kourdistoportocali.comNews DeskThe Telegraph> Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας καταγράφει σχεδόν 10.000 περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο της πενταετίας

Γράφει η Sarah Knapton

The Telegraph> Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας καταγράφει σχεδόν 10.000 περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο της πενταετίας

H Doctorcall, μία ιδιωτική υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε ότι διαπιστώνει «πάρα πολλές» περιπτώσεις μη ανιχνεύσιμων καρκίνων και καρδιακών προβλημάτων, καθώς και «ενοχλητικούς» αριθμούς καταστάσεων ψυχικής υγείας

Τα αποτελέσματα των lockdown ή άλλες, μη καταγράψιμες αιτίες, μπορεί πλέον να σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους στη Βρετανία από αυτούς που πεθαίνουν από την Covid-19, υποδηλώνουν επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τα δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), για τους υπερβολικούς θανάτους, δείχνουν ότι περίπου 1.000 περισσότεροι άνθρωποι από το συνηθισμένο πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από άλλες καταστάσεις εκτός από τον ίδιο τον ιό.

Από την Sarah Knapton/The Telegraph

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία του ONS, τους τελευταίους δύο μήνες, ο αριθμός των υπερβολικών θανάτων που δεν προέρχονται από την Covid υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που συνδέεται με τον ιό. Tα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα σιωπηλή κρίση υγείας που συνδέεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι με τον ίδιο τον ιό.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, British Heart Foundation, ανέφερε ότι είναι «βαθιά ανήσυχο» για τα ευρήματα, ενώ το Stroke Association, η ένωση για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και για τη νοσηλεία ασθενών με εγκεφαλικό δήλωσε ότι ανέμενε μία ελαφρά αύξηση των θανάτων.

Ο Dr Charles Levinson, διευθύνων σύμβουλος της Doctorcall, μιας ιδιωτικής υπηρεσίας υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε ότι η εταιρεία του βλέπει «πάρα πολλές» περιπτώσεις μη ανιχνεύσιμων καρκίνων και καρδιακών προβλημάτων, καθώς και «ενοχλητικούς» αριθμούς καταστάσεων ψυχικής υγείας. «Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Τι συμβαίνει;», αναρωτήθηκε. «Οι καθυστερήσεις στην αναζήτηση και λήψη υγειονομικής περίθαλψης είναι αναμφίβολα η κινητήρια δύναμη, κατά την άποψή μου. Τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία για την Covid απαιτούν σίγουρα την προσοχή μας, ωστόσο αυτά τα τρομακτικά στοιχεία δηλώνουν ότι πρέπει να σημάνουμε συναγερμό. Απαιτείται άμεσα πλήρης και επείγουσα κυβερνητική έρευνα» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ONS έδειξαν ότι οι υπερβολικοί θάνατοι είναι επί του παρόντος 14,4% περισσότεροι από τον μέσο όρο της πενταετίας, που ισοδυναμεί με 1.350 περισσότερους θανάτους από το συνηθισμένο την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου.

Αν και οι 469 θάνατοι οφείλονταν στην Covid, οι υπόλοιποι 881, ως αριθμός, δεν έχουν εξηγηθεί και η ONS δεν αναλύει τους υπόλοιπους θανάτους ανά αιτία.

Από τις αρχές Ιουνίου, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταγράψει σχεδόν 10.000 περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο της πενταετίας -περίπου 1.089 την εβδομάδα- κανένας από τους οποίους δεν συνδέεται με την Covid. Ο αριθμός είναι υπερτριπλάσιος από τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν λόγω του ιού την ίδια περίοδο, που ανήλθε σε 2.811. Ακόμη και η ανάλυση που λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές της γήρανσης του πληθυσμού έχει εντοπίσει μια σημαντική συνεχιζόμενη υπέρβαση.

Σε ερώτηση από την The Telegraph, το Υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε ότι έχει ζητήσει από το Γραφείο για τη Βελτίωση της Υγείας και τις Ανισότητες να εξετάσει τα στοιχεία και ανακάλυψε ότι η πλειονότητα των πέρισσότερων θανάτων σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με αποτρέψιμες καρδιακές παθήσεις που έχουν σχέση με τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον διαβήτη. Πολλά ραντεβού και θεραπείες έχουν ακυρωθεί καθώς το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, NHS, πάλευε με την πανδημία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και πέρυσι, οδηγώντας σε ένα τεράστιο έλλειμα που η υπηρεσία υγείας εξακολουθεί να αγωνίζεται να μειώσει.

Αυτή την εβδομάδα, ένα εσωτερικό σημείωμα από το Royal Albert Edward Infirmary στο Wigan, που διέρρευσε στο Health Service Journal, προειδοποιούσε ότι γινόταν «ολοένα και πιο συνηθισμένο» να πεθαίνουν ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών καθώς περίμεναν για εξέταση και θεραπεία.


Η Dr Charmaine Griffiths, η διευθύνουσα σύμβουλος του British Heart Foundation, δήλωσε: «Ανησυχούμε βαθιά από τα αρχικά ευρήματα ότι οι υπερβολικοί θάνατοι τους τελευταίους μήνες φαίνεται να οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Χωρίς σημαντική βοήθεια για το NHS από την κυβέρνηση τώρα, αυτή η κατάσταση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί».

Την περασμένη εβδομάδα, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία σε όλη την Αγγλία έδειξαν ότι τα πρότυπα περίθαλψης έκτακτης ανάγκης είχαν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό.

Η Juliet Bouvier, η διευθύνουσα σύμβουλος του Stroke Association, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν κλείνουν ραντεβού για ελέγχους τα τελευταία χρόνια, οπότε περιμέναμε μια αύξηση στα εγκεφαλικά εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή η έλλειψη ευκαιρίας εντοπισμού παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες καθυστερήσεις των ασθενοφόρων, είναι μια συνταγή για αυξημένη θνησιμότητα και αναπηρία από εγκεφαλικά επεισόδια σε όσους επιβιώνουν».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK