kourdistoportocali.comNews DeskΡοζ σκάνδαλο στα θεμέλια της Goldman Sachs> Ομαδική αγωγή καταγγέλλει 75 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και παρενοχλήσεων

Δημοσίευμα BBC

Ροζ σκάνδαλο στα θεμέλια της Goldman Sachs> Ομαδική αγωγή καταγγέλλει 75 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και παρενοχλήσεων

Σύμφωνα με την καταγγελία της Cristina Chen-Oster, "ένας παντρεμένος συνάδελφός της την στρίμωξε σ΄ έναν τοίχο, τη φιλούσε και τη χάϊδεύε" μετά το πέρας ενός εταιρικού δείπνου

Στη δίνη ενός πρωτοφανούς ροζ σκανδάλου βρίσκεται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, καθώς πρώην στελέχη της, γυναίκες υπάλληλοι αλλά και αντιπρόεδροι, ένωσαν τις δυνάμεις τους καταγγέλλοντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, επίθεσης ακόμη και βιασμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC που έχει στη διάθεση του και νομικά έγγραφα, τον ερχόμενο Ιούνιο θα εκδικαστεί μία ομαδική αγωγή γυναικών οι οποίες εργάζονταν στον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό και αφορά συνολικά 75 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης ανώτερων τραπεζιτών μεταξύ των ετών 2000 και 2011, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού. Στα ίδια έγγραφα, γίνεται επίσης αναφορά και σε διακρίσεις σε ότι αφορά τις οικονομικές απολαβές και την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Η αγωγή έχει τις υπογραφές 1.400 γυναικών, ενώ από την πλευρά της η Goldman Sachs αρνείται τις καταγγελίες περί μεροληψίας και σεξουαλικών επιθέσεων. Εκπρόσωπος της εταιρείας έσπευσε να ισχυριστεί ότι πολλές από τις καταγγελίες είναι παλιές, τουλάχιστον 20 ετών, κι ότι ήταν «επιλεκτικές, ανακριβείς και ελλιπείς». «Η παρουσίαση των καταγγελιών από τους ενάγοντες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Goldman Sachs», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τράπεζας.

«Οι διακρίσεις, η παρενόχληση και η κακομεταχείριση σε οποιαδήποτε μορφή είναι απαράδεκτες στη Goldman Sachs και όταν εντοπιστούν, λαμβάνονται γρήγορα μέτρα. Από σεβασμό προς τα εμπλεκόμενα άτομα, δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις μεμονωμένες καταγγελίες», προσέθεσε.

Η Cristina Chen-Oster, αντιπρόεδρος στην Goldman Sachs που εργάστηκε από το 1997 έως το 2005, είναι επίσης μία από τις τρεις γυναίκες που έχουν υποβάλει μήνυση σε βάρος της τράπεζας. Η ίδια υποστηρίζει ότι ανυπομονεί να μοιραστεί την εμπειρία της στη δίκη. «Ελπίζω ότι αυτή η υπόθεση θα βοηθήσει επιτέλους να σπάσουν τα στερεότυπα για τις γυναίκες στη Γουόλ Στριτ και να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλους κλάδους όπου οι διακρίσεις λόγω φύλου είναι διάχυτες. Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε πρακτικές που προηγουμένως φαινόταν ανέγγιχτες».

Η μήνυση αναφέρει ότι οι γυναίκες στη Goldman αμείβονταν λιγότερο και ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν προαγωγή, ως αποτέλεσμα ενός μοτίβου πρακτικών που προωθούν, διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής κουλτούρας της επονομαζόμενης «λέσχης αγοριών» που επέτρεπε τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών.

Η Goldman Sachs επίσης κατηγορείται ότι έκανε τα στραβά μάτια σε μάνατζερ που εμπλέκονταν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Μία γυναίκα που εργαζόταν στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι την είχαν ναρκώσει και εν συνεχεία βιάσει έπειτα από έναν αγώνα μπέιζμπολ της εταιρείας. Μια άλλη υπάλληλος ανέφερε ότι ένας άνδρας διευθυντής την οδήγησε σ΄ έναν εγκαταλελειμμένο όροφο και της πρότεινε να κάνουν σεξ. Στη συνέχεια της τηλεφώνησε για να της πει ότι «αυνανιζόταν υπό τον ήχο της φωνής της», αναφέρεται σε μία καταγγελία.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Cristina Chen-Oster, «ένας παντρεμένος συνάδελφός της την στρίμωξε σ΄ έναν τοίχο, τη φιλούσε και τη χάϊδεύε» μετά το πέρας ενός εταιρικού δείπνου. Η ίδια ισχυρίζεται επίσης ότι «συνεχώς αμείβονταν λιγότερο και της έκοβαν τα φτερά». Ανέφερε επίσης ότι της είχαν αφαιρέσει ευθύνες όταν ήταν σε άδεια μητρότητας. «…Χρόνο με τον χρόνο η Goldman συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας, επιτρέποντας να ανθίσει μια κουλτούρα φόβου και αντεκδίκησης αντί να διορθώνει τη γνωστή, συστημική προκατάληψη του φύλου», επισημαίνεται στην σχετική αγωγή.

Οι δικηγόροι ζητούν αποζημίωση για τις γυναίκες, οι οποίες σύμφωνα με την αγωγή, αμείβονταν κατά 20% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους που είχαν το αξίωμα του αντιπροέδρου, ενώ οι γυναίκες συνεργάτες αμείβονταν κατά 8% λιγότερο από τους άρρενες συναδέλφους τους.

Μια πρώην αναλύτρια της Goldman Sachs εξέθεσε την εμπειρία της μέσα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μανχάταν σε ένα βιβλίο της, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού όπου οι συνάδελφοί της κατέταζαν τις γυναίκες με βάση την «ερωτική αξία» τους. Η 46χρονη Jamie Fiore Higgins, περιέγραψε αναφέροντας πρωτοφανή περιστατικά κατά τη 17χρονη εμπειρία της στην εταιρεία επενδυτικής τραπεζικής μέσα από το βιβλίο της, «Bully Market: My Story of Money and Misogyny at Goldman Sachs».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK