kourdistoportocali.comNews DeskΠόσο μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο στη Γάζα μια σφοδρή αντεπίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν

Γράφει ο Adam Rasgon στην Ιερουσαλήμ/New York Times

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο στη Γάζα μια σφοδρή αντεπίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η χώρα θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση

Λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται ποια η σημασία της για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ιρανική επίθεση θεωρήθηκαν αντίποινα για αυτό που πιστεύεται ευρέως ότι αποτέλεσε ένα ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο πρεσβείας στη Δαμασκό που σκότωσε επτά Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων τριών ανώτατων διοικητών στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν. Αλλά συνέβη στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα, όπου το Ισραήλ πολεμά τη Hamas, μια τρομοκρατική ομάδα που χρηματοδοτείται και οπλίζεται από το Ιράν.

Από τον Adam Rasgon στην Ιερουσαλήμ/New York Times

Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές είναι διχασμένοι σχετικά με το αν μια πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν θα άλλαζε τον πόλεμο στη Γάζα, που διανύει τον έκτο του μήνα. Το επόμενο σημείο αναφοράς σε αυτόν τον πόλεμο θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το εάν το Ισραήλ αποφασίσει να καταδιώξει τη Hamas στη νότια πόλη Rafah, στην οποία έχουν ήδη καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις για τη Γάζα θα εξαρτηθούν από το αν το Ισραήλ θα απαντήσει με μια μεγάλη αντεπίθεση κατά του Ιράν. Άλλοι ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επηρεαστεί.

Ο Shlomo Brom, απόστρατος ταξίαρχος και πρώην διευθυντής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού του ισραηλινού στρατού, είπε ότι εάν το Ισραήλ απαντήσει με πλήρη δύναμη στην ιρανική επίθεση, θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πολυμέτωπο πόλεμο που θα ανάγκαζε την ισραηλινή ηγεσία να απομακρύνει την προσοχή της από Γάζα.

Σε περίπτωση σημαντικής περιφερειακής ανάφλεξης, ανέφερε ο στρατηγός Brom, το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει να καθυστερήσει τα σχέδιά του για εισβολή στη Rafah, την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι περιγράφουν ως το τελευταίο προπύργιο της Hamas. «Δεν είναι άνετο για εμάς να έχουμε ταυτόχρονους πολέμους υψηλής έντασης σε πολλά πεδία», πρόσθεσε ο στρατηγός Brom.

Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει δεσμευτεί να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Rafah, παρά τις διεθνείς πιέσεις να εγκαταλειφθεί η επιχείρηση. Την Κυριακή, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, είπε ότι η ιρανική επίθεση δεν θα είχε καμία επίδραση στο σχέδιο του στρατού να εισβάλει στη Rafah.

Μια μεγάλης κλίμακας άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει τον πόλεμο στη Γάζα στο τέλος του, είπε ο στρατηγός Brom. Αλλά για να τελειώσει ο πόλεμος με τέτοιο τρόπο, θα απαιτούσε μια ευρύτερη κατάπαυση του πυρός που θα περιλάμβανε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν και των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών ομάδων Hamas και Hezbollah.

Υπόλειμμα κατεστραμένου ιρανικού πυραύλου

«Υπάρχει μια ιδέα ότι για να επιλυθεί μια κρίση, η κατάσταση πρέπει πρώτα να χειροτερέψει», είπε, εξηγώντας ότι μια κλιμάκωση που ακολουθείται από μια συνολική κατάπαυση του πυρός με το Ιράν μπορεί να ωθήσει τη χώρα αυτή να πιέσει τους περιφερειακούς πληρεξούσιους της να σταματήσουν να πολεμούν με Ισραήλ.

Ενώ τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ δεν εξέδωσαν επίσημη δήλωση μετά τη συνάντηση τους την Κυριακή, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για τις συνομιλίες, ανέφερε ότι η χώρα θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση —αν και υπήρξε σημαντική αβεβαιότητα ως προς το πότε και πώς.

Άλλοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, απέρριψαν τη σχέση μεταξύ της ιρανικής επίθεσης και του πολέμου στη Γάζα. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία», είπε ο Amos Gilead, ένας απόστρατος στρατηγός που υπηρέτησε στις ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίες. Ο στρατηγός Gilead είπε ότι ο στρατός του Ισραήλ διαθέτει αρκετούς πόρους για να πολεμήσει εναντίον του Ιράν και να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Hamas στη Γάζα.

Άλλοι αναλυτές έχουν παρόμοια άποψη, υποστηρίζοντας ότι οι πόροι που απαιτούνται για την αντιαπράθεση με το Ιράν είναι διαφορετικοί από εκείνους που απαιτούνται στη Γάζα. Το Ισραήλ χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας για να αντιμετωπίσει το Ιράν, είπαν. Αντίθετα, πρόσθεσαν, ο στρατός απαιτεί κυρίως χερσαία στρατεύματα, drones και επιθετικά ελικόπτερα για να πολεμήσει τη Hamas στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ αυτών των δύο πραγμάτων», είπε ο Giora Eiland, ένας απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο στρατηγός Eiland ανέφερε ότι η επιτυχία του συνασπισμού που απέκρουσε την ιρανική επίθεση, η οποία περιελάμβανε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ιορδανία, θα μπορούσε να εμπνεύσει το Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τη δυναμική, τερματίζοντας τον πόλεμο στη Γάζα.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν υποστηρίξει ευρέως την απόφαση του Ισραήλ να κάνει τον πόλεμο στη Γάζα, σηματοδοτούν όλο και περισσότερο τη δυσαρέσκειά τους για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και προειδοποιούν για μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Rafah. Η υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ την Κυριακή για την κατάρριψη ιρανικών drones και πυραύλων θα μπορούσε να του δώσει μεγαλύτερη μόχλευση έναντι των ισραηλινών ομολόγων του.

Ενώ ο στρατηγός Eiland είπε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ να αναπτύξει καλή θέληση στη διεθνή κοινότητα και να συμβάλει στην επίτευξη λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τις αψιμαχίες με τη Hezbollah, την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στον Λίβανο, ήταν αμφίβολος ότι ο Netanyahu θα τραβήξτε ένα τέτοιο μονοπάτι.

«Λέει ότι θέλει να πετύχει την “ολική νίκη” στη Γάζα και να κατακτήσει τη Rafah, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο ή τρεις μήνες», είπε, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. «Είναι σαφές ότι ο Netanyahu έχει διαφορετική νοοτροπία και προτεραιότητες».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK