kourdistoportocali.comNews DeskΣε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής έγγραφα που αποδεικνύουν την πίεση για λογοκρισία που άσκησε ο Λευκός Οίκος στο Facebook

Γράφει η Kelly Laco/Dailymail.Com

Σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής έγγραφα που αποδεικνύουν την πίεση για λογοκρισία που άσκησε ο Λευκός Οίκος στο Facebook

Αφορά την περίοδο της πανδημίας και το χαρακτηρισμό αναρτήσεων ως παραπληροφόρηση

Ο πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Jim Jordan, δημοσιοποίησε έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι το Facebook απέσυρε περιεχόμενο από την πλατφόρμα του υπό τις οδηγίες του Λευκού Οίκου και της διακυβέρνησης Biden.

Από την Kelly Laco/Dailymail.Com

Συγκεκριμένα, ο Jordan μοιράστηκε δημοσίως μία σειρά εγγράφων πριν από μια προγραμματισμένη ακρόαση της επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για περιφρόνηση του Κογκρέσου κατά της Meta, του Facebook και της μητρικής εταιρείας του Instagram, με στόχο τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg.

«Αυτά τα έγγραφα, ΚΑΙ ΑΛΛΑ που μόλις παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή, αποδεικνύουν ότι ο Biden έκανε κατάχρηση των εξουσιών του προκειμένου να εξαναγκάσει το Facebook να λογοκρίνει τους Αμερικανούς, αποτρέποντας τον ελεύθερο και ανοιχτό διάλογο για θέματα κρίσιμης δημόσιας σημασίας», έγραψε συγκεκριμένα ο Jordan στο Twitter την Πέμπτη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Facebook παρέδωσε τα έγγραφα μόνο αφότου η επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγγείλει κατηγορία κατά του Zuckerberg για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Τα έγγραφα «ΑΠΟΔΕΙΚΝΟΥΝ ότι η κυβερνητική πίεση ήταν άμεσα υπεύθυνη για τη λογοκρισία στο Facebook», συνέχισε ο πρόεδρος της επιτροπής. Ο Jordan είπε επίσης ότι θα αναστείλει τις ενέργειες κατά του Zuckerberg με βάση τη «νέα δέσμευση του Facebook να συνεργαστεί πλήρως» με την έρευνα των Ρεπουμπλικανών. Αλλά αυτό ισχύει μόνο «προς το παρόν» κατέληξε.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, το ζήτημα της περιφρόνησης εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι και ΘΑ χρησιμοποιηθεί εάν το Facebook αποτύχει να συνεργαστεί πλήρως», απείλησε.

Ο ίδιος είχε καλέσει στελέχη από την Alphabet, την Amazon, την Apple, τη Meta και τη Microsoft τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά την ανάληψη του ελέγχου της επιτροπής από τους Ρεπουμπλικάνους, σχετικά με οποιαδήποτε «συμπαιγνία» με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πόυ σχετίζονταν με την καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Οι κλητεύσεις απαιτούσαν την αποκάλυψη εσωτερικών επικοινωνιών μεταξύ της εταιρείας και της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου, τη διαγραφή ή την «κατάργηση» περιεχομένου και σχετικών εγγράφων.

Η σειρά των εγγράφων που κοινοποίησε ο Jordan ξεκινούσε με ένα email από τον Απρίλιο του 2021 προς τον Zuckerberg και τη COO, Sheryl Sandberg. Ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε συνεχείς πιέσεις από εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου [Biden]» για την αφαίρεση αναρτήσεων.

Ένα άλλο email του Απριλίου 2021 από τον πρόεδρο του Facebook για τις παγκόσμιες υποθέσεις, Nick Clegg προς την ομάδα του ανέφερε ότι ο ανώτερος σύμβουλος του Biden, Andy Slavitt, ήταν «εξοργισμένος» με το ότι το [Facebook] δεν αφαίρεσε μια συγκεκριμένη ανάρτηση. Το ποστ είχε να κάνει με τα εμβόλια κατά της COVID-19 που ο Λευκός Οίκος ήθελε να χαρακτηριστεί ως «παραπληροφόρηση» και να αφαιρεθεί από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Clegg απάντησε στον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι η αφαίρεση αυτού του περιεχομένου «θα αντιπροσώπευε μια σημαντική εισβολή στα παραδοσιακά όρια ελεύθερης έκφρασης στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με άλλα email, το Facebook προσπαθούσε να «επιδιορθώσει» τη σχέση του με την κυβέρνηση Biden.

«Δεδομένου του τι διακυβεύεται εδώ, θα ήταν επίσης καλή ιδέα αν μπορούσαμε να ανασυνταχθούμε και να κάνουμε έναν απολογισμό για το πού βρισκόμαστε στις σχέσεις μας με τον [Λευκό Οίκο], καθώς και για όσον αφορά τις εσωτερικές μας μεθόδους», έγραφε ο Clegg σε άλλο email.

Ένα άλλο καίριο παράδειγμα της κατάστασης που επικρατούσε, σύμφωνα με τον Jordan, αποτέλεσε το περιστατικό όταν η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποβάθμισε μια ανάρτηση με βίντεο του Tucker Carlson ως απάντηση στις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου.

«Το Facebook είπε στον Λευκό Οίκο ότι είχε υποβιβάσει ένα βίντεο που δημοσίευσε ο Carlson κατά 50%, χρησιμοποιώντας αυτή την κίνηση ως απάντηση στα αιτήματα του Λευκού Οίκου, παρόλο που η ανάρτηση δεν παραβίαζε καμία πολιτική», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη.

Ο Jordan κάλεσε τον Zuckerberg την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα αιτήματά για την παράδοση των εγγράφων, αναφέροντας αυτή τη φορά και τη νέα πλατφόρμα Meta Threads, η οποία είναι άμεσος ανταγωνιστής του Twitter του Elon Musk. «Υπό το φως της εισαγωγής από τη Meta μιας νέας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της “Threads”, γράφουμε για να σας ενημερώσουμε ότι είναι η άποψη της Επιτροπής ότι η κλήτευση θα πρέπει να καλύπτει υλικό που να σχετίζεται και με το Threads», έγραψε συγκεκριμένα ο Jordan.

«Από την κλήτευση της Επιτροπής όσον αφορά τη Meta, έχουμε αποκτήσει πρόσθετα στοιχεία ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξανάγκασε ή συνεργάστηκε με την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες εταιρείες προκειμένου να υποβαθμίσουν διαδικτυακό περιεχόμενο. Αυτά τα παραδείγματα ενισχύουν τις σοβαρές ανησυχίες της Επιτροπής σχετικά με το εάν η εκτελεστική εξουσία (Λευκός Οίκος) επιδίδεται σε λογοκρισία μέσω πληρεξουσίου —χρησιμοποιώντας υποκατάστατα για να λογοκρίνει, να καταστείλει ή να αποθαρρύνει την ελευθερία του λόγου με τρόπο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει η ίδια».

Ο Jordan ισχυρίστηκε ότι το Twitter έχει αντιμετωπίσει «πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση Biden μετά τη δέσμευση του Musk στην ελευθερία του λόγου», μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.

Η γενικότερη κίνηση της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, αν και η περιφρόνηση του Κογκρέσου μπορεί να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, όπου η ψηφοφορία μπορεί να την παραπέμψει στους εισαγγελείς, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμα και φυλάκιση.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK