kourdistoportocali.comNews DeskReuters> Η Δανία, η καλύτερα εμβολιασμένη χώρα της Ευρώπης (88,3%), αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού

Tι συμβαίνει;

Reuters> Η Δανία, η καλύτερα εμβολιασμένη χώρα της Ευρώπης (88,3%), αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού

Δύο μήνες σχεδόν έχουν περάσει από τότε που η Κοπεγχάγη ήρε όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς

Δύο μήνες σχεδόν έχουν περάσει από τότε που η κυβέρνηση της Δανίας ήρε όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, δηλώνοντας ότι η Covid-19 δεν είναι πλέον «μια ασθένεια που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κοινωνία». Με το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη, οι Δανοί ουσιαστικά επέστρεψαν από τότε στην -προ της πανδημίας- καθημερινότητα. Επισκέπτονται νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια χωρίς να επιδείξουν «πιστοποιητικά Covid», χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα και συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, κάτι άλλαξε και πάλι και μάλιστα προς το χειρότερο…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Δανία, όπως πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, εξετάζει τώρα εάν θα επαναφέρει τους περιορισμούς, καθώς η ήπειρος μάχεται με ένα νέο κύμα κρουσμάτων Covid-19 που έχει ωθήσει την περιοχή ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας. Ήδη, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης μάχονται για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις της παραλλαγής Delta, εν μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών και της κυκλοφορίας εμβολίων, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την Covid-19 σε έναν δυνητικά καταστροφικό χειμώνα.

Μέσα σε λίγους μήνες, οι τύχες της Ευρώπης ως προς την Covid-19 έχουν αλλάξει δραματικά. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολλές χώρες είχαν καταργήσει τους σκληρούς περιορισμούς, αφού τα περισσότερα κράτη που πήγαιναν εξαιρετικά -στην αρχή- με τους εμβολιασμούς έβλεπαν τα κρούσματα να πέφτουν κατακόρυφα. Τώρα, που άλλα μέρη του κόσμου ανοίγουν ξανά, η Ευρώπη θα μπορούσε και πάλι να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με νέα, σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε την επανεισαγωγή ενός ψηφιακού «πιστοποιητικού κορωνοϊού», που χρησιμοποιείται ως απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ Covid-19, για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων. Το μέτρο πρόκειται άμεσα να εγκριθεί από τη Βουλή, καθώς η χώρα από το χαμηλό των μόλις 200 καθημερινών μολύνσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου τις τελευταίες ημέρες έφτασε στις 2.300.

Ωστόσο, η Δανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που οδεύει προς τα εκεί. Η Αυστρία απαγόρευσε αυτή την εβδομάδα τα μη εμβολιασμένα άτομα στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων. Και η Ισλανδία επανέφερε τις μάσκες και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά από μία νέα άνοδο των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία σπάει το ένα καθημερινό ρεκόρ μετά το άλλο. Την Τρίτη, η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης επτά ημερών από την έναρξη της πανδημίας, με 213,7 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Σε ορισμένα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπως η Σαξονία και η Θουριγγία, το ποσοστό περιστατικών ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό, πάνω από 400.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μάχεται επίσης με ένα επίμονο σερί νέων μολύνσεων, μήνες αφότου οι εορτασμοί της «Ημέρας της Ελευθερίας» στα τέλη Ιουλίου σηματοδοτούσαν την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών για την Covid-19. Αν και σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους γείτονές του, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τους περιορισμούς σύντομα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων στη Δανία έρχεται μετά από ένα επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με το 88,3% του ενήλικου πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke προσπάθησε να εντάξει το μέλλον της χώρας στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μάχης της Ευρώπης με την Covid-19. «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται τώρα στη μέση του τέταρτου κύματος κορωνοϊού», δήλωσε ο Heunicke κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης, μετέδωσε το Reuters. «Στη Δανία οδεύουμε στο τρίτο κύμα κορωνοϊού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στους εμβολιασμούς, με το 75% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το ECDC. Ωστόσο, το αντίθετο ακριβώς ισχύει για την ανατολική Ευρώπη, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κυρίως, οι οποίες έχουν εμβολιάσει πλήρως μόνο το 40% και το 27% των ενηλίκων τους, αντίστοιχα. Τώρα, οι χώρες στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στα ενισχυτικά μέτρα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού κατά τους χειμερινούς μήνες και την προοπτική των μη δημοφιλών περιορισμών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν προσφέρει ενισχυτικούς εμβολιασμούς για όλους, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους. Η Γαλλία έχει αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικά εμβόλια σε άτομα άνω των 65 ετών, σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις και νοσηλευτικό προσωπικό. Το σίγουρο είναι ότι ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK