kourdistoportocali.comNews DeskΩρες πριν το χάος στις ΗΠΑ> Στις 12 τα μεσάνυχτα η αμερικανική κυβέρνηση βάζει λουκέτο

Δημοσίευμα Bloomberg

Ωρες πριν το χάος στις ΗΠΑ> Στις 12 τα μεσάνυχτα η αμερικανική κυβέρνηση βάζει λουκέτο

Απορρίφθηκε ακόμα ένα σχέδιο νόμου χρηματοδότησης που περιελάμβανε και μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων

Ένα νέο χάος στο αμερικανικό Κογκρέσο αφήνει την Αμερική να παρασύρεται στα πρόθυρα ενός νέου τερματισμού λειτουργίας της Κυβέρνησης, με την κρατική χρηματοδότηση να λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Το πλέον σχεδόν σίγουρο λουκέτο θα σημαίνει χάος στις πτήσεις, συσσώρευση σκουπιδιών, κλειστά εθνικά πάρκα και μη πληρωμές μελών του στρατού.

Είκοσι ένα σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι, μέλη του Κογκρέσου, τάχθηκαν στο πλευρό όλων των Δημοκρατικών την Παρασκευή προκειμένου να ψηφίσουν όχι σε ένα τελευταίο σχέδιο δαπανών. Ήταν ακόμη μια βάναυση ήττα για τον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει αμείλικτη κριτική από τη δεξιά πλευρά του κόμματός του.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών απέτυχαν να πάρουν το πράσινο φως για ένα μέτρο χρηματοδότησης της κυβέρνησης για 30 ημέρες από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς μόλις 198 ψήφισαν  «υπέρ» έναντι 232 «κατά», με περισσότερους από 20 Ρεπουμπλικάνους να διασχίζουν τον διάδρομο για να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο του κόμματός τους.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία την 11η ώρα σήμερα, τότε 3,5 εκατομμύρια ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα πρέπει να φύγουν από τις θέσεις τους χωρίς αμοιβή -2 εκατομμύρια μέλη του στρατού και 1,5 εκατομμύρια ομοσπονδιακοί πολιτικοί υπάλληλοι. Πάνω από τους μισούς θα απολυθούν και οι υπόλοιποι θα πρέπει να εμφανίονται στη δουλειά τους χωρίς αμοιβή.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπαθεί πλέον να βρει μια συμφωνία που θα αποφύγει το εκτεταμένο χάος και την αναστάτωση σε ολόκληρη τη χώρα. Το κομματικό σχέδιο νόμου θα περιόριζε τις δαπάνες κατά 1,471 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα ενίσχυε την ασφάλεια των συνόρων.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Βουλής που ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς για να καταψηφίσουν συγκαταλέγονται αρκετοί από τους πιο πολιτικούς αντιπάλους του McCarthy, όπως ο βουλευτής της Φλόριντα Matt Gaetz και οι εκπρόσωποι της Αριζόνα, Andy Biggs και Eli Crane.

Οι 21 Ρεπουμπλικάνοι: Biggs, Bishop, Boebert, Buck, Burchett, Burlison, Cloud, Crane, Gaetz, Gosar, Greene, Hunt, Mace, Miller, Mills, Mooney, Moore, Nehls, Ogles, Rosendale, Self

Οι εν λόγω σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί απαιτούν τεράστιες περικοπές στις κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και μεγάλες ενισχύσεις στην επιβολή των συνόρων και λιγότερη βοήθεια στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί, δεν θα είχε αποτρέψει το λουκέτο: Δεν θα είχε τεθεί ποτέ στη Γερουσία για ψήφιση, η οποία επεξεργάζεται το δικό της δικομματικό άρθρο που απέρριψε ο McCarthy. Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν ένα σημείο εκκίνησης μεταξύ των προτάσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι η πραγματική προθεσμία για να γίνει κάτι είναι τώρα η 13η Οκτωβρίου, η ημερομηνία κατά την οποία τα μέλη των υπηρεσιών θα έπαιρναν τον πρώτο τους μισθό. Προς το παρόν, οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι που θεωρούνται «βασικοί» θα αναγκαστούν να εργάζονται χωρίς αμοιβή. Όσοι θεωρούνται μη απαραίτητοι θα απολυθούν.

Η ηγεσία του GOP της Βουλής είπε στα μέλη της ότι αναμένονται περισσότερες ψηφοφορίες το Σάββατο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές τι θα ψηφίσει η Βουλή και δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Βουλής.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο McCarthy έγραψε στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ότι μια δικομματική πρόταση της Γερουσίας να διατηρήσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 17 Νοεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία, «δεν φαίνεται να έχει δρόμο προς τα εμπρός και είναι νεκρή κατά την άφιξη της», αποκαλώντας την «άστοχη».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα το βράδυ, ο McCarthy υποστήριξε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να διαγραφεί από το νομοσχέδιο της Γερουσίας. «Νομίζω ότι αν είχαμε ένα καθαρό νόμο χωρίς την Ουκρανία, θα μπορούσαμε πιθανώς να τον περάσουμε. Νομίζω ότι αν η Γερουσία επιμείνει να έχει την Ουκρανία μέσα αυτό θα προκαλέσει πραγματικά προβλήματα», είπε στον Manu Raju του CNN.

Ο McCarthy είπε επίσης ότι πρότεινε τη θέσπιση ενός «καθαρού» νομοσχεδίου και ότι «επεξεργαζόταν προκειμένου να μπορέσει να το κάνει».

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός επικείμενου παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα πλήξει τις αμερικανικές οικογένειες και θα προκαλέσει οικονομικούς ανέμους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση των προοπτικών.

«Ένα shutdown θα επηρεάσει πολλές βασικές κυβερνητικές λειτουργίες – από δάνεια σε αγρότες και μικρές επιχειρήσεις, έως επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων και εργασιών, μέχρι προγράμματα Head Start για παιδιά» είπε η Yellen την Παρασκευή.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK