kourdistoportocali.comNews DeskΟι NΥΤ καταρρίπτουν το μύθο της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού σε εξωτερικούς χώρους

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι NΥΤ καταρρίπτουν το μύθο της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού σε εξωτερικούς χώρους

-Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αποσπά την προσοχή του κόσμου από το πραγματικό πρόβλημα

Μία εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη για τη μετάδοση της Covid-19 σε εξωτερικούς χώρους κάνουν οι New York Times με δημοσίευμα τους σύμφωνα με το οποίο η εκτίμηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ήταν παραπλανητική.

Όταν ο αμερικάνικος ομοσπονδιακός οργανισμός υγείας κυκλοφόρησε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του για τις μάσκες από πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, τον περασμένο μήνα, ο διευθυντής Δρ. Rochelle Walensky ανέφερε ότι «λιγότερο από το 10%» της εξάπλωσης του κορωνοϊού συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, επιδημιολόγοι και οι επιστήμονες των μολυσματικών ασθενειών ανέφεραν ότι αν και ο αριθμός δεν είναι λανθασμένος, ο πραγματικός κίνδυνος πιστεύεται ότι είναι πολύ χαμηλότερος. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αριθμός των περιπτώσεων της COVID-19 που συνδέονται με την εξάπλωση σε εξωτερικούς χώρους είναι κάτω από το 1% και μπορεί ακόμη και να είναι τόσο χαμηλός όσο και 0,1%.

Πριν από τα CDC, που κυκλοφόρησαν την εκτίμησή τους τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι δεν είχαν δηλώσει συγκεκριμένο αριθμό σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους The Times, όταν τα CDC ανέφεραν «λιγότερο από 10%», βασίστηκαν σε μελέτες που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων COVID-19 που είχαν συμβεί σε εξωτερικούς χώρους έγιναν σε εργοτάξια στη Σιγκαπούρη.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, 95 περιπτώσεις από τις 10.926 τεκμηριωμένες σε όλο τον κόσμο ταξινομήθηκαν συμβάντα εξωτερικού χώρου. Και οι 95 συνδέθηκαν με ένα εργοτάξιο στη Σιγκαπούρη. Τα δεδομένα προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης, αλλά αξιωματούχοι εκεί δεν χαρακτηρίζουν τις περιπτώσεις ως «εξωτερική μετάδοση».

«Δεν το κατατάξαμε σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Yap Wei Qiang στους The Times. «Θα μπορούσε να ήταν μετάδοση στο χώρο εργασίας, όπου συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους στο εργοτάξιο ή θα μπορούσε επίσης να είχε συμβεί σε εσωτερικούς χώρους εντός του εργοταξίου».

Οι Times αποκάλυψαν ότι, σε πολλές από τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι είχαν στενή επαφή μεταξύ τους και είχαν συναντηθεί ή φάει σε κλειστούς εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, αρκετές τοποθεσίες που οι ερευνητές είχαν ορίσει ως υπαίθριες στα ακαδημαϊκά τους έγγραφα ήταν στην πραγματικότητα ένα μείγμα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις μεταδόσεις της Σιγκαπούρης θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στην πραγματικότητα σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, ακόμη και αν όλες οι περιπτώσεις στη Σιγκαπούρη ταξινομήθηκαν ως εξωτερική μετάδοση, αυτό αντιπροσωπεύει ακόμη λιγότερο από το 1% των συνολικών περιπτώσεων.

Σε μία άλλη μελέτη, στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση των περιπτώσεων στη Σιγκαπούρη και σε όλο τον κόσμο και δηλώνουν ότι διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των παγκόσμιων λοιμώξεων που εμφανίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους είναι κάτω από το 10%. «Στην εφημερίδα, γράφουν ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα, αλλά σίγουρα λιγότερο από το 10%», δήλωσε ο Δρ. Aaron Richterman, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, στο DailyMail.com.

Aaron Richterman

Άλλες μελέτες, όπως μία από την Γουχάν, στην Κίνα, διαπίστωσαν ότι μία από τις 7.324 μολύνσεις συνδέεται με μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους. Μία άλλη, από την Ιρλανδία, βρήκε μία περίπτωση COVID-19 σε κάθε χίλιες εντοπισμένες σε ανοιχτές εγκαταστάσεις.

«Υπήρξε ένας συντριπτικός αριθμός μελετών που εξετάζουν τους παράγοντες κινδύνου των προτύπων μετάδοσης και εξάπλωσης», δήλωσε ο Richterman. «Και δεν υπάρχουν πραγματικά καλά τεκμηριωμένα περιστατικά περιστατικών μετάδοσης όπως ένα άλλο άτομο [που μεταδίδει τον ιό] περπατώντας σε ένα άλλο άτομο στον ίδιο δρόμο»

Ο Richterman ανέφερε ότι η καθοδήγηση των CDC οδήγησε σε απόσπαση της προσοχής από παρεμβάσεις που θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση των κρουσμάτων. «Για παράδειγμα, ένα άτομο φοράει μάσκα στο δρόμο, μπαίνει σε ένα εστιατόριο για να συναντήσει έναν φίλο και βγάζει τη μάσκα για να καθίσει για δείπνο», ανέφερε. «Το δεύτερο γεγονός έχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης» συμπλήρωσε, εννοώντας ότι ο κόσμος δίνει μεγαλύτερη σημασία στο πρώτο.

Στο άρθρο των The Times, ο Leonhardt υποστήριξε επίσης ότι η «υπερβολή» των CDC σχετικά με τους κινδύνους της μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους έχει προκαλέσει σύγχυση σχετικά με το ποιες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες. «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ένα συμπέρασμα που είναι πολύ πιο απλό από το μήνυμα των CDC: Οι μάσκες κάνουν μια τεράστια διαφορά σε εσωτερικούς χώρους και σπάνια έχουν σημασία σε εξωτερικούς χώρους», έγραψε.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης