kourdistoportocali.comNews DeskΣε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ελληνορωμαϊκού αγάλματος εμπλέκεται η Kardashian

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ελληνορωμαϊκού αγάλματος εμπλέκεται η Kardashian

Το ρωμαϊκό αντίγραφο αγάλματος του Έλληνα γλυπτη Μύρωνα κατασχέθηκε σε τελωνείο των ΗΠΑ

Μία πολύ περίεργη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην οποία εμπλέκεται η διάσημη Αμερικανίδα τηλεπερσόνα Kim Kardashian κάνει από εχθές το γύρο των αμερικάνικων ΜΜΕ και αφορά ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα που χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν και είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του Έλληνα γλύπτη Μύρωνα.

Το ασβεστολιθικό δημιούργημα με τίτλο Fragment of Myron Samian Athena είχε κατασχεθεί το 2016 από τις τελωνειακές αρχές του Λος Άντζελες καθώς αποτελούσε μέρος ενός φορτίου αξίας 750.000 δολαρίων, το οποίο προορίζονταν για την ανακαίνιση της έπαυλης των Kim Kardashian και Kanye West στο Calabasas της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε αξίωση αστικής απώλειας σε δικαστήριο του Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα αλλά η ίδια η 40χρονη τηλεπερσόνα δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για το γλυπτό που απεικονίζει το κάτω μισό μιας γυναίκας, της Αθηνάς από τη Σάμο όπως τιτλοφορείται.

Ο Axel Vervoordt, ένας διάσημος Βέλγος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και έμπορος αντικών και τέχνης, που επέβλεψε τη σχεδίαση της έπαυλης της Kardashian, κατονομάζεται επίσης στα έγγραφα του δικαστηρίου, δίπλα στο όνομα της τηλεπερσόνας.

Ο εκπρόσωπος της Kardashian ανέφερε εχθές στο DailyMail.com ότι δεν είχε ιδέα ότι το άγαλμα εισήχθη στο όνομά της. «Η Kim δεν αγόρασε ποτέ αυτό το κομμάτι και είναι η πρώτη φορά που μαθαίνει για την ύπαρξή του», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αγοραστεί χρησιμοποιώντας το όνομά της χωρίς εξουσιοδότηση και επειδή δεν ελήφθη ποτέ, δεν γνώριζε τη συναλλαγή. Ενθαρρύνουμε την έρευνα και ελπίζουμε ότι θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι εμπλέκονται πολλά άτομα και επιχειρήσεις, όπως οι Axel Vervoordt («Vervoordt»), Axel Vervoordt NV/SA, Meys & Zonen, NV, Noel Roberts Trust, Freeman Group, Inc. και Kim Kardashian, η τελευταία με το όνομα και του τότε συζύγου της, West.

Μάλιστα, το Noel Roberts Trust ήταν η οντότητα μέσω της οποίας οι Kardashian και West αγόρασαν το σπίτι τους το 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το άγαλμα πιστεύεται ότι ήταν μέρος μιας «παλαιάς Γερμανικής Συλλογής, που αγοράστηκε πριν από το 1980». Η ακριβής αξία του γλυπτού είναι άγνωστη, αλλά έφτασε στις ΗΠΑ ως μέρος μιας αποστολής 5,5 τόνων που περιγράφεται ότι περιείχε 40 αντίκες, μοντέρνα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, αξίας 745.882$. Εισήχθη με τιμολόγιο για «αντίκες ηλικίας άνω των 100 ετών», σε αντίθεση με το αρχαιολογικό υλικό.

Όταν οι τελωνειακοί πράκτορες επιθεώρησαν το άγαλμα της Kardashian στο Λος Άντζελες, τους δόθηκε απόδειξη για την αγορά από τη Galerie Chenel, από την οποία μάλιστα ο Βέλγος διακοσμητής είχε αγοράσει ένα άγαλμα και το 2012. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσαν σε δικαστήριο του Λος Άντζελες ότι το άγαλμα των Kardashian δεν είναι αυτό που αγόρασε το 2012, αλλά ένα άλλο, το οποίο αποκτήθηκε παράνομα.

«Επιπλέον, το τιμολόγιο που παρείχε η Masterpiece International στην CBP περιείχε χειρόγραφες σημειώσεις που δείχνουν ότι το άγαλμα του εναγόμενου προέρχεται από την Ιταλία».

Ένα μήνα αργότερα από τον Ιούνο του 2016, οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι πίστευαν ότι το άγαλμα της Kardashian είχε εμφανιστεί σε περίπτερο του Vervoordt στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Καλών Τεχνών τον Μάρτιο του 2011 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, ένα χρόνο πριν ο Vervoordt, όπως ισχυρίζονταν, το είχε αγοράσει.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ένας αρχαιολόγος από το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας εξέτασε το άγαλμα της Kardashian. Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου: «Ο αρχαιολόγος δήλωσε ότι το άγαλμα είναι κλασικού στιλ Πεπλόφορου (αρχές έως τα μέσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), το οποίο αντιπροσωπεύει αντίγραφο ενός πρωτότυπου ελληνικού γλυπτού». Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν το ίδιο άγαλμα με αυτό που εμφανίστηκε στην έκθεση τέχνης του 2011, και όχι αυτό που αγοράστηκε από την Πινακοθήκη του Παρισιού.

Οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει ήδη τον επαναπατρισμό του γλυπτού. Ωστόσο, έμπορος του Παρισιού είπε ότι οι αξιωματούχοι είχαν κάνει λάθος και ότι δεν υπήρχαν δύο αγάλματα. Ο Ollivier Chenel, διευθυντής της Galerie Chenel, δήλωσε στο Artnet News ότι ο Vervoordt είχε δανειστεί το άγαλμα πριν το αγοράσει τον επόμενο χρόνο, κάτι που εξηγούσε γιατί ήταν στο περίπτερο του το 2011.

Ο Chenel είπε ότι η γκαλερί του αγόρασε το γλυπτό από έναν οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία το 2010 και ότι προήλθε από ένα αγγλικό κτήμα. «Είναι πολύ περίεργο το ότι [στην καταγγελία δεν αναφέρεται] ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών, καθώς οι πληροφορίες τους είχαν δοθεί εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο Chenel. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό το γλυπτό αποκτήθηκε νόμιμα στο Hampel Auction house το 2010».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Τρομάζει η άρνηση των γιατρών να εμβολιαστούν και το παράξενο VIDEO από τον εμβολιασμό του Anthony Hopkins
Οι New York Times εξηγούν γιατί το καλοκαίρι μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο
Γιατρός-θρύλος του Rutgers New Jersey Medical School πεθαίνει στην Ινδία από Covid-19 παρότι είχε εμβολιασθεί
Μεγάλη (εμβολιαστική) μπάλα από τους Στέφανο Μάνο-Διανέλο Γεωργούδη
EKTAKTO> Η Μεγάλη Βρετανία σταματάει οριστικά το εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 40!
Oι άνθρωποι που πεθαίνουν από το εμβόλιο όπως το 22χρονο κορίτσι από το Ισραήλ δεν είναι στατιστικές
Πως θα κάνεις εταιρία με μηδενικό φορολογικό συντελεστή στη Νέα Υόρκη της Ερήμου [Εμιράτα]
Δεν έχει σχέση με το εμβόλιο που είχε κάνει πρόσφατα ο θάνατος της λατρεμένης Milva
Morgan Wolfe> 40χρονη με θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson αποκαλύπτει
Γιατί ο Bill Gates αντιτάχθηκε αρχικά στην απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων
Ο Νικόλας Πατέρας βάζει τη σφραγίδα του στα 140 Χρόνια του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός
The Generator> Παγκόσμια αποδοχή για τον Έλληνα καθηγητή