kourdistoportocali.comNews DeskΣε σπίτια πολιτών της Γάζας που συνεργάζονται (!) με τη Hamas κρατούνταν οι Ισραηλινοί όμηροι

Breaking News

Σε σπίτια πολιτών της Γάζας που συνεργάζονται (!) με τη Hamas κρατούνταν οι Ισραηλινοί όμηροι

Ήταν «κοινή γνώση στη Nuseirat» ότι η οικογένεια του Aljamal, είχε στενούς δεσμούς με τη Ηamas

Οι όμηροι που διασώθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα κρατήθηκαν από δύο οικογένειες με ευρέως γνωστούς δεσμούς με την τρομοκρατική ομάδα της Ηamas, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το IDF ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τρεις από τους τέσσερις ομήρους που διασώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις από τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουνίου κρατούνταν στο σπίτι του Abdallah Aljamal, ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου και μέλους της τρομοκρατικής ομάδας της Ηamas. Ο τέταρτος όμηρος κρατoύνταν σε ένα κτίριο μόλις 200 μέτρα μακριά.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ήταν «κοινή γνώση στη Nuseirat» ότι η οικογένεια του Aljamal, είχε στενούς δεσμούς με τη Ηamas αλλά είπε ότι «λίγοι άνθρωποι στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στην κεντρική Γάζα γνώριζαν το μυστικό που ήταν κλειδωμένο στο μικρό, σκοτεινό δωμάτιο της οικογένειας»

Ο Aljamal ήταν προηγουμένως εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Hamas στη Γάζα και συνεργάστηκε με πολλά ειδησεογραφικά μέσα στο παρελθόν.

Εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, ενώ οι όμηροι Almog Meir Jan, Andrey Kozlov και Shlomi Ziv κρατούνταν αιχμάλωτοι στο σπίτι του, πολλά άρθρα του Aljamal δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Palestine Chronicle. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε μέρες πριν από την επιδρομή των ομήρων, με τίτλο «Το σπίτι μου θα είναι πάντα ανοιχτό», ο Aljamal, ισχυρίστηκε ότι ήταν πρόθυμος να δεχτεί τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο από άλλες περιοχές της Γάζας.

Ο Aljamal ήταν ανοιχτός στην υποστήριξή του στη Ηamas. Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η τρομοκρατική ομάδα οδήγησε μια καταστροφική διασυνοριακή επίθεση στο νότιο Ισραήλ, ο Aljamal δημοσίευσε στο Facebook «Δόξα τω Θεώ… Ω Θεέ, οδήγησέ μας… Ω Θεέ, οδήγησέ μας… Ω Θεέ, οδήγησέ μας… Ω Θεέ, δώστε μας τη νίκη που υποσχεθήκατε», ανέφερε το ρεπορτάζ της Journal.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τρομοκράτες σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και πήραν 251 ομήρους στη Γάζα εν μέσω πράξεων βάναυσης θηριωδίας.

Η σύζυγος του Aljamal, Fatma, και ο πατέρας του Ahmad Aljamal σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής διάσωσης ομήρων. Κάτοικοι είπαν στη Wall Street Journal ότι τα παιδιά της οικογένειας επέζησαν.

Ο Ahmad Aljamal – ο αδελφός του οποίου υπηρετεί ως βουλευτής της Ηamas στο νομοθετικό συμβούλιο της Γάζας – ήταν γιατρός στην περιοχή και επίσης υπηρέτησε ως ιμάμης σε ένα τοπικό τζαμί, το είδος του βασικού ιδρύματος που ελέγχεται από τη Ηamas. Κατά τη διάρκεια των μηνών που κρατήθηκαν οι όμηροι στο σπίτι που συνέχισε να νοσηλεύει ασθενείς στον καταυλισμό Nuseirat και στην ιδιωτική του κλινική, ανέφεραν ντόπιοι.

Ένας γείτονας είπε στο Journal ότι ο Ahmad Aljamal έκανε τις δουλειές του ως συνήθως κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και ο γιος του Abdallah δεν φαινόταν σχεδόν καθόλου.

Ο Ali Bkhit, σύμβουλος κοινωνικής δικτύωσης, είπε στο πρακτορείο ότι ο πατέρας «ήταν καλός χαρακτήρας. Το χαμόγελό του δεν έφυγε ποτέ από το πρόσωπό του».

Μερικοί κάτοικοι που αναφέρονται στην έκθεση δήλωσαν έκπληκτοι που οι Aljamal κρατούσαν ομήρους στο σπίτι τους, ενώ άλλοι είπαν ότι ήταν «εξαγριωμένοι» που η Hamas τους είχε θέσει σε κίνδυνο κρατώντας τους αιχμαλώτους εκεί και όχι στο εκτεταμένο δίκτυο τούνελ της τρομοκρατικής ομάδας Γάζα. Τα στενά δρομάκια της περιοχής σήμαιναν ότι μια στρατιωτική επιχείρηση επρόκειτο να είχε υψηλές απώλειες, σημείωσαν οι κάτοικοι.

«Η Hamas θα πρέπει να μας δώσει έναν χάρτη των ασφαλών ζωνών στις οποίες μπορούμε να μείνουμε, γιατί αν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν όμηροι στη γειτονιά, θα ψάχναμε για άλλο μέρος», είπε ο Mustafa Muhammad, 36, ο οποίος κατέφυγε από την πόλη της Γάζας στο Nuseirat.

Ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι η Ηamas θα έπρεπε να είχε απελευθερώσει τους ομήρους σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης που οι μάχες μαίνονται ακόμη, περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Άλλοι εξέφρασαν την έκπληξή τους που η οικογένεια κατάφερε να κρατήσει μυστική την παρουσία των ομήρων σε μια τόσο γεμάτη γειτονιά, όπου ακόμη και μικροί ήχοι περνούν εύκολα από τους λεπτούς τοίχους των πολυκατοικιών.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Noa Argamani κρατούνταν κοντά από την οικογένεια Abu Nar , η οποία έχει επίσης δεσμούς με τη Ηamas, αλλά ήταν λιγότερο εξέχουσα.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι διασωθέντες όμηροι υπέστησαν επανειλημμένη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών στην αιχμαλωσία της Hamas.

Οι τιμωρίες για τη μη συμμόρφωση με τις αυστηρές εντολές των απαγωγέων τους περιλάμβαναν το κλείδωμα στην τουαλέτα και το θάψιμο κάτω από κουβέρτες υπό την έντονη ζέστη, ανέφερε η έκθεση. Οι φρουροί κακοποίησαν επίσης ψυχολογικά τους ομήρους, απειλώντας επανειλημμένα ότι θα τους σκοτώσουν και λέγοντάς τους ότι κανείς δεν θα ερχόταν για αυτούς ούτε καν θα νοιαζόταν για αυτούς.
Καταδρομείς που συμμετείχαν στην ριψοκίνδυνη επιδρομή για τη διάσωση της Ισραηλινής όμηρου Noa Argamani αποκάλυψαν τα πρώτα της λόγια όταν σώθηκε από τα χέρια της Hamas.

Τα ισραηλινά στρατεύματα διέσωσαν την Noa και τρεις άλλους ομήρους μετά από 245 ημέρες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη επιχείρηση των IDF την περασμένη εβδομάδα.

Η Noa εμφανίζεται σε βίντεο να οδηγείται από τους διασώστες της σε ένα αυτοκίνητο προτού αποχωρήσει από τη Γάζα με στρατιωτικό ελικόπτερο και επιστρέψει με ασφάλεια σε νοσοκομείο στο Ramat Gan, στο Ισραήλ.

Η Noa Argamani ήταν στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο όταν την απήγαγαν στις 7 Οκτωβρίου, βιντεοσκοπώντας την απαγωγή της με την ίδια να βρίσκεται στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας μαζί με το αγόρι της καθώς φώναζε «Μη με σκοτώσετε!».

Τρεις καταδρομείς από την Yamam, την εθνική αντιτρομοκρατική μονάδα, που συμμετείχαν στη διάσωση αποκάλυψαν ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η Noa μόλις διασώθηκε ήταν να ρωτήσει για τη μητέρα της.

Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό περιοδικό Walla, ένας από τους καταδρομείς, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του μπροστά στην κάμερα, είπε: «Τη στιγμή που εισβάλαμε στο διαμέρισμα όπου κρατούνταν η Noa, συναντήσαμε τρεις τρομοκράτες εκεί και τους εξουδετερώσαμε γρήγορα, φτάνοντας στο δωμάτιο τηςμέσα σε δευτερόλεπτα».

«Οι δύο πρώτοι που έφτασαν εκεί της είπαν: “Noa, ήρθαμε να σε σώσουμε, ήρθαμε για να σε πάμε σπίτι”. Ήταν σοκαρισμένη. Δεν καταλάβαινε, ούτε πίστευε αυτό που συνέβαινε».

«Ένας από τους καταδρομείς την πήρε στην πλάτη του. Ήταν ξυπόλητη. Την περικυκλώσαμε με τα σώματα μας και φύγαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού βεβαιωθήκαμε ότι το διαμέρισμα ήταν καθαρό από τρομοκράτες».

«Σε αυτό το σημείο, η αεροπορία μας υποστήριξε και μπήκαμε σε ένα όχημα για να προχωρήσουμε. Ήταν τρομοκρατημένη. Δεν νομίζω ότι πίστευε αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια της. Η πρώτη της ερώτηση ήταν αν η μητέρα της ήταν ακόμα ζωντανή. Της είπα ναι. Μας κοίταξε δεξιά και αριστερά και ξαναρώτησε αν ήμασταν σίγουροι. Της είπαμε ναι, “γι’ αυτό ήρθαμε, να σε πάμε πίσω στη μητέρα σου”».

Ένας άλλος καταδρομέας της Yamam είπε στο περιοδικό: «Χρειαζόμασταν να ανατινάξουμε την πόρτα, να μπούμε και να σώσουμε την Noa, επειδή καταλάβαμε τον κίνδυνο οποιασδήποτε καθυστέρησης στην πορεία προς τον στόχο».

Ένας στρατιώτης της ισραηλινής μονάδας διάσωσης, ο Arnon Zmora, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε διασώζοντας τους τρεις άνδρες που κρατούνταν 200 μέτρα μακριά από τη Noa.

Η Noa είναι πλέον κοντά στην 61 ετών μητέρα της Liora, η οποία πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο τέταρτου σταδίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, η Liora έκανε μια σειρά από εκκλήσεις εκφράζοντας την επιθυμία της να δει την κόρη της πριν από τον θάνατό της και το ζευγάρι απόλαυσε μια συναισθηματική επανένωση στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την προσγείωση της Noa.

Το Ισραήλ έλαβε για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικά με τη θέση των τεσσάρων ομήρων στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, στην κεντρική Γάζα, στις 12 Μαΐου. Μια ομάδα μυστικών πρακτόρων στάλθηκε για να περάσει λαθραία στην περιοχή και να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε το Jewish Chronicle.

Μια ομάδα μυστικών στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών με χιτζάμπ, έφτασε στη συνέχεια στην περιοχή παριστάνοντας μέλη δύο οικογενειών της Γάζας που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σε εκείνες έδειξαν το κτίριο όπου κρατούνταν η Noa και πρόσφεραν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να αποκτήσουν μια κατοικία, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν μια τοποθεσία στον ίδιο δρόμο.

Έχοντας δημιουργήσει μια βάση μόλις 800 μέτρα από το σημείο που κρατούνταν οι όμηροι, οι Ισραηλινοί πράκτορες έδωσαν πληροφορίες στο Ισραήλ που επέτρεπαν στους μαχητές Yamam να προετοιμαστούν. «Ξέραμε ότι ήταν ένα κορίτσι, όμηρος -δεν γνωρίζαμε ποιο ακριβώς μέχρι μία ή δύο μέρες πριν από την επιχείρηση», είπε ένας από τους μαχητές της Yamam.

Όταν έμαθαν την ταυτότητα της Noa, έπρεπε να καθαρίσουν το μυαλό τους από τη συναισθηματική προσωπική της ιστορία. «Στην αρχή με επηρέασε το γεγονός ότι η μητέρα της ήταν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ένας άλλος από τη μονάδα. «Δεν το ήξερα αυτό και με έπιασε λίγο. Προσπάθησα να το αφήσω στην άκρη γιατί στόχος μου είναι να είμαι συγκεντρωμένος στην αποστολή και ότι τίποτα δεν θα επηρεάζει τις αποφάσεις μου στο πεδίο».

Την ίδια στιγμή, η μητέρα μιας από τις νεότερες αιχμάλωτες προειδοποίησε ότι οι γυναίκες όμηροι που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα κρατούνται ως σκλάβες όπως η Noa Argamani. Η Shira Albag είπε πώς η 19χρονη κόρη της Liri αναγκάζεται να μαγειρεύει και να καθαρίζει για τους απαγωγείς της μετά την απαγωγή της στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Noa είπε ότι ήταν σκλάβα», ανέφερε η Albag. «Το ίδιο και οι στρατιώτες [IDF], μεταξύ αυτών και η Liri», είπε η Albag. Καθάριζαν την αυλή, έπλεναν πιάτα και ετοίμασαν φαγητό που δεν μπορούσαν να φάνε». Η ίδια είπε ότι η Liri, η οποία παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας, κρατήθηκε σε μια «πολυτελής βίλα» όπου την άφησαν να κάνει ντους -αλλά μόνο μετά από ένα μήνα αιχμαλωσίας.

«Μετά από 40 μέρες, την κατέβασαν στα τούνελ. Είναι πολύ χειρότερα εκεί. Υπάρχει μόνο αλμυρό νερό και όχι πολύ φαγητό. Δεν υπάρχουν ρούχα για να αλλάξει», πρόσθεσε.

Shira Albag

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK