kourdistoportocali.comNews DeskThe Wall Street Journal> Συγκλονιστικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να πετάξουν στα σκουπίδια τα εμβόλια COVID των Pfizer-Moderna

Breaking news

The Wall Street Journal> Συγκλονιστικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να πετάξουν στα σκουπίδια τα εμβόλια COVID των Pfizer-Moderna

«Τώρα πετάμε δόσεις στα σκουπίδια», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel

Συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τη The Wall Street Journal.

Σε όλο και πιο πολλά σημεία του κόσμου οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να πετάξουν στα σκουπίδια τα εμβόλια COVID-19 επειδή οι άνθρωποι σταμάτησαν να τρυπιούνται.

Πάμε να δούμε αυτό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Peter Loftus το οποίο συνοδεύουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πολότες του κόσμου-ακόμη και όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν-δεν θέλουν να ακούνε πλέον για εμβόλια COVID.

Δόσεις εμβολίου Covid-19, κάποτε σε υψηλή ζήτηση, τώρα πετιούνται.

Οι φαρμακοβιομηχανίες και οι υγειονομικές αρχές απορρίπτουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις
Το ότι απορρίπτονται τόσες πολλές δόσεις Covid-19 σηματοδοτεί μια στιγμή στην πανδημία που η προσφορά έχει ξεπεράσει τη ζήτηση.

Κυβερνήσεις, κατασκευαστές φαρμάκων και τοποθεσίες εμβολιασμού απορρίπτουν δεκάδες εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων Covid-19 εν μέσω μειωμένης ζήτησης, μια απότομη ανατροπή από τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού, όταν οι δόσεις ήταν σπάνιες.

Ο κατασκευαστής εμβολίων Moderna Inc. απέρριψε πρόσφατα περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19, αφού δεν κατάφερε να βρει τους λήπτες, ενώ τα φαρμακεία και οι κλινικές έπρεπε να πετάξουν αχρησιμοποίητες δόσεις από φιαλίδια πολλαπλών δόσεων από τη Moderna και την Pfizer Inc. και τον συνεργάτη της BioNTech SE που έχουν μικρή διάρκεια ζωής μόλις ανοιχτούν.

Οι αξιωματούχοι υγείας της Γερμανίας απέρριψαν περίπου 3,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 που βρίσκονταν σε μια ομοσπονδιακή κεντρική αποθήκη και έληξαν στα τέλη Ιουνίου. Ο Καναδάς έχει απορρίψει 1,2 εκατομμύρια ληγμένες δόσεις του εμβολίου της Moderna και πρόκειται να απορρίψει περίπου 13,6 εκατομμύρια ληγμένες δόσεις του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca PLC, σύμφωνα με το κυβερνητικό τμήμα υγείας.

Το ότι απορρίπτονται τόσες πολλές δόσεις Covid-19 σηματοδοτεί μια στιγμή στην πανδημία που η προσφορά έχει ξεπεράσει τη ζήτηση.

Μετά από μια αρχική κυκλοφορία εμβολίου που χαρακτηρίστηκε από φιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων για περιορισμένες αρχικές προμήθειες, οι φαρμακοβιομηχανίες μπόρεσαν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση. Τώρα η όρεξη για τα εμβόλια έχει κρυώσει σε πολλά μέρη, με την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένη και μια αρκετά μεγάλη μειοψηφία να διστάζει να προχωρήσει.

«Τώρα πετάμε δόσεις στα σκουπίδια», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας, τον περασμένο μήνα. «Είναι λυπηρό να το λέμε»

Σε ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος, η πρόσβαση σε δόσεις παραμένει ένα ζήτημα. Ορισμένες από τις χώρες δεν είχαν την υποδομή υγειονομικής περίθαλψης για να χειριστούν και να αποθηκεύσουν τα εμβόλια σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ άλλες δυσκολεύτηκαν να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν εκστρατείες εμβολιασμού επειδή οι προμήθειες ήταν απρόβλεπτες και υστερούσαν σε σχέση με τις πλουσιότερες χώρες.

Η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν οι κατασκευαστές εμβολίων παρουσιάσουν τροποποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές του Omicron και δυνητικά παρέχουν καλύτερη προστασία από τα τρέχοντα εμβόλια. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να αγοράσει 105 εκατομμύρια δόσεις ενός τροποποιημένου εμβολίου από την Pfizer και τη BioNTech για μια εκστρατεία ενίσχυσης του φθινοπώρου.

Τώρα, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες δόσεις για την υποστήριξη του εμβολιασμού όλων των ενηλίκων και των εφήβων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Covax, ένα διεθνές πρόγραμμα διανομής εμβολίων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ομάδες.


Μεταξύ των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένα, μικρότερα ποσοστά επέλεξαν να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές και τους φαρμακοποιούς. Η ζήτηση έχει επίσης μειωθεί σε πολλές χώρες με χαμηλότερο εισόδημα επειδή η Omicron μείωσε τον αντιληπτό κίνδυνο του ιού, είπε ο Covax.
Μεταξύ των λόγων για την καθυστέρηση της ζήτησης είναι ότι ένα μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί λαμβάνουν αναμνηστικά εμβόλια.

Στις ΗΠΑ, περίπου 90,6 εκατομμύρια δόσεις Covid-19 έχουν χαθεί, ή το 11,9% των περισσότερων από 762 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου Covid-19 που παραδόθηκαν από τότε που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια στα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το ποσοστό σπατάλης έχει επιταχυνθεί πρόσφατα: Περίπου 12 εκατομμύρια από τις απορριφθείσες δόσεις έχουν πεταχτεί έξω από τα τέλη Μαΐου.

Οι απορρίψεις έρχονται κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής πτώσης της ζήτησης για εμβόλια Covid-19, ακόμη και όταν τα μικρά παιδιά γίνονται πρόσφατα επιλέξιμα. Ο κινητός μέσος όρος των επτά ημερών των δόσεων που χορηγήθηκαν καθημερινά στις ΗΠΑ ήταν περίπου 155.000 στις 21 Ιουνίου, από περίπου 1,1 εκατομμύριο την 1η Ιανουαρίου και το ανώτατο όριο των περίπου 3,5 εκατομμυρίων ημερησίως τον Απρίλιο του 2021.

Εν μέρει η σπατάλη, είπαν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα εμβόλια Covid-19 συσκευάζονται σε φιαλίδια πολλαπλών χρήσεων που περιέχουν από πέντε έως 20 δόσεις. Μετά το άνοιγμα, τα φιαλίδια πρέπει γενικά να χρησιμοποιηθούν εντός περίπου 12 ωρών από το άνοιγμα ή οι υπόλοιπες δόσεις να απορριφθούν.

«Η σπατάλη έχει αυξηθεί καθώς μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που δίνετε την ημέρα, καθώς μειώνεται η ζήτηση», δήλωσε η Claire Hannan, εκτελεστική διευθύντρια του Association of Immunization Managers, τα μέλη του οποίου ηγούνται προγραμμάτων εμβολιασμού σε πολιτείες των ΗΠΑ και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

«Τότε, θα έχετε περισσότερες δόσεις στο φιαλίδιο στο τέλος της ημέρας που πρέπει να απορρίψετε».

Αυτή η πιθανότητα σπατάλης έχει κάνει ορισμένες πρακτικές γιατρούς να διστάζουν να παραγγείλουν δόσεις, είπε η κ. Hannan, ειδικά σε μικρότερες σε αγροτικές περιοχές με παιδιατρικούς ασθενείς που έχουν γίνει πιο κατάλληλοι πιο πρόσφατα.

Η Pfizer, η οποία θα απορρίψει τις δόσεις του εμβολίου Covid-19 εάν πλησιάζουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, λαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη ενός φιαλιδίου μίας δόσης, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η Moderna δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης φιαλιδίων μίας δόσης.

Ορισμένες δόσεις απορρίπτονται πριν καν φτάσουν στις κλινικές.

Η Moderna, από το Cambridge της Μασαχουσέτης, επικοινώνησε πρόσφατα με τις εθνικές κυβερνήσεις για να δει αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν 30 εκατομμύρια δόσεις, αλλά καμία δεν ήθελε να τις πάρει.

«Δεν έχουμε πρόβλημα εμβολιαστικής κάλυψης σε όλο τον πλανήτη», είπε ο κ. Bancel. «Ήταν αλήθεια πριν από δύο χρόνια, δεν είναι αλήθεια σήμερα». Το θέμα τώρα, είπε, είναι ότι οι άνθρωποι σε πολλές χώρες δεν θέλουν εμβόλια.

Η Moderna είχε υπογράψει προηγουμένως συμβάσεις προμήθειας με την Covax, μια διεθνή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων Covid-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και στην Αφρικανική Ένωση. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, και οι δύο οργανισμοί αρνήθηκαν να παραγγείλουν πρόσθετες δόσεις που η Moderna ετοίμαζε να στείλει αργότερα μέσα στο έτος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 320 εκατομμυρίων δόσεων για το Covax.

Ορισμένες χώρες έχουν αρνηθεί τις παραδόσεις επειδή δεν έχουν την υποδομή για να ρίξουν τα όπλα ή έχουν χαμηλή ζήτηση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων Deloitte.

Στη Γερμανία, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης είχε συζητήσεις με κατασκευαστές εμβολίων για να δει εάν η διάρκεια ζωής των σχεδόν 4 εκατομμυρίων δόσεων στην αποθήκη του θα μπορούσε να παραταθεί και να χρησιμοποιηθεί για μια ενισχυτική εκστρατεία το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Η χώρα εξέτασε επίσης δωρεές σε άλλες χώρες, αλλά πολλοί δεν τις δέχονται.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Nicholas Evans> Πέθανε ξαφνικά από έμφραγμα στα 72 του χρόνια ο συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου ο Γητευτής των Αλόγων