kourdistoportocali.comNews DeskΗΠΑ> Mυστήριο με την Ομάδα των super γιατρών κατά της πανδημίας που έμεινε στο περιθώριο

Σοκαριστικές αποκαλύψεις

ΗΠΑ> Mυστήριο με την Ομάδα των super γιατρών κατά της πανδημίας που έμεινε στο περιθώριο

Πως μία ομάδα 7 γιατρών προσπαθούσε επί μήνες να πείσει τον Λευκό Οίκο για τον κορωνοϊό

Το μόνο που ονειρεύονταν ο Carter Mecher ήταν να γίνει γιατρός. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια εργατικής τάξης στο Σικάγο, όπου ο πατέρας του, τεχνίτης εργαλείων, τον είχε ενθαρρύνει να αντιμετωπίζει τα πολλά προβλήματα με την αυτοπεποίθηση του με τον ίδιο τρόπο που εκείνος σφυρηλατούσε το ατσάλι.

Το μυαλό του Κάρτερ θα βασανίζονταν για ώρες με ένα πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε όταν έφτιαχνε τη μηχανή του αυτοκινήτου του. Και αυτή η διαδικασία ήταν για εκείνον η καλύτερη του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟ

Η αδυναμία τού να μη δίνεις προσοχής σε κάτι εκτός από εκείνο που καταπιάνεσαι μπορεί να μην ακούγεται το πιο υποσχόμενο χαρακτηριστικό ενός φοιτητή ιατρικής. Αλλά αυτό το -για πολλούς- σπουδαίο πλεονέκτημα, της απόλυτης συγκέντρωσης στο στόχο, οδήγησε τον Carter στο να ασχοληθεί με τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από τη στιγμή που μπήκε σε κάποια από αυτές ένιωσε ότι ήταν εκεί που ονειρεύονταν από μικρός.

Τον Οκτώβριο του 2005, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήθελε κάποιους να μπορούν να σκέφτονται «έξω από τα συνηθισμένα» προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια μικρή ομάδα επιστημόνων αφιερωμένη στις πανδημίες. Στο προσωπικό του Τμήματος Υποθέσεων των Βετεράνων, ένα όνομα ήρθε στο μυαλό: Ο συνάδελφός τους, Carter Mecher.

Ο ίδιος εξεπλάγη από την πρόσκληση του Λευκού Οίκου, και έμεινε ακόμη πιο έκπληκτος από το τι ήθελαν να κάνει. Ο Carter είχε μάθει πολλά για τις λοιμώδεις νόσους, θεραπεύοντάς τις σε διάφορες μονάδες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, δεν ήξερε τίποτα από πανδημίες. «Αλλά ήταν τηλεφώνημα του Λευκού Οίκου», είπε. «Κατάλαβα, “Ναι, τι στο διάολο;”, θα έπρεπε να το κάνω».

George W. Bush

Η ομάδα σχεδιασμού για πανδημίες στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε από τον Πρόεδρο George W. Bush. Ο Bush ήταν σίγουρος ότι η Αμερική θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη την επόμενη φορά που θα υπήρχε μια μεγάλη επιδημία ιών αν και δεν θα μπορούσε να προβλέψει την παγκόσμια έκταση της, όπως συνέβη με τον νέο κορωνοϊό.

Ο πρώην πρόεδρος είχε δει το έως τότε σχέδιο αντιμετώπισης μίας πανδημίας και το είχε απορρίψει αμέσως ως «ανοησίες». Αφού ανέθεσε τη σύνταξη έκθεσης στον Rajeev Venkayya, ένα νεαρό γιατρό στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Bush πήγε στο Κογκρέσο και πήρε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να δαπανήσει για την ετοιμότητα κατά μίας πανδημίας.

Ο RAJEEV ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ το ανέλαβαν ως εθνική προτεραιότητα πριν από οποιονδήποτε άλλο. Εμείς δημιουργήσαμε πρώτοι ένα σχέδιο κατά της πανδημίας». Ο Rajeev, ο Carter και άλλοι πέντε έστησαν τη βάση τους στην Ουάσιγκτον. Σκοπός τους ήταν ο σχεδιασμός πολλαπλών στρατηγικών, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε φέτες ελβετικού τυριού σε ένα σάντουιτς, έτσι ώστε οι τρύπες να μην… ευθυγραμμίζονται.

Ο Carter δεν ήταν εκπαιδευμένος στην επιδημιολογία, αλλά γνώριζε στο πως να εξετάζει δεδομένα, είχε ικανότητα στο να αποσπά νοήματα από αυτά και ταλέντο στο να καταλαβαίνει γρήγορα τι να κάνει σε μια μεγάλη κρίση. Ήταν πάντα ο πρώτος που αναγνώριζε και κατανοούσε ένα νέο ξέσπασμα μολύνσεων και έκακτων αναγκών.

Όταν δεν ήταν στην Ουάσιγκτον, έγραφε τα emails του σε ένα γραφείο ακριβώς έξω από την κρεβατοκάμαρά του. Ήταν εκπληκτικά αφοσιωμένος σε αυτή την αποστολή. Για περισσότερο από μια δεκαετία, αυτοί οι επτά γιατροί βρίσκονταν στα παρασκήνια κάθε φορά που ο κόσμος αντιμετώπιζε μια βιολογική απειλή.

Στο κέντρο ο Carter Mecher

Όπως φαίνεται σε πολλές τηλεφωνικές κλήσεις και emails τους, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε και να αποφασίσουν τι θα μπορούσε να κάνει κάθε ομάδα για να σώσει ζωές.

«Οι περισσότερες από τις κλήσεις μας ξεκινούσαν με: “Carter, τι σκέφτεστε;”» ανέφερε η Duane Caneva, η οποία, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Ήταν σαν ο σοφός όλης της ομάδας».

Σίγουρα, ήταν ο Carter που ανέφερε για πρώτη φορά την ύπαρξη κορωνοϊού στη Wuhan σε ένα email στον συνάδελφό του Richard Hatchett στις 9 Ιανουαρίου του περασμένου έτους.

Λίγες μέρες αργότερα, ο συνάδελφός τους, James Lawler, γιατρός του Ναυτικού που διοικούσε το Παγκόσμιο Κέντρο για την Ασφάλεια Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, έγραψε στους άλλους, ρωτώντας: «Είναι πιθανό το ξέσπασμα του ιού να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε;».

Η ομάδα είχε ένα ψευδώνυμο, Wolverines, εμπνευσμένο από την ομάδα αντίστασης στην ταινία του Ψυχρού Πολέμου της δεκαετίας του 1980, «Red Dawn», στην οποία οι Σοβιετικοί εισέβαλαν με επιτυχία στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει πόσα άτομα στη Wuhan ήταν μολυσμένα στις 18 Ιανουαρίου του 2020. Αλλά ο υπολογισμός που έγινε από τους Wolverines ήταν λίγο πολύ σωστός.

Και, το πιο σημαντικό, τους επέτρεψε να ενεργήσουν. Την επόμενη μέρα, ο πρώτος Αμερικανός ήταν θετικός από την Covid-19, ένας άντρας που είχε πετάξει από τη Γουχάν στο Σιάτλ. «Είναι ένα άτομο που έρχεται από την Κίνα, το έχουμε υπό έλεγχο», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Θα είναι μια χαρά» είχε πει.

Στο πέρασμα του χρόνου, έως τον Φεβρουάριο του 2021, 450.000 Αμερικανοί ήταν νεκροί από την Covid-19. Το περιοδικό Lancet είχε αναφέρει ότι αν το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 στις ΗΠΑ είχε ακολουθήσει τον μέσο όρο άλλων χωρών της G7, 180.000 Αμερικανοί θα ήταν ακόμα ζωντανοί.

Λοιπόν, τι πήγε στραβά;

Richard Hatchett

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, η ομάδα βιολογικής άμυνας διαλύθηκε επειδή είχε δημιουργηθεί μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης με τον περιορισμό μιας επιδημίας γρίπης των χοίρων το 2009. Ωστόσο, οι Wolverines διατηρούσαν επαφές. Πράγματι, οι Carter Mecher και Richard Hatchett δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουν μαζί.

Με την εκλογή του Τραμπ ως προέδρου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, John Bolton, πίστευε ότι η μόνη σοβαρή απειλή για τον αμερικανικό τρόπο ζωής ήταν από άλλα κράτη. Η ανησυχία των διοικήσεων Bush και Obama για φυσικές καταστροφές ή ασθένειες είχε αφεθεί στην άκρη.

«Σε έναν κόσμο περιορισμένων πόρων, πρέπει να διαλέξεις», ανέφερε μια ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου στην «The Washington Post». Για τρία χρόνια, η κυβέρνηση Trump ήταν τυχερή. Και μετά, η τύχη τους τελείωσε. Οι ΗΠΑ είχαν μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο αλλά τους είχαν αγνοήσει.

Εν τω μεταξύ, από το γραφείο του, στο σπίτι στη Georgia, ο Carter Mecher συνέλεγε πληροφορίες, κόβοντας και επικολλώντας κινεζικές αναφορές στη Μετάφραση Google για να τις κατανοήσει. Από τις νεκρολογίες των εφημερίδων, είχε διαπιστώσει ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος και πως τα στοιχεία δεν συμφωνούσαν με εκείνα της κυβέρνησης του Πεκίνου. Επιπλέον, οι Κινέζοι ανέφεραν μόνο λίγα κρούσματα, αλλά συμπεριφερόντουσαν σαν να υπήρχαν τουλάχιστον τα πενταπλάσια.

«Διαβάζοντας τις εφημερίδες τους, έβλεπα ότι η Κίνα κατασκεύαζε νοσοκομείο καραντίνας 1.000 κλινών στη Wuhan, σε πέντε μόλις ημέρες. Είχαν καλέσει επίσης το στρατό να βοηθήσει. Μου θύμισε την περίπτωση του Τσέρνομπίλ», είπε.

Οι Wolverines ήταν ήδη σε ετοιμότητα. Ωστόσο, ο Carter παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε μία σαφή εικόνα της πανδημίας μέχρι τη στιγμή που είχε πλέον εξαπλωθεί και ήταν πολύ αργά. Ο ίδιος αναρωτήθηκε “ποιος γνωστός ιός μοιάζει περισσότερο με την Covid-19”; Η προφανής απάντηση ήταν ο πλησιέστερος γενετικός συγγενής του, ο SARS του 2003.

Ο Carter δούλεψε όλη τη νύχτα σε ένα σχεδιαστικό μοντέλο που έδειξε ότι η Covid εξαπλώθηκε πολύ πιο γρήγορα από το SARS και προκάλεσε πολύ διαφορετική συμπεριφορά από την κινεζική κυβέρνηση από το 2003, με την Wuhan να βρίσκεται σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Στις 24 Ιανουαρίου, η Αμερική είχε τo δεύτερο κρούσμα, μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει επίσης από τη Wuhan. Μια μέρα αργότερα, η Κίνα ανέφερε 2.298 περιπτώσεις από τις 446, τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

«Οι επιδημίες δεν συμπεριφέρονται έτσι», έγραψε ο Carter στους συναδέλφους του. Τα νέα κρούσματα δεν μπορούσαν να είχαν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό μέσα σε πέντε ημέρες.

Σημείωσε επίσης ότι ένα άλλο γιγαντιαίο νοσοκομείο 1.300 κλινών είχε χτιστεί στη Wuhan. Ο θάνατος ενός διακεκριμένου γιατρού στην πόλη υποδήλωνε ότι ακόμη και άτομα με προστατευτικό εξοπλισμό θα μπορούσαν να μολυνθούν.

Ο Carter είχε βρει και ένα ακόμα άρθρο, σχετικά με έναν Κινέζο που είχε εντοπιστεί ως πηγή μόλυνσης σε άλλους που δεν είχε ο ίδιος συμπτώματα. Εάν ήταν αλήθεια, πολλά νέα κρούσματα δεν θα μπορούσαν εύκολα να διαπιστωθούν. Όλα τα παραπάνω εξηγούσαν το γιατί η κινεζική κυβέρνηση ενεργούσε τόσο γρήγορα.

Rajeev Venkayya

Αυτό που δεν μπορούσε να καταλάβει ο Carter ήταν γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε την ίδια ανάγκη να κινηθεί γρήγορα. Συνειδητοποίησε γρήγορα ότι έπρεπε να διευρύνει το μοντέλο του πέρα ​​από το SARS και ότι ο νέος ιός θα μόλυνε και θα σκότωνε πολύ περισσότερους ανθρώπους.

«Χθες [26 Ιανουαρίου] είχαμε 2.700 περιπτώσεις και 80 θανάτους», έγραφε ο Carter. «Ας υποθέσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων είναι 18 έως 40 φορές μεγαλύτερος ή 48.600 έως 108.000» συμπλήρωνε στο email του.

Υποθέτοντας ότι η ασθένεια χρειάζεται δύο εβδομάδες για να κάνει τον κύκλο της, υπολόγισε πόσες περιπτώσεις θα υπήρχαν δύο εβδομάδες νωρίτερα. Αυτό του επέτρεψε να εκτιμήσει με ακρίβεια το ποσοστό θνησιμότητας στο 0,3 έως 1,5%.

Ο Carter δεν είχε καμία ψευδαίσθηση ότι επρόκειτο για κάτι μεγάλο και φοβερό. Απλώς προσπαθούσε να μάθει αρκετά για να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις, όπως εάν, στο ρόλο του ως ιατρικός σύμβουλος του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων, έπρεπε να προετοιμάσει το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα της χώρας για την πανδημία.

Ωστόσο, οι άλλοι Wolverines έπρεπε να πάρουν προσωπικές αποφάσεις. Ο Matt Hepburn, ο οποίος είχε περάσει την προηγούμενη δεκαετία εργαζόμενος για την ανάπτυξη εμβολίων στον οργανισμό Defense Advanced Research Projects Agency, χρειαζόταν τη συλλογική σοφία της ομάδας. Ο Richard Hatchet είχε μετακομίσει στο Λονδίνο το 2017 για να διοργανώσει το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το Ίδρυμα Γκέιτς και άλλους.

Ο Richard είχε τη δύναμη να κατευθύνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες με νέες ιδέες για το πώς να δημιουργούν εμβόλια πιο γρήγορα. Είχε διαπιστώσει ότι η ελεύθερη αγορά δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει αυτές τις εταιρείες στα αρχικά τους στάδια. Η μονάδα του Matt Hepburn, στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, είχε παράσχει κάποια χρηματοδότηση για τις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, αλλά τώρα η CEPI μπορούσε να βοηθήσει στο να επιταχύνουν τα εμβόλια τους μέσω δοκιμών.

Είχαν ήδη αναγνωρίσει το έργο της βοστονέζικης Moderna, μίας βρετανική-σουηδικής εταιρείας, της AstraZeneca και αρκετές άλλες ως πολλά υποσχόμενες υποψήφιες. Όσο πιο γρήγορα τα χρήματα της CEPI έβγαιναν από τις τράπεζες τόσο πιο γρήγορα θα τελείωνε οποιαδήποτε πανδημία.

Τέσσερις μέρες νωρίτερα, η CEPI είχε κάνει επιχορήγηση στη Moderna για να καλύψει το κόστος των δύο πρώτων σταδίων των κλινικών δοκιμών της. «Έκανα μεγάλο αγώνα μέσα στη CEPI», υπενθύμισε ο Richard, ο οποίος ήταν υπό πίεση για να μην σπαταληθούν χρήματα χωρίς απτά αποτελέσματα.

Ο Carter πίστευε ότι οι αποφάσεις της ομάδας πρέπει να προσεγγίζονται με τον τρόπο που ένας γιατρός μονάδας εντατικής θεραπείας αντιμετωπίζει έναν ασθενή που παλεύει για τη ζωή του. Η αρχή είναι: Εάν κάνετε λάθος, ποια απόφαση θα σας προκαλέσει τη μεγαλύτερη λύπη; Αυτό ήταν το σκεπτικό.

Οι ακατέργαστοι υπολογισμοί του υποδηλώνουν ότι, αν δεν ελεγχθεί, η Covid-19 θα σκότωνε μεταξύ 900.000 και 1,8 εκατομμύρια Αμερικανούς. «Σίγουρα δεν είμαι ειδικός στον τομέα της δημόσιας υγείας», είχε πει ο Carter, «αλλά ανεξάρτητα από το πώς το βλέπω αυτό, όλα δείχνουν άσχημα». Ο Richard συμφώνησε και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Η CEPI έδωσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάφορους κατασκευαστές εμβολίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της πανδημίας που είχαν καταρτίσει οι Wolverines πριν από 14 χρόνια, ένα τέτοιο ξέσπασμα θα κατατάσσονταν σε κατάσταση «Κατηγορίας 5» και θα απαιτούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πλήρη σειρά μέτρων: Απομόνωση των ασθενών, ακύρωση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων, ενθάρρυνση της εργασίας από το σπίτι, επιβολή κοινωνικών αποστάσεων και κλείσιμο σχολείων.

Αλλά ο Carter έβλεπε ότι η κυβέρνηση Trump δεν έδινε σημασία στον ιό. Προσπάθησε να στείλει μηνύματα στον Trump αλλά κανείς στον Λευκό Οίκο δεν ήθελε να ακούσει τη λέξη «πανδημία». «Είχαμε παλαβώσει», είπε. Μέσα στην απόγνωση τους, οι Wolverines προσπάθησαν να εντοπίσουν και να έρθουν σε επαφή με άτομα που είχαν επιρροή στον κύκλο του προέδρου.

Ο Rajeev Venkayya ήταν στο ίδιο κολλέγιο ιατρικής με τον διευθυντή του Υπουργείου Υγείας του Οχάιο. Άλλοι Wolverines γνώριζαν τους κυβερνήτες του Μέριλαντ και της Νεμπράσκα. Ο Ματ Χέπμπορν γνώριζε ανθρώπους στην κορυφή του Υπουργείου Άμυνας. Όλοι γνώριζαν τον Bob Kadlec, επικεφαλής του γραφείου του βοηθού γραμματέα για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο οποίος τους είχε ονομάσει Wolverines κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Bush.

Ο στόχος ήταν να βρεθεί τουλάχιστον μία αμερικάνικης Πολιτεία να αναλάβει την πρωτοβουλία ανάπτυξης μίας επιθετικής αντίδρασης στον ιό, να εισαγάγει τις κοινωνικές παρεμβάσεις που περιγράφονταν στο σχέδιο πανδημίας και έτσι να δημιουργηθεί ένα ντόμινο και με άλλες Πολιτείες.

Στόχευσαν στην Δρ. Charity Dean, αναπληρωτή επικεφαλής δημόσιας υγείας της Καλιφόρνιας. Η Duane Caneva της είπε ότι ήταν μέρος μιας μικρής, σχεδόν μυστικής ομάδας γιατρών, που εργάζονταν χωρίς την άδεια του Λευκού Οίκου για το συντονισμό μιας εθνικής πανδημικής αντίδρασης. Χρειαζόταν τη βοήθειά της για να δώσει ένα μήνυμα στον κυβερνήτη της πιο πυκνοκατοικημένης Πολιτείας των ΗΠΑ, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν ήταν διατεθειμένος να ακούσει.

Πράγματι, η Charity δημοσίευσε μία σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειχναν ότι η Caneva «ήταν πραγματικά απελπισμένη». Οι Wolverines είχαν επιλέξει τη σωστή γυναίκα.

Δρ. Charity Dean

Η Charity παρακολουθούσε επίσης τα γεγονότα στη Wuhan και, επίσης, είχε κάνει υπολογισμούς από τις περιορισμένες πληροφορίες, υπολογίζοντας την εξάπλωση της νόσου σε έναν πίνακα στο γραφείο της. «Οι αριθμοί μου φαινόταν τρομακτικοί», είπε.

Μέχρι τον Ιούνιο, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκανε τίποτα, 20 εκατομμύρια Καλιφορνέζοι θα είχαν μολυνθεί, δύο εκατομμύρια θα ήταν στα νοσοκομεία, και 100.000 οι νεκροί. Ωστόσο, το αφεντικό της δεν ήθελε να ενημερωθεί, και μάλιστα της απαγόρευσε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πανδημία». Ωστόσο, έστειλε ένα σχέδιο ετοιμότητας στα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας, εξέτασε την ικανότητα των νεκροτομείων και σκέφτηκε την ανάγκη δημιουργίας μαζικών τάφων.

Διαβάζοντας τη σειρά των emails που της είχαν σταλεί, ένας Wolverine ήταν εκείνος που ξεχώριζε το μυαλό της Charity. «Ήταν σαφέστατο ότι ο Carter ήταν ο γκουρού της ομάδας», ανέφερε. Τρεις μέρες αργότερα, η Duane ζήτησε από την Charity να συμμετάσχει σε μια τηλεδιάσκεψη. «Μόλις ο Κάρτερ άρχισε να μιλάει, ήξερα ότι βρήκα τον άνθρωπο μου», είπε.

Στα δύο τρίτα της κλήσης, η Charity κατάλαβε γιατί είχε προσκληθεί. Εάν έκανε τις σωστές κινήσεις στην Καλιφόρνια, η Πολιτεία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να κατευθύνει την αντίδραση ολόκληρης της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Συνειδητοποίησε επίσης ότι η ομοσπονδιακή απάντηση στους Αμερικανούς που επέστρεφαν από την Κίνα ήταν ανίσχυρη. Πολλοί είχαν περάσει από αεροδρόμια στην Καλιφόρνια χωρίς καν να τεσταριστούν. Τώρα κανείς δεν ήξερε πού ήταν όλος αυτός ο κόσμος. «Μας άρεσε αμέσως», είπε ο Carter. «Ήταν μια φωτιά». Ένας άλλος άρχισε να την αποκαλεί «Wolverette».

Με κάποιο μηχανισμό που η Charity δεν κατάλαβε ποτέ πλήρως, τα πράγματα που είπε σε αυτές τις κλήσεις είχαν πραγματικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης στα μέσα Φεβρουαρίου, εξέφρασε με ηρεμία την άποψη ότι μόνο οι Αμερικανοί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μία κλινική δοκιμή εμβολίων κατά της Covid, όταν η ασθένεια είχε ήδη εξαπλωθεί στις ΗΠΑ.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Carter σημείωσε ότι η επίσημη πολιτική είχε αλλάξει, προσθέτοντας: «Καλή δουλειά, Charity». Σε ένα σημείο εκείνη ρώτησε τον James Lawler: «Ποιος είναι ακριβώς υπεύθυνος για αυτήν την πανδημία;». «Κανείς», απάντησε. «Αλλά αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι υπεύθυνος, είμαστε εμείς» συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, η Charity, που ήξερε ότι η ιστορία θα τελείωνε μόνο με τα εμβόλια ή την ανοσία της αγέλης, είχε βρει ένα σημαντικό κοινό. Στις αρχές Μαρτίου, κατά τη διάρκεια μίας κοινής κλήσης είχε πει για το τι πρέπει να κάνει κάθε πολιτεία. Τότε, εμφανίστηκε ακόμα μία φωνή.

Ήταν ο Ken Cuccinelli, αναπληρωτής γραμματέας της Εσωτερικής Ασφάλειας και μέλος της ειδικής ομάδας του Trump. «Charity, πρέπει να προωθήσετε αυτά τα πράγματα. Είσαι η μόνη που μπορεί να το κάνει αυτό», της είπε.

Εκείνη εξεπλάγη από την επιμονή του. «Δεν με παρακαλούσε να κάνω το σωστό. Μου φώναζε. Βασικά υπονοούσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να κάνει το σωστό. Ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να προστατεύσει τη χώρα. Έτσι, η Καλιφόρνια θα έπρεπε να ηγηθεί».

Εκείνη ήταν η στιγμή που έμαθε ότι ο Λευκός Οίκος είχε ακούσει πλέον τις κλήσεις των Wolverines και πως επίσης ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησε πόσο χαμένοι και απελπισμένοι ήταν οι άνθρωποι στην κορυφή.

Ο επιχειρηματίας της τεχνολογίας, Todd Park, είπε στην Charity ότι είχε παρατηρήσει ένα μοτίβο που είχε εντοπίσει για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα: Σε οποιονδήποτε μεγάλο οργανισμό, η λύση σε οποιαδήποτε κρίση συνήθως δεν βρέθηκε από τους σημαντικούς ανθρώπους στην κορυφή αλλά από κάποιους υπαλλήλους έξι επίπεδα κάτω από τους υπεύθυνους.

Στα τέλη Μαρτίου του 2020, η Charity είχε αναφέρει σε άρθρο της σε περιοδικό: «Ένα εκατομμύριο θάνατοι έως τις 31 Μαΐου 2021». Τίποτα δεν είχε συμβεί για να αλλάξει την άποψή της τον Ιούνιο.

Τότε είχε μια λίστα με αναπάντητες ερωτήσεις. Ίσως η μεγαλύτερη ήταν: Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τους θεσμούς που χρειάζονται για να σωθούν; Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πατέρας του Carter Mecher ήταν θετικός στην Covid και μετά από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ο γιος του οργάνωσε τη μεταφορά σπίτι του με παροχή οξυγόνου. «Δεν θέλω να πεθάνει μόνος του», έγραψε.

Αλλά καθώς ο πατέρας του ανάρρωσε και η μητέρα του υπέφερε από την Covid. Ο Carter έγραψε: «Είναι δύσκολο να μην είμαι οργισμένος με όλο τον πόνο που έφερε ο ιός. Είναι πραγματικά ένας δαίμονας από την Κόλαση. Νομίζω ότι βαθιά μέσα μας το αισθανθήκαμε όλοι. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε τους ηγέτες να πάρουν εγκαίρως επιθετικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο που γνωρίζαμε ότι θα έρθει» συμπλήρωσε.

Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, η μητέρα του Carter πέθανε. Εκείνος έγραψε ένα μεγάλο γράμμα στην οικογένειά του. Το θέμα του ήταν η ευγνωμοσύνη, για τις ζωές που είχαν μοιραστεί, αλλά τα λόγια του ήταν γεμάτα με άλλα συναισθήματα. «Τις τελευταίες μέρες, ένιωσα σαν μπαλόνι που έχασε όλο τον αέρα του», έγραψε στο τέλος. «Αλλά το ξέρω ότι με την πάροδο του χρόνου θα το ξαναφουσκώσω».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης