kourdistoportocali.comNews DeskTέμπη [Οut Οf Τhe Βox]> Ο δυστοπικός ρόλος του συνταξιούχου που επέστρεψε απροσδόκητα και τα 11 λεπτά της σιωπής

Η ανθρωποθυσία των Τεμπών

Tέμπη [Οut Οf Τhe Βox]> Ο δυστοπικός ρόλος του συνταξιούχου που επέστρεψε απροσδόκητα και τα 11 λεπτά της σιωπής

Tα δύο τρένα μοιάζουν να έχουν μπει σε τροχιά σύγκρουσης από τις 20 Απριλίου 2022

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Είναι 20 Απριλίου 2022 όταν ο (από το 2016 συνταξιούχος του ΟΣΕ) Παναγιώτης Τερεζάκης θα επέστρεφε σαν “σύμβουλος” του ΟΣΕ με ετήσια σύμβαση (από τις 20/4/22), που είχε υπογράψει ο οργανισμός με την εταιρία συμβούλων LDK Consultants.

Γράφει o Klaus S.

20 Απριλίου 2022. Εάν δει κανείς όλα όσα ακολούθησαν της απροσδόκητης επιστροφής του συνταξιούχου Τερεζάκη στην ενεργό δράση από τη θέση του συμβούλου του ΟΣΕ θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάποιες σατανικές συμπτώσεις έβαλαν από τότε τα δύο τρένα στις ράγες της σύγκρουσης.

Ένας έμπειρος σύμβουλος του ΟΣΕ δεν θα επέτρεπε ποτέ να κοπεί ένα καλώδιο (στο Σταθμό Παλαιοφαρσάλων) χωρίς στη συνέχεια να σημάνει συναγερμό.

Δεν θα επέτρεπε ποτέ να μπουν οι δύο αμαξοστοιχίες στην ίδια τροχιά.

Δεν θα επέτρεπε ποτέ τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με τόνους εκρηκτικών.

Δεν θα σταματούσε στο πουθενά και μέσα στο σκοτάδι την επιβατική αμαξοστοιχία μετά το Σταθμό Λαρίσης

Δεν θα έσπευδε ποτέ να αρπάξει τις ηχογραφημένες συνομιλίες της βραδιάς.

Δεν θα επέτρεπε την εκχωμάτωση και την αλλοίωση των στοιχείων στο τόπο ενός εγκλήματος.

Πολλές σατανικές συμπτώσεις με επίκεντρο τον συνταξιούχο που επέστρεψε ξαφνικά.

Σίγουρα αυτός που σκέφτηκε να επαναφέρει τον Τερεζάκη στην ενεργό δράση θα μπορούσε να αισθανθεί  δικαιωμένος μόνο εάν είχε οραματισθεί όλα όσα ακολούθησαν.

Η επιστροφή του συνταξιούχου Τερεζάκη είναι τουλάχιστο δυστοπική με όλα όσα ακολούθησαν.

Πριν συνεχίσουμε δυο λόγια από τον ιστότοπο της εταιρίας LDK Consultants διά μέσω της οποίας έγινε η επιστροφή του Τερεζάκη ως συμβούλου στον ΟΣΕ.

Η LDK Consultants είναι μια πολυεπιστημονική ομάδα συμβούλων μηχανικής και ανάπτυξης. Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1968 ως εταιρεία μηχανικών που παρέχει υπηρεσίες στον κτιριακό τομέα. Σταδιακά επέκτεινε τις υπηρεσίες της στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του νερού, της μηχανικής, των μεταφορών, της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της παροχής συμβουλών στη διάδοση πληροφοριών.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται μέσω των γραφείων του σε Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρο, Ιορδανία, Κένυα, Ρουμανία, Σερβία και έχει αναλάβει 2.700 έργα σε 120 χώρες.

Η LDK Consultants έχει γίνει μια κορυφαία εταιρεία συμβούλων μηχανικών σε ξενοδοχεία, κτίρια μικτής χρήσης, νοσοκομεία, καθώς και υποδομές (σιδηρόδρομοι, μαρίνες και αεροδρόμια). Είναι μια αξιόπιστη εταιρεία συμβούλων σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, βιωσιμότητας και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Οραμα

Από το 1968, η LDK Consultants υποστηρίζει το όραμα και τις αξίες της για ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και αριστεία προς όφελος του προσωπικού και των πελατών της. Η LDK Consultants έχει δεσμευτεί να είναι μια βιώσιμη, ποικιλόμορφη ομάδα και οδηγός αλλαγής και καινοτομίας για έργα κάθε μεγέθους και επιπέδου πολυπλοκότητας. Έχοντας πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς για ποιότητα και τεχνογνωσία, η LDK Consultants συνδυάζει τη σε βάθος γνώση με την καινοτομία για να επιτύχει βέλτιστες λύσεις και βιώσιμα αποτελέσματα για τα προγράμματα και τα έργα των πελατών της.

Στις 2626|03|2024 ο Βασίλης Γαλούπης σε ένα ρεπορτάζ με εύστοχο τίτλο στην εφημερίδα Δημοκρατία θα έγραφε τα εξής>

Παναγιώτης Τερεζάκης: Σκοτεινός ο ρόλος Τερεζάκη στην τραγωδία των Τεμπών

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τα Τέμπη μπήκε σε εφαρμογή η αντίδραση έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης: το οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης με τα περί «ανθρώπινου λάθους» και το αστραπιαίο μπάζωμα των αποδεικτικών στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, με ταυτόχρονες πιέσεις στη Δικαιοσύνη.

Το μονταρισμένο ηχητικό με τις πλαστές συνομιλίες σταθμάρχη – μηχανοδηγών αναπαράχθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ το επόμενο βράδυ της τραγωδίας, δημιουργώντας τις «επιθυμητές» εντυπώσεις. Σκοπός ήταν να αποσιωπηθεί η συνειδητή εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης στην ασφάλεια. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, είναι ένα ακόμα πρόσωπο που το Μαξίμου είχε καταφέρει να κρατήσει στο απυρόβλητο όλο αυτό το διάστημα. Τώρα, όμως, αναδεικνύεται ο ρόλος του.

Από τις 13 Μαρτίου 2023 η «δημοκρατία» είχε προειδοποιήσει για τον Τερεζάκη. Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ καυτηρίαζε την επιλογή του τότε υπουργού Μεταφορών, Γεραπετρίτη, να διορίσει το συγκεκριμένο άτομο στη θέση του «μεταβατικού» διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ. «Προσπάθεια συγκάλυψης; Αλαζονική διάθεση; Αδιαφορία για το τι μέλλει γενέσθαι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους; Μπορεί και τα τρία μαζί, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η τοποθέτηση Τερεζάκη» έγραφε πριν από έναν χρόνο η «δημοκρατία» για τον συνταξιούχο από το 2016, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέφερε αρχικά ως τεχνικό σύμβουλο του οργανισμού.

Ο Τερεζάκης ουδέποτε μπήκε στο κάδρο των ευθυνών, αν και ήταν επιφορτισμένος με τη διαχείριση τεχνικών θεμάτων υποδομής, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ.

Σήμερα πια, εκείνη η αλλόκοτη επιλογή Γεραπετρίτη αρχίζει να αποκτά νόημα σιγά σιγά. Στις 2 Μαρτίου 2023, ο Τερεζάκης δήλωνε στην ΕΡΤ ότι «όλες οι ραδιοεπικοινωνίες καταγράφονται. Και επίσημα χθες, 1 Μαρτίου, στο ανακριτικό τμήμα, με εντολή του κ. εισαγγελέα, παρουσία αστυνομικών υπαλλήλων δόθηκαν τα στοιχεία, που οι εμπειρογνώμονες θα τα αξιολογήσουν».

Πρόσφατα, ο Τερεζάκης κατέθεσε στην Εξεταστική: «Εγώ ήμουν αυτός που λίγες ώρες μετά το δυστύχημα φώναξα την Αστυνομία και πήγα με εξουσιοδοτημένο άτομο, γιατί, ξέρετε, τις καταγραφές δεν μπορεί να τις πάρει όποιος να ’ναι. Αυτός που μπαίνει έχει εξουσιοδότηση από τον οργανισμό, μπαίνει με κωδικό, τα καταγράφει στα στικάκια και φαίνεται ποιος μπήκε, τι ώρα μπήκε και τι κατέγραψε».

Η Αστυνομία θεωρεί ψευδή όσα λέει ο Τερεζάκης, ο οποίος δεν μας εξηγεί και τον λόγο που έσπευσε πρώτος στο δωμάτιο καταγραφών, ενώ ήταν απλά σύμβουλος του ΟΣΕ.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι το στικάκι USB με καταγραφές συνομιλιών έφτασε στα χέρια της στις 3 Μαρτίου. Κι ότι μόνο «στις 2 Μαρτίου απεστάλη USB με ηλεκτρονικά αρχεία από τη Διεύθυνση Συντήρησης Συστημάτων του ΟΣΕ».

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν παρέλαβε τίποτα την 1η Μαρτίου, όπως καταθέτει (!) ο Τερεζάκης, και πολύ περισσότερο παρουσία… αστυνομικών. Της το έστειλαν το USB, δεν παραδόθηκε χέρι με χέρι.

Η 1η Μαρτίου είναι η μέρα που διέρρευσε ο μονταρισμένος διάλογος, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις, στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης, ώστε να ενισχυθεί η εντύπωση πως επρόκειτο αποκλειστικά για «ανθρώπινο λάθος». Ενα βολικό όσο και ψεύτικο αφήγημα που δημιούργησαν από την πρώτη στιγμή ενοχικά το Μαξίμου και ο Μητσοτάκης προσωπικά. Την 1η Φεβρουαρίου 2024, ο… προσωρινός Τερεζάκης εμφανίστηκε στην Εξεταστική, αποδίδοντας κι αυτός στον σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό την ευθύνη για την τραγωδία.

Ο επεξεργασμένος διάλογος που παραποιούσε τα γεγονότα δόθηκε -άγνωστο ακόμα από ποιον- την 1η Μαρτίου, άρα δεν διέρρευσε από την ΕΛ.ΑΣ., που δεν είχε λάβει ακόμα τίποτα στα χέρια της. Ομως, όπως είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο Τερεζάκης παρέδωσε στην Εξεταστική και δική του απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των σιδηροδρομικών. Πώς και πότε βρέθηκε στην κατοχή του αυτό το υλικό; Η κυβέρνηση -που αναβάθμισε προκλητικά, δίχως τότε να κατανοεί κανείς τον λόγο, τον Τερεζάκη σε διευθύνοντα σύμβουλο λίγες μέρες μετά τα Τέμπη- είναι το ίδιο υπεύθυνη για όσα έχουν συμβεί με αυτή τη βρόμικη υπόθεση. Για τις διαρροές των μονταρισμένων διαλόγων ο Τερεζάκης είχε δηλώσει τότε πως θα κάνει εσωτερική έρευνα και πως ήδη είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές Αρχές. Ομως, το αποτέλεσμα της εσωτερικής… έρευνάς του αγνοείται μέχρι σήμερα.

Τις πρώτες μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Γενηδούνιας είχε καταγγείλει πως «εδώ έχουμε κανονική κοπτοραπτική στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά είναι ο ΟΣΕ».

Η Δικαιοσύνη όφειλε να έχει ψάξει εξονυχιστικά από την πρώτη στιγμή τον ρόλο του Τερεζάκη. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν το έχει πράξει ως τώρα. Με ποιου γραπτή εντολή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην αίθουσα με τις καταγραφές; Οι κινήσεις του έγιναν πράγματι συνοδεία Αστυνομίας και εν γνώσει ανακριτή; Πώς βρέθηκαν στα χέρια του οι διάλογοι που παρουσίασε στην Εξεταστική; Τι αποτέλεσμα είχε η εσωτερική έρευνα που διέταξε για τη διαρροή των συνομιλιών; Εχει ενημερωθεί όντως ο εισαγγελέας;

Ο Τερεζάκης δεν έπρεπε ποτέ να βρεθεί στη θέση που είναι σήμερα στον ΟΣΕ. Και σίγουρα έπρεπε να έχει «ξηλωθεί» ήδη από την Κυριακή. Ομως, το ίδιο υπεύθυνοι για τη δράση και τον ρόλο του συνταξιούχου είναι ο Γεραπετρίτης με τον Μητσοτάκη, που τον διόρισαν. Το σίγουρο είναι ότι η επιχείρηση «μεγάλο κουκούλωμα» καταρρέει.

>

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σπούδασε μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακό στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Επί Μνημονίων ήταν γενικός διευθυντής Συντήρησης και Εργων ΣΤΑΣΥ. Αρχισε να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό από την επομένη του δυστυχήματος στα Τέμπη. Εμφανίστηκε μιλώντας ως «τεχνικός σύμβουλος ΟΣΕ», την ώρα που γίνονταν γνωστές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τις συνομιλίες με τον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας. Στη συνέχεια ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι ο -πλέον- συνταξιούχος και πρώην εργαζόμενος της Αττικό Μετρό εργαζόταν ως σύμβουλος του ΟΣΕ με ετήσια σύμβαση από τις 20/4/22, που είχε υπογράψει ο οργανισμός με την εταιρία συμβούλων LDK. Στις 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι, με απόφαση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει ως «μεταβατικός» τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΕ Α.Ε.

Άρης Χατζηγεωργίου [Data Journalists]> Tα 11 λεπτά της θανάσιμης σιωπής

Μια σιωπή 11 λεπτών στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου το βράδυ των Τεμπών, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη κενό στην αξιοπιστία των ερευνών μετά το δυστύχημα και να εντείνει τις αμφιβολίες που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την αλλοίωση των στοιχείων, πάνω στα οποία θα «πατήσει» η μελλοντική δίκη.

Οι Data Journalists και ο Άρης Χατζηγεωργίου αποκαλύπτουν ότι στη λίστα των ψηφιακών αρχείων που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (1/2/24) ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης, υπάρχει μια σιγή ασυρμάτου, διαρκείας 11 λεπτών, αμέσως μετά από την στιγμή που η μοιραία αμαξοστοιχία Intercity 62 έφυγε από τον σταθμό της Λάρισας για να συγκρουστεί 15 λεπτά αργότερα μετωπικά με την εμπορική 63503.

Μια σιωπή 11 λεπτών στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου το βράδυ των Τεμπών, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη κενό στην αξιοπιστία των ερευνών μετά το δυστύχημα και να εντείνει τις αμφιβολίες που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την αλλοίωση των στοιχείων, πάνω στα οποία

θα «πατήσει» η μελλοντική δίκη.

Οι Data Journalists αποκαλύπτουν ότι στη λίστα των ψηφιακών αρχείων που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (1/2/24) ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης, υπάρχει μια σιγή ασυρμάτου, διαρκείας 11 λεπτών, αμέσως μετά από την στιγμή που η μοιραία αμαξοστοιχία Intercity 62 έφυγε από τον σταθμό της Λάρισας για να συγκρουστεί 15 λεπτά αργότερα μετωπικά με την εμπορική 63503.

Εντείνονται οι αμφιβολίες που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την αλλοίωση των στοιχείων και τη μονταζιέρα.
Περίεργη σιγή ασυρμάτου, διαρκείας 11 λεπτών, αμέσως μετά από την αναχώρηση της μοιραίας αμαξοστοιχία Intercity 62 από τον σταθμό της Λάρισας για να συγκρουστεί 15 λεπτά αργότερα μετωπικά με την εμπορική 63503.
Η λίστα των ψηφιακών αρχείων που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (1/2/24) ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης

Καταθέτοντας την λίστα στη Βουλη, ο κ. Τερεζάκης μίλησε για «απομάστευση των δεδομένων από τα καταγραφικά του συστήματος σηματοδότησης στη Λάρισα και στο Μεζούρλο (διπλανός σταθμός), τα οποία ελήφθησαν την ίδια ημέρα από εξειδικευμένο και εντεταλμένο υπάλληλο της κατασκευάστριας εταιρείας παρουσία Αστυνομίας, ανακριτικού υπαλλήλου και εμού του ιδίου». Πρόσθεσε, δε, ότι η διαδικασία «καταγράφηκε και βιντεοσκοπήθηκε από τον ίδιο τον ανακριτικό υπάλληλο και παραδώσαμε αυτά τα στοιχεία κρατώντας ένα αντίγραφο εμείς σαν ΟΣΕ, ένα αντίγραφο παρέλαβε ο κύριος ανακριτής και ένα αντίγραφο πήρε η ΕΡΓΟΣΕ».

Στην εικόνα που παραθέτουμε, υπάρχει ένα τμήμα της λίστας με τα εκατοντάδες ψηφιακά αρχεία των συνομιλιών μέσω ασυρμάτου VHF της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Κάθε φορά που στην εμβέλεια του Σταθμαρχείου Λάρισας, ένας σταθμάρχης, ένας μηχανοδηγός, ένας κλειδούχος και κάθε άλλος εμπλεκόμενος πατάει το κουμπί για να μιλήσει στον ασύρματο, ανοίγει ένα νέο αρχείο που «κλείνει» μόλις τελειώσει η συνομιλία, την οποία μπορούν να ακούσουν και όλοι οι υπόλοιποι. Μέσα λοιπόν στο συγκεκριμένο τμήμα της λίστας, υπάρχουν 32 διαφορετικά αρχεία που καταγράφονται σε διάστημα 34 λεπτών, ανάμεσα στις 10.46 μ.μ. και στις 11.20 μ.μ. Αναλογεί δηλαδή, περίπου ένα αρχείο, δηλαδή μια συνομιλία σε κάθε λεπτό που περνά. Το ίδιο ισχύει και σε μία πιο διευρυμένη χρονικά λίστα με 96 αρχεία σε διάστημα 101 λεπτών ανάμεσα στις 9.46 μ.μ. και στις 11.27 μ.μ.

Σημειωτέον ότι η χρονοσήμανση στην λίστα που κατέθεσε στην Εξεταστική της Βουλής ο κ.Τερεζάκης, εμφανίζει μια χρονοκαθυστέρηση 10 λεπτών. Για παράδειγμα, τα επίμαχα αρχεία, το 3e3_443 και το 3e4_443 καταγράφονται με ώρες 10.54 μ.μ και 10.55 μ.μ αντίστοιχα, αλλά περιγράφουν γεγονότα την ώρα που η αμαξοστοιχία 62 έφυγε από την Λάρισα, δηλαδή στις 11.04 όπως αναφέρει ο σταθμάρχης. Πρόκειται για τα αρχεία που αλλοιώθηκαν και συνενώθηκαν για να «παίξουν» στα μέσα ενημέρωσης την αμέσως επόμενη ημέρα και πριν ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες από το τραγικό δυστύχημα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα».

Το αρχείο 3e3_443 είναι το τελευταίο στο οποίο ο προφυλακισμένος σταθμάρχης Λάρισας Βασίλης Σαμαράς μιλά με τον μηχανοδηγό Γιώργο Κουτσούμπα που έχασε την ζωή του στην μετωπική σύγκρουση. Η συνομιλία που περιλαμβάνεται είναι η ακόλουθη:

Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει…Με 47 νούμερο (ο αριθμός του προφορικού τηλεγραφήματος) περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Ευχαριστούμε πολύ

Το αρχείο 3e4_443 περιλαμβάνει την εξής συνομιλία:

Μηχανοδηγός: Βασίλη…

Σταθμάρχης: Σωτήρη πάμε.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις

Αυτά τα δύο αρχεία συνενώθηκαν αλλά αφαιρέθηκαν και τα πρώτα δευτερόλεπτα του δεύτερου, για να μην φαίνεται ότι ο σταθμάρχης μιλάει σε άλλον μηχανοδηγό, τον Σωτήρη Αδάμου που περίμενε να φύγει για τοπικό δρομολόγιο προς Βόλο. Έτσι συνενωμένα παρουσιάστηκαν από την ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα» στις 22:11 το βράδυ της 1ης Μαρτίου 2023 και αναπαράχθηκαν εν ριπή οφθαλμού από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Με τον τρόπο αυτό ενισχυόταν ξεκάθαρα το αφήγημα του τραγικού ανθρώπινου λάθους ως κυρίαρχης αιτίας που τόσο πολύ προσπάθησε να προβάλει η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη στα Τέμπη έως την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έγραψε το δικό της πόρισμα σε 700 σελίδες.

Το μοντάρισμα ήταν επιλεγμένο και υλοποιημένο αριστοτεχνικά. Ο σταθμάρχης με την εντολή του, έδειχνε ότι δεν καταλάβαινε πως στέλνει το τρένο ανάποδα, δηλαδή από την γραμμή καθόδου (αλλιώς θα έπρεπε να το αναφέρει ρητά και να έχει δώσει γραπτή εντολή). Ο μηχανοδηγός ευχαριστεί, φεύγει και μετά από λίγο υποτίθεται ότι ρωτάει: «Βασίλη φεύγω;»

Το ερώτημα αυτό, πυροδότησε σενάρια ότι ο μηχανοδηγός είδε πως μπήκε ανάποδα στην γραμμή καθόδου και για αυτό ρώτησε. Πήρε όμως απάντηση «Φεύγεις, φεύγεις», και προχώρησε προς την καταστροφή. Εννοείται ότι ένας έμπειρος μηχανοδηγός που θα έβλεπε την αμαξοστοιχία του να αλλάζει γραμμή χωρίς να έχει λάβει γραπτή εντολή, θα σταματούσε αμέσως και θα ρωτούσε τον σταθμάρχη. Ο Γ. Κουτσούμπας ήταν εμπειρότατος και η παράλειψη της οποιαδήποτε αναφοράς, δεν έγινε ποτέ πιστευτή από τους συναδέλφους του μηχανοδηγούς.

Όπως φαίνεται όμως στην λίστα που παρουσιάζουμε σήμερα, το ανεξήγητο κενό των 11 λεπτών ξεκινά στις 22.56 μ.μ. δηλαδή δύο λεπτά από την ώρα που η αμαξοστοιχία 62 έφευγε από τον σταθμό της Λάρισας. Τα κλειδιά 118Α και 118Β που είχαν μείνει τοποθετημένα σε διαγώνιο θέση και έστειλαν μοιραία το τρένο στην γραμμή καθόδου, βρίσκονται σε απόσταση 1.400 μέτρων από τον σταθμό.

Άρα, το κενό ξεκινά την ώρα που γίνεται η αλλαγή τροχιάς. Ο μηχανοδηγός Γ. Κουτσούμπας δεν εμφανίζεται να ρωτά τι έχει συμβεί και να ζητά επιβεβαίωση. Επί 11 λεπτά, κανείς άλλος δεν μπαίνει να μιλήσει στον ασύρματο από τους ανθρώπους που εργάζονται μέσα στον σταθμό ή γύρω από αυτόν (κλειδούχοι, μηχανοδηγοί, μηχανοστάσιο, φύλακες στις ισόπεδες διαβάσεις κλπ). Το ίδιο κενό και με την ίδια διάρκεια, παρατηρείται και στην άλλη λίστα με τις τηλεφωνικές κλήσεις από και προς το σταθμαρχείο.

Η σιωπή διακόπτεται την ώρα που η μετωπική σύγκρουση έχει μόλις συμβεί. Στο αρχείο 3e7_443 στις 23:07 ακούγεται κάποιος που διαμαρτύρεται στον σταθμάρχη ότι υπάρχει διακοπή ρεύματος. Λίγο αργότερα, στις 23:11 σύμφωνα με την λανθασμένη χρονοσήμανση της λίστας, καταγράφεται η τηλεφωνική κλήση προς τον σταθμάρχη από τον Ρυθμιστή Ελξης του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη.

Ο Ρυθμιστής αυτός παρακολουθεί σε πίνακα τα ηλεκτρικά φορτία σε όλο το βόρειο τμήμα του δικτύου. Εχει δει πως υπάρχει βραχυκύκλωμα «κάπου στην Ραψάνη» και ρωτά τον σταθμάρχη αν γνωρίζει κάτι παραπάνω. Το βραχυκύκλωμα για το οποίο ρωτά, είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης που έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους.

Τα καλώδια των 25.000 βολτ έχουν κοπεί αφού μετά την σύγκρουση, οι μηχανές των συρμών σηκώθηκαν στον αέρα, ενώ οι ηλεκτρικές εκκενώσεις οδήγησαν και στην τεράστια έκρηξη που αποτυπώθηκε στα βίντεο.

Από εκεί και μετά, ασύρματος και τηλέφωνο θα αρχίσουν και πάλι να καταγράφουν κλήσεις σχεδόν ανά λεπτό. Ο σταθμάρχης θα αργήσει να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί, μέχρι να λάβει τηλεφώνημα από την Πυροσβεστική και μετά από την Αστυνομία. Θα συνεχίσει να δίνει οδηγίες στον κλειδούχο και να απαντά σε ερωτήσεις μηχανοδηγών άλλων συρμών.

Όταν ενημερωθεί ότι υπάρχει πυρκαγιά, θα πιστέψει αρχικά πως έγινε κάποιος εκτροχιασμός. Θα χρειαστεί να περάσει σχεδόν 1 ώρα και να τρέξουν στο σταθμαρχείο οι πιο έμπειροι σταθμάρχες, μέχρι να γίνει αντιληπτό στις 12.05 ότι δεν υπήρξε εκτροχιασμός αλλά μετωπική σύγκρουση.

Από εκείνη την στιγμή, ξεκινά το φιάσκο της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών. Πολύτιμο αποδεικτικό υλικό θα χαθεί με το εσπευσμένο μπάζωμα στο σημείο της σύγκρουσης. Θα σβηστούν τα αρχεία από τις βιντεοκάμερες του ΟΣΕ που θα μπορούσαν να δείξουν εάν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε δοχεία που παραπέμπουν σε εύφλεκτα υγρά.

Η επίσημη αρχή διερεύνησης του κράτους, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα αποκτήσει διοίκηση μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023, έξι μήνες μετά τα Τέμπη και θα ξεκινήσει την δική του «έρευνα» έναν χρόνο μετά.

Τις έρευνες θα αναλάβουν πραγματογνώμονες της Τροχαίας (!), ενώ από πλευράς ΟΣΕ πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τερεζάκης που ήταν ως τότε σύμβουλος της διοίκησης αλλά θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 17/3, παραμένοντας ακόμη και σήμερα «μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος» με προβληματική νομιμοποίηση.

Ο Διευθυντής Κυκλοφορίας Κ. Χρυσάγης θα σκοτωθεί σε περίεργο τροχαίο στις 27 Μαρτίου 2023 με αποτέλεσμα να χαθεί όλο το υπόβαθρο των δικών του γνώσεων σχετικά με την κυκλοφορία των συρμών και την εκπαίδευση των σταθμαρχών.

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα κυριαρχήσουν οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας που προσπαθεί επιμόνως να στηρίξει το αφήγημα ότι έφταιξαν μόνο τα ανθρώπινα λάθη το βράδυ των Τεμπών. Η πλειοψηφία θα αποφύγει να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες που κατήγγειλαν στο παρελθόν τα κενά στα συστήματα ασφαλείας, όπως τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππο Τσαλίδη, το στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ Χρ. Κατσιούλη, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλο.

Δεν θα καλέσει ούτε τον πρώην πρόεδρο του σωματείου των μηχανοδηγών Κ. Γενιδούνια που έστελνε εξώδικα στον υπουργό Κ. Καραμανλή χωρίς να λαμβάνει απάντηση και κατήγγειλε κοπτοραπτική των ηχογραφημένων συνομιλιών που ακούγονταν στα κανάλια τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα.

Σε όλα τα παραπάνω, ήρθαν να προστεθούν οι αποκαλύψεις για τη λειτουργία της μονταζιέρας στις ηχητικές συνομιλίες και οι καταγγελίες ότι τα στικάκια με τα ψηφιακά αρχεία κυκλοφορούσαν και μοιράζονταν σε κάθε ενδιαφερόμενο πριν καταλήξουν στις αρμόδιες αρχές στις 3 Μαρτίου.

Ποιος αποκλείει, λοιπόν, ότι σε αυτήν την πορεία κάποια αρχεία δεν παραποιήθηκαν απλώς αλλά εξαφανίστηκαν ολοκληρωτικά; Τι θα σήμαινε αν ένα από αυτά τα αρχεία, περιλάμβανε τις κλήσεις του μηχανοδηγού που προσπαθούσε να επικοινωνήσει ανεπιτυχώς με τον σταθμάρχη; Για ποιον λόγο κάποιος να επιθυμεί την απόκρυψη μιας τέτοιας απεγνωσμένης κλήσης; Τα ερωτήματα πληθαίνουν και υποσκάπτουν περαιτέρω το κύρος της δικαστικής έρευνας. Και το κενό σιωπής των 11 λεπτών στα καταγραφικά του σταθμαρχείου Λάρισας αποκτά τεράστιες διαστάσεις…

H Mαρία Καρυστιανού και η Ανθρωποθυσία των Τεμπών

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Δεν το είχε προβλέψει αυτό η προσομοίωσή τους.

Ότι θα έβρισκαν μπροστά τους μια γυναίκα με συγκροτημένο λόγο, πάθος αλλά και ωριμότητα, καλλιεργημένη και αποφασισμένη να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της ανθρωποθυσίας της κόρης της.

Το γεγονός ότι τα φερέφωνά τους υπεδείκνυαν στους συγγενείς των θυμάτων να ανάβουν κεράκια-καντηλάκια και να κάνουν τη προσευχή τους είναι αποκαλυπτικά του σνομπισμού που έχουν οι διοργανωτές-τελετάρχες της ανθρωποθυσίας ως ένδειξη πίστης στη Great Reset– για τον ελληνικό λαό.

Λοιπόν η Καρυστιανού ήταν αναπάντεχη. Τους έκατσε το Joker από την ανάποδη για μια ακόμη φορά.

Όπως δεν κατάφεραν να προκαλέσουν τη σύγκρουση-σπονδή εντός του τούνελ ώστε να μην χρειασθούν στη συνέχεια οι εκχωματώσεις-μπαζώματα, τα τροχαία με τους νεκρούς σταθμάρχες και πάει λέγοντας.

Κάτι δεν συγχρονίσθηκε σωστά από τη στιγμή που έκοψαν το καλώδιο στο σταθμό Παλαιοφαρσάλων ώστε να μπουν τα δύο τρένα στην ίδια ράγα, από τη στιγμή που φόρτωσαν την επιβατική αμαξοστοιχία με ένα σκασμό φιάλες υγραερίου δήθεν για τη καντίνα, από τη στιγμή που φόρτωσαν την εμπορική με πάσης φύσεως εκρηκτικά και κοφτερές λαμαρίνες-λεπίδες, από τη στιγμή που σταμάτησαν την επιβατική αμαξοστοιχία στο πουθενά μετά το σταθμό Λαρίσης μέσα στο μαύρο σκοτάδι.

Κι αφού η σύγκρουση τελικά δεν συνέβη εντός του τούνελ για να μην μείνει ίχνος αποδεικτικών όπως απεκάλυψε ο Παύλος Ασλανίδης που θρηνεί τον γιο του “4 ώρες μετά την σύγκρουση των τραίνων οι φαγάνες σήκωσαν όλα τα χώματα και τα έριξαν σε δύο οικόπεδα- Ψάξαμε εμείς οι γονείς και βρήκαμε κομμάτια από τα κόκκαλα 4 κοριτσιών…”

Εάν πρόκειτο απλά για ένα ανθρώπινο λάθος γιατί δεν έδιναν στο ανθρώπινο λάθος ένα διάσημο (λαδώστρα) δικηγόρο ώστε σε 10 χρόνια το ανθρώπινο λάθος να είναι ελεύθερο; Γιατί όλους αυτούς τους μήνες δεν έχουμε ακούσει κιχ από το ανθρώπινο λάθος Βασίλη Σαμαρά;

Καθώς λοιπόν στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Klaus Schwab νοσηλεύεται, ακόμη κι εάν πρόκειται για ραδιοαρβύλα είναι αρκετή να προκαλέσει πανικό στους ηγέτες-εργαλεία του στο δυτικό κόσμο.

Ηγέτες από τους οποίους απαιτήθηκε να δείξουν έμπρακτα τη πίστη τους με τελετές ανθρωποθυσίας όπως θα μπορούσε να διαβάσει κανείς το Μάτι του Τσίπρα και τα Τέμπη του Μητσοτάκη. Δεν λέμε ότι συνέβη αυτό, δλδ σπονδές ανθρωποθυσίας αλλά θα μπορούσαν να διαβαστούν και έτσι τα συγκεκριμένα συμβάντα. Οι καθημερινές σχεδόν αποκαλύψεις δείχνουν ότι τα Τέμπη ήταν ένα οργανωμένο συμβάν.

Από ποιους; Από εχθρικές μυστικές υπηρεσίες; Από φιλικές μυστικές υπηρεσίες; Από εξωγήινους; Ποιος ξέρει; Αλλά το ανθρώπινο λάθος είναι ένα επιχείρημα που το αγοράζουν μόνο οι χαχόλοι. Εκείνοι που πίστεψαν ότι ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 γεννήθηκε στη φύση και πως τα εμβόλια ευθανασίας ήταν ελιξήρια νεότητας.

Όπως ακριβώς και με την planδημία τα ίδια ΜΜΕ που προπαγάνδισαν το θέσφατο αφήγημα της planδημίας και των εμβολίων ευθανασίας ως ασφαλή και αποτελεσματικά ήρθαν στη συνέχεια σε ρόλο Μονταζιέρας των Τεμπών να αναδείξουν το ανθρώπινο λάθος.

Μόνο που καθώς ενώνεις τις τελείες μόνο ανθρώπινο λάθος δεν προκύπτει. Αντίθετα μπορεί κανείς να διακρίνει μια καλοστημένη μηχανή συγκάλυψης η οποία συντονίζει δημοσιογράφους, (βουλιμικούς για χρήμα εκδότες κρατική διαφήμιση-media shops), δικαστές, εισαγγελείς, ιδιοκτήτες μηχανημάτων εκχωμάτωσης και φορτηγών, περιφερειάρχες, βουλευτές που λένε το ίδιο παραμύθι στις τηλεοράσεις, εφοπλιστές που πληρώνουν εγγυήσεις των υπαλλήλων του ΟΣΕ, τους ίδιους τους υπαλλήλους, τις εμπλεκόμενες εταιρίες και πάει λέγοντας.

Ολο αυτό σας μοιάζει με ανθρώπινο λάθος ή με προσπάθεια συντονισμού μιας ετερόκλητης ορχήστρας που πρέπει να κελαηδίσει τον ίδιο σκοπό τoυ αθρωπίνου λάθους; Οπως ακριβώς και με τη φυσική προέλευση του ιού και τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια ευθανασίας.

Λοιπόν μέσα σε όλο αυτό το συντονισμό του θανάτου για χάρη των ευγονιστών ψυχοπαθών της elite που αισθάνονται θεοί και απαιτούν ανθρωποθυσίες από τους ταπεινωμένους ηγέτεςστον ΓΑΠ που έλεγε λεφτά υπάρχουν του επέβαλαν μνημόνια, τον “go back κα Μέρκελ” τον ταπείνωσαν με το Μάτι και η ξεφτίλα της υποταγής των εκλεγμένων ηγετών συνεχίζεται σε όλο το δυτικό κόσμο.

Μόνο που εάν φύγουν από τη ζωή οι εμπευστές της Ατζέντας 2030 την οποία προπαγανδίζει η αφέλεια του Δένδια υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες οι νέες δίκες Νυρεμβέργης να τους μαζεύουν από τις παραλίες με τα κουβαδάκια τους και να τους οδηγούν στις ηλεκτρικές καρέκλες.

Θα μπορούσε να συμβεί στον Fauci για παράδειγμα και καθώς λέμε Fauci αναρωτιόμαστε ως πότε θα συνεχισθεί η χειμερία νάρκη του στρατηλάτη ΣωτήρηΤσιόδρα.

Λοιπόν ο μηχανισμός της μείωσης του δυτικού πληθυσμού είχε στηθεί μια χαρά και στη χώρα μας.

Με εκδόσεις εφημερίδων χορηγούμενες από τους ενδιαφερόμενους και με κρατική διαφήμιση που πήγαινε καθ΄υπόδειξη στα ΜΜΕ που προπαγανδίζουν ακριβώς αυτή τη συνταγή.

Λοιπόν εάν η πληροφορία για την ασθένεια του Klaus Schwab έχει δόσεις αλήθειας είναι αρκετή για να λούσει κρύος ιδρώτας τους εμπλεκόμενους.

Οσο για τη Καρυστιανού και τους υπόλοιπους συγγνείς των θυμάτων αυτό που έχουν να κάνουν είναι να συνεχίζουν 24/7 τον αγώνα τους. Να γρατσουνάνε το σύστημα όπως το ρυάκι το βράχο και αυτό θα εμφανίζει ραγίσματα και νέες αποκαλύψεις για την ανθρωποθυσία.

Οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα θανάσιμα κόμματα καθώς αποκαλύπεται και ο ρόλος του Κασσελάκη, του Ανδρουλάκη, του Κουτσούμπα και πάει λέγοντας.

Ολοι τους στην αδειλίνια γραμμή της Σακελλαροπούλου.

Και μαζί τους δυό τρεις εκδότες και μηντιάρχες των εφημερίδων της κυβερνήσεως οι οποίοι παρότι εξαπατήθηκαν και εμβολιάσθηκαν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους με τα εμβόλια ευθανασίας, συνεχίζουν να υπηρετούν το αφήγημα της μεγάλης επαναφοράς με άθλια και χυδαία δημοσιεύματα.

Είναι τόσο βλαμμένοι που ένα πρωί- εάν εφαρμοστεί το ψηφιακό νόμισμα- δεν θα τους ανήκει τίποτε άσε που στο μεταξύ θα μπορούσαν να βρεθούν με θέα τα ραδίκια ανάποδα από έμφραγμα ή turbo καρκίνους.

Ως τότε θα χτυπιούνται επειδή δεν μπορούν να νικήσουν τη μη αναμενόμενη Μαρία Καρυστιανού. Τη μη προβλέψιμη από τις προσομοιώσεις τους.

Όλα πλέον είναι ένα φρενήρες παίγνιο με το χρόνο…

Επειδή βλέπουμε και μας καταλογίζονται πολλά…
Δεν ανεχόμαστε καμία πολιτική εκμετάλλευση πια .
Επίσης, η θέση «να κατέβουμε στην πολιτική για να βοηθήσουμε την υπόθεση μας» , δε μας εκφράζει καθόλου. Απεναντίας το θεωρούμε φθηνή δικαιολογία για καριέρα….
Μια τέτοια θέση δε δικαιώνει τον αγώνα μας. Ειδικά τώρα, που το απόστημα της διαφθοράς γίνεται για μας αντιληπτό στο βάθος του ,μας τοποθετεί απέναντι και μας τροφοδοτεί με πείσμα για τον αγώνα μας .
Θα φέρουμε την κάθαρση, όπως ξεκινήσαμε , ως πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
Οι φωνές 1.350.000 πολιτών ήχησαν πολύ δυνατά στις Βρυξελλες.
Όταν τόσοι άνθρωποι απευθύνονται σε Δημοκρατικούς Θεσμούς, ακούγονται. Η εξυγίανση έχει ήδη αρχίσει….
Μαρία Καρυστιανού // Παύλος Ασλανίδης

Εριέττα Μόλχο, 23 [Άουσβιτς-Τέμπη]> Η πρεμούρα του μπαζώματος εξαφάνισε το σώμα της. 80 χρόνια πριν η γιαγιά της στο τρένο για το Αουσβιτς

Kυριακή 14 Απριλίου 2024

Εριέττα Μόλχο, η 23χρονη φοιτήτρια που αγνοείται ακόμα στα Τέμπη

Γράφει ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας και θείος 3 νεκρών κοριτσιών στην Ανθρωποθυσία των Τεμπών ως ένδειξη πίστης και αφοσίωσης στο Great Reset.

Η απάντηση μου σε όλους αυτούς που βρίζουν ή βλέπουν κάτι το πονηρό στις αναρτήσεις μου είναι
αυτό το κορίτσι κάτω στην φωτό η ΕΡΙΕΤΤΑ ΜΟΛΧΟ η μοναδική αγνοούμενη του τρένου.

Και γιατί αγνοούμενη; Γιατί μερικοί αποφάσισαν να απομακρύνουν γρήγορα όλα τα βαγόνια και τα στοιχεία σε χρόνο-ρεκόρ ,ενόψει των εκλογών για να μην χαλάσουν την εικόνα τους, μπάζωσαν και ξεμπάζωσαν τις ελπίδες της οικογένειας της να βρουν έστω και κάτι από το κορίτσι τους- όπως όλοι μας- για να πηγαίνουν να ανάβουν ενα κεράκι στα παγωμένα μάρμαρα του μνημείου.
Ακούστε λίγο με προσοχή την ιστορία της οικογένειας της ΕΡΙΕΤΤΑΣ .
Πριν από 80 χρονια η γιαγιά της αναγκάστηκε να στοιβαχτεί σε ενα τρένο που πήγαινε από την Θεσσαλονίκη για το ΑΟΥΣΒΙΤΣ τον Μάρτιο του 1943
Τελικά υπήρξε και κατάφερε να είναι ανάμεσα στους λίγους επιζήσαντες της ναζιστικης θηριωδίας κάποια χρόνια μετά και γύρισε πίσω πάλι με τρένο .
Η ΕΡΙΕΤΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΤΟ 2023 από μια σύγκρουση δυο τρένων που κάποιοι καταφέρανε και τα βάλανε σε μονή γραμμή σε αυτό εδώ το κράτος .

Συνεχίζουμε με το εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Χαρβαλιά για την κ. Αδειλίνη και τη πρωτοφανή κατάπτωση του θεσμού της Δικαιοσύνης στη Δημοκρατία

Γιώργος Χαρβαλιάς> Η κυρία Αδειλίνη δεν είναι η πρώτη ανώτατη δικαστικός που χρησιμοποιεί το εν λόγω βήμα ως πλυντήριο άφεσης αμαρτιών για την ολιγωρία της Δικαιοσύνης

Πριν αντικρούσει τους ισχυρισμούς των συγγενών, θα έπρεπε να είχε κοιταχθεί στον καθρέφτη για να διαπιστώσει την πρωτοφανή κατάπτωση του θεσμού της Δικαιοσύνης

Ας ξεκινήσουμε με ένα ερώτημα αμιγώς θεσμικού χαρακτήρα: τι δουλειά έχει ανώτατη δικαστικός σε ένα PR event που οργανώνεται από επαγγελματία του είδους, με μοναδικό στόχο την προσέλκυση χορηγιών, δηλαδή τη διασφάλιση κέρδους;

Τι δουλειά έχει ο ανώτατος εισαγγελέας του κράτους σε ένα φόρουμ τύπου Νταβός, έστω και βαλκανικής εκδοχής, που προάγει τις αξίες του ατλαντισμού, του καπιταλισμού και της woke ατζέντας, με ολίγον από… Ζελενσκιάδα; Και, το κυριότερο, τι δουλειά έχει να «ανακρίνεται», φιλικά έστω, για μια δικαστική υπόθεση εν εξελίξει, τεράστιου δημόσιου ενδιαφέροντος, από μια δημοσιογράφο εφημερίδας που στηρίζει την κυβέρνηση με νύχια και με δόντια, υπενθυμίζοντας σε όλες τις σελίδες της ότι, αν πέσει, η χώρα θα… καταστραφεί;

Η προφανής απάντηση είναι ότι δεν έχει καμία δουλειά εκεί, αφού καθήκον της είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών, προστατεύοντάς τους από τις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας. Υποχρέωσή της είναι επίσης να εξασφαλίζει γρήγορη διαλεύκανση και απόδοση δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε γεγονότα που τραυματίζουν την εικόνα και το κύρος της χώρας.

Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία οι κανόνες έχουν ήδη καταργηθεί. Η κυρία Αδειλίνη δεν είναι η πρώτη ανώτατη δικαστικός που χρησιμοποιεί το εν λόγω βήμα ως πλυντήριο άφεσης αμαρτιών για την ολιγωρία της Δικαιοσύνης απέναντι σε παρεκτροπές του καθεστώτος. Είχε προηγηθεί ο -αλήστου μνήμης- κύριος Ντογιάκος, που προσέτρεξε και αυτός στο… μαντείο, πέρυσι τέτοια εποχή, για να «ανακριθεί», από την ίδια ακριβώς δημοσιογράφο, προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση της δικής του απραξίας στο σύγχρονο όνειδος των υποκλοπών.

Συνεπώς, προηγούμενο υπήρχε. Μόνο που η κυρία Αδειλίνη δεν αρκέστηκε στην απολογία και στις γνωστές επικλήσεις τού… «αμελητί». Θεώρησε ότι της παρέχεται η κατάλληλη ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι των χαροκαμένων γονιών των Τεμπών, που της προσάπτουν (επιεικώς) μοιρολατρική διαχείριση της υπόθεσης. Και, επιπλέον, να αντικρούσει τους ισχυρισμούς τους ότι τους προέτρεπε να πάνε να ανάψουν ένα κεράκι στην εκκλησία, υπονοώντας ότι δεν θα βρουν λύτρωση παρά μόνο στη σφαίρα της μεταφυσικής.

Πέρασαν τις εξετάσεις

Γιώργoς Χαρβαλιάς

Βολικό και εύκολο να διαψεύδει μια ανώτατη -πλην διορισμένη- δικαστικός κάποιους απλούς πολίτες, με όλες τις κάμερες να την παρακολουθούν και χωρίς καμία δυνατότητα ζωντανού αντιλόγου. Μόνο που η υπέροχη Μαρία Καρυστιανού και οι άλλοι επίμονα «ενοχλητικοί» συγγενείς των θυμάτων έχουν περάσει τις εξετάσεις τους. Καθιερώθηκαν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως σύγχρονοι ήρωες που τα βάζουν με το κράτος και το παρακράτος για να βρουν δικαίωση οι ψυχές των αδικοχαμένων παιδιών τους. Ενώ η κυρία Αδειλίνη θα μείνει στην Ιστορία ως η δικαστικός που διαλεύκανε μια παρωδία συνωμοσίας, με μοναδικό απτό αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, το ανέλπιστο δώρο μερικών ακόμη βουλευτικών εδρών στο κυβερνών κόμμα.

Πριν αντικρούσει τους ισχυρισμούς των συγγενών, η κυρία Αδειλίνη θα έπρεπε να είχε κοιταχθεί στον καθρέφτη, για να διαπιστώσει την πρωτοφανή κατάπτωση στην οποία έχει περιέλθει ο θεσμός της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, το εγχείρημα της απολογίας της έπεσε στο κενό. Γιατί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχω την πεποίθηση ότι δεν την πιστεύει. Πιστεύει την Καρυστιανού, τον Ασλανίδη, τους αδελφούς Πλακιά και τους άλλους, τους οποίους έστειλε στην εκκλησία να ανάψουν ένα κεράκι. Η ίδια, προς το παρόν, ας ανάψει μια λαμπάδα στο μπόι της πολιτικής μεγαλοφυΐας που τη διόρισε…

>

Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κ. Ρένας Μόλχο στην Έλενα Χουζούρη για λογαριασμό του ιστοτόπου oanagnostis.gr

Ρένα Μόλχο> Σε αναζήτηση δικαιοσύνης και μνήμης

Η Ρένα Μόλχο– γόνος της παλιάς και σπουδαίας θεσσαλονικιάς οικογένειας- είναι η σημαντικότερη ιστορικός του ελληνικού εβραϊσμού σήμερα και προπαντός του, κάποτε πολυπληθέστερου στην Ελλάδα στοιχείου της, εκείνου, της Θεσσαλονίκης.

Η μεταπολεμική και, επί δεκαετίες, πλήρης αποσιώπηση από την επίσημη Πολιτεία της, επί πέντε συνεχείς αιώνες, παρουσίας των Θεσσαλονικέων Εβραίων και προπαντός του Ολοκαυτώματος τους, μοναδικό στην έκτασή του στα Βαλκάνια, ώθησε την Ρένα Μόλχο στην αναζήτηση της αλήθειας που οδηγεί στην απόδοση δικαιοσύνης και στην διάσωση της μνήμης.

Μιας μνήμης αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ελληνικής αφού αναμφίβολα οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι ως Έλληνες πολίτες συμμετέχουν δικαιωματικά στην ελληνική ιστορική αφήγηση του 20ου αιώνα.

Οι συνεχείς, επίμονες και σε βάθος, έρευνες της Ρένας Μόλχο είχαν ως πρώτο αποτέλεσμα το εμβληματικό της βιβλίο Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, 1856-1919. Μια ιδιαίτερη κοινότητα [εκδ. Θεμέλιο 2000, Πατάκης γ! έκδοση 2014] το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Το δεύτερο βιβλίο της Salonika and Istanbul: Social, Politikal and Cultural Aspects of Jewish Life εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2005 ενώ μαζί με την ομότιμη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ συνέγραψε το βιβλίο Ιστορία και αξιοθέατα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης [εκδ. Lycabettus Press].

Ανάμεσα στην συγγραφή και έκδοση των βιβλίων αυτών η Ρένα Μόλχο δημοσίευσε μια σειρά μελετών κάνοντας έτσι τρόπο ζωής τη διάσωση της μνήμης. Καρπός των επί μέρους μελετών της αποτελεί και το καινούργιο της βιβλίο ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ [εκδ. Πατάκη].

Στις μελέτες αυτές η ιστορικός τολμά να βάλει κυριολεκτικά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να μιλήσει μέσα από σειρά στοιχείων και προσωπικών μαρτυριών για ζητήματα που επί δεκαετίες ήταν επιμελώς και ιδιοτελώς καταχωνιασμένα, ενώ προσπαθεί να απομυθοποιήσει μια σειρά μύθων σχετικά με το ολοκαύτωμα των Θεσσαλονικέων Εβραίων καθώς και με τις τύχες τόσο των ελάχιστων επιζώντων όσο και των εβραϊκών περιουσιών τους μετά τον πόλεμο. Τολμά τέλος να θίξει το επίμαχο ζήτημα, της συμπεριφοράς των Θεσσαλονικέων μη Εβραίων απέναντι στην εξόντωση των Εβραίων συμπολιτών τους.

Η συνέντευξη που μας παραχώρησε η Ρένα Μόλχο είναι πραγματικά εξαιρετικά αποκαλυπτική.

Κυρία Μόλχο πώς και γιατί έγινε προσωπική σας υπόθεση-όπως δηλώνετε- η ιστορική αποκατάσταση της πολυπληθούς, έως το 1943, κοινότητας των Θεσσαλονικέων Εβραίων;

Ανήκω στη δεύτερη γενιά επιζώντων εβραίων. Για μένα, που γεννήθηκα μέσα στο πένθος των γονιών μου για τους δικούς τους, η ιστορική αποκατάσταση συνίσταται στην ανατροπή της πολυετούς και συστηματικής μνημοκτονίας που ακολούθησε την γενοκτονία. Είναι δηλαδή η απάντησή μου στην εγκληματική σιωπή των συνενόχων, το προσωπικό μου μνημόσυνο. Είναι επίσης και μια πολιτική και συνειδησιακή επιλογή του αγώνα εναντίον της πιο ακραίας, αδικαιολόγητης και άδικης βίας κατά αμάχων πολιτών. Ως εβραία και ως ιστορικός είχα το υπαρξιακό κίνητρο, τα εργαλεία και το συνειδησιακό χρέος να το πραγματοποιήσω.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν, αφενός μάθατε για το Ολοκαύτωμα των, πάνω από 45.000, Ελλήνων Εβραίων της γενέτειράς σας και αφετέρου συνειδητοποιήσατε την άκρα του τάφου σιωπή που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη τόσο σχετικά με το φοβερό αυτό έγκλημα όσο και με την μακροχρόνια εβραϊκή παρουσία στην πόλη;

Επειδή το τραύμα κληρονομείται ως παιδί δυσανασχετούσα με αυτό το βάρος που φέρει η ταυτότητα του θύματος. Συχνά αναρωτιόμουν αν οι γονείς και οι συγγενείς υπερέβαλαν. Άλλωστε αυτά που συζητούσαν ήταν απίστευτα. Αυτό μέχρι που είδα τις πρώτες φωτογραφίες των στρατοπέδων και των βασανιζό-μενων εγκλείστων. Για πρώτη φορά στην ιστορία κάθε άτομο που κατά τους θύτες ανήκε στην στοχοποιημένη ομάδα, δηλαδή οι Εβραίοι, προοριζόταν να εκτελεστεί έτσι, μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε Από τη στιγμή που το αντιλήφτηκα και παράλληλα διαπίστωσα ότι όλοι τους είχαν εγκαταλείψει, δεν υπήρχε για μένα θέμα επιλογής, οι αδικοχαμένοι έπρεπε να δικαιωθούν.

Έχετε ήδη πίσω σας 35 χρόνια ακάματης και επίπονης ιστορικής έρευνας η οποία πιθανολογώ ότι δεν πρέπει να ήταν εύκολη με δεδομένο την έως τότε έλλειψη πηγών. Πώς δουλέψατε λοιπόν και πως καταφέρατε να φτάσετε και να φωτίσετε τις άγνωστες η καλυμμένες πηγές;

Το κίνητρο αποκατάστασης της ιστορικής μου ταυτότητας ήταν τόσο ισχυρό που από τη στιγμή που το αποφάσισα τίποτε δεν ήταν δύσκολο ή ακατόρθωτο. Βρήκα υποτροφίες για να ταξιδέψω και να κάνω την ερευνά μου σε αρχεία του Ισραήλ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ενεργοποιήθηκα στις γλώσσες που ήξερα, και έμαθα άλλες που χρειαζόμουν για να διαβάσω τις πηγές, να συνομιλήσω με τους ειδικούς και τους επιζήσαντες. Οι δάσκαλοί μου στο παν/μιο της Ιερουσαλήμ με καθοδήγησαν και μου έδωσαν συστατικές επιστολές που μου άνοιξαν πόρτες παντού στον κόσμο εκτός από την Ελλάδα! Εξαιρετική υποστήριξη είχα και στη Γαλλία όπου εκπόνησα την διατριβή μου.

Τι ανακαλύπτατε όσο ψάχνατε; Τα όσα στην πορεία ανακαλύπτατε σας έκαναν ποτέ να φτάσετε στο σημείο να θυμώσετε πάρα πολύ με τους μη Εβραίους Θεσσαλονικείς – αυτούς που είθισται να ονομάζουμε Χριστιανούς; Κι αν ναι, πώς καταφέρατε να μην επηρεάσει αυτός ο θυμός την ιστορική σας έρευνα;

Ανακάλυψα, ή μάλλον αποκάλυψα την αλήθεια, πιο σωστά ένα τμήμα της αλήθειας. Και ήταν τόσο πλούσια και συναρπαστική που άρχισα να αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της ελληνικής πολιτείας να την αποσιωπήσει. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια εβραϊκή πολυεθνική πόλη όπου οι Χριστιανοί ορθόδοξοι μέχρι το 1912 ήταν η μικρότερη μειονότητα. Η πόλη απέκτησε ελληνικό χαρακτήρα από το 1923 και μετά όταν εγκαταστάθηκαν 100.000 μικρασιάτες πρόσφυγες οι οποίοι αποτέλεσαν μεν την πλειοψηφία του πληθυσμού, χωρίς όμως να μπορέσει η πολιτεία να τους αποκαταστήσει. Εώς το 1940 πολλοί από αυτούς κοιμούνταν σε συναγωγές και σε εβραϊκά σχολεία. Μόνον όταν εκτοπίστηκαν οι 50.000 εβραίοι αποκαταστάθηκαν οι χριστιανοί πρόσφυγες. Αυτό ήταν το τρομερό μυστικό. Εγώ όμως, που σχεδόν δεν είχα συγγενείς, από το 1946 που γεννήθηκα μεγάλωσα ανάμεσα σε πρόσφυγες με τους οποίους συγκατοικούσαμε στο διαμέρισμα του πατέρα μου. Δέθηκα μαζί τους και τους αγάπησα. Πώς λοιπόν να θυμώσω και με ποιον ακριβώς. Αυτοί δεν ήταν συνεργάτες και τα ονόματα των δοσιλόγων που οικειοποιήθηκαν τις εβραϊκές περιουσίες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφτεί.

Στο καινούργιο σας βιβλίο επιχειρείτε να αιτιολογήσετε την συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων να αποσιωπήσουν πλήρως μεταπολεμικά την παρουσία των Εβραίων συμπολιτών τους αλλά και το τρομερό τους Ολοκαύτωμα είτε γιατί οι περισσότεροι ανήκαν σε οικογένειες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και οι ίδιοι ντρέπονταν γι’ αυτό , είτε άλλοι καλύπτονταν πίσω από την επίσημη επί δεκαετίες εκδοχή της Ιστορίας που θέλει όλους τους Έλληνες ήρωες. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω εντελώς ούτε την πρώτη ούτε την δεύτερη εκδοχή, φοβάμαι ότι δίνεται η εντύπωση ότι όλοι σχεδόν οι μη Εβραίοι Θεσσαλονικείς ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους ήταν δωσίλογοι ή είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο δωσιλογισμός στη Θεσσαλονίκη είχε τόσο μεγάλη έκταση;

Πράγματι μεγάλο μέρος των Θεσσαλονικέων συνεργάστηκαν για να αποκομίσουν τα οφέλη που υπόσχονταν οι ναζί. Και βέβαια ΥΠΑΡΧΟΥΝ, αποδείξεις και ομολογίες, μάλιστα αρκετές από αυτές έχουν συμπεριληφθεί είτε στο σώμα είτε στο παράρτημα του βιβλίου. Πολύ τελευταία αποχαρακτηρίστηκε και κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά ένα έγγραφο της CIA που έχει μια ονομαστική κατάσταση των δοσιλόγων της Θεσσαλονίκης με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πρώτο στη λίστα !

Μήπως η στάση αυτή των Θεσσαλονικέων έχει πίσω της ένα ισχυρό παρελθόν αντισημιτισμού, από την ενσωμάτωση της πόλης στο ελληνικό κράτος και εντεύθεν, και δεν προέκυψε ξαφνικά μέσα στην Κατοχή;

Χωρίς αμφιβολία ένα μέρος οφείλεται στον αντισημιτισμό που άνθησε μετά τον Α’ ΠΠ και μέσα στο μεσοπόλεμο. Αλλά και στον εθνικισμό που ενισχύθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες ιδιαίτερα στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου προκειμένου να ελληνοποιηθεί η πόλη έπρεπε οι Εβραίοι να μετατραπούν σε πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Στην περίοδο της Κατοχή όμως αποκαλύφτηκε κάτι ακόμη : η μοχθηρία και η θρασυδειλία που εκδηλώθηκε απέναντι στους ανυπεράσπιστους, στις περιουσίες των οποίων προσέβλεπαν όσοι συνεργάστηκαν με τους ναζί. Όπως φαίνεται και στις μαρτυρίες χριστιανών αυτοπτών μαρτύρων, οι Εβραίοι ήταν ακόμη εδώ αποκλεισμένοι στα γκέτο όταν άρχισε η λεηλασία των καταστημάτων και των σπιτιών τους.

Πώς εξηγείτε την ηχηρή, όπως την χαρακτηρίζετε στο βιβλίο σας, σιωπή και της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας γύρω από το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων γενικότερα;

Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο που και αυτά ως ένα σημείο αποσιωπήθηκαν από τους ακαδημαϊκούς επί μακρόν όσο υπήρχε ζήτημα «ασφάλειας». Κοντά σ’ αυτά η ιστορία και η μνήμη του Ολοκαυτώματος θεωρήθηκε ότι περίσσευε και δεν συνδέθηκε με τα προβλήματα των υπόλοιπων Ελλήνων, των Ορθοδόξων δηλαδή, επειδή λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι και οι ντόπιοι Εβραίοι ανήκαν στον ελληνικό κορμό. Οι Εβραίοι δηλαδή αν και λανθασμένα αντιμετωπίζονταν ως άλλο έθνος, και όχι ως διαφορετικό θρήσκευμα. Έπειτα, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και οι ίδιοι οι Εβραίοι δεν μιλούσαν για το Ολοκαύτωμα, τουλάχιστον μέχρι το 1985 που προβλήθηκε η ταινία Σοά του Λάνζμαν. Έτσι λοιπόν το 1984 έχουμε διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την Ελλάδα της δεκαετίας 1940-50 στην Αθήνα χωρίς να ενοχληθεί κανείς που μεταξύ των 40 ανακοινώσεων δεν υπήρχε ούτε μία που να αναφέρεται στην τύχη των Ελλήνων Εβραίων. Δηλαδή το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων δεν εντάσσονταν κατ’αυτούς τους ιστορικούς και τους διοργανωτές του συνεδρίου, που ήταν οι καλύτεροι ανάμεσά τους (οι Νίκος Σβορώνος και Χάγκεν Φλάισσερ) στην ιστορία της Ελλάδας μεταξύ του 1940-1950!

Υπήρξαν αβασάνιστες ή προϊδεασμένες εξηγήσεις σχετικά με το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μετατοπίζεται η ευθύνη στα ίδια τα θύματα; Στο βιβλίο σας κάνετε κριτική στον Μαρκ Μαζάουερ, στον Χάγκεν Φλάισερ αλλά και σε άλλους συναδέλφους σας. Πώς όμως είστε τόσο σίγουρη ότι έχετε εσείς δίκαιο και όχι εκείνοι; Μήπως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση;

Δεν πιστεύω ότι τέτοιου είδους αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση. Πρόκειται για περιπτώσεις αμφιθυμίας που δεν χωράνε σε ένα ακραίο γεγονός όπως το έγκλημα του Ολοκαυτώματος. Από το κάθε σκεπτόμενο άτομο διατυπώνονται ερωτήματα όπως «Πώς εξηγείται η διάσωση των Ελλήνων Εβραίων σε ορισμένα μέρη όπως π.χ. στη Κατερίνη, στη Ζάκυνθο, στον Βόλο, την Αθήνα κλπ. και πως η ολοκληρωτική εξόντωση σε άλλα όπως τα Γιάννενα, Κέρκυρα, την Καβάλα, την Θράκη κλπ. «… θα μπορούσαν οι ναζί να επιτύχουν τέτοια υψηλά ποσοστά εξόντωσης χωρίς την συνεργασία των ντόπιων;» Επειδή αντίστοιχα φαινόμενα συνεργασίας παρατηρήθηκαν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τα ερωτήματα αυτά έχουν απαντηθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι οι ναζί δεν θα μπορούσαν να πετύχουν τέτοια ποσοστά επιτυχίας χωρίς τη συνεργασία των ντοπίων. Θεωρώ λοιπόν ότι η συζήτηση για το πώς μπόρεσε το Ολοκαύτωμα να συμβεί και στην Ελλάδα αποτελεί πολιτική και ηθική πρόκληση και για τη δική μας κοινωνία που, το λιγότερο, το ανέχθηκε. Ειδικά πιστεύω ότι το Ολοκαύτωμα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα στην κοινωνία των διανοούμενων, και ειδικά για όσους από αυτούς εστιάζουν το έργο τους στις ανθρώπινες αξίες. Στο σημείο αυτό το ζήτημα του Ολοκαυτώματος παύει να έχει σχέση μόνον με τους Εβραίους. Δηλαδή δεν μπορεί το ζήτημα να αξιολογείται μέσα από τον ρόλο των θυμάτων, ή των ηγετών τους. Θα πρέπει να εξετασθεί τι δεν έκαναν αυτοί που μπορούσαν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τους κατατρεγμένους και γιατί δεν το έπραξαν! Ίσως να γίνει πιο κατανοητό αν πάρουμε το παράδειγμα της κοπέλας που βιάστηκε. Δηλαδή φταίει αυτή επειδή ήταν νόστιμη και προκλητική ή είχαν την ευθύνη οι παθητικοί παρατηρητές που κρύφτηκαν στα σπίτια τους και παρακολουθούσαν από τις γρίλιες, χωρίς να κάνουν τίποτε για να τη σώσουν?

Αναφέρεστε και δικαίως στο ζήτημα της καταστροφής του εβραικού νεκροταφείου στο οποίο υπήρχαν 350.000 τάφοι και που πάνω του κτίστηκαν τα κτήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μπορείτε με δυο λόγια να μας πείτε τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ευθύνονται γι’αυτό;

Πολύ σύντομα. Ο Δήμος επεδίωκε τη μεταφορά του εβραϊκού νεκροταφείου από το 1925, και το ζήτημα είχε απασχολήσει κατ’ επανάληψη την Κοινότητα και τη Δημαρχία, που το ανέβαλαν συνεχώς γιατί ήταν ένα δύσκολο νομικό και θρησκευτικό ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι ο Μάξ Μέρτεν, ως ο γερμανός αξιωματικός υπεύθυνος για την πόλη, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα παρά μόνο μέσω των συνεργατών του δηλαδή του γενικού διοικητή Μακεδονίας Βασίλη Σιμωνίδη και του δημάρχου Κωνσταντίνου Μερκουρίου. Το ζήτημα της καταστροφής του εβραϊκού νεκροταφείου συνδυάστηκε με τον εκβιασμό που άσκησε τότε ο Μ.Μέρτεν στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των Εβραίων απειλώντας τους ότι θα κατέστρεφε το νεκροταφείο αν δεν κατάφερναν να του παραδώσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές που απαιτούσε ως λύτρα για την απελευθέρωση των εβραίων, που εργάζονταν κάτω από τραγικές συνθήκες στα καταναγκαστικά έργα των Γερμανών. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής απάντησαν τότε γραπτώς ότι τα 2 δις. θα συλλέγονταν σε ορισμένο χρονικό διάστημα και αν οι στρατιωτικές ανάγκες επέβαλαν την καταστροφή του νεκροταφείου, θα έπρεπε να αποφασίσει ο γερμανός υπεύθυνος. Αυτό έπραξε και στις 6 Δεκεμβρίου του 1942, και μάλιστα πριν ακόμη εκπληρωθεί η προθεσμία που είχε ορίσει ο ίδιος για την παράδοση των λύτρων. Την ίδια μέρα ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Βασίλης Σιμωνίδης διέταξε την καταστροφή του νεκροταφείου, σε συνεργασία με τον δήμαρχο που έστειλε τους εργάτες του Δήμου να την πραγματοποιήσουν. Το ερώτημα είναι από πού θα μπορούσε να γνωρίζει ο Μέρτεν ότι η καταστροφή του νεκροταφείου είχε αποφασιστική σημασία για τους Εβραίους που δεν ξεθάβουν τους νεκρούς? Ποιος θα μπορούσε να του το είχε πληροφορήσει ; Και ποιος επωφελήθηκε τελικά από την καταστροφή του νεκροταφείου;

Το 1945 επιστρέφουν από το Άουσβιτς στη Θεσσαλονίκη μόλις 600 επιζώντες. Επίσης κατεβαίνουν από το βουνό και όσοι είχαν σωθεί εντασσόμενοι στις γραμμές του ΕΛΑΣ, συμμετέχοντας στην Αντίσταση κατά των Ναζί. Τι βρίσκουν από τις περιουσίες που είχαν εξαναγκαστεί να αφήσουν πίσω τους και γενικότερα ποια είναι η στάση της ελληνικής πολιτείας απέναντί τους;

Για όσους είχαν επιζήσει κρυμμένοι από Χριστιανούς ή στα βουνά της Αντίστασης με τους αντάρτες, ή από τα στρατόπεδα εξόντωσης, η επιστροφή στη γενέτειρά τους υπήρξε πολύ δύσκολη και αποθαρρυντική. Τους έλειπαν ακόμη και τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Λόγω της απουσίας τους δεν είχαν εγγραφεί στους καταλόγους διανομής δελτίων τροφίμων. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα, τα σπίτια και τα μαγαζιά τους είχαν καταληφθεί από Χριστιανούς, που είχαν συνεργαστεί με τους ναζί, και αρνούνταν να τα επιστρέψουν, έτσι οι εβραίοι που γύρισαν δεν είχαν ούτε που να μείνουν. Επιπλέον, οι επιζήσαντες εβραίοι δυσκολεύονταν να βρουν δουλειά επειδή κατά τη διάρκεια της Κατοχής με γερμανική διαταγή είχαν διαγραφεί από όλους τους επαγγελματικούς και τους εργατικούς συλλόγους, που έδιναν προτεραιότητα στα μέλη τους. Η πολιτεία τους προέτρεπε να αποταθούν σε εβραϊκές οργανώσεις του εξωτερικού για βοήθεια, εξαιρώντας τους από τις προτεραιότητες της ελληνικής κρατικής πρόνοιας. Είναι απίστευτο αλλά στη Θεσσαλονίκη δρούσε ακόμη η οργάνωση 3Ε διασπείροντας αντισημιτικά συνθήματα που προκαλούσαν τρόμο. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, εν μέρει λόγω του Εμφυλίου ως το 1949, αλλά και εξαιτίας της στάσης που τήρησε η πολιτεία απέναντι στους Εβραίους σαν να ήταν ξένοι, ή όπως είπε κάποιος επιζώντας «πρόσφυγες στην ίδια τους την πόλη».

Ένα κεφάλαιο του βιβλίου σας τιτλοφορείται Μύθοι και πραγματικότητα για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Σε ποιους μύθους αναφέρεστε και πώς δημιουργήθηκαν ; Λόγου χάριν τα περί προδοσίας του Αρχιραβίνου Τσβι Κόρετς; Δεν πρόκειται όμως για μια αμφιλεγόμενη περίπτωση; Ομολογώ ότι μου έχει κάνει εντύπωση με πόση απέχθεια και απαξίωση μιλούν για τον Κόρετς στις μαρτυρίες τους Θεσσαλονικείς επιζώντες, τόσο που να διερωτάται κανείς για τον ρόλο αυτού του μοιραίου, τελικά, ανθρώπου.

Ο πρώτος μύθος αφορά τον ραβίνο Τσβη Κόρετς που εμφανίζεται ως ο κύριος υπεύθυνος για τον μεγάλο αριθμό των εβραίων θυμάτων επειδή… ήταν κακός σύμβουλος, συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και τους παρέδωσε τις λίστες των Θεσσαλονικέων Εβραίων. Επισημαίνεται ότι οι επιζήσαντες Εβραίοι έλεγαν πράγματι και οι ίδιοι ότι ήταν ένας ξένος, ένας προδότης που το έπραξε για να σώσει τον εαυτό του και την οικογένεια του. Εχει όμως πια αποδειχτεί ότι παρόλο ότι ήταν ξένος, δηλαδή Εβραίος από την Αυστροουγγαρία δεν πρόδωσε τους Σαλονικιούς και ότι η λίστα που παρέδωσε περιλάμβανε 104 ονόματα προυχόντων εβραίων, ούτως ή άλλως οι ναζί θα τους επέλεγαν για να τους κρατήσουν ως ομήρους. Ο Κόρετς αποφάσισε να τους επιλέξει ο ίδιος γιατί όπως είπε τους γνώριζε προσωπικά και ήξερε ποιοι θα ήταν ικανοί να αντέξουν στην πίεση. Κατά την αναφορά των Ιταλών διπλωματών που παρακολούθησαν τη σύλληψη και τη συγκέντρωση των ατόμων αυτών στη Γκεστάπο, φαίνεται ότι ο αρχιραβίνος εγγυήθηκε με τη ζωή του την απελευθέρωση των ομήρων. Επίσης υπήρχε κάποιος λόγος που τον υποχρέωνε να γυρίσει στη Θεσσαλονίκη μετά την Απελευθέρωση μαζί με την οικογένεια του από το Μπέργκεν Μπέλζεν αν πίστευε ότι ήταν ένοχος προδοσίας; Τελικά πέθανε από εξανθηματικό τύφο καθοδόν για την Θεσσαλονίκη, αλλά η οικογένειά του επέστρεψε και παρέμεινε για μικρό διάστημα στην πόλη. Ο λόγος που οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι αντιπαθούσαν τον Κόρετς οφειλόταν κυρίως στη διαφορά της νοοτροπίας τους. Ο Κόρετς τους απαξίωνε γιατί οι περισσότεροι ήταν φτωχοί και ακαλλιέργητοι, και αυτοί τον αντιπαθούσαν γιατί μεγαλοπιάνονταν και συναναστρέφονταν τον βασιλιά και τον δικτάτορα Ι. Μεταξά.

Ο δεύτερος μύθος λέει, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι Χριστιανοί βοήθησαν σύσσωμοι τους Εβραίους χωρίς εξαίρεση, και ότι για τον χαμό τους φταίνε οι ίδιοι και οι ηγέτες τους. Αυτός ο μύθος επίσης καταρρίπτεται σε όλο το βιβλίο όπου τεκμηριώνεται ο κατά τόπους αντισημιτισμός και η συνεργασία πολλών Χριστιανών με τους ναζί. Είναι φυσικό να επιλέγονται διάφοροι τέτοιοι μύθοι και να πιστεύονται ως η αληθινή εκδοχή, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους οι χριστιανοί που βοήθησαν, ή ήταν παθητικοί αυτόπτες μάρτυρες, στον χαμό των συνανθρώπων τους.

Αναφέρεστε και σε μία σχεδόν άγνωστη σελίδα της εξόντωσης του ελληνικού εβραϊσμού, εκείνη των Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων, μιας ελληνόφωνης εβραικής κοινότητας, εγκατε-στημένης στην περιοχή από τον 2ο π.χ αιώνα.

Δεν επέλεξα αυτό το παράδειγμα επειδή η ιστορία τους είναι άγνωστη, αλλά επειδή υπάρχει και ένας άλλος μύθος που λέει ότι οι Εβραίοι πιάστηκαν εύκολα επειδή δεν μιλούσαν καλά τα ελληνικά. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των ελληνόφωνων εβραίων των Ιωαννίνων που τα ελληνικά ήταν η μητρική τους γλώσσα.

Κυρία Μόλχο τι εννοείτε όταν χαρακτηρίζετε την διάσωση της μνήμης ως τρόπο ζωής;

Μιλάω για την προσωπική μου επιλογή να αφοσιωθώ στον αγώνα κατά της πλέον ακραίας αδικίας μετά τη γενοκτονία, δηλαδή τη μνημοκτονία των θυμάτων. Αν και μπορεί να ακουστεί ουτοπικό για μένα η διεκδίκηση της δικαιοσύνης είναι εν γένει σκοπός ζωής.

Για οχτώ χρόνια διδάξατε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για τον ελληνικό εβραϊσμό και κυρίως εκείνον της Θεσσαλονίκης. Ποια ήταν η ανταπόκριση των φοιτητών; Ποιες οι αντιδράσεις τους σε όσα άκουγαν;

Μετά την εμπειρία του Παντείου πολλοί με άκουσαν να λέω ότι η Αθήνα είναι άλλη χώρα. Συγκινητική ήταν καταρχήν η υποδοχή που μου επιφύλαξαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, οι οποίοι παρόλο που δεν με γνώριζαν κυριολεκτικά με αγκάλιασαν. Ορισμένοι από αυτούς ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν το μάθημά μου, μου έδιναν προτεραιότητα επιλογής στο πρόγραμμα των μαθημάτων και των εξετάσεων, και γενικά ήταν πολύ εγκάρδιοι και φιλικοί σε ότι και αν χρειαζόμουν, μόνο και μόνο επειδή ερχόμουν από την Θεσσαλονίκη. Αλλά και οι φοιτητές που επέλεγαν το μάθημα οι περισσότεροι ήταν σοβαροί και πολλοί έκαναν εργασίες επιπέδου για τις οποίες συναντιόμασταν κάθε τόσο εκτός μαθήματος. Όταν τους μιλούσα για το τι έγινε στην Κατοχή στην Θεσσαλονίκη και μετά την Απελευθέρωση, συχνά τους άκουγα να λένε «Είναι άδικο, είναι άδικο», και ήμουν αναγκασμένη να τους εξηγήσω ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη, και ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε να την κατακτήσουμε .

Από τότε -2001- που κυκλοφόρησε το βιβλίο σας Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1856-1919. Μια ιδιαίτερη κοινότητα έχει αλλάξει κάτι προς την άρση της έως τότε σιωπής από την πλευρά της επίσημης πολιτείας; Τι μαθαίνουν –αν μαθαίνουν- το 2015 τα ελληνόπουλα στα σχολεία για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων; Τι έχετε να προτείνετε;

Προς το παρόν φαίνεται ότι ως ένα βαθμό αυτό ανατράπηκε. Πέρυσι (1914)το ΑΠΘ στον χώρο του κατεστραμμένου εβραϊκού νεκροταφείου εγκαινιάστηκε μνημείο, εδώ και τρία χρόνια ο Δήμαρχος οργανώνει πορεία μνήμης προς τον παλιό σταθμό εις μνήμην το εκτοπισθέντων και φέτος διδάσκεται για πρώτη φορά επισήμως ως μάθημα η ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού και στο ΑΠΘ. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που συνέδραμαν στον ίδιο σκοπό, αλλά ήμουν η πρώτη που το ξεκίνησε και που το συνεχίζω ως τώρα χωρίς κανένα όφελος άλλο από την προσωπική μου ικανοποίηση. Όπως είπα και πιο πάνω πολλά έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Εδώ και 10 χρόνια το Ολοκαύτωμα διδάσκεται σε πολλά σχολεία, αλλά δεν είμαι βέβαιη ότι οι καθηγητές που το διδάσκουν είναι όλοι σωστά καταρτισμένοι. Αφιερώνω στο βιβλίο μου ένα κεφάλαιο για αυτό και εκεί περιλαμβάνονται οι προτάσεις μου. Επίσης συμμετέχω σε όλα τα σεμινάρια διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος που οργανώνονται από τους ειδικούς του ΑΠΘ και των άλλων παν/μιων π.χ. τους Γεώργιο Κόκκινο, τον Δημήτρη Μαυροσκούφη, την Ελένη Χοντολίδου κλπ.

Τελικά τι συνιστά για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα η γνώση του Ολοκαυτώματος και γιατί αυτή η γνώση είναι και θέμα δημοκρατίας;

Οι λόγοι για τον πόλεμο διατυπώθηκαν ξεκάθαρα σε ένα υπόμνημα που έστειλε ο Χίτλερ στον Γκέρινγκ τον Αύγουστο του 1936. Εκεί ο Χίτλερ υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο επειδή ο Μπολσεβικισμός που επιδιώκει να αντικαταστήσει όλες τις ηγετικές ομάδες της οικουμένης με τον διεθνή εβραϊσμό δεν θα βάλει μόνο τη Γερμανία σε κίνδυνο, αλλά θα καταστείλει και τον γερμανικό λαό. Ο Χίτλερ και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του πίστευαν ότι η ήττα του εβραϊκού μπολσεβικισμού θα επιτρέψει στη Γερμανία να επεκταθεί ανατολικά, να εποικίσει την περιοχή με Γερμανούς και να εξασφαλίσει ικανοποιητικές προμήθειες και πρώτες ύλες που θα εξασφαλίσουν την επικράτηση της Γερμανίας στην Ευρώπη και με τους κατάλληλους συμμάχους στον κόσμο. Όλα αυτά θα επιτυγχάνονταν με την καταστολή του διεθνούς εβραϊσμού που κατ’ αυτούς παραδόξως ήλεγχε τόσο τον Σοβιετικό Μπολσεβικισμό όσο και τον Δυτικό καπιταλισμό.

Θεωρώ ότι ο πόλεμος, ήταν μια ιδεολογική επιχείρηση στην οποίαν προστέθηκαν οικονομικά και πολιτικά στοιχεία για να την ενεργοποιήσουν. Στην περίπτωση αυτή το Ολοκαύτωμα ήταν και αυτό βασικά ένα ιδεολογικό εγχείρημα, που αποτελούσε τμήμα της ιδεολογικής επιχείρησης ενός πολέμου με σκοπό τη διασφάλιση της επεκτατικής δύναμης.

Ως αποτέλεσμα ο Ναζισμός ήταν ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο στην βία και στο μαζικό έγκλημα. που εκτός από τα 6 εκατομμύρια Εβραίους θύματα είχε εκατομμύρια μη εβραίους πολίτες θύματα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό εξηγεί γιατί το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα κεντρικό ζήτημα σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που ασχολείται με τον Κόσμο στον οποίον ζούμε, και όχι μόνον στην Ευρώπη. Ακόμη και όσοι δεν ενδιαφέρονται για τους Εβραίους πρέπει να θυμούνται ότι ο αντισημιτισμός και το Ολοκαύτωμα που ήταν το αποτέλεσμά του, κατείχαν κεντρική θέση για τον πόλεμο στον οποίο δεν εξοντώθηκαν μόνο εκατομμύρια Εβραίοι αλλά και 29 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι ο Αντισημιτισμός και το Ολοκαύτωμα ήταν βασικοί λόγοι για τον θάνατο πολλών εκατομμυρίων μη Εβραίων. Άλλωστε οι θύτες, που ήταν ανεκτοί όσο σκότωναν Εβραίους, σύντομα αλλοτριώθηκαν και έχασαν κάθε όριο ή αίσθηση ηθικής. Μπορούσαν και σκότωναν όποιον ήθελαν μόνο και μόνο επειδή πίστευαν ότι ως «ανώτερος λαός» είχαν δικαίωμα να ορίζουν τον κόσμο, που κατ’αυτούς ήταν άνισος.

Αποτελεί επομένως κεντρικό ζήτημα για όλους και οπωσδήποτε για τον Ευρωπαϊκό και άλλους πολιτισμούς που καθορίζονται από την έννοια της Δημοκρατίας, να θυμούνται και να αναλύουν την περίπτωση του ναζισμού. Το Ολοκαύτωμα είναι μέχρι στιγμής η πιο ακραία μορφή γενοκτονίας, και πάλι όχι επειδή τα θύματα υπέφεραν περισσότερο από άλλα θύματα γενοκτονιών, αλλά από τα πρωτοφανή του κίνητρα και χαρακτήρα, από την παγκόσμια απήχηση που απέκτησε ως υπόδειγμα γενοκτονίας γενικά, και για τον λόγο αυτό έχει τεράστια σημασία για όλους μας. Για αυτό και το διδάσκουμε. Δηλαδή για να προλάβουμε το κάθε τι που θα μπορούσε να το επαναλάβει, μιας και τώρα δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, επειδή υπάρχει πια το προηγούμενο του πλέον ακραίου εγκλήματος.

Σας ευχαριστώ

Αμαξοστοιχία Intercity 62> H στάση του τρόμου και της σιωπής στο πουθενά

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Καθώς ένας μυστηριώδης εμπλεκόμενος πληρώνει τις χρυσές εγγυήσεις των στελεχών του ΟΣΕ νέα στοιχεία που δείχνουν οργανωμένο έγκλημα φέρνει στο φως η Έφημερίδα των Συντακτών και ο Άρης Χατζηγεωργίου.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 16.32: «Η αμαξοστοιχία IC56 παραμένει στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου λόγω τεχνικού προβλήματος καλωδίου ηλεκτροκίνησης. Αναμένεται σημαντική καθυστέρηση».

Ενα κομμένο(!) καλώδιο ηλεκτροκίνησης που έπεσε πάνω στην αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή της, με περίπου 450 επιβάτες, φαίνεται πως ήταν η απαρχή ενός ντόμινο που ως τραγική κατάληξη θα είχε αργά το βράδυ τη μετωπική σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Ποιος έκοψε αυτό το καλώδιο,

-Ποιος φόρτωσε τα τρένα με εκρηκτικά;

-Ποιος ακινητοποίησε για 10 λεπτά στο πουθενά την αμαξοστοιχία μετά το σταθμό της Λάρισας;

-Hταν προγραμματισμένη η σύγκρουση εντός του τούνελ ώστε να καταστραφούν ολοσχερώς και τα στοιχεία;

-Ποιος σκότωσε τους δύο σταθμάρχες;

-Ποιος έκανε την απομαγνητοφώνηση;

-Ποιος έδωσε εντολή να γίνει το μοντάζ;

-Ποιος μπάζωσε τα στοιχεία της ανθρωποθυσίας;

-Ποιος πληρώνει τις τεράστιες εγγυήσεις των στελεχών του ΟΣΕ;

-Γιατί δεν έχουμε ακούσει και κυρίως δεν έχουμε δει μία συνέντευξη με αρχή μέση και τέλος του σταθμάρχη βάρδιας Βασίλη Σαμαρά;

-Γιατί τον τελικά αθώο σταθμάρχη δεν ανέλαβε ένας επώνυμος και ισχυρός δικηγόρος από εκείνους που σπεύδουν να αναλάβουν ακόμη και υποθέσεις τεράτων;

-Γιατί εφόσον πρόκειται για ένα ανθρώπινο λάθος δεν άφησαν την Αστυνομία, τη Πυροσβεστική, τη Δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους; Γιατί τόση πρεμούρα για το μπάζωμα, γιατί ο εξαφανισμένος έγκλειστος σταθμάρχης, γιατί η μονταζιέρα, γιατί τόση οργάνωση και τόση μεθόδευση σε μια εξώφθαλμη απόπειρα συγκάλυψης;

Στη φωτό ο “εξαφανισμένος” και χωρίς διάσημο δικηγόρο (οι οποίοι είθισται να σπεύδουν σε τέτοιες περιπτώσεις) σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς

Πάμε να δούμε μια νέα αποκάλυψη που φέρνει στο φως ο Αρης Χατζηγεωργίου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Μία ανεξήγητη στάση της επιβατικής αμαξοστοιχίας στη μέση του πουθενά για δέκα λεπτά. Αγωνία και σιωπή ανάμεσα στους νεαρούς επιβάτες.

Εκ του αποτελέσματος (σύγκρουση) η στάση στο σκοτάδι του πουθενά έγινε για τον συγχρονισμό της σύγκρουσης η οποία όπως οι διαρκείς αποκαλύψεις ήταν προγραμματισμένη (από ποιους άραγε; υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που θα μπορούσαν να οργανώσουν αυτή τη τελετή ανθρωποθυσίας;) να συμβεί εντός του τούνελ ώστε τα ίχνη να εξαφανιστούν ακαριαία και να μη χρεισθεί το μπάζωμα, η μονταζιέρα, οι νεκροί σταθμάρχες, κλπ.

Πάμε να δούμε το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου στην ΕΦΣΥΝ πριν συνεχίσουμε>

Οι περιγραφές επιβατών συνηγορούν με τις εξ αρχής υποψίες των μηχανοδηγών για «πειραγμένα» ηχητικά αρχεία, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο νεκρός συνάδελφός τους δεν σταμάτησε όταν είδε ότι άλλαξε πορεία από τη γραμμή ανόδου στη γραμμή καθόδου λίγο πριν βγει από τον αστικό ιστό της Λάρισας •Οι καταθέσεις των μηνυτών κάνουν λόγο για ολιγόλεπτη στάση, που πιθανόν «συμπίπτει» με το κενό 11 λεπτών στις επικοινωνίες μηχανοδηγού – σταθμάρχη στα ηχητικά αρχεία.

Ενα νέο στοιχείο στο κουβάρι συγκάλυψης και αποκαλύψεων γύρω από το τι ακριβώς συνέβη το βράδυ του εγκλήματος των Τεμπών έρχονται να προσθέσουν με τις μηνύσεις που κατέθεσαν κάποιοι από τους επιζώντες του δυστυχήματος, μιλώντας για μια ανεξήγητη ολιγόλεπτη στάση «στη μέση του πουθενά» λίγο μετά την αναχώρηση της μοιραίας αμαξοστοιχίας Ιντερσίτι 62 από τον σταθμό της Λάρισας.

Η στάση της αμαξοστοιχίας σε σημείο όπου δεν υπήρχε κάποιος σταθμός καταγράφεται ανάμεσα σε πλήθος άλλων γεγονότων από τέσσερις επιβάτες νεαρής ηλικίας στις μηνύσεις που κατέθεσαν ενώπιον της Εισαγγελίας της Λάρισας, οι δύο εξ αυτών τον Μάιο του 2023 και οι άλλοι δύο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πρόκειται για μηνύσεις που στρέφονται κατά του προφυλακισμένου σταθμάρχη Λάρισας, άλλων υπαλλήλων του εκεί σταθμαρχείου αλλά και των διοικήσεων της Hellenic Train, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και κατά παντός υπευθύνου εν όψει των δικών που θα γίνουν και των αποζημιώσεων που θα διεκδικηθούν από τα θύματα του εγκλήματος.

Οι μηνύοντες ξεκινούν τις περιγραφές τους από την ώρα που ξεκίνησαν το ταξίδι τους, με αφετηρία την Αθήνα και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, γύρω στις 19.20 το βράδυ της Τρίτης 28ης Φεβρουαρίου 2023. Ολοι περιγράφουν τη χαρά με την οποία ξεκινούσαν μετά τις διασκεδάσεις του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας. Κάποιοι αναφέρουν και τους ενδόμυχους φόβους για το μακρύ ταξίδι, αλλά και την ασφάλεια που ένιωθαν ώς τότε ταξιδεύοντας με το τρένο.

Οπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της περιγραφής αφορά τα όσα συνέβησαν από τη στιγμή της μετωπικής σύγκρουσης και μετά. Το τράνταγμα, τα χτυπήματα, το σκοτάδι, το χάος, τη φωτιά, τη μυρωδιά του καμένου, την αγωνία για τον απεγκλωβισμό από τα φλεγόμενα βαγόνια, τις σκηνές από τραυματισμένους που έστεκαν ακίνητοι, όλα όσα ζουν οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Και μετά τις πρώτες επικοινωνίες τους με γονείς και αγαπημένους που είχαν ήδη τρελαθεί από την αγωνία, τη νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, τη ζωή με τους εφιάλτες έκτοτε…

Η εικόνα για το τι ακριβώς προηγήθηκε της μετωπικής σύγκρουσης παραμένει συγκεχυμένη, ειδικά μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για αλλοιώσεις και «μονταζιέρα» στα ηχητικά των συνομιλιών μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού της Ιντερσίτι 62 ο οποίος περιλαμβάνεται στα θύματα του δυστυχήματος. Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες, την 1η Μαρτίου 2023, άρχισαν να κυκλοφορούν ηχητικά αποσπάσματα που έδειχναν αφενός τον σταθμάρχη να δίνει ασαφείς οδηγίες, αφετέρου τον μηχανοδηγό να μην αναρωτιέται γιατί μπήκε ανάποδα στη γραμμή καθόδου ενώ η γραμμή ανόδου ήταν ελεύθερη.

Οι μηχανοδηγοί έθεσαν από τότε ερωτήματα για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ανακριτικού υλικού που έμοιαζε αποτέλεσμα κοπτοραπτικής. Κυρίως δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο νεκρός συνάδελφός τους, εμπειρότατος μηχανοδηγός, δεν σταμάτησε όταν είδε ότι άλλαξε πορεία από τη γραμμή ανόδου στη γραμμή καθόδου λίγο πριν βγει από τον αστικό ιστό της Λάρισας. Για να γίνει αλλαγή πορείας πρέπει ο σταθμάρχης να δώσει γραπτή εντολή (υπόδειγμα) και αυτό δεν είχε συμβεί. Από την άλλη, εάν η αμαξοστοιχία αλλάξει πορεία που δεν είναι ανακοινωμένη, ο μηχανοδηγός οφείλει να σταματήσει και να επικοινωνήσει ζητώντας επιβεβαίωση πρωτίστως από τον τοπικό ρυθμιστή κυκλοφορίας, τον σταθμάρχη.
Ερευνες

Ομως στα ηχητικά που έχουν παραδοθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ερευνών δεν υπήρχε τέτοια επικοινωνία καταγεγραμμένη. Ολοι έμεναν έως τώρα με την εντύπωση ότι το επιβατικό τρένο έφυγε από τη Λάρισα, μπήκε στην ανάποδη γραμμή και συνέχισε εκεί να τρέχει μέχρι που μετά από 18 λεπτά συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503. Υπό την έννοια αυτή η αναφορά που κάνουν οι τέσσερις επιζώντες σε σταμάτημα του τρένου προσθέτει μια νέα διάσταση.

Ας δούμε πώς το περιγράφουν:

«Οταν φτάσαμε στο σταθμό της Λάρισας μείναμε στην αποβάθρα για περίπου 10 με 15 λεπτά και σε αυτό το διάστημα, ευτυχώς επέστρεψε η κοπέλα που ήταν μαζί μας στο κουπέ, από το εστιατόριο που είχε πάει» γράφει ο πρώτος. Και συνεχίζει: «Στη συνέχεια το τρένο έφυγε από το σταθμό και συνέχισε την πορεία του για λίγα λεπτά οπότε και σταμάτησε «στη μέση του πουθενά» για περίπου 10 λεπτά και μας έκανε ενημέρωση ένας υπάλληλος από το μεγάφωνο για το χρονοδιάγραμμα της κάθε επόμενης στάσης και την άφιξη στον τελικό προορισμό για τη Θεσσαλονίκη».

Ανακοινώσεις

Πιο συνοπτικός ο δεύτερος μηνυτής, φίλος του πρώτου, καταγράφει το γεγονός: «Μετά τη Λάρισα το τρένο έκανε μια ακόμη στάση όχι σε σταθμό και όταν ξεκίνησε έκαναν ανακοίνωση με τις ώρες άφιξης σε κάθε επόμενο σταθμό!». Ο δεύτερος δεν μιλά για στάση «10 λεπτών», αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και ο πρώτος δεν μπορεί να υπολογίσει καλά και ίσως υπερέβαλε κάπως. Πάντως και οι δύο αναφέρουν ότι έγιναν ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα. Αυτό μπορεί να συνέβη προκειμένου να δικαιολογηθεί η στάση, αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπήρξαν κάποιες συνεννοήσεις του μηχανοδηγού.
Μια στάση που έκανε η μοιραία αμαξοστοιχία «στη μέση του πουθενά» λίγο μετά τη Λάρισα και ελάχιστα λεπτά πριν από τη μετωπική σύγκρουση στα Τέμπη περιγράφουν στις μηνύσεις τους επιζώντες του δυστυχήματος. Να ήταν, άραγε, μια ύστατη προσπάθεια του μηχανοδηγού να καταλάβει γιατί μπήκε στην αντίθετη γραμμή; Πάντως, στα ηχητικά των επικοινωνιών που ελέγχονται για αλλοιώσεις, αυτή η στάση δεν καταγράφεται

Ακολουθούν οι περιγραφές που κάνουν δύο επιβάτιδες:

Η πρώτη: «Λίγη ώρα μετά τη στάση στη Λάρισα, το τρένο σταμάτησε και πάλι και ακινητοποιήθηκε για κάποια λεπτά, χωρίς να υπάρχει στάση σε κάποιον σταθμό. Κοιτάξαμε έξω, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά δεν βλέπαμε τίποτα, παρά μόνο βαθύ σκοτάδι. Ο κόσμος στο βαγόνι άρχισε να ανησυχεί και να προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ενιωσα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, φοβήθηκα, αλλά δεν είπα τίποτα, μη θέλοντας να αναστατώσω τις φίλες μου…».

Η δεύτερη: «Λίγη ώρα αφότου ξεκινήσαμε από τη Λάρισα, το τρένο σταμάτησε για κάποια λεπτά, χωρίς να υπάρχει στάση σε εκείνο το σημείο. Κοιταχτήκαμε και απορήσαμε, γιατί δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν, αλλά μετά από λίγο ξεκινήσαμε ξανά».

Οι δύο κοπέλες, όπως διαβάσατε, δεν αναφέρουν κάτι για ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι είχε διαγραφεί από τη μνήμη τους μετά τα όσα ακολούθησαν. Κανείς από τους επιβάτες προφανώς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει εάν στη διάρκεια αυτής της στάσης υπήρξαν επικοινωνίες του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη της Λάρισας.

Ομως:

● Από τα ηχητικά αρχεία που κυκλοφορούν και ελέγχονται για πιθανές αλλοιώσεις ο σταθμάρχης εμφανίζεται σε μεταγενέστερες συνομιλίες (όταν ήδη έχει γίνει γνωστό το δυστύχημα) να λέει ότι έστειλε το τρένο στη γραμμή ανόδου. Δείχνει, μεν, σε απόλυτη σύγχυση, αλλά θα περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να παραδεχτεί ότι έστειλε την αμαξοστοιχία στη γραμμή καθόδου από την οποία ήδη κατέβαινε το εμπορικό τρένο.

● Δυστυχώς, με αφορμή και παλαιότερο περιστατικό το καλοκαίρι του 2022, έχει αναδειχτεί ότι η αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν αρμόδιοι στον ΟΣΕ προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους («Τρένο… πάει η μονταζιέρα στον ΟΣΕ, στον αέρα το κυβερνητικό αφήγημα», 27/3/24). Τότε τρένο είχε συγκρουστεί με Ι.Χ. σε αφύλακτη διάβαση της περιοχής Λάρισας και οι σταθμάρχες κατηγορούνται για αλλοίωση εγγράφων προκειμένου η ευθύνη να πέσει όλη στον μηχανοδηγό.

● Στα ηχητικά των συνομιλιών που κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής από τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, περιλαμβάνεται ένα περίεργο κενό 11 λεπτών λίγο μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας από τη Λάρισα. Το κενό αφορά τόσο τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου όσο και εκείνες μέσω του τηλεφώνου στο σταθμαρχείο Λάρισας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η ιστοσελίδα Data Journalists («Τέμπη: Το μυστήριο των 660 δευτερολέπτων της σιωπής», 28/3/24). Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θεωρούν τη σιωπή αυτή φυσιολογική όταν η κίνηση μειώνεται, αν και η πυκνότητα των συνομιλιών είναι σταθερή τόσο πριν όσο και μετά το κενό. Ωστόσο η έρευνα, που διεξήχθη με τρόπο προβληματικό και αντικαταστατικό -απουσία του φορέα (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) που ήταν αρμόδιος να τη διεξαγάγει- από την Τροχαία Λάρισας, θα όφειλε να σταθεί σε αυτή την ανεξήγητη στάση του Intercity «στη μέση του πουθενά», στο αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ μηχανοδηγού και σταθμάρχη και ποιο το περιεχόμενό της, όπως επίσης και το αν αυτή η ολιγόλεπτη στάση «συμπίπτει» με το κενό 11 λεπτών στις επικοινωνίες μηχανοδηγού – σταθμάρχη.

Σημειώνεται ότι οι μηνύσεις των τεσσάρων επιζώντων τραυματιών, αποσπάσματα των οποίων παραθέσαμε, έχουν ήδη προστεθεί στην ογκώδη δικογραφία που μελετά η Δικαιοσύνη μαζί με εκείνες που έχουν υποβάλει οι συγγενείς των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι που τραυματίστηκαν βαριά ή ελαφρύτερα. Αποτελούν υλικό που αξιολογούν οι ανακριτικές αρχές μαζί με τις καταθέσεις των μαρτύρων και των κατηγορουμένων, τις πραγματογνωμοσύνες και κάθε άλλο έγγραφο μέσα από το οποίο θα πρέπει να αναδειχτούν οι υπαίτιοι του εγκλήματος και να καταλογιστούν ποινές και αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει επανειλημμένως γράψει η «Εφ.Συν.», η σιδηροδρομική εταιρεία (Hellenic Train) έχει ήδη πληρώσει προκαταβολές αποζημίωσης, αλλά όχι το σύνολο των αποζημιώσεων που προβλέπουν ευρωπαϊκές οδηγίες, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Εννοείται ότι αν αποδειχτεί ότι ο μηχανοδηγός ουδέποτε προσπάθησε να επιβεβαιώσει την πορεία του, θα του καταλογιστεί (σε εκείνον και την Hellenic) μέρος της ευθύνης και του βάρους των αποζημιώσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αλλιώς η ευθύνη περιορίζεται στον σταθμάρχη και τον διαχειριστή κυκλοφορίας, δηλαδή τον ΟΣΕ.

Σύνδεση με τα προηγούμενα>

Όπως και στην planδημία έτσι και στα Τέμπη οι ασκήσεις προσομοίωσης δεν κατάφεραν να καλύψουν όλα τα πιθανά σενάρια. Πράγματι χρειάστηκε να καταλαγιάσει η σκόνη της τροφοδοτούμενης από τα ΜΜΕ αντιπαράθεσης των λογικών εμβολιασθέντων με τους ψεκασμένους ανεμβολίαστους, ώστε να συνειδητοποιήσουν και οι μεν και οι δε ότι η εκτόξευση του ιού εναντίον της ανθρωπότητας και τα εμβόλια ευθανασίας δεν ήταν παρά εργαλεία προς την επίτευξη του τελικού στόχου ο οποίος είναι η μείωση του κοστοβόρου δυτικού πληθυσμού.

Στο στόχαστρο λοιπόν βρίσκεται η δυτική οικογένεια. Η δυτική οικογένεια που φέρνει παιδιά στο κόσμο. Κι αυτό γιατί το American dream χρεοκόπησε και οι συνέπειες αυτής της χρεοκοπίας (την οποία απέδωσε με υποδειγματικό τρόπο ο Larry Fink της BlackRock στην ετήσια αποστολή του προς τους επενδυτές) σε συνδυασμό με την ευγονική διάθεση των εμπνευστών της μεγάλης επαναφοράς προκύπτουν ως τιμωρίες στο βρεφοποιημένο κοινό της Δύσης που αναπαράγεται χωρίς την έγκρισή τους.

Ποιοι ταξίδευσαν στην επιβατική αμαξοστοιχία; Κατ΄εξοχήν νέα παιδιά. Και ποιοι τα περίμεναν; Οι γονείς τους. Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος. Τα παιδιά και οι γονείς της κοστοβόρας δυτικής οικογένειας. Εξίσου στόχος με τη κόρη της Μαρίας Καρυστιανού και τις κόρες και ανιψιά του Νίκου Πλακιά ήταν και οι ίδιοι οι γονείς που μετατρέπονται από τους ίδιους εμπνευστές σε Γονέας 1, Γονέας 2, Γονέας Απίδια Μάντολες.

Οι γονείς και τα παιδιά είναι ο στόχος. Η δυτική οικογένεια. Γιατί κοστίζει ακριβά και δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Το χρήμα και ο έλεγχός του ανήκει σε ιδιώτες. Σε εκείνους οι Αμερικανοί πολίτες πληρώνουν 200 δις δολάρια τη μέρα ως τόκους του χρέους των 34 τρις δολαρίων που έχουν να αποπληρώσουν από το 1835.

Σε ποιους ανήκει το δολάριο; Ρωτήστε τον Jerome Powell της FED.

Όταν εμφανίστηκε η planδημία μια παρέα στη Wall Street τόπιασε το μήνυμα και μίλησαν για σκάσιμο της φούσκας του χρέους. Εάν προσθέσουμε και την αενάως ευγονική διάθεση των εμπνευστών έχουμε την ερμηνεία και την εξήγηση που θέλει του Δίδυμους Πύργους να σωριάζονται μετά από 3 απανωτές εκρήξεις καθώς ήταν παγιδευμένοι με εκρηκτικά στη βάση τους.

Όσο για τα αεροπλάνα που είδε το αμήχανο παγκόσμιο κοινό εκτός από γεωπολιτικούς στόχους λειτουργούσαν “θεραπευτικά” και για την ψυχολογία των εμπνευστών.

Στη σπονδή των Τεμπών τώρα ένα από τα μηνύματα είναι ότι “δεν θέλουμε γονείς και παιδιά”.

Τι δεν πήγε σύμφωνα με την προσομοίωση; Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν έγινε εντός του τούνελ (αφού είχε προηγηθεί το κόψιμο του καλωδίου στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων και η “αναγκαστική” πορεία δύο τρένων αντίθετης κατεύθυσης στην ίδια γραμμή) ώστε να μην χρειασθεί στη συνέχεια να μπαζώνουμε, να σκοτώσουμε δύο σταθμάρχες, να μαζέψουμε το χώμα και ανθρώπινο υλικό από το σημείο και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως στοιχεία σύνθεσης μιας οργανωμένης σύγκρουσης-σπονδής-τελετής.

Τι δεν πήγε σύμφωνα με την προσομοίωση; Η Μαρία Καρυστιανού και ο Νίκος Πλακιάς και όλοι οι υπόλοιποι γονείς που έχουν εγκαταλείψει τις ζωές τους για τα παιδιά τους. Επειδή είχαν προηγηθεί περιστατικά με γονείς που έχαναν οικογένειες σε ατυχήματα με πόρσε για παράδειγμα και αφού έκλαιγαν για λίγο στον ώμο της Τατιάνας και του Ευαγγελάτου συνέχιζαν τη ζωή τους με νέους συντρόφους και πάμε παρακάτω.

Οι εμπνευστές πίστευαν ότι έχουν αποδομηθεί κατασκευαστικά οι πραγματικοί γονείς και δεν υπήρχε περίπτωση να τους προκύψει μια Καρυστιανού, μεθοδική, υπομονετική, με πείσμα, μορφωμένη και κυρίως με πραγματική αγάπη για το παιδί της.

Η προσομοίωση λοιπόν δεν εντόπισε τη Μαρία Καρυστιανού. Πίστευαν ότι θα είχαν να κάνουν με γονείς που θα είχαν αρκεστεί να ανάβουν ένα καντήλι και να αφήνουν ένα τριαντάφυλλο στο τάφο των παιδιών τους. Θα τους βόλευαν τέτοιοι γονείς. Από τη προσομοίωση δεν τους προέκυπτε η σύγκρουση εκτός τούνελ, δεν τους προέκυπταν η Καρυστιανού και ο Πλακιάς.

Και να που τώρα καθώς η επιμονή της Καρυστιανού γρατσουνάει το σύστημα εμφανίζονται οι μονταζιέρες και μαρτυρίες που θέλουν τον νεκρό μοτοσικλετιστή-σταθμάρχη της Αθηνών-Σουνίου να στρέφει διαρκώς πίσω το κεφάλι του και να αντικρύζει ένα μαύρο αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια που τον ακολουθούσε.

Και να που εμφανίζοναι και νέες αποκαλύψεις για το πως το γερμανικό υπυργείο υγείας πίεζε τους επιδημιολόγους να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ώστε να επιβληθεί το αφήγημα. Και τα στόματα που θα ανοίξουν είναι χιλιάδες καθώς καταρρέει το αφήγημα.

Ο αγώνας λοιπόν της Μαρίας Καρυστιανού και του Νίκου Πλακιά μετατρέπεται σε καταιγίδα δικαίωσης που παρασύρει την οργάνωση της τελετής καθώς και την επιχείρηση συγκάλυψης.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν εδώ οι γονείς είναι ότι η Ε.Ε. σαν θεσμός δηλαδή η Ursula θα κάνουν ότι μπορούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια της Καρυστιανού. Ειδικά η Ursula η οποία εξαφάνισε τα SMS της δυστοπικής συμφωνίας με τη Pfizer και φυσικά δεν θα μπορούσε να κρατήσει στη φυλακή την Εύα η οποία δεν έκανε τίποτε από μόνη της ή του κεφαλιού της.

Όπως έγραψε και ο Παπαχρήστος, ο Μπρατάκος και ο Παπασταύρου πήγαν να ζητήσουν την ευλογία και τη συγχώρεση του Μαρινάκη για λογαριασμό του Μητσοτάκη. Η Ursula και όχι η Εύα είναι το Qatargate.

Η Μαρία Καρυστιανού θα πρέπει να γνωρίζει επίσης ότι Μητσοτάκης-Τσίπρας-Κασσελάκης-Σακελλαροπούλου είναι με τους άλλους. Πεκινουά της μεγάλης επαναφοράς που αισθάνοται να τους ταλανίζει βαθιά μέσα τους η κλιματική κρίση. Οπότε η ίδια σωστά παραμένει μακριά από κόμματα. Άλλωστε η Μαρία και ο Νίκος Πλακιάς θα μπορούσαν να ηγηθούν του πιο ισχυρού κόμματος που είναι το “κόμμα των γονέων”.

Όλοι οι κοστοβόροι δυτικοί γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι και εάν ο πρώην πρωθυπουργός Καραμανλής ήτο ειλικρινής αντί να μιλάει γενικόλογα για το δημογραφικό θα έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους. Ότι ζούμε τη γενοκτονία ερήμωσης του δυτικού πληθυσμού, ότι τα εμβολιασμένα κορίτσια στα 25 τους χρόνια βρίσκονται με εμμηνόπαυση, ότι οι εμβολιασμένοι νέοι πεθαίνουν ξαφνικά. Αυτά θα έλεγε ένας ειλικρινής άνθρωπος. Την αλήθεια. Και η αλήθεια θα σκότωνε την διεφθαρμένη μεταπολίτευση που δεν λέει να τελειώσει.

Όπως και νάχει οι γονείς των παιδιών που θυσιάσθηκαν στα Τέμπη ακουμπάνε επιτέλους το Ιερό Δισκοπότηρο, το ενδεχόμενο της Τελετής Ανθρωποθυσίας (και όχι εκείνο του εγκλήματος του ξεχαρβαλωμένου κράτους που αποτελεί το επίσημο αφήγημα) ως ένδειξη πίστης και προθυμίας στη Μεγάλη Επαναφορά και κατέθεσαν νέα, συμπληρωματική μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Ο Νίκος Πλακιάς έχασε τρία κορίτσια στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, τις δύο κόρες του και την ανηψιά του. Έναν χρόνο μετά κυριαρχεί ο θυμός και είναι αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος την υπόθεση και να πληρώσουν όλοι οι υπεύθυνοι για την πολύνεκρη τραγωδία.

Ο Νίκος Πλακιάς έχασε τις δύο κόρες και την ανηψιά του, τη Χρύσα, τη Θώμη και την Αναστασία.

Ο πατέρας και θείος που μέσα του πλέον εκτός από θλίψη έχει και πολύ θυμό μίλησε στη Μαριάννα Κρασανάκη και στο Newsbomb.gr για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και το πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής ώστε να το φτάσουν στο τέλος και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Το πόρισμα είναι αναμενόμενο από την πρώτη ημέρα κιόλας. Αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή να ξεκινήσει και είδαμε ότι είναι μια παρωδία. Στείλαμε υπογεγραμμένο υπόμνημα από 25 οικογένειες για να σταματήσει η Εξεταστική και ο κύριος Μαρκόπουλος το απέρριψε. Δεν μας άκουσαν. Αναμενόμενο… ξέπλυμα πολιτικών, καμία ευθύνη και πάνε να τα φορτώσουν όλα στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Αθλιότητες όλα. Άτοπα εντελώς.»
«Έχουμε φτάσει στο Ω και αυτοί είναι ακόμα στο Α – Το συμπληρώσαμε το παζλ»

Ο κύριος Πλακιάς αναφέρθηκε και στο μπάζωμα που έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στον Ευαγγελισμό και οι πολιτικοί ανέφεραν ότι έπρεπε να γίνει για να πατήσουν τα γερανοφόρα οχήματα και να σηκώσουν τα βαγόνια.

«Τα γερανοφόρα που μπήκαν είναι παντός καιρού με λάσπες και χιόνια και το μπάζωσαν. Τα σήκωσαν… έπρεπε να τα μεταφέρουν 15 χιλιόμετρα μακριά ή έπρεπε να τα έχουν δίπλα; Πώς έγινε αυτό χωρίς εισαγγελική παρέμβαση;

«Έχουμε φτάσει στο Ω και αυτοί είναι ακόμα στο Α – Το συμπληρώσαμε το παζλ»
Ο κύριος Πλακιάς αναφέρθηκε και στο μπάζωμα που έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στον Ευαγγελισμό και οι πολιτικοί ανέφεραν ότι έπρεπε να γίνει για να πατήσουν τα γερανοφόρα οχήματα και να σηκώσουν τα βαγόνια.

«Τα γερανοφόρα που μπήκαν είναι παντός καιρού με λάσπες και χιόνια και το μπάζωσαν. Τα σήκωσαν… έπρεπε να τα μεταφέρουν 15 χιλιόμετρα μακριά ή έπρεπε να τα έχουν δίπλα; Πώς έγινε αυτό χωρίς εισαγγελική παρέμβαση; Ανενημέρωτος ο Πρωθυπουργός. Έχουμε φτάσει στο Ω και αυτοί είναι ακόμα στο Α. Όλοι ασχολούνταν με το μνημόσυνο και θρήνους και εμείς από τον τρίτο μήνα σηκωθήκαμε από τα κρεβάτια μας και ψάχναμε τα αίτια του δυστυχήματος. Εμείς το συμπληρώσαμε το παζλ. Η μάχη θα γίνει στα δικαστήρια θα τους κάψουμε όλους»

Ο Νίκος Πλακιάς πλέον έχει αρκετό θυμό μέσα του και η λύπη έγινε οργή…

«Νομίζουν ότι θα είναι μια ζωή προστατευόμενοι. Όταν φύγουν από αυτό το αξίωμα με μη επανεκλογή ή άρση ασυλίας, θα μηνυθούν άπαντες. Είμαστε εδώ»

«Εστιάτορας είμαι. Είναι δυνατόν να γνωρίζω περισσότερα από τους πολιτικούς; Θα έπρεπε να είμαι στο κοιμητήριο και να θρηνώ τα παιδιά μου, όχι να γίνομαι ρεπόρτερ και αστυνομικός, όχι να πληρώνουμε εμείς πραγματογνώμονα. Σε ένα άλλο κράτος θα το έκαναν;»

«Δεν θα ησυχάσουμε. Μας θυμώνουν, μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς»

Για τον Νίκο Πλακιά ο προορισμός είναι ένας… να πληρώσουν όλοι οι υπεύθυνοι! Πλέον κυριαρχεί ο θυμός, δεν μπορεί να κλάψει, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τόσο θυμό που έχει. «Δεν θα ησυχάσουμε. Μας θυμώνουν, μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς. Είμαστε αποφασισμένοι δεν θα σταματήσουμε. Έχω και τα τρία πράγματα που χρειάζονται. Υπομονή, χρήμα και χρόνο. Δεν θα σταματήσω. Ο όρκος είναι ένας. Δεν θα ανοίξει αστικό δικαστήριο εάν δεν δούμε να αποδίδονται ποινικές ευθύνες. Σκοπός είναι όλοι οι υπεύθυνοι να ξέρουν ότι η ζημιά δεν είναι μόνο η φυλακή. Φοβούνται μην χάσουν την ονειρεμένη ζωή τους. Να τα ξεχάσουν. Δέσμευση περιουσιών κατά παντός υπευθύνου»

Tα Τρένα της Ανθρωποθυσίας;

Όπως σχεδόν και από το ξεκίνημα της planδημίας το Κουρδιστό Πορτοκάλι έκανε λόγο για κατασκευασμένο- Made in WEST– εργαστηριακό ιό ο οποίος εκτοξεύθηκε εναντίον της ανθρωπότητας με στόχο το ξεκίνημα της επιχείρησης ελέγχου και μείωσης κυρίως του κοστοβόρου δυτικού πληθυσμού -λόγω του σκασίματος της φούσκας του παγκοσμίου χρέους και λόγω της εμμονής μίας elite ευγονιστών σε αυτό το εγχείρημα-έτσι και για την υπόθεση των Τεμπών βάλαμε στο τραπέζι το σενάριο της Ανθρωποθυσίας ως απόδειξη και ένδειξη πίστης στην ίδια elite η οποία το τελευταίο διάστημα γνωρίζει τεράστιες απώλειες καθώς κάποιοι επιχειρούν να πηδήξουν από το σκάφος της, όπως οι John Kerry, Victoria Nuland και Mitch McConnell.

Στα Τέμπη οι περισσότεροι είδαν μία τραγωδία λόγω του ξεχαρβαλωμένου κράτους και στη συνέχεια μία επιχείρηση συγκάλυψης.

Άλλοι μίλησαν για έγκλημα κυρίως λόγω της κραυγαλέας (και από τις κραυγές που ακουγόντουσαν ακόμη και 6 μέρες μετά) επιχείρησης συγκάλυψης.

Κάποιοι άλλοι, πιο υποψιασμένοι, που έμαθαν να ενώνουν με προσοχή τις τελείες είδαν μία οργανωμένη τελετή Ανθρωποθυσίας την οποία κανένα επιχείρημα περί θεωριών συνωμοσίας δεν μπορεί να την μπαζώσει καθώς πλέον ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση Γενοκτονίας του με εργαλεία όπως η planδημίες που προαναγγέλει το WEF (και τις προσομοιώνει με σχετικές “Ασκήσεις”), όπως το καλωσόρισμα των μεταναστών εισβολέων, όπως οι gay γάμοι, τεκνοθεσίες και woke ιδεολογία, όπως η “Κλιματική Κρίση” η οποία είχε ως πνευματικό πατέρα και Νονό διάσημο απόγονο γνωστής οικογενείας ο οποίος απεβίωσε προσφάτως, όπως οι διαβόητες πόλεις-στρατόπεδα συγκέντρωσης των 15′ και κάθε είδους εργαλείο που μειώνει τον δυτικό πληθυσμό μια “και δεν έχουμε τι να τους κάνουμε και πρέπει να τους απασχολούμε με ναρκωτικά και video games”, όπως δηλώνει ο σύμβουλος του WEF Υuval Harari.

Eπειδή η Γενοκτονία είναι παγκόσμιο κόλπο με συμμετοχή σχεδόν σύσσωμων των σχετικών εργαλείων (ΠΟΥ, ΟΗΕ, Ερυθρός Σταυρός, Ε.Ε, κλπ) γι΄αυτό είναι άδικο να κατηγορούμε τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας για παράδειγμα μας έλεγε ψεκασμένους και μας καλούσε να εμβολιασθούμε ενώ κατ΄επανάληψη έκανε λόγο για κλιματική κρίση-λες και είμαστε όλοι βρεφοποιημένοι πολίτες-ψηφοφόροι και αγνοούσαμε τους γεννήτορες της “κλιματικής κρίσης” και την σημασία της σαν εργαλείο της πολυπόθητης μείωσης του δυτικού πληθυσμού.

Αντίστοιχο εργαλείο και στην ίδια κατεύθυνση θα είναι η φυλακή του ψηφιακού νομίσματος εξαιτίας του οποίου οι Έλληνες και ξένοι μαφιόζοι όλων των κοινωνικών στρωμάτων θα απωλέσουν τα κολλαριστά ναρκω500ευρα και ναρκωδολάρια και θα πάρουν το ψηφιακό τίποτα-ένα ψηφιακό μπλιμπλίκι.

Σε αυτό το ψηφιακό μπλιμπλίκι θα βρίσκονται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία-ακριβώς για να τα χάσουν-και ένα πρωί θα πέσει ξαφνικά η εφαρμογή, μετά από απανωτά blackout ή εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και στο τέλος δεν θα έχουν τίποτε και θα είναι ευτυχείς.

Είναι δε οι εγχώριοι μαφιόζοι τόσο ηλίθιοι και ανυποψίαστοι ώστε να επιτρέπουν στους αγράμματους δημοσιογράφους και στελέχη των ΜΜΕ να προπαγανδίζουν ακριβώς αυτά τα εργαλεία που θα σκοτώσουν τόσο τις οικογένειές τους όσο και τους ίδιους.

Ο ταλαίπωρος Λαζαρίδης της ΝΔ που είπε ότι μπάζωσαν τη περιοχή γιατί άκουγαν φωνές μάλλον ξέρασε την ωμή αλήθεια καθώς χωμένος και καλωδιωμένος στα έγκατα της εξουσίας και έχοντας παρακολουθήσει τον φίλο Δημήτρη Μαρκόπουλο ως πρόεδρο της επιτροπής να ξεπερνάει και τον θρυλικό Τραγάκη στο μπάζωμα μίας άλλης υπόθεσης που είχε συγκλονίσει επίσης το οξυδερκές πανελλήνιο, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την αλήθεια που πετάγονταν σαν τις κραυγές των μπαζωμένων.

Aλλά

-Εμβολιασθείτε!…

παρακινούσε τους μελλοθάνατους και ο Πάστορας του Θανάτου Αλέξης Τσίπρας.

-Ερχεται η Κλιματική Κρίση…,

κραυγάζουν οι Πάστορες του Θανάτου μας Αλέξης Τσίπρας, Στέφανος Κασσελάκης, Μαρία Σπυράκη, Νίκος Ανδρουλάκης, Βασίλης Κικίλιας και ο επιδέξιος Κύπριος Στυλιανίδης…

Αυτοί οι Τελετάρχες της Ατζέντας 2030 ήταν που έδιναν άλλοθι στους επιδημιολόγους Βασιλακόπουλους τους οποίους η Τράπεζα των Θαλασσοδανείων διόριζε στην Εντατική του Ερρίκος Ντυνάν.


Αυτοί οι Τελετάρχες του Θανάτου οικογενειών επιχειρήσεων, βιομηχανίας αλλά και του ίδιου του χρηματοπιστωτικού συστήματος (με την εφαρμογή του ψηφιακού νομίσματος θα καταστούν άχρηστες οι τράπεζες) ήταν που έδιναν άλλοθι για την χορηγία με διαφημιστικό χρήμα στα κυβερνητικά ΜΜΕ που προπαγανδίζουν τον θάνατό μας από τα media shops και τις ίδιες τις επιχειρήσεις-εταιρίες που χορηγούν τον θάνατό τους διαφημιζόμενες στα συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Τελικά τι ήταν τα Τέμπη; Τραγωδία του ξεχαρβαλωμένου κράτους και εγκληματική συγκάλυψη ή μήπως μια καλά οργανωμένη ανθρωποθυσία;

Τι ήταν ο πνιγμός του Θεσσαλικού Κάμπου; Ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο ή ένα εργαστηριακό γεγονός;

Για πάμε να δούμε τα γεγονότα…

Δηλαδή κύριε @mvlazaridis
εδώ η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ρίχνει λουλούδια σε ζωντανούς που είναι εγκλωβισμένοι, κάτω από τα βαγόνια, λίγες ώρες μετά την δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη.
Και διέκοψαν και τα συνεργεία την αναζήτηση και διάσωση των ανθρώπων, για να πετάξει ανθοδέσμες σε νεκρούς και ζωντανούς η πρόεδρος.
Γιατί, αν κάποιοι άκουσαν φωνές που ζητούσαν βοήθεια στις 6 Μαρτίου, φαντάζομαι πως θα τις άκουσε και η ΠτΔ την 1 Μαρτίου.
Αυτό μας είπατε σήμερα.


Οι σατανικές συμπτώσεις (Satan summoning his Legions ) τόσο στο (εργαστηριακό;) ατύχημα των Τεμπών όσο και στον (εργαστηριακό;) πνιγμό του Θεσσαλικού Κάμπου είναι αφόρητα πολλές και παρόμοιας “τεχνογνωσίας”.

 

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.Ένας μουγγός και δύο νεκροί σταθμάρχες

Έχουμε ακούσει τις φωνές όλων να μιλάνε για λογαριασμό του Σταθμάρχη εκτός από τον ίδιο. Πολύ βολικός Σταθμάρχης ένας Μουγγός Σταθμάρχης. Εξίσου βολική και η αποδοχή του επίσημου αφηγήματος από 9 εκατ. οξυδερκείς. Ενδιαφέρον.

Αυτός ο σταθμάρχης των Τεμπών θυμίζει τον Lee Harvey Oswald o οποίος σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα πυροβόλησε από δεκάδες μέτρα και σκότωσε τον JFK.

59 χρόνια μετά ο Tucker Carlson στο FoxNews απεκάλυψε ότι πηγή του που είχε δει τα έγγραφα (παραμένουν ακόμη σε εμπάργκο) για τη δολοφονία του δημοφιλούς προέδρου των ΗΠΑ υποστήριξε ότι την δολοφονία την οργάνωσε η CIA με τον οδηγό και τον συνοδηγό της Προεδρικής λιμουζίνας να παίρνουν μέρος σ΄αυτή.

Πάμε τώρα να ψηλαφίσουμε τα ίχνη της αλήθειας που εκ των προτέρων γίνεται ανέφικτη μια και ο σταθμάρχης βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.


Παρότι λοιπόν ο σταθμάρχης είναι πλέον ένας ομιλών σάκος και ως τώρα κανείς κορυφαίος νομικός δεν έσπευσε να τον αναλάβει όπως συμβαίνει με βιαστές, παιδόφιλους serial killers, etc, με τους ποινικολόγους να πετάγονται πίσω από τους θάμνους σαν τα παπάκια των delivery boys, έχουμε ήδη δύο διαφορετικές εκδοχές από τον Lee Harvey Oswald, Σταθμάρχη των Τεμπών.

Η μία εκδοχή του>

-Έκανα λάθος κι έστειλα το επιβατικό τρένο στην ίδια γραμμή με το εμπορικό που ερχόταν από Κατερίνη.

Η δεύτερη εκδοχή του>

-Πάτησα κανονικά το κουμπί γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο αλλά δεν λειτούργησε.

Αντιλαμβάνεστε ότι παρά την στεγανοποίηση των πληροφοριών επειδή ήταν οι πρώτες ώρες και τα “λάθη” και οι “διαρροές” συμβαίνουν (παρά τις όποιες προσομοιώσεις) έχουμε ήδη δύο εκδοχές για το υποτιθέμενο “ανθρώπινο λάθος” του Σταθμάρχη.

Μία τρίτη εκδοχή που κυκλοφόρησε ήθελε τον Σταθμάρχη να έχει αποκοιμηθεί.

Θα μπορούσε εάν είχε παραπέσει “κάτι” στο καφέ του και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση άλλοι “Σταθμάρχες”.

Ίσως ο παραιτηθείς υπουργός με το βαρύ επώνυμο Κώστας Καραμανλής να υποψιάζονταν την αλήθεια και (όπως ο εξάδελφός του πρώην πρωθυπουργός) έντρομος υπέβαλλε παραίτηση.

Οσο για τον Σταθμάρχη του σεναρίου μας τώρα βγήκε ήδη ένας συνάδελφός του στα κανάλια (τα οποία παρακολουθεί ένα νέο ζευγάρι αφού αγοράσει με το παντρευτεί smart τηλεοράσεις αξίας χιλιάδων ευρώ οι οποίες αναλαμβάνουν στη συνέχεια την εκπαίδευση οξυδερκών γονέων και τέκνων) και είπε τα εξής>

-Ήμουν μαζί του όλη νύχτα. Τον στήριξα. Δεν μιλούσε, τα είχε χαμένα»

Ακριβώς έτσι. Τα είχε χαμένα με αυτό που του συμβαίνει και αδυνατεί να το διαχειριστεί.

Έτσι ακριβώς χαμένα τα είχε και ο Lee Harvey Oswald ώσπου τον πυροβόλησε ο Jack Rubby και έκλεισε για 60 χρόνια (και βλέπουμε) ο φάκελος της δολοφονίας Κennedy.

Στο μεταξύ εκτός από τον σαστισμένο Σταθμάρχη έχουμε τις εξής ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες>

Τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ τουλάχιστο 4 τραίνα συγκρούστηκαν ή έπιασαν φωτιά από το πουθενά.

Όπως επίσης και μεγάλες μονάδες τροφίμων.

Και επειδή ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ ως ατύχημα με κάποιο τρόπο μεταδίδεται και στην Ευρώπη (πλέον εκτός από τους εργαστηριακούς ιούς μεταδίδονται και τα ατυχήματα, εκρήξεις και λοιπά) καλούμε τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όλο αυτό το διάστημα.

Είναι πιθανό να συμβεί από “ανθρώπινο λάθος” κάποια έκρηξη στις εγκαταστάσεις τους.

Επίσης το μήνυμα που περνάει είναι να μην ταξιδεύετε με πλοία, τρένα, αεροπλάνα γιατί μπορεί να εκραγούν. Μείνετε σπίτι σας έντρομοι ώσπου να εγκαταλείψετε τα εγκόσμια.

Πάμε να δούμε τώρα κάποια “ανθρώπινα λάθη” που συνέβησαν με αντίστοιχες συγκρούσεις και εκρήξεις τρένων στις ΗΠΑ το τελευταίο μήνα τις οποίες καθώς τις παρακολουθούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να “συμβούν” και στη χώρα μας.

Δείτε τώρα κάτι συμπτώσεις. VIDEO από ατυχήματα τρένων στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ισως οι Αμερικανικοί Σιδηρόδρομοι ζητήσουν πνευματικά δικαιώματα για τη κόπια των συγκρούσεων στα Τέμπη>
Κάντε μια μικρή έρευνα (τη ζωή σας αφορά άλλωστε) και θα δείτε τι συμβαίνει αυτό το διάστημα με τα τρένα και τις εγκαταστάσεις τροφίμων ανά το κόσμο. Όλα είναι στο φως. Τίποτε δεν είναι κρυμμένο.

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά; Οτι το “ανθρώπινο λάθος” έπρεπε να συμβεί. Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη “ανθρώπινα λάθη” ή “φυσικές καταστροφές” ανεξάρτητα από το πόσο καινοτόμο ή ψηφιακά προηγμένο είναι ένα κράτος.

Όπως βλέπετε συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Γερμανία είχαμε εκρήξεις σε εγκαταστάσεις και εργοστάσια τροφίμων και πάει λέγοντας. Σας καλούμε να μην κατηγορείτε το Κράτος. Αυτός είναι ο ρόλος του Κράτους ανεξάρτητα κόμματος στην εξουσία.

Στο Μάτι πρωθυπουργός ήταν ο Τσίπρας. Μη το ξεχνάς.

Γιατί σε ένα κόσμο με παγκόσμιο χρέος 400 τρις ευρώ δεν μας χρειάζονται. Σε μια Ελλάδα με 400 δις χρέος ένας ώριμος πολίτης θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει παιδιά. Δείτε τι έγινε με την planδημία.

Aίφνης μετά το Υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ και το FBI (o διευθυντής του μάλιστα) δήλωσε ότι ο ιός COVID-19 είναι εργαστηριακός. Αυτό για το οποίο 3 χρόνια επιμένει το Κουρδιστό Πορτοκάλι. Και από τη στιγμή που ο ιός είναι εργαστηριακός μπορούν να κατασκευάσουν όσους ιούς και μεταλλάξεις θέλουν. Και ο εργαστηριακός ιός της Wuhan ήταν ακόμη πιο θανατηφόρος από τον ιό φυσικής προέλευσης.

Στο μεταξύ>

Μέσα σε λίγες ώρες δύο έμπειροι σταθμάρχες του ΟΣΕ είναι εξίσου νεκροί με τον Jeffrey Epstein και την Πριγκίπισα Diana

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Μέσα σε λίγες ώρες δύο έμπειροι σταθμάρχες του ΟΣΕ είναι εξίσου νεκροί με τον Jeffrey Epstein και την Πριγκίπισα Diana. Ξαφνικά αποφάσισαν να πεθάνουν και οι δύο λίγο μετά τα Τέμπη οδηγώντας τα δίκυκλά τους.

Η εμπειρία και των δύο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την διερεύνηση του ατυχήματος στα Τέμπη που σίγουρα έκανε ευτυχείς εκείνους που πιστεύουν ότι 8 δις άνθρωποι στον πλανήτη είμαστε πολλοί και δεν μας χρειάζονται.

Άσε που μόνο που αναπνέουμε και πίνουμε καφέδες (παρόλα αυτά κοιμόμαστε όρθιοι) έχουμε εκτοξεύσει το παγκόσμιο χρέος στα 400 τρις σε έναν πλανήτη που δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα.

Έτσι όταν για παράδειγμα στο Μάτι κάηκαν 100 και πλέον άνθρωποι ήτο λογικό να ανοιχτούν στην υγεία του Τσίπρα παλαιωμένα κρασιά για τον εορτασμό του γεγονότος ότι ένας ακόμη επαναστάτης ηγέτης διέβη Μεσάνυχτα τον Κήπο του Καλού και του Κακού και ως εκ τούτου θα μπορούσε να λάβει και 2η ευκαιρία διακυβέρνησης της χώρας εάν το επεδίωκε. Μόνο που ο Τσίπρας μοιάζει σαν κάτι να γνωρίζει και η αντιπολίτευσή του είναι επιπέδου των στίχοι του Νίκου Καρβέλα για τα Παρατράγουδα της Αννίτας.

Στα Τέμπη τώρα έχουμε ήδη 3 σιωπηλούς σταθμάρχες. Οι δύο είναι πλέον οριστικά σιωπηλοί μετά από τροχαία που είχαν οδηγώντας δίκυκλα.

Ο τρίτος είναι φυλακή και δεν έχουμε ακούσει τη φωνή του. Ο δε δικηγόρος του τόλμησε να ψελλίσει κάτι και έκτοκτε εξαφανίστηκε κι αυτός. Και περιέργως κανείς καλός και γλυκούλης δημοσιογράφος δεν έσπευσε να πάρει συνέντευξη ούτε από τον Σταθμάρχη, ούτε από τον δικηγόρο του, ούτε από τη σύζυγο του Σταθμάρχη, ούτε από την αδελφή του, ούτε από κανέναν από το οικογενειακό του περιβάλλον. Καλησπέρα, καλησπέρα…

Πάμε να δούμε λοιπόν τώρα πως κατάφεραν να είναι νεκροί οι δύο εκ των τριών Σταθμαρχών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Κώστας Πράσσας, συνταξιούχος σταθμάρχης του ΟΣΕ. Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από το τροχαίο δυστύχημα που συνέβη την Κυριακή (26/3) το πρωί στα «Αϊβαλιώτικα» που είχε σαν συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του 69χρονου Κώστα Πρασσά, πατέρα τριών παιδιών.

Ο εκλιπών είχε εργαστεί επί σειρά ετών ως σταθμάρχης στον ΟΣΕ στον Βόλο και ήταν συνταξιούχος.

Πως έγινε το δυστύχημα

Το ατύχημα έγινε στις 12.15 την Κυριακή το μεσημέρι, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 79χρονος, κινούνταν επί της οδού Αθηνών, με κατεύθυνση από Αγχίαλο προς Βόλο, παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη που υπάρχει στη συνοικία Ν. Παγασών και ακολούθως συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλο όχημα οδηγούμενο από τον 69χρονο, το οποίο κινούνταν επί της οδού Αγ. Τριαντάφυλλου με κατεύθυνση από Ανατολή προς Δύση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αμφότερων οδηγών και τις υλικές ζημιές των οχημάτων.

Ο 69χρονος οδηγός του δικύκλου Κώστας Πρασσάς τραυματίστηκε βαρύτατα και υπέστη κατάγματα πλευρών, πνευμονοθώρακα και ανοιχτό τραύμα κνήμης.

Ο βαριά τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέστη καρδιακή ανακοπή και έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να χειρουργηθεί, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία του 79χρονου που παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, χωρίς να σημαίνει ότι αμφισβητούμε το γεγονός ότι πρόκειται για ατύχημα.

Άλλωστε λόγω ηλικίας ούτε φυλακή δεν μπορείς να κλείσεις έναν 79χρονο.

Άλλωστε εξαιτίας ενός ατυχήματος στη Γλυφάδα με ένα άλλο δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν ο Κεντέρης και η Θάνου η Ελλάδα στερήθηκε σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Επίσης δεν γνωρίζουμε τη ψυχολογική κατάσταση του Κώστα Πράσσα το τελευταίο διάστημα και εάν ήτο αποδέκτης κάποιων γεγονότων και πληροφοριών που βάραιναν το μυαλό και τη ψυχή του.

Ως οξυδερκής κοινωνία θα δεχθούμε πως ένας 79χρονος κατάφερε και πέτυχε έναν Σταθμάρχη περνώντας με κόκκινο όπως για 60 σχεδόν χρόνια δεχόμασταν ότι τον John Kennedy τον σκότωσε ο Lee Harvey Oswald, ωσότου δύο μήνες πριν ο Tucker Carlson του FoxNews απεκάλυψε αυτό που σχεδόν όλοι υποψιάζονταν, ότι δλδ το σχέδιο δολοφονίας του JFK το οργάνωσε η CIA με τον οδηγό και τον συνοδηγό της προεδρικής λιμουζίνας να εμπλέκονται σε αυτό.

Πάμε τώρα στο Σούνιο.

Να σημειώσουμε πως νεκρός σε τροχαίο στο Σούνιο είναι κι ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ πρόσωπο-κλειδί στη διερεύνηση της υπόθεσης του δυστυχήματος στα Τέμπη καθως ο προφυλακισμένος σταθμάρχης τον είχε κατονομάσει ως υπεύθυνο για τις βάρδιες όλων των σταθμαρχων.

Παρότι μάλιστα είχε κατονομαστεί από τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, δεν είχε κληθεί για κατάθεση από τις ανακριτικές Αρχές!

Θύμα του τροχαίου που έγινε στο Λαγονήσι είναι ο Κωνσταντίνος Χρυσάγης, Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της κυκλοφορίας συνολικά όλου του σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με την Τροχαία, το δυστύχημα έγινε στις 13.55, όταν η μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε ο 66χρονος, με κατεύθυνση προς Σούνιο, κατά την διάρκεια προσπέρασης προπορευόμενου βαν, χτύπησε στο πίσω μέρος του και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όπου συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα του Mega, παρουσιάζει τη στιγμή του θανατηφόρου τροχαίου.

Φυσικά και τα VIDEO που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειχναν αεροπλάνο να πέφτει σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους 9/11.

Τελευταία ντοκουμέντα και μαρτυρίες αμφισβητούν τόσο την ύπαρξη όσο και την σύγκρουση αεροπλάνου και κάνουν λόγο για τουλάχιστο 3 απανωτές εκρήξεις.

Ο κ. Χρυσάγης, ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του Οργανισμού, επιχείρησε να κάνει προσπέραση ενός οχήματος με τη μεγάλου κυβισμού μηχανή του, ωστόσο χτύπησε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, βγήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με ένα βανάκι, με συνέπεια να εκσφενδονιστεί.

Kαι σε αυτή τη περίπτωση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέβαινε στο μυαλό του Χρυσάγη, ο οποίος δεν είχε κληθεί ακόμη να καταθέσει.

Μάλιστα, στο βίντεο φαίνεται μετά τη σύγκρουση και τον εκσφενδονισμό, να χάνεται στους θάμνους και κλάσματα δευτερολέπτου αργότερα, διακρίνεται το σώμα του στον αέρα πριν καταλήξει στο έδαφος και χάσει ακαριαία τη ζωή του.

Ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκε το τροχαίο, προκαλεί ερωτηματικά, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 66χρονος, που κινούνταν σε υψηλές ταχύτητες και σε ώρα που η ορατότητα ήταν καλή, ήταν ένας ήρεμος, ψύχραιμος και προσεκτικός οδηγός.

Ο κ. Χρυσάγης ήταν από τα πιο έμπειρα στελέχη του Οργανισμού, υπεύθυνος της κυκλοφορίας συνολικά όλου του σιδηροδρόμου. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν και στην επιτροπή διερεύνησης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν και οι οδηγοί των δύο άλλων οχημάτων. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Α’ Τμήμα Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το τροχαίο

Την Κυριακή το μεσημέρι 26/03/2023, επί της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό οδηγού δίκυκλης μοτοσικλέτας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, και συγκρούσθηκε διαδοχικά με διερχόμενα οχήματα.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Α΄Τ.Τ. Νοτιοανατολικής Αττικής, το οποίο -μεταξύ άλλων- προέβη άμεσα στην παραγγελία νεκροψίας – νεκροτομής για τον θανόντα και στη λήψη αίματος από δύο εμπλεκόμενους στο τροχαίο οδηγούς, προς ανίχνευση τυχόν αλκοόλης και τοξικών ουσιών.

Σημειώνεται ότι, οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί μετά την προβλεπόμενη διαδικασία, αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης.

Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου διεξάγεται ενδελεχής έρευνα για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που έστειλε email σε ιστότοπο ένα μαύρο αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια παρακολουθούσε διαρκώς τον μοτοσικλετιστή σταθμάρχη στην Αθηνών-Σουνίου. Εκείνος καθώς οδηγούσε τη μηχανή φορώντας κράνος έστρεφε διαρκώς πίσω το βλέμμα του για να δει το αυτοκίνητο. Έδειχνε ανήσυχος με τη παρουσία του. Ώσπου…

(Μόλις διαβάσατε μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας)

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK