kourdistoportocali.comNews DeskΠιο παραδοσιακής τεχνολογίας το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε σύγκριση με την τεχνολογία RNA messenger των Pfizer και Μoderna

Πιο κοντά στο εμβόλιο της γρίπης

Πιο παραδοσιακής τεχνολογίας το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε σύγκριση με την τεχνολογία RNA messenger των Pfizer και Μoderna

Ο λόγος πλέον στους επιστήμονες

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της ΑstraΖeneca αλλάζει στην κυριολεξία τα δεδομένα μια και μιλάμε για εντελώς διαφορετική “τεχνολογία” από το αντίστοιχο της Pfizer. Οι επιστήμονες θα μας εξηγήσουν τα ακριβή χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί ως τώρα το διαφορετικής τεχνολογίας βρετανικό εμβόλιο βασίζεται σε ένα τροποποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες, και ο οποίος δεν αναπαράγεται πλέον στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα (spike) με την οποία ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 διεισδύει σε αυτά και τα μολύνει.

Η παραγωγή της πρωτεΐνης με τεχνητό τρόπο ενεργοποιεί τα αντισώματα του οργανισμού, δημιουργώντας ανοσία.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το BBC, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraΖeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους. Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.

Η AstraZeneca είχε δηλώσει ότι θα πουλήσει το εμβόλιο σε μια τιμή μεταξύ 4 και 5 δολαρίων, ανάλογα με τις τοπικές χρεώσεις.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca την ώρα που η εταιρεία δεν έχει καν υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ, γεγομός που σημαίνει, ότι πιθανότατα ο Οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να το εγκρίνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο.

«Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό-κεντρική photo, δήλωσε στο BBC ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν σήμερα ή αύριο. Aπό την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου του 2021.

Ο CEO της AstraZeneca είχε δηλώσει πρόσφατα στους Sunday Times ότι το εμβόλιο αυτό θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτική AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος της εταιρείας AstraZeneca δήλωσε στο Reuters ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Ωστόσο, τώρα, με την έγκριση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει το BBC.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα στη στρατηγική εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, μετά και την έγκριση άμεσης χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca. Οι τρεις εβδομάδες που ειχαν οριστεί ως απαραίτητο διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αυξάνεται, πλέον, στις 12 (ή στους τρεις μήνες) με το φάρμακο της AstraZeneca.

Αυτό το δεδομένο θα επιτρέψει, προφανώς, στις υγειονομικές Αρχές να προχωρήσουν σε περισσότερους εμβολιασμούς, αναμένοντας την άφιξη, μέσα στους επόμενους μήνες, πρόσθετων δόσεων εμβολίων, που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν το επιθυμητό ποσοστό του πληθυσμού.

Την αιτία για το νέο χρονικό περιθώριο μεταξύ των δυο δόσεων, εξήγησε την Τετάρτη αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου των AstraZeneca – Πανεπιστημίου Οξφόρδης από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή, τονίζοντας πως μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.

«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων.

«Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάσθηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).

Αλλος Βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ενέκριναν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές «MHRA», μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech.

Πάντως, είναι γεγονός ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους. Είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer και BioNTech πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να πληρώσουν στη Pfizer 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις, μια τιμή που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες χώρες. Η Moderna δήλωσε πως θα χρεώνει 32 με 37 δολάρια για μια δόση για μικρότερες συμφωνίες και θα χρεώνει λιγότερα στις μεγαλύτερες συναλλαγές.

Οι επιτυχίες του Ceo της AstraZeneca το 2019

Για την AstraZeneca, το 2019 ήταν η χρονιά της επανάστασης, καθώς η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία εργάστηκε μέσα από έναν φιλόδοξο άξονα για την ογκολογία και τις σπάνιες ασθένειες. Για τον CEO Pascal Soriot, ο επαναπροσδιορισμός της εταιρείας δεν ήταν μόνο για το χαρτοφυλάκιο της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και μια κερδοφόρα στροφή. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της AstraZeneca (PDF), ο Soriot εξασφάλισε συνολικά 14,3 εκατομμύρια λίρες (18,54 εκατομμύρια δολάρια) συνολικής αμοιβής το 2019, αύξηση δηλαδή 26% περίπου. Από το συνολικό πακέτο αμοιβών του Soriot, 1,8 εκατομμύρια λίρες στερλίνες έλαβαν τη μορφή βασικού μισθού με πρόσθετο ετήσιο μπόνους 1,9 εκατομμυρίων λιρών στερλινών, 6,3 εκατομμύρια £ μακροπρόθεσμα κίνητρα και ισοδύναμα μερισμάτων και £ 4,3 εκατομμύρια σε αναλογία μετοχών και μερίσματα, ανέφερε η εταιρεία.

Ο βασικός μισθός του Soriot σημείωσε άνοδο από 1,2 εκατομμύρια λίρες στερλίνες το 2018 με το μακροπρόθεσμο μισθό κινήτρων να μειώνεται από το σύνολο των £ 7,67 εκατομμυρίων το 2018, ανέφερε η εταιρεία. Το πακέτο αμοιβών του Soriot για το 2019, το οποίο τον κατέταξε μεταξύ των 20 κορυφαίων μισθωτών, το προηγούμενο έτος, έρχεται καθώς η AstraZeneca συνεχίζει την επιθετική ανασυγκρότηση γύρω από τις σπάνιες ασθένειες και την ογκολογία, όπου έφτασε στην κορυφή το τέταρτο τρίμηνο.

Στο τρίμηνο, το Tagrisso έφτασε στις πωλήσεις των 884.000.000 $. Σημείωσε ένα εντυπωσιακό άλμα 49% σε ετήσια βάση, αλλά έχασε τις προηγούμενες προσδοκίες των παρατηρητών της βιομηχανίας κατά 4,4%, όπως έγραψε ο αναλυτής του Jefferies Peter Welford. Ο αναστολέας PARP Ο ανασταλτικός παράγοντας της Lynparza, ύψους 424 εκατ. Δολαρίων και ο αναστολέας του PD-L1, 424 εκατ. Δολαρίων της Imfinzi κατά τη διάρκεια της περιόδου, έφτασε κάτω από τις εκτιμήσεις των ομολόγων κατά 2,2% και 7% αντίστοιχα.

Σε μια συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο, η AstraZeneca απέδωσε το έλλειμμα στις συνήθεις διακυμάνσεις των τριμήνων σε τρίμηνο και όχι μια τάση. Ο επικεφαλής επιχειρήσεων ογκολογίας David Fredrickson προβλέπει την ανάπτυξη του Tagrisso το 2020 παρά τις «συνήθεις αποκλίσεις» στις τριμηνιαίες πωλήσεις. Η Soriot θα ελπίζει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί – και θα βοηθήσει στην άνοδο της τιμής της μετοχής του φαρμακοποιού – αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθουν στον διευθύνοντα σύμβουλο πρόσθετα £ 7 εκατομμύρια μετοχές. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μετοχών θα αποδεσμευτεί μόνο εάν η εταιρεία επιτύχει καθορισμένους στόχους επιδόσεων μεταξύ 2020 και 2022, ανέφερε η εταιρεία.

Η AstraZeneca θα αναγκαστεί επίσης να παρακολουθεί στενά την Κίνα – μια αυξανόμενη αγορά για το φαρμακοποιό που έχει πληγεί σκληρά από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχε δει καμία διακοπή στις τοπικές της δραστηριότητες μετά από ένα παρατεταμένο κλείσιμο κατά τη διάρκεια της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Η εταιρεία δήλωσε ότι εξάγει προϊόντα από την Κίνα σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό πωλήσεων. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι η επιδημία είχε επηρεάσει μία κλινική δοκιμή και ότι έλαβε “κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει τη συνέχεια” της Ε & Α της, ανέφερε ο Soriot.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK