kourdistoportocali.comNews DeskΤελετή οριστικού αποχαιρετισμού του φτηνού χρήματος από τη FED oι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων;

Βreaking news

Τελετή οριστικού αποχαιρετισμού του φτηνού χρήματος από τη FED oι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων;

Πολλοί επενδυτές είναι δύσπιστοι ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η μεγάλη επιστροφή της αγοράς τον Ιανουάριο είναι ενδεικτική για ένα πράγμα: Οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για πολύ, εκτιμούν η Akane Otani και ο Nick Timiraos στο σχετικό άρθρο της The Wall Street Journal.

Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί για να ξεκινήσει η χρονιά. Τα ιδιαίτερα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έχουν αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα.

Ένας δείκτης μη κερδοσκοπικών εταιρειών τεχνολογίας που καταρτίστηκε από την Goldman Sachs σημείωσε άνοδο 28% μετά τη βύθιση το 2022, ενώ ο δείκτης της τράπεζας με τις πιο βραχυπρόθεσμες μετοχές στον Δείκτη Russell 3000 ανέβηκε 23% μετά τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Ακόμα και το bitcoin έχει αυξηθεί. Το κρυπτονόμισμα έχει αυξηθεί κατά 43% φέτος παρά τις απολύσεις στον κλάδο, τον ρυθμιστικό έλεγχο και την πτώχευση του δανειστή Genesis Global Holdco LLC.

Συγκριτικά, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 7,3%, συμπεριλαμβανομένης της άνοδος 1% την Τετάρτη, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά σηματοδότησε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν είχε ολοκληρωθεί.

Πολλοί επενδυτές είναι δύσπιστοι ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά την προοπτική της κεντρικής τράπεζας ότι είναι απίθανο να μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος. Πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους θα επιβραδύνουν απότομα την οικονομία και θα οδηγήσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια καθώς η ανεργία αυξάνεται. Άλλοι βλέπουν οικονομική νιρβάνα, στην οποία ο πληθωρισμός μειώνεται γρήγορα χωρίς σοβαρή ύφεση, επιτρέποντας στη Fed να χαλαρώσει.

«Οι αγορές κάνουν λόγο για την μπλόφα της FED», δήλωσε ο Johan Grahn, επικεφαλής των χρηματιστηρίων στην Allianz Investment Management, μόνο που αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει για όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κόσμο (της οικονομίας).

Aντίθετα οι αναλυτές θα έπρεπε να αναρωτηθούν εάν ο κύκλος του φθηνού χρήματος έκλεισε για πάντα και επίσης να αρχίσουν τις προσομοιώσεις για τη μορφή του χρήματος στο κοντινό μέλλον και στην ιδέα του μονόδρομου που είναι αυτός της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα.

Ποιος σοβαρός αναλυτής εκεί έξω μπορεί να υποστηρίξει το μέλλον του ευρώ ώστε να ταχυδρομήσουμε την ανάλυσή του στην Ursula και την Εύα;

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δεν προσπάθησε να ωθήσει τις προσδοκίες της αγοράς για μια πιο ρηχή πορεία επιτοκίων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης και αντίθετα ανέφερε την απόκλιση σε μια «διαφορά στην προοπτική… για το πόσο γρήγορα θα μειωθεί ο πληθωρισμός».

Πρόσθεσε, «Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να πείσω τους ανθρώπους να έχουν διαφορετική πρόβλεψη, αλλά η πρόβλεψή μας είναι ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος και λίγη υπομονή και ότι θα χρειαστεί να διατηρήσουμε τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο  διάστημα».

Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν επίσης ότι θέτουν προσδοκίες για μια ελαφρώς πιο σταθερή πορεία επιτοκίων, επειδή όταν σταθμίζουν τους κινδύνους διαφορετικών αποφάσεων πολιτικής, επιδιώκουν να αποφύγουν τη λήψη αποφάεων που είναι πιο δαπανηρό να διορθωθούν εάν είναι λάθος.

Η προβολή μιας ελαφρώς υψηλότερης τροχιάς των επιτοκίων δείχνει ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να ασφαλιστούν έναντι ενός σεναρίου στο οποίο η οικονομία αντιμετωπίζει νέους κραδασμούς που οδηγούν τον πληθωρισμό υψηλότερα. Οι αγορές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτόν τον κίνδυνο.

«Είναι δουλειά μας να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και να επιτύχουμε πληθωρισμό 2%», είπε ο κ. Powell, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στα χρηματοοικονομικά. «Οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν μια πολύ διαφορετική δουλειά. Είναι μια καλή δουλειά. Είναι σπουδαία δουλειά. Στην πραγματικότητα, έκανα αυτή τη δουλειά για χρόνια, με τη μια ή την άλλη μορφή. Αλλά πρέπει να τα διαχωρίζουμε».

Από την οπτική γωνία ενός κεντρικού τραπεζίτη όπως ο κ. Powell, «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να επιτραπεί στον πληθωρισμό να ανέβει», δήλωσε ο Daleep Singh, πρώην ανώτερο στέλεχος της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος στην PGIM.

Μια κατάσταση στην οποία η αγορά έχει μια διαφορετική προοπτική από αυτή της Fed δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα για την κεντρική τράπεζα μακροπρόθεσμα.

«Μπορείτε να μάθετε από αυτά που σκέφτεται και λέει η αγορά», είπε ο William English, πρώην ανώτερος οικονομολόγος της Fed, καθηγητής στο Yale School of Management. «Αυτές είναι πληροφορίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε ιδιαίτερα».

Από την άλλη πλευρά, εάν οι επενδυτές αναμένουν ταχύτερη στροφή σε μειώσεις επιτοκίων επειδή δεν κατανοούν ή πιστεύουν ότι η Fed έχει δεσμευτεί να διατηρεί υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι θα έκανε διαφορετικά.

Συνήθως, όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, οι οικονομικές συνθήκες σφίγγουν.

Εάν οι ευκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες οδηγήσουν σε μια εκ νέου επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, «θα απαιτήσει από εμάς να κάνουμε πολλά περισσότερα», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Christopher Waller, διοικητής της Fed.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η αγορά θα τελειώσει στις 4000, όχι πολύ πάνω από το σημείο που ξεκίνησε τη χρονιά. Ο δείκτης έκλεισε την Τετάρτη στις 4119 περίπου.

«Είμαστε δύσπιστοι ότι αυτό είναι στην αυγή μιας νέας οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Keith Lerner, συν-διευθυντής επενδύσεων στην Truist Advisory Services.
Ο κ. Lerner πρόσθεσε ότι, ακόμα κι αν οι αγορές είναι σωστές και η Fed κλείσει τα επιτόκια φέτος, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μετοχές θα αυξηθούν αμέσως.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed μετά την κατάρρευση των dot-com ήταν τον Ιανουάριο του 2001, περίπου επτά μήνες αφότου σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια. Χρειάστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2002 για να φτάσει η χρηματιστηριακή αγορά, οπότε ο Nasdaq είχε πέσει σε χαμηλό έξι ετών. Ομοίως, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων subprime, η πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed έγινε τον Σεπτέμβριο του 2007. Οι μετοχές δεν βρήκαν πάτο μέχρι τον Μάρτιο του 2009.

«Ο άξονας της Fed δεν αποτελεί θεραπεία για όλα εάν σημαίνει ότι η οικονομία αποδυναμώνεται», είπε ο κ. Lerner.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK