kourdistoportocali.comNews DeskΘα γίνει η Credit Suisse, "Lehman Brothers" της Ευρώπης; Σε νέο υψηλό ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου της

Τεράστια ανησυχία

Θα γίνει η Credit Suisse, “Lehman Brothers” της Ευρώπης; Σε νέο υψηλό ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ulrich Körner πρσοπάθησε να καθησυχάσει τους υπαλλήλους και τις αγορές με ένα "προσεκτικά διατυπωμένο memo", όπως ακριβώς είχε κάνει η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2008

Τεράστια ανησυχία προκαλεί στις διεθνείς αγορές η κατάσταση της Credit Suisse, της παγκόσμιας εταιρείας επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύει στην Ελβετία, καθώς ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου της εκτινάθχθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ, ενώ η μετοχή της βούτηξε σε νέο χαμηλό. Η νέα αυτή εξέλιξη εντείνει τον προβληματισμός της αγοράς, καθώς οι όποιες προσπάθειες της τράπεζας να καθησυχάσουν τους επενδυτές δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής.

Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, γνωστό και ως CDS, διευρύνθηκε στις 293 μονάδες βάσης, από μόλις 55 μονάδες που ήταν στις αρχές του έτους, ενώ η μετοχή της καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σημειώνεται ότι έως το μεσημέρι η βουτιά έφτανε έως και το 12% στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει το 60% της αξίας της. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή ξυπνά μνήμες και ενισχύει ανησυχίες για μια νέα Lehman Brothers, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη της τράπεζας έχουν επιδοθεί σ’ ένα μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους μεγαλύτερους πελάτες, εταίρους και επενδυτές. Στόχος τους είναι να τους καθησυχάσουν και να τους πείσουν ότι δεν χρειάζεται να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Την Παρασκευή, τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της Credit Suisse είχαν σημειώσει άλμα 6 μονάδων βάσης και πλησίασαν τις 247 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι στέλεχος της Credit Suisse διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα είχε προσεγγίσει επίσημα τους επενδυτές για πιθανή αύξηση κεφαλαίου, επιμένοντας ότι προσπαθούσε να αποφύγει μια τέτοια κίνηση, με την τιμή της μετοχής της σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και το υψηλότερο κόστος δανεισμού λόγω των υποβαθμίσεων της αξιολόγησης.

Στο ενδιάμεσο, το Σαββατοκύριακο, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ulrich Körner πρσοπάθησε να καθυσηχάσει τους υπαλλήλους και τις αγορές, με ένα «προσεκτικά διατυπωμένο memo», ωστόσο η η προσπάθειά του φαίνεται να έπεσε στο κενό. Ο ίδιος, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα επίπεδα κεφαλαίου και η ρευστότητα της τράπεζας δεν προκαλούν ανησυχία, αναγνώρισε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει μια «κρίσιμη στιγμή».

Ο Körner τόνισε επίσης στους υπαλλήλους ότι θα τους στέλνει μια τακτική ενημέρωση έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει το νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου. Αυτό το σημείωμα ήταν αρκετό για να θυμίσει σε πολλούς ένα αντίστοιχο «καθησυχαστικό μήνυμα» που είχε στείλει η Lehman Brothers λίγο πριν καταρρεύσει το 2008. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι κορυφαίο στέλεχος εταιρείας, με την οποία συνεργάζεται η Credit Suisse, είπε στους Financial Times ότι αυτή τη στιγμή ο ελβετικός όμιλος είναι «η χειρότερη μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης».

Ο Ulrich Körner, που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη Ιουλίου, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία της αγοράς, τις αποχωρήσεις τραπεζιτών και τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια. Μάλιστα όπως επισημαίνει το Bloomberg, η τράπεζα ολοκληρώνει ένα σχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στην επενδυτική τραπεζική, οι οποίες μπορεί να συνδυαστούν με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου.

Οι αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι η τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίου ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, προσπάθειας ανάπτυξης και τυχόν άγνωστων στοιχείων. Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse έχει πέσει σε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πώληση μετοχών θα ήταν εξαιρετικά περιοριστική για τους μακροχρόνιους κατόχους. Η αγοραία αξία ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια φράγκα μόλις τον Μάρτιο του 2021.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK