kourdistoportocali.comNews DeskΣυμβολισμοί και απόκρυφα μηνύματα

Breaking News

Συμβολισμοί και απόκρυφα μηνύματα

Το πορτραίτο του Βασιλιά Καρόλου και οι κιθάρες των Tony Blinken και Francis S. Collins

Tετάρτη 15 Μαίου 2024

Συμβολισμοί και απόκρυφα μηνύματα. Καθώς με αυταρέσκεια πληρώνεις στο ταμείο του super market με το ρολόι σου να περιμένεις εκείνο το πρωί που δεν θα σου ανήκει τίποτε. Οι ιδιοκτήτες των “μετρητών” σπεύδουν να τα μαζέψουν από την αγορά, η FED είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τα επιτόκια στον ουρανό (έως εμφυλίου ή στρατιωτικού νόμου), ενώ το προεκλογικό καλοκαίρι των ΗΠΑ  (ίσως οι τελευταίες εκλογές;) δεν μοιάζει στρωμμένο με ροδάνθη.

Είναι κι εκείνο το τραγούθι του κιθαρίστα Tony Blinken στο club της Ουκρανίας που ξυπνάει στο μυαλό τις μνήμες από μία αντίστοιχη εμφάνιση του πρώην επικεφαλής των National Institutes of Health-ΝΙΗ, Francis S. Collins τεράστιας συμβολικής αξίας και μπόλικης ειρωνίας καθώς ο ίδιος και o Tony Fauci όπως αποκαλύφθηκε από τα σχετικά emails που διέρρευσαν πρωταγωνίστησαν στη συγκάλυψη της εργαστηριακής φύσης του ιού που προκαλεί τον COVID-19.

Εκείνο το σημείωμα του καλλιτέχνη (Francis S. Collins) που συνόδευε το τραγούδι Somewhere Past the Pandemic ακούγεται κάπως ειρωνικό απ΄όσα μεσολάβησαν>

«Η ένταση της αναζήτησης απαντήσεων για μια μυριάδα άλυτων ανθρώπινων ασθενειών μπορεί να είναι εξαντλητική, ειδικά εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας. Κατά καιρούς, όλοι χρειαζόμαστε έναν τρόπο να χαλαρώνουμε, να χαμογελάμε και να δεθούμε ο ένας με τον άλλον. Η μουσική έχει την ικανότητα να μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό! Ως ερασιτέχνης μουσικός, μου αρέσει να παίρνω ένα γνώριμο τραγούδι, να ξαναγράφω τους στίχους για να ανταποκριθώ στην περίσταση και μετά να το μοιράζομαι με άλλους ερευνητές και την ευρύτερη κοινότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αισθάνονται αισιόδοξοι για την επιστροφή στην κανονική ζωή μετά τον COVID-19.

«Μπορείς να κάνεις κι εσύ αυτό το είδος μουσικής. Πρώτα, επιλέξτε ένα τραγούδι. Στη συνέχεια, κάντε μια λίστα με αυτά που θέλετε να γράψετε, τα θέματα που θέλετε να συμπεριλάβετε. Είναι διασκεδαστικό να βρίσκεις απροσδόκητες ρίμες που θα κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν. Τέλος, βάλτε τα όλα μαζί και μοιραστείτε.”

Ο Francis S. Collins, μέλος της Ακαδημίας και της Επιτροπής Τεχνών, είναι γιατρός-γενετιστής και διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Θα ακολουθούσε η γνωστή περίοδος τυραννίας και το μεγάλο πείραμα υπακοής της planδημίας και των εμβολίων COVID-19.

Λίγα 24ωρα πριν και καθώς το αεροπλάνο των Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επέστρεφε από την Τουρκία εμφανίστηκε σε club της Ουκρανίας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ να τραγουδάει παίζοντας κιθάρα. Παρότι είναι γνωστή η σχέση του με τη μουσική το γεγονός ότι επέλεξε να θυμηθεί το αγαπημένο του χόμπυ στην Ουκρανία μόνο καλός οιωνός δεν μπορεί να είναι. Το μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα μπορούσε να αφορά την Ελλάδα-η συγκυρία και οι συμβολισμοί μας προβληματίζουν.

Τι συνέβη στη διάρκεια αυτού του παράξενου και εσπευσμένου ταξιδιού Μητσοτάκη στη Τουρκία; Πόσο απέχουμε από μία ελληνοτουρκική σύρραξη για τις ανάγκες της Ατζέντας και των ατροφικών δημοσκοπικών ποσοστών του Biden;

Κι εκεί που πολλοί από εσάς θα μιλήσετε για μεταφυσικές ερμηνείες έρχεται ο Βασιλιάς Κάρολος και η αποκάλυψη του πορτραίτου του να ρίξει λάδι στη φωτιά στις εικασίες και τις θεωρίες συνωμοσίας θέλουν τον πίνακα αφιερωμένο στον Σατανά!

 

Βασιλιάς Κάρολος> Το πρώτο επίσημο πορτρέτο μετά την αποκάλυψη της στέψης, ζωγραφισμένο από τον Jonathan Yeo

Jonathan Yeo Studio Jonathan Yeo says the butterfly by the King's shoulder symbolises "the beauty of nature and highlights the environmental causes" that he has championed most of his lifeJonathan Yeo Studio
Jonathan Yeo Studio Jonathan Yeo, who had 4 sittings with Charles III -- starting when he was still the Prince of Wales, wanted to place greater emphasis on capturing the King's character and essenceJonathan Yeo Studio

Ο Jonathan Yeo λέει ότι η πεταλούδα δίπλα στον ώμο του Βασιλιά συμβολίζει «την ομορφιά της φύσης και τονίζει τις περιβαλλοντικές αγωνίες του Βασιλιά

Το απέραντο λάδι σε καμβά δείχνει έναν μεγαλόσωμο βασιλιά Κάρολο με τη στολή των Φρουρών της Ουαλίας.

Λέγεται ότι η βασίλισσα Camilla κοίταξε τον πίνακα και είπε στον Yeo: «Ναι, τον έχεις».

Στο νέο πορτρέτο, ο Βασιλιάς απεικονίζεται, με το σπαθί στο χέρι, με μια πεταλούδα να προσγειώνεται στον ώμο του.

Τα αποκαλυπτήρια είναι πάντα λίγο νευρικά, τόσο για τον καθήμενο όσο και για τον καλλιτέχνη, αλλά ιδιαίτερα όταν ένας από αυτούς είναι βασιλιάς.

Ο Yeo αστειεύεται: “Αν αυτό θεωρείτο προδοτικό, θα μπορούσα κυριολεκτικά να το πληρώσω με το κεφάλι μου, κάτι που θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να πεθάνει ένας ζωγράφος πορτρέτων – να του αφαιρέσουν το κεφάλι!”

Ευτυχώς, έχει ήδη λάβει ένα νεύμα έγκρισης από μια βασιλική προσωπικότητα-τη βασίλισσα.

Η βασίλισσα έπεσε μέσα στην τελική συνεδρίαση και είπε ότι ο καλλιτέχνης είχε αιχμαλωτίσει καλά τον Βασιλιά. Ο Yeo λέει ότι ο καλύτερος κριτής ενός πορτρέτου είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τον πρόσωπο.

Ο Βασιλιάς το είδε επίσης, λέει ο Yeo, σε «μισοτελειωμένη κατάσταση… Αρχικά εξεπλάγη ελαφρά από το έντονο χρώμα, αλλά κατά τα άλλα φαινόταν να χαμογελά επιδοκιμαστικά».

Είναι ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής.

Ο Yeo λέει ότι ήθελε ο πίνακας να είναι ξεχωριστός και μια ρήξη με το παρελθόν. Στόχευε σε κάτι προσωπικό.

«Το ενδιαφέρον μου είναι πραγματικά να καταλάβω ποιος είναι κάποιος και να προσπαθήσω να το βγάλω σε έναν καμβά».

Ο Yeo αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μερικές από τις παραδόσεις της βασιλικής προσωπογραφίας – τη στρατιωτική στολή, το σπαθί – αλλά είχε στόχο να πετύχει κάτι πιο μοντέρνο, ιδιαίτερα με το βαθύ χρώμα και την πεταλούδα.

«Στην ιστορία της τέχνης, η πεταλούδα συμβολίζει τη μεταμόρφωση και την αναγέννηση», εξηγεί, ταιριάζοντας σε ένα πορτρέτο ενός μονάρχη που ανέβηκε πρόσφατα στο θρόνο.

Η πεταλούδα είναι επίσης μια αναφορά στο μακροχρόνιο ενδιαφέρον του Βασιλιά για το περιβάλλον, γιατί “έχει υπερασπιστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και σίγουρα πολύ πριν γίνουν μια κύρια συζήτηση”.

Ο Βασιλιάς πόζαρε τέσσερις φορές συνολικά, για περίπου μία ώρα τη φορά, με την τελευταία συνεδρίαση στο Clarence House τον Νοέμβριο του 2023.

Παρατήρησε ο καλλιτέχνης κάποια προφανή αλλαγή στον άνδρα αφού έγινε Βασιλιάς;

Ο Yeo λέει ότι έχει εντοπίσει “μια φυσική αλλαγή” σε πολιτικούς που έχει ζωγραφίσει στο παρελθόν. «Φαίνονται και νιώθουν διαφορετικά όταν βρίσκονται σε υψηλό αξίωμα ή εκτός αυτού».

Ο Yeo προσθέτει ότι ο Βασιλιάς «κέρδισε παρουσία και ανάστημα από τη στιγμή που το ξεκίνησα, και ανέβηκε ξανά ένα επίπεδο όταν έγινε Βασιλιάς, όπως θα περίμενες».

Οι συνεδριάσεις τελείωσαν πριν διαγνωστεί ο καρκίνος του Βασιλιά.

«Έμεινε εντυπωσιακά ακίνητος και δεν αποσπάστηκε η προσοχή του όπως κάνουν ορισμένοι».

Ο Yeo δεν θα αποκαλύψει πολλά από αυτά για τα οποία μίλησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, αν και λέει ότι ο Κάρολος ΙΙΙ έχει “μεγάλη αίσθηση του χιούμορ” και είναι ένα “πολύ ελκυστικό άτομο”.

Το ενδιαφέρον του για την τέχνη σήμαινε ότι ο Charles ήθελε να συζητήσει τη διαδικασία δημιουργίας του έργου και τα πινέλα που χρησιμοποιήθηκαν. Μίλησαν επίσης για το «πώς είχε μάθει να ζωγραφίζει και για μερικές από τις εικόνες στους τοίχους».

Αλλά ο Yeo λέει “υπάρχει μια ιερότητα στη διαδικασία του πορτραίτου”. Οσοι ποζάρουν «πρέπει να πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μεταξύ σας γιατί έτσι νομίζω ότι νιώθουν πιο άνετα στο να ανοίγονται».

“Από τη μια πλευρά, ξέρουμε ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι με ιδιορρυθμίες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Έχουμε δει πολύ περισσότερα από αυτά. Από την άλλη, εξακολουθούμε να θέλουμε να εξοικονομήσουμε τον μυστικισμό και το παραμύθι που είναι διαφορετικά από εμάς, ότι υπάρχει λίγη μαγεία εκεί».

Στο πορτρέτο του, «προσπαθούσε να καταλάβει πώς να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα».

Η ζωγραφική ενός πορτρέτου αυτού του μεγέθους ήταν «αρκετή επέμβαση», λέει ο Yeo. Έχοντας χρησιμοποιήσει τις πρώτες του συναντήσεις με τον βασιλιά για φωτογραφίες και σκίτσα, έκανε το μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης συνεδρίασης.

Το πορτραίτο παραγγέλθηκε από την εταιρεία Drapers’ Company,  που συλλέγει βασιλικά πορτρέτα εδώ και αιώνες.

Το πορτρέτο θα εκτεθεί δημόσια στην Philip Mold Gallery στο Λονδίνο από τις 16 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου. Θα εκτίθεται στο Drapers’ Hall από τα τέλη Αυγούστου.

 

Η The Worshipful Company of Drapers είναι μία από τις 111 εταιρείες παραγωγής ζωγραφικής του City του Λονδίνου. Έχει το επίσημο όνομα The Master and Wardens and Brothren and Sisters of the Guild ή Fraternity of the Blessed Mary the Virgin of the Mystery of Drapers of the City of London. Συνηθέστερα γνωστό απλά ως Drapers’ Company, είναι μία από τις ιστορικές Great Twelve Livery Companies και ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Μια άτυπη ένωση υφασμάτων είχε οργανωθεί ήδη από το 1180, και ο πρώτος (Λόρδος) Δήμαρχος του Λονδίνου το 1189, ο Henry Fitz-Ailwin de Londonestone, πιστεύεται ότι ήταν Draper. Η συντεχνία ιδρύθηκε επίσημα το 1361 και έλαβε Βασιλικό Χάρτη τρία χρόνια αργότερα. Ιδρύθηκε ως εταιρεία βάσει Βασιλικού Καταστατικού το 1438 και ήταν το πρώτο εταιρικό όργανο που έλαβε οικόσημο. Το καταστατικό έδωσε στην εταιρεία αιώνια διαδοχή και κοινή σφραγίδα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων τα αρχικά προνόμια που παραχωρήθηκαν από τη Βασιλική Χάρτα επιβεβαιώθηκαν και τροποποιήθηκαν από διαδοχικούς μονάρχες. Ο σημερινός καταστατικός χάρτης είναι αυτός που χορηγήθηκε από τον Ιάκωβο Α’ το 1607.

Η αδελφότητα των drapers, μια θρησκευτική αδελφότητα που συνδέεται με την Εκκλησία της Αγίας Μαρίας Βηθλεέμ στο Bishopsgate, ιδρύθηκε προς τιμή της Παναγίας από «καλούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, Drapers of Cornhill. Πιθανώς γι’ αυτόν τον λόγο η πίστη τους μεταφέρθηκε στο St Mary-le-Bow στο Cheapside και αργότερα στο St Michael, στο Cornhill, όπου η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα. Παρά τις αλλαγές αυτές, οι κουρτίνες διατηρούν την Υπεραγία Θεοτόκο ως προστάτιδα τους.

Αρχικά, η οργάνωση ήταν μια εμπορική ένωση εμπόρων μαλλιού και υφασμάτων. Υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες στην πολιτική πολιτική του Λονδίνου. Πάνω από εκατό Lord Mayors υπήρξαν μέλη της εταιρείας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK