμο στο κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. Παρατηρήθηκε αύξηση των νετρονίων σε έναν θάλαμο γνωστό ως Subreactor Room 305/2, 35 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή, αναφέρουν επιστήμονες.

Τα νετρόνια είναι σωματίδια σε ένα άτομο και αποτελούν σήμα σχάσης, ο διαχωρισμός ενός ατομικού πυρήνα με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Οι επιστήμονες ενδέχεται να κληθούν να παρέμβουν στο θάλαμο, στο οποίο δεν έχει εισέλθει κανείς μετά την καταστροφή, για να αποφύγουν ενδεχομένως άλλη έκρηξη.

«Κάνουμε μόνο υποθέσεις», δήλωσε στο Max Magazine ο Maxim Saveliev του Ινστιτούτο Προβλημάτων Ασφάλειας των Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο της Ουκρανίας. «Υπάρχουν πολλές υποθέσεις, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και την πιθανότητα ατυχήματος».

Ο Neil Hyatt, χημικός πυρηνικών υλικών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε ότι η κατάσταση μοιάζει σαν «να σιγοκαεί κάτι όπως τα κάρβουνα στο μπάρμπεκιου που νομίζεις ότι έχουν καεί αλλά ακόμα μεταδίδουν θερμότητα. Μας υπενθυμίζει ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Απλά είναι υπό έλεγχο», ανέφερε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αισθητήρες για να παρακολουθούν την αύξηση του αριθμού των νετρονίων στο θάλαμο, αλλά αυξάνονται αργά, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη λίγα χρόνια για να καταλάβουν πώς να αντιμετωπίσουν την απειλή, σύμφωνα με το Science Magazine. Η καταστροφή του Τσερνομπίλ συνέβη στις 26 Απριλίου 1986, στη μονάδα αριθ. τέσσερα στον πυρηνικό σταθμό, κοντά στην πόλη Pripyat της Ουκρανίας.

Το προσωπικό έκανε λάθη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας που πυροδότησε την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα, ένα μοιραίο λάθος που καταγράφηκε σε μια πρόσφατη σειρά HBO. Η έκρηξη που κάλυψε τη δυτική Σοβιετική Ένωση και την Ευρώπη με ακτινοβολία και η οποία είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εκκενώθηκαν και δημιουργήθηκε μια ζώνη αποκλεισμού 20 μιλίων που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα. Εκείνη την εποχή, τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης που ανταποκρίθηκαν στο ατύχημα χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να ρίξουν άμμο και βόριο στα συντρίμμια του αντιδραστήρα προκειμένου να σβήσουν τις πυρκαγιές.

Η άμμος έλιωσε τους ράβδους καύσιμου ουρανίου και την επένδυση ζιρκονίου, καθώς και της ράβδους ελέγχου γραφίτη, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί λάβα. Η λάβα έρεε στα υπόγεια της αίθουσας του αντιδραστήρα και στερεοποιήθηκε σε πολύ ραδιενεργούς σχηματισμούς που ονομάζονται LFCMs.

Λίγες εβδομάδες μετά το δυστύχημα, τα πληρώματα κάλυψαν πλήρως την κατεστραμμένη μονάδα με μια προσωρινή κατασκευή σκυροδέματος, που ονομάζεται «σαρκοφάγος», για να περιορίσουν την περαιτέρω απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού. Η σοβιετική κυβέρνηση έκοψε επίσης και έθαψε περίπου ένα τετραγωνικό μίλι πευκοδάσους κοντά στο εργοστάσιο για να μειώσει τη ραδιενεργή μόλυνση κοντά στο χώρο.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η σαρκοφάγος επέτρεψε στο νερό της βροχής να εισχωρήσει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των μετρήσεων νετρονίων. Από τότε, το εργοστάσιο έχει εγκαταστήσει ψεκαστήρες που εκπέμπουν νιτρικό γαδολίνιο, το οποίο απορροφά νετρόνια αλλά δεν μπορούν να διεισδύσουν σε κάποια υπόγεια δωμάτια.

Το 2016, το New Safe Confinement (NSC), μια τεράστια δομή που κατασκευάστηκε για να περιορίσει τα ερείπια της μονάδας αντιδραστήρα αριθμού 4 εγκαταστάθηκε πάνω από τη σαρκοφάγο, προστατεύοντας από τη βροχή. Έκτοτε, ο αριθμός των νετρονίων στις περισσότερες περιοχές ήταν σταθερός ή μειωμένος αλλά όχι στο δωμάτιο του αντιδραστήρα 305/2, όπου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σχεδόν μυστηριωδώς, σε τέσσερα χρόνια.

«Δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να είναι ο μηχανισμός», είπε ο Hyatt αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι ο θάλαμος θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη απειλή καθώς στεγνώνει, οδηγώντας σε μια ανεξέλεγκτη απελευθέρωση πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, οι ειδικοί σκέφτονται να στείλουν ένα ειδικά αναπτυγμένο ρομπότ ανθεκτικό στην ακτινοβολία που θα μπορούσε να εισάγει κύλινδρο βορίου, το οποίο θα απορροφήσει νετρόνια.

Η πόλη Πρίπιατ (γνωστή ως πόλη-φάντασμα), που κάποτε χτίστηκε για να στεγάσει τους υπαλλήλους του πυρηνικού σταθμού και η γειτονική πόλη του Τσέρνομπιλ είναι επίσημα ακατοίκητες. Ωστόσο, από το ατύχημα του αντιδραστήρα το 1986 δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ εντελώς. Από τότε αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν εργαστεί και στις δύο πόλεις. Πρόκειται κυρίως για άντρες, οι οποίοι εργάζονται σε βάρδιες των δύο εβδομάδων, διασφαλίζοντας τη λειτουργία των υποδομών στις δύο πόλεις. Άλλωστε οι αντιδραστήρες 1 έως 3 συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 1991, 1996 και 2000 αντίστοιχα.

Μια ειδική μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών περιπολεί την περιοχή και ελέγχει την πρόσβαση στην αποκλεισμένη ζώνη. Στο Τσέρνομπιλ λειτουργούν παντοπωλεία καθώς και τουλάχιστον δύο ξενοδοχεία, αλλά απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για επαγγελματικούς λόγους.

Οι ανεπίσημοι κάτοικοι περιλαμβάνουν επαναπατρισμένους εθελοντές, που εγκαταστάθηκαν οικειοθελώς μετά την πυρηνική καταστροφή. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός όσων επέστρεψαν δεν είναι γνωστός. Μάλιστα, σε ερώτηση της DW σχετικά με το πόσα άτομα κατοικούν στο Τσέρνομπιλ, η εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Αποκλεισμένης Ζώνης απάντησε με μια λέξη: Κανένας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΒΟΜΒΑ> Ξαφνικά κόπηκε το εμβόλιο της CureVac από την οποία οι Ευρωπαίοι είχαν παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
Tρόμος από την “απάντηση” της Deutsche Bank στον Καθηγητή Βασιλακόπουλο του ΕΚΠΑ. Διαβάστε τι συνέβη
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ εξελίξεις στον πλανήτη. 4 ώρες Biden-Putin για τη προέλευση του ιού
ΕΚΤΑΚΤΟ> Αίφνης ο Fauci προαναγγέλει χάπια κατά της Covid-19. Σε λίγο θα μας πουν ότι αρκεί η βιταμίνη D, o ήλιος, η άσκηση και οι ρινικές πλύσεις με αλάτι Μεσολογγίου
Φοβερά νέα από το Ισραήλ. Σχεδόν 1 στους 4 από όσους νοσηλεύθηκαν με COVID-19 θα είχε σωθεί εάν δεν του έλειπε η βιταμίνη D!
Οι Έλληνες επιστήμονες S. Tsiodras, G. Magiorkinis, D. Paraskevis, E.G. Kostaki, G. Panayiotakopoulos, εμφανίζονται τον Ιανουάριο του 2020(!) να υπογράφουν μελέτη υπέρ της φυσικής προέλευσης του ιού!
-H ζωή του 21χρονου γιου μου δεν θα είναι ποτέ ίδια μετά τη 2η δόση του εμβολίου της Moderna λέει ο Timothy Harrington
Αγωνία για τη ζωή του Biden και των υπολοίπων ηγετών μετά τις εμφανίσεις τους στη Κορνουάλη
Αφού ως Επίτροπος της FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Μoderna στη συνέχεια προσελήφθη ως στέλεχος της Moderna!
Τρεις παράξενες συμπτώσεις> Έκρηξη προπανίου στην Ελευσίνα, κόλαση φωτιάς σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ, έκρηξη σε αγωγό αερίου στην Κίνα
Κινέζος κατάσκοπος στα χέρια των ΗΠΑ το Βαθύ Λαρύγγι της Wuhan;